Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

11 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ "ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ" ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΠΑΠΑ-ΔΗΜ(Ι)ΟΥ

ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
 Η 11η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011


Σκέψεις με αφορμή το μοιραίο πριν δέκα χρόνια πολιτικό γεγονός για την χώρα μας.

Γράφει ο Νικήτας Αποστόλου

Σαν σήμερα στις 11 Νοεμβρίου του 2011 ένα μέλος της διεθνούς ελιτ , που υπηρέτησε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Λουκάς Παπαδήμος έγινε εξωκοινοβουλευτικός “Πρωθυπουργός” της χώρας μας. 

Η όλη δημόσια δράση του πιστεύω ότι δικαιώνει την κρίση μου όπως την διατυπώνω ως επικεφαλίδα του παρόντος κειμένου μου και να γιατί.

 Μόλις είχε πάρει το διδακτορικό του πριν περάσουν δυο χρόνια το 1980 προσελήφθη ως οικονομικός εμπειρογνώμονας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED). 

Στο μεταξύ την  περίοδο 1975 - 1984 διατέλεσε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ενώ το 1988 διορίστηκε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Όμως στο μεταξύ από το 1985 είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου αμέσως ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο1985-1993. Το 1993 επί Σημίτη  διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας, όπου παρέμεινε  έως το 2002.  

Ο  Παπαδήμος είναι αυτός πού από τότε συνέβαλε στην καταστροφή της εθνικής οικονομία μας , η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. 

Τον δρόμο της καταστροφής τον έστρωσε ως ο "τεχνοκράτης" τραπεζίτης,  υπό την εποπτεία  τού Κώστα Σημίτη. Τα μέγιστα συνέβαλλε το 1998 η Δραχμή να μπεί στον Mηχανισμό Ισοτιμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μία κεντρική ισοτιμία  πού ισοδυναμούσε με μία υποτίμηση 12,3% και στην υιοθέτηση του Ευρώ ως νομίσματος της χώρας μας. 


Αυτές οι δυο πολιτικές οικονομικές επιλογές,  οδήγησαν ταχύτατα στην χειροτέρευση  της εξωτερικής θέσης της Ελληνικής οικονομίας. Μειώθηκε η  ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της χώρας μας και έγινε η  αιτία δημιουργίας  ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

 Να μην ξεχνάμε ότι έκτοτε έλλειμμα του προϋπολογισμού για την Ελλάδα με Ευρώ σημαίνει ότι “ψάχνομε” στις αγορές για δανεισμό σε ξένο συνάλλαγμα, προκειμένου να καλύψομε το έλλειμμα. Τέλος η κάλυψή με Δραχμές, όπως πριν!

Επίσης ήταν Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και επομένως υπεύθυνος για την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και αδιαφόρησε για τους κανόνες λειτουργίας του χρηματιστηρίου την περίοδο 1997 έως 2001. Το αποτέλεσμα γνωστό.  

Την  περίοδο αυτή δημιουργήθηκε και έσκασε η φούσκα του Χρηματιστηρίου, που είχε ως αποτέλεσμα να διαφθαρούν ηθικά με την καλλιέργεια μέσω του τζόγου της πλεονεξίας και να καταστραφούν οικονομικά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας μας, ενώ παράλληλα ελάχιστα “κοράκια” εγχώρια και διεθνή, άτομα και εταιρείες,  να ρουφήξουν το χρήμα που υπήρχε στην οικονομία της κοινωνίας μας. 

Σε ανταμοιβή για την ληστεία αυτή επιλέχθηκε από το κονκλάβιο των Ευρωπαίων Τραπεζιτών  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010, όταν είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση και στην Ελλάδα.

 Είναι προφανές από τα γεγονότα που ακολούθησαν ότι,  το αφανές διευθυντήριο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος τον είχε ετοιμάσει για τον επόμενο ρόλο του ως “Πρωθυπουργού”. Αυτό προκύπτει από το εξής γεγονός. 


Η πρώτη αναφορά στο όνομα του Παπαδήμου ως  Πρωθυπουργού για την Ελλάδα,  έγινε από τον  Μπαρόζο στη σύσκεψη των Καννών τον Νοέμβριο του 2011,  (Καθημερινή 13.05.2014) . 

 Ο Παπαδήμος ήταν η επιλογή τους ως “ορθόδοξος νεοφιλελεύθερος” τραπεζίτης,  μέλος της Trilateral και πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ. Τα τελευταία χρόνια  ήταν και επισκέπτης καθηγητής της δημόσιας πολιτικής στη σχολή διακυβέρνησης Κέντεντι του πανεπιστημίου του Χάρβαντ.

Έτσι, με διαδικασία που  αποτελούσε εκτροπή από αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα, μας (άρθρα 37 και 38), τον επέβαλαν ως “Πρωθυπουργό”  στις  11 Νοέμβριου του 2011. Στην επιλογή αυτή χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας συναίνεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ. 

Ο νέος “Πρωθυπουργός” βέβαια είχε ως αποστολή, αυτήν που το διευθυντήριο των Βρυξελλών του είχε αναθέσει. Αυτή συνίστατο στην υλοποίηση των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές και όχι η ανόρθωση της οικονομίας της δύσμοιρης χώρας μας . 

Που θα οδηγούσε αυτή η πολιτική το ήξερε, όμως γι΄ αυτόν άλλα μετρούσαν. Ως κοσμοπολίτης σημασία είχε η προώθηση της Παγκοσμιοποίησης με οικονομικό σύστημα τον Νεοφιλελευθερισμό και όχι το μέλλον της Ελλάδος. 

Η κυβέρνησή του οδήγησε την Ελλάδα σε βιβλική καταστροφή. 

Ήδη ουσιαστικά είχαμε χρεοκοπήσει με το πρώτο μνημόνιο. 

 Επικυρώνοντας τη δανειακή σύμβαση, αφοπλίστηκε η χώρα από το ισχυρότερο χαρτί της. Έτσι διευκολύνθηκαν στα σχέδια τους να επιτεθούν στη χώρα μας οι “ύαινες” του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η δικαιολογία που πρόβαλε το σάπιο πολιτικού μας σύστημα ήταν ότι αυτό ήταν αναγκαίο για  μείνουμε στο ευρώ και ότι σε δυο χρόνια θα αποκτήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών. Το εγνωσμένο ψεύδος του επιχειρήματος αυτού αποδείχθηκε από τα γεγονότα.

Σε σκοτεινά γραφεία και άκρα μυστικότητα ο τότε Υπουργός  των  Οικονομικών Ε. Βενιζέλος συναίνεσε στο θλιβερό  PSI, που αλυσόδεσε την Ελλάδα στην τυραννία ενός αθέμιτου, αέναου δανεισμού και διόγκωσης του χρέους μας.

Την επομένη της ολοκλήρωσης του PSI (9-03- 2012) το πιστωτικό γεγονός έγινε και επίσημη πραγματικότητα .  

 Παράλληλο έγκλημα ήταν η υπαγωγή της Ελλάδος στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αυτό έγινε με όρους που διασφάλιζαν τη σωτηρία του νομισματικού συστήματος του ευρώ και των  γαλλικών και γερμανικών τραπεζών που ήταν υπερβολικά εκτεθειμένες σε κερδοσκοπικές αγορές ελληνικών

ομολόγων.

Επίσης παράλληλο έγκλημα είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες με την αναίσχυντη συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, αλλά και με τις ευλογίες των ευρωπαϊκών αρχών, μεταβίβασαν  το κολοσσιαίο ποσό των € 240 δις στο κράτος και με αδιαντροπιά το βάπτισαν ελληνικό δημόσιο χρέος. 

Κατ’ αυτό έγινε με  αχρείο τρόπο. Μετονομάστηκαν οι ζημιές και οι υποχρεώσεις των τραπεζών σε δημόσιο χρέος και εντάχθηκαν στους κρατικούς προϋπολογισμούς του 2012 και 2013.  Αυτή η κοινωνικοποίηση των ζημιών και υποχρεώσεων, μετέτρεψε τον ελληνικό λαό σε νέο Σίσυφο του μαρτυρίου της αποπληρωμήςτου χρέους. Ενός επαχθούς μη βιώσιμου χρέους που εκτείνεται μέχρι το 2060.

 Το πολιτικό μας σύστημα επαίρεται ότι έπαψε η ισχύς των μνημονίων. Όμως αυτό δεν αληθεύει όσο θα ισχύει η διάταξη του νόμου 4334/2015 που ορίζει ότι: “Η Κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθόριο, πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το κοινοβούλιο.” 

Η διάταξη αυτή που έχει ψηφισθεί και από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της σημερινής βουλής.


Νικήτας Αποστόλου




10 σχόλια:

  1. ΠΑΝΤΑ ΚΑΙΡΙΟΣ Ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΣ ΣΤΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ.
    ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣΟΠΩΣ ΑΛΛΟΙ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ..
    Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΟΠΩΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ.
    ΑΞΙΟΣ,
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φιλε con mc keeds, το μισος και η κακια εχουν και τα ορια τους διαβασε το μηνυμα μου, αν προλαβεις πριν το αφαιρεσει ο Ρωμανος....
    ΑΠΟ ΤΟΝ GEWKWN ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ, σήμερα δημοσιεύω το μήνυμα που έστειλα στον Ρωμανό, τα συμπεράσματα δικά σας
    Ρωμανέ αυτό το κείμενο σε παρακαλώ δημοσίευσε το, πρέπει να μάθουν οι ΟΠΑΔΟΙ σου ότι με έχεις ‘’αποκλείσει’’ από το ΟΙΜΟΣ ότι δεν δημοσιεύεις πλέον οτιδήποτε άρθρα μου που έγραφα για Παλαια Διαθήκη για τον Γιαχβε, για τους εβραίους, τελευταία μου έγραψες ότι δεν θα δημοσιεύεις τα άρθρα μου που αφορούν ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ…….. διότι ενοχλούνται οι ΟΠΑΔΟΙ ΣΟΥ, πρέπει να μάθουν επίσης ότι στα μηνύματα σου με αποκάλεσες κακόδοξο, αιρετιζωντα κλπ. Πρέπει να μάθουν ότι ποτέ δεν τους έχεις προδώσει, και το μόνο που ήθελες και με κρατούσες στο ΟΙΜΟΣ ήταν για να σου στέλλω τα Μηνύματα του Γέροντα μου με τον οποίο μίλησες όχι λίγες φορες…….με κατηγόρησες ότι πολλοί καλοί άνθρωποι έφυγαν από το ΟΙΜΟΣ και η αιτία ήμουν εγώ. ΕΔΩ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ
    Σήμερα φίλε Ρωμανέ αποκαλύπτω την αλήθεια, και καλώ όλους τους φίλους που έφυγαν από το ΟΙΜΟΣ, να επιστρέψουν και να το ενισχύσουν διότι ο ΚΑΚΟΣ Ο ΛΥΚΟΣ ΕΦΥΓΕ και αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί έφευγα και επανερχόμουν, αυτό μόνο ο Ρωμανός μπορεί να σας το αποκαλύψει και Ο Γέροντας μου…………..ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑ ΟΤΙ ΦΕΥΓΩ δεν επιθυμούσα να επιστρέψω σε έναν χώρο που με έβριζαν με κατηγορούσαν για αιρετικό, βλάσφημο, αμόρφωτο, αγράμματο, άπιστο και άλλα κοσμητικά χριστιανικά γεμάτα αγάπη επίθετα. Δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πόσο πολύ με πλήγωναν όλα αυτά, πόσο έκλαψα με αυτά
    Δεν είμαι αντίπαλος η εχθρός με κανένα από εσάς, συγγνώμη αν σας έχω αναστατώσει με αυτά που έγραφα δεν ήταν η πρόθεση μου, ήθελα απλά να πω τις απόψεις μου τις απορίες μου και να ακούσω τα δικά σας, όμως η κατάσταση ξέφυγε από όλους μας και έγινε ένας χώρος που απουσίαζε η αγάπη και η λογική. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ έστω και αν με διατάξει ξανά ο Γέροντας μου, όπως έγραψα και στον Ρωμανό όλα αυτά που έζησα στο ΟΙΜΟΣ από μια περίοδο και μετά ήταν ψυχοφθόρα, αλλά υπήρχαν και στιγμές αξιόλογες, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ να έχετε πάντα υγεία και να σας δίνει δύναμη ο Χριστός να αντέξετε αυτά που έρχονται……
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΟΙΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΩΜΑΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://oimos-athina.blogspot.com/2021/05/blog-post_643.html#more
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΗ ΓΕΩΚΩΝ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ.
    ΦΙΛΕ ΑΣ ΜΑΖΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ, ΜΕ ΛΙΓΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ.ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ ΠΟΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί του έδωσε αφεση έν μέρη του γεωκων ο καλιμαυκιδης,ο οποίος αδιάκριτα εξισωσε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου με τον λόγο της αίρεσης,με το δηλητήριο της διακήρυξης της.

      Διαγραφή
    2. Σιγά ρε χριστιανοδίκη της οκάς! Έχεις φλομώσει στο ψέμα και στην κοροϊδία τον κόσμο όλο και θα μας κάνεις και μαθήματα περί αιρέσεων και ορθής πίστης. Ψυχανώμαλε Μπλέ με τα εκατό προφίλ...

      Διαγραφή
    3. Τι λες ρε απίθανε; ποιος μπλε;

      Διαγραφή
  4. Τελικά το ιντερνετικό λαμόγιο με τα χίλια προφίλ (Αρ.Στεφ., Κυανούς ουρανος, ΒΑΣ4, ΒΑΣ24, ΒΑΣ34,) δεν μπορεί να χωνέψει με τίποτα τις απανωτές σφαλιάρες που τρώει σε όποιο σάητ πάει να κάνει τον έξυπνο. Ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών. Κπμπλεξικός μέχρι αηδίας. Θετικώνει τον εαυτό του ξανά και ξανά. Ανοίγει τα γραπτά του στην τρκλπδια 3000 φορές για να νομίζει ο κόσμος ότι τον διαβάζουν τον ανόητο σαχλαμαράκια με τα ηλίθια ανέκδοτα και τις λέξεις που τελειώνουν με ν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.triklopodia.gr/category/bas_4/

    https://www.triklopodia.gr/category/%ce%b1%cf%81%ce%b7%cf%83-%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%83/

    https://www.triklopodia.gr/category/%ce%ba%cf%85%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%83-%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83/

    3 αρθρογραφοι ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ!!!!

    ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ BAS 4 KΛΠ.
    ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ.
    ΑΝΤΕ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΓΕΩΚΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ,ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ.
    ΣΕΜΝΑΑΑΑΑΑ
    ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ.
    ΓΙΑΤΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΩΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΙΣΧΥΩΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΩΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ,ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ.
    ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΝΤΕΚΟΡ, ΒΡΩΜΟΚΑΡΑΒΑΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή