Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Ο ΔΡ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΧΟΡΤΟΝ, EDITOR-IN-CHIEF ΤΟΥ LANCET ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

«Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ»
Μια συγκλονιστική ομολογία του διευθυντή του παγκοσμίως γνωστού ιατρικού περιοδικού, The Lancet, έχει κυριολεκτικά αγνοηθεί από τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από την παλιά AllNewz, 2015

Ο Δρ Ρίτσαρντ Χόρτον, Editor-in-Chief του Lancet δημοσίευσε πρόσφατα μια δήλωση ότι ένα συγκλονιστικά μεγάλο ποσοστό της δημοσιευμένης έρευνας είναι -στην καλύτερη περίπτωση- αναξιόπιστο, αν δεν είναι εντελώς ψευδές, δηλαδή απάτη.

Ο Horton δηλώνει, «Το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής βιβλιογραφίας, ίσως και το ήμισυ, μπορεί να είναι απλά αναληθές. Επηρεασμένο από μελέτες δειγμάτων μικρού μεγέθους, μικροσκοπικά αποτελέσματα, άκυρες διερευνητικές αναλύσεις και κατάφωρη σύγκρουση συμφερόντων, μαζί με μια εμμονή για την επιδίωξη μοντέρνων τάσεων αμφίβολης σημασίας, η επιστήμη έχει πάρει μια στροφή προς το σκοτάδι».

Το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής βιβλιογραφίας, ίσως και το ήμισυ, μπορεί να είναι απλά αναληθές. Επηρεασμένο από μελέτες δειγμάτων μικρού μεγέθους, μικροσκοπικά αποτελέσματα, άκυρες διερευνητικές αναλύσεις και κατάφωρη σύγκρουση συμφερόντων, μαζί με μια εμμονή για την επιδίωξη μοντέρνων τάσεων αμφίβολης σημασίας, η επιστήμη έχει πάρει μια στροφή προς το σκοτάδι.

Με άλλα λόγια, ο Horton δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες παραποιούν ή να χειραγωγούν τις δοκιμές σχετικά με την υγεία, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των διαφόρων φαρμάκων τους με τη λήψη δειγμάτων να είναι πολύ μικρή για να είναι στατιστικά σημαντική ή με μίσθωση σε εργαστήρια δοκιμών και επιστήμονες, όπου υπάρχει διαπλοκή συμφερόντων, όπως την ανάγκη της φαρμακευτικής εταιρείας για περαιτέρω επιδοτήσεις.

Τουλάχιστον το ήμισυ όλων των δοκιμών είναι άχρηστα ή κάτι χειρότερο ισχυρίζεται ο ίδιος. Καθώς τα φάρμακα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία εκατομμυρίων καταναλωτών, η χειραγώγηση ανέρχεται σε εγκληματική εγκατάλειψη και κακοδιαχείριση.

Οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από τις βιομηχανίες φαρμάκων, τονίζει ο Horton, αφορούν στην ανάπτυξη εμπορικών φαρμάκων ή εμβολίων για να βοηθήσουν δήθεν τους ανθρώπους, και χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού και των φοιτητών ιατρικής.

Ο Horton έγραψε τα συγκλονιστικά σχόλιά του μετά από τη συμμετοχή του σε συμπόσιο για την επαναληψιμότητα και την αξιοπιστία της βιοϊατρικής έρευνας στο Wellcome Trust στο Λονδίνο. 

Σημείωσε την εμπιστευτικότητα ή τους κανόνες «Chatham House», όπου απαγορεύεται στους συμμετέχοντες να αναφέρουν τα ονόματα: « «Πολλά από αυτά που δημοσιεύονται είναι εσφαλμένα». 

Δεν μου επιτρέπεται να πω ποιος έκανε αυτήν την παρατήρηση, διότι μας ζητήθηκε να τηρηθούν οι κανόνες του Chatham House. Μας ζήτησαν, επίσης, να μην πάρουμε φωτογραφίες των διαφανειών.

Άλλες φωνές

Η Δρ Marcia Angell είναι γιατρός και για πολλά χρόνια Editor-in-Chief του New England Medical Journal (NEMJ), θεωρείται άλλο ένα από τα πιο αναγνωρισμένου κύρους ιατρικά περιοδικά στον κόσμο. Η Angell δήλωσε, «Είναι απλά αδύνατον να πιστέψουμε ένα μεγάλο μέρος της κλινικής έρευνας που δημοσιεύεται, ή να επαναπαυτούμε στις απόψεις γιατρών ή τις έγκυρες ιατρικές οδηγίες. Δεν νιώθω καμία ευχαρίστηση γι’ αυτό το συμπέρασμα, στο οποίο έφθασα αργά και διστακτικά στις πάνω δύο δεκαετίες μου ως εκδότης του New England Journal of Medicine.


της Marcia Angell

Ο Ηarvey Marcovitch, ο οποίος έχει μελετήσει και γράψει για τη διαφθορά των ιατρικών εξετάσεων και της δημοσίευσης σε ιατρικά περιοδικά, γράφει, «οι μελέτες δείχνουν θετικά αποτελέσματα για ένα φάρμακο ή μια συσκευή υπό εξέταση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιεύονται από εκείνες με «αρνητική» μελέτες. 

Οι συντάκτες ευθύνονται εν μέρει για αυτό, αλλά έτσι είναι οι εμπορικοί χορηγοί, των οποίων οι μεθοδολογικά καλά διεξαγόμενες μελέτες με δυσμενή αποτελέσματα δεν έχουν την τάση να βλέπουν το φως της ημέρας … »

Στο πανεπιστήμιο British Columbia’s Neural Dynamics Research Group in the Department of Ophthalmology and Visual Sciences, η δρ Lucija Tomljenovic έλαβε έγγραφα που έδειχναν ότι,


«οι κατασκευαστές εμβολίων, φαρμακευτικές εταιρείες και οι υγειονομικές αρχές έχουν γνώση για πολλαπλούς κινδύνους που συνδέονται με τα εμβόλια, αλλά επέλεξαν να την κρύψουν από το κοινό. Αυτή είναι επιστημονική απάτη και η συνενοχή τους δείχνει ότι η πρακτική αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα»

Ο Δρ Horton καταλήγει, «Εκείνοι που έχουν την εξουσία να ενεργούν φαίνεται να πιστεύουν κάποιος άλλος θα πρέπει να ενεργήσει πρώτος. Και κάθε θετική δράση (π.χ. τη χρηματοδότηση σωστών επαναλήψεων) έχει ένα αντεπιχείρημα (η επιστήμη θα γίνει λιγότερο δημιουργική).

 Τα καλά νέα είναι ότι η επιστήμη έχει αρχίσει να αναγνωρίζει ορισμένες από τις χειρότερες αδυναμίες της πολύ σοβαρά. Τα κακά νέα είναι ότι κανείς δεν είναι έτοιμος να κάνει το πρώτο βήμα για να καθαρίσει το σύστημα».

Η διαφθορά του ιατρικού κλάδου παγκοσμίως είναι ένα τεράστιο θέμα, ίσως πιο επικίνδυνο από την απειλή όλων των πολέμων σε συνδυασμό. Μήπως έχουμε τέτοια ύπνωση και την τυφλή πίστη στους γιατρούς μας, μόνο και μόνο επειδή φορούν τις λευκές στολές τους, που πιστεύουμε ότι είναι αλάθητοι; 

Και, με τη σειρά τους, έχουν τέτοια τυφλή πίστη σε ιατρικά περιοδικά συνιστώντας ένα συγκεκριμένο νέο φάρμακο θαύμα ή εμβόλιο που σπεύδουν να δώσουν χωρίς να ληφθούν υπόψη αυτά τα βαθύτερα ζητήματα;

Του William Engdahl, στρατηγικός σύμβουλος κινδύνου και λέκτορας, με πτυχίο στην πολιτική από το Πανεπιστήμιο του Princeton και συγγραφέας βιβλίων best-seller με θέματα από το πετρέλαιο και τη γεωπολιτική, αποκλειστικά για το online περιοδικό“New Eastern Outlook”.


 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου