Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΟ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

Ο ΖΩΟΓΟΝΟ CO2 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΌΧΙ ΝΑ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Μετάφραση: Απολλόδωρος


'“Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σκοτώνουν τον πλανήτη μας”. “Οι άνθρωποι πρέπει να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα τους”. Και οι δύο είναι δημοφιλείς ισχυρισμοί που αποσπούν επιδοκιμαστικά νεύματα από ορισμένους.

Ωστόσο, κανένας από τους δύο δεν είναι αληθινός. Το CO2 είναι ένα ελιξίριο της ζωής, που υποστηρίζει τα φυτά για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και καθιστά δυνατή σχεδόν όλη τη ζωή στη Γη. Τα φυτά βασίζονται στη φωτοσύνθεση για την παραγωγή γλυκόζης, χρησιμοποιώντας νερό από το έδαφος και CO2 από τον αέρα.

Εν ολίγοις, το CO2 είναι η τροφή των φυτών. Στην πραγματικότητα, οι εκπομπές CO2 από τις βιομηχανικές διεργασίες των τελευταίων δύο αιώνων ήταν ιδιαίτερα ευεργετικές για την ανάπτυξη των φυτών. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το CO2 έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ξαναπρασίνισμα της γης, αφού τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα CO2 είχαν περιορίσει μεγάλο μέρος της βλάστησης του πλανήτη λόγω πείνας από CO2.

Ακόμη και η αξιοσημείωτη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων τον περασμένο αιώνα κατέστη δυνατή χάρη στα υψηλότερα επίπεδα CO2, μαζί με τις μέτρια θερμότερες θερμοκρασίες και τις σύγχρονες γεωργικές πρακτικές.“η επίδραση της λίπανσης με CO2 σε φυσικά οικοσυστήματα όπως τα δάση είναι πολύ εμφανής. Σε μια σειρά πειραμάτων, οι επιστήμονες διπλασίασαν τεχνητά το CO2 από τα προβιομηχανικά επίπεδα, γεγονός που "αύξησε την παραγωγικότητα των δέντρων κατά περίπου 23%"‘.

Ο Francis Moore του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis, λέει:

"Για τα περισσότερα από τα άλλα φυτά που τρώει ο άνθρωπος - συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, του ρυζιού και της σόγιας - η ύπαρξη υψηλότερου CO2 θα τα βοηθήσει άμεσα... Ο διπλασιασμός του CO2 από τα προβιομηχανικά επίπεδα αυξάνει την παραγωγικότητα καλλιεργειών όπως το σιτάρι κατά περίπου 11,5% και εκείνων όπως το καλαμπόκι κατά περίπου 8,4%".

Η τεχνητή αύξηση των επιπέδων CO2 στα θερμοκήπια έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει τα δεδομένα σε πολλά μέρη του κόσμου. Η αύξηση των συγκεντρώσεων CO2 σε περισσότερα από 1.000 μέρη ανά εκατομμύριο από το επίπεδο του περιβάλλοντος που είναι περίπου 400 ppm έχει βοηθήσει τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες να βελτιώσουν την παραγωγικότητα κατά 20 έως 30 τοις εκατό.

Οι καλλιεργητές τομάτας αύξησαν την παραγωγικότητα και μείωσαν τη ζήτηση νερού με την ενίσχυση του CO2. Μελέτες δείχνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα CO2 μπορούν να επιτρέψουν την ανάπτυξη ντομάτας σε ξηρές κλιματικές ζώνες που είναι επιρρεπείς σε ξηρασίες. Ομοίως, οι λεμονιές έχουν επιδείξει βελτιωμένη αντοχή στην ξηρασία με αυξημένα επίπεδα CO2.

Στην Ινδία, μελέτες έδειξαν ότι οι αγρότες που χρησιμοποιούσαν θερμοκήπια "ήταν σε θέση να καλλιεργήσουν επτά φορές περισσότερα τρόφιμα χρησιμοποιώντας 90% λιγότερο νερό σε σύγκριση με την παραδοσιακή γεωργία". Το 82% των αγροτών στην Ινδία έχουν μικρής κλίμακας επιχειρήσεις κάτω των πέντε στρεμμάτων. Γι' αυτούς, οι θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις με αυξημένα επίπεδα CO2 μπορούν να αποδειχθούν μια προσπάθεια που αλλάζει τη ζωή τους, ειδικά όταν ολόκληρη η εγκατάσταση του θερμοκηπίου κοστίζει μόλις 2.500 δολάρια.

Στην Κίνα, τα θερμοκήπια έχουν βοηθήσει τους αγρότες να ξεπεράσουν τη φτώχεια. Η China Daily αναφέρει:

"Η κυβέρνηση παρέχει προνομιακά δάνεια ... Η κυβέρνηση φροντίζει επίσης να δίνει ποιοτικούς σπόρους και να στέλνει τεχνικούς για να διδάξουν στους αγρότες πώς να καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα σε θερμοκήπια.... Στην Κίνα, οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μια οικογένεια που έχει ένα θερμοκήπιο πρέπει να είναι μια οικογένεια που έχει αποχαιρετήσει τη φτώχεια".

Έτσι, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες με αυξημένο CO2 όχι μόνο μειώνουν την καλλιεργούμενη έκταση, τη χρήση φυτοφαρμάκων και τις ανάγκες άρδευσης, αλλά συμβάλλουν και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Χάρη στο αυξημένο CO2 στα θερμοκήπια, μπορώ πλέον να προμηθευτώ φρέσκες και καθαρές ντομάτες, πιπεριές, τσίλι, μαρούλια και άλλα λαχανικά από θερμοκήπια στην ίδια τιμή με τα υπαίθρια προϊόντα.

Πανηγυρίζω για το CO2 όχι μόνο για τα προϊόντα θερμοκηπίων που τρέφει, αλλά και για τη δυνατότητα και τον εμπλουτισμό της ζωής στον πλανήτη μας. Το να δαιμονοποιούμε αυτό το ελιξίριο πρακτικά όλων των ζωντανών οργανισμών είναι καθαρή τρέλα.

Αυτό το σχόλιο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο iPatriot.com, στις 28 Οκτωβρίου 2022, και μπορείτε να το δείτε εδώ.

ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου