Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

ΣΤΟ ΔΥΣΤΟΠΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΡΟΜΠΟΤ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ, ΕΝΟΡΚΟ Η ΔΙΚΑΣΤΗ;

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΡΟΜΠΟΤ ΘΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ



Νέες πολιτικές για τη χρήση στρατιωτικών όπλων από τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις συντάσσονται επί του παρόντος και αναμένεται να εγκριθούν σε όλη την Καλιφόρνια


Τα ρομπότ της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο θα εξουσιοδοτηθούν ρητά να σκοτώνουν, εφόσον δεν υπάρχει άλλη λύση.

Η συγκεκριμένη πρόταση θα τεθεί στο Συμβούλιο Εποπτών της πόλης για έγκριση την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι Δημοκρατικοί τοπικοί ηγέτες, συνεχίζουν να δημιουργούν ένα κλίμα που παραπέμπει σε δυστοπικές ταινίες του Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1980.

Το SFPD (αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο), έχει 17 ρομπότ στο οπλοστάσιό του, 12 από τα οποία είναι πλήρως λειτουργικά. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, αξιωματικό Ρόμπερτ Ρουέκα, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ για να επιτεθούν σε κανέναν, ωστόσο αυτό πρόκειται να αλλάξει σε πολύ λίγο.

Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται γενικά για την εξεύρεση και την εξουδετέρωση πιθανών βομβών ή για την επιτήρηση περιοχών που είναι πολύ επικίνδυνες, ακόμα και για τους αστυνομικούς.

Οι χρήσεις των ρομπότ της αστυνομίας που θα ορίζονται στο νέο σχέδιο αντιεγκληματικής πολιτικής περιλαμβάνουν «εκπαίδευση και προσομοιώσεις, συλλήψεις εγκληματιών, ανταπόκριση σε κρίσιμα περιστατικά, αντίδραση σε απαιτητικές περιστάσεις, εκτέλεση εντάλματος, αξιολόγηση και εξουδετέρωση ύποπτων συσκευών».

Και, σε ορισμένες «ακραίες» περιπτώσεις, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν.

«Ζούμε σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου συζητάμε το εάν η αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιεί ρομπότ για να εκτελεί πολίτες χωρίς δίκη, ένορκο ή δικαστή», δήλωσε η Τίφανι Μόγιερ, δικηγόρος της Επιτροπής Δικηγόρων για τα Πολιτικά Δικαιώματα του Σαν Φρανσίσκο και της περιοχής του Κόλπου.

Η Μόγιερ ηγείται του έργου της οργάνωσης κατά της άσχημης συμπεριφοράς της αστυνομίας και της στρατιωτικοποίηση της.


«Αυτό δεν είναι φυσιολογικό», ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό KRON4.

«Κανένας νομικός, πολιτικός, αστυνομικός ή απλός κάτοικος της περιοχής δεν πρέπει να το αποδεχτεί αυτό σαν να είναι κάτι το φυσιολογικό», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το Mission Local, νέες πολιτικές για τη χρήση στρατιωτικών όπλων από τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις συντάσσονται επί του παρόντος και αναμένεται να εγκριθούν σε όλη την Καλιφόρνια χάρη σε έναν πολιτειακό νόμο που ονομάζεται AB 481, ο οποίος ψηφίστηκε πέρυσι.

Εφόσον ψηφιστεί, κάθε κομητεία θα είναι ελεύθερη να κρίνει από μόνη της το αν και με ποιο τρόπο θα εφαρμόσει τον συγκεκριμένο νόμο.

Ο νόμος ορίζει ότι κάθε αστυνομική δύναμη στην Καλιφόρνια πρέπει να αναφέρει ετησίως το απόθεμά της για όλα τα όπλα στρατιωτικού τύπου, το κόστος τους, τον τρόπο χρήσης τους και τον τρόπο ανάπτυξής τους κατά το προηγούμενο έτος.

Ο νόμος δίνει στις τοπικές αρχές –στην περίπτωση του Σαν Φρανσίσκο, στο Συμβούλιο Εποπτών– τη δυνατότητα να απορρίπτουν ή να αποδέχονται ετησίως τους κανόνες που διέπουν τον τρόπο χρήσης των όπλων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει επίσης να συμφωνήσει και υπογράψει τα σχετικά συμβόλαια για την αγορά οποιουδήποτε νέου εξοπλισμού στρατιωτικού τύπου, αν και η αστυνομία θα μπορεί να αντικαταστήσει οποιονδήποτε υπάρχοντα εξοπλισμό αξίας έως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς έγκριση από τον δήμο ή την πολιτεία της Καλιφόρνια…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου