Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΙΑΤΡΙΚΗ "ΕΞΟΥΣΙΑ" ΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ...


ΓΙΑΤΡΟΙ – ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ



Η συναρπαστική έρευνα που συγκρίνει τους γιατρούς με αυταρχικά καθεστώτα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αφύπνιση για ένα επάγγελμα που ήδη αντιμετωπίζει την πίεση από τις ελλείψεις γιατρών

Γιατροί: Η Jean Wendrick αναγνωρίζει πως έκανε και είχε μια ανθυγιεινή ζωή—πάσχει από διαβήτη από τα 20 της και πρόσφατα ξεπέρασε το πρόβλημα με τον καρκίνο του μαστού που την ταλαιπωρούσε.

Σε ένα ραντεβού με γιατρό πέρυσι, η κυρία Wendrick έμαθε ότι πάσχει από οστεοπενία, μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα της δεν παράγει νέα οστικά κύτταρα αρκετά γρήγορα, κάτι που συχνά οδηγεί σε οστεοπόρωση. Ο γιατρός της πρότεινε φαρμακευτική αγωγή — την ίδια που έπαιρνε η μητέρα της.

«Ήταν καταστροφικό για μένα», είπε. «Η μαμά μου είναι καμπουριασμένη με οστεοπόρωση και μπορεί να κοιτάζει μόνο στο πάτωμα. Πονάει τόσο πολύ και πήρε όλα τα φάρμακα. Ήταν όλα για το τίποτα, δεν την βοήθησαν καθόλου».

Ενώ η κυρία Wendrick μπορεί να αντικρίζει το πιθανό μέλλον της κοιτάζοντας την 86χρονη μητέρα της, βρίσκει επίσης λόγους, όταν σκέφτεται τη 18χρονη κόρη της, Victoria, την οποία απέκτησε στα 47 της, να κάνει τις αλλαγές που πρέπει, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει την υγεία της. 

Έτσι, η κυρία Wendrick αποφασισε πριν από έξι μήνες ότι θα ζούσε τα χρόνια που τις απομένουν με την καλύτερη δυνατή υγεία. Ήξερε ότι αυτό θα απαιτούσε πραγματική αλλαγή και μια πραγματική επιστροφή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής – κάτι που οι συνταγές του γιατρού της δεν θα μπορούσαν ποτέ να της δώσουν.

Το δίλημμα του γιατρού

Η εμπειρία της κυρίας Wendrick είναι κοινή. Αντιμέτωποι με καταστροφικές ασθένειες, προσφέρονται φάρμακα που έχουν μικρή επίδραση και δημιουργούν προβλήματα για τα οποία μπορεί να μην ενημερωθούν ποτέ οι ασθενείς.



Είναι σύνηθες οι γιατροί να προτείνουν μόνο δύο τύπους επιλογών θεραπείας: φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση

Ενώ ορισμένοι γιατροί δεν κάνουν πολλά πέρα ​​από το να προτείνουν χειρουργική επέμβαση ή μια νέα συνταγή, πολλοί άλλοι συνιστούν στους ασθενείς τους να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να επιλύσουν ουσιαστικά την αιτία των χρόνιων παθήσεων.

Ωστόσο, πολύ συχνά, αυτές οι συστάσεις έρχονται ως σύντομες εντολές του στυλ να «χάσετε βάρος», «να ασκηθείτε περισσότερο» ή «να τρώτε καλύτερα» και συχνά δίνονται με μια δόση προσωπικής και συναισθηματικής κρίσης.


Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί στη συνέχεια να κατηγορήσουν τους ασθενείς για την αδυναμία τους να ακολουθήσουν τέτοιες εντολές.


Μια μελέτη στη Φινλανδία απηχεί ευρήματα σε άλλα περιβάλλοντα όπου οι γιατροί και οι νοσοκόμες λένε ότι οι ασθενείς με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και καπνιστές, απλώς δεν θα κάνουν ποτέ αυτό που τους λένε.

«Η πλειοψηφία [τόσο των γιατρών όσο και των νοσηλευτών] συμφώνησε ότι ένα σημαντικό εμπόδιο στη θεραπεία των συνθηκών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής είναι η απροθυμία των ασθενών να αλλάξουν τις συνήθειές τους», αναφέρει η μελέτη. Και πολύ συχνά αυτό είναι αλήθεια.

Ωστόσο, η έρευνα αναφέρει επίσης ότι οι ειδικοί της υγείας παρέχουν τέτοιες συμβουλές με αναποτελεσματικούς τρόπους. 

Το να δίνετε εντολές σε σύντομα και βιαστικά ραντεβού δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες συνήθειες, όπως η κατανάλωση ορισμένων τροφών, συμβούλεψε η Δρ Ann Lindsay, γιατρός και κλινική καθηγήτρια ιατρικής στο Stanford, σε ένα άρθρο στο περιοδικό Stanford Medicine’s Scope.

«Όλοι βασικά θέλουν να ζήσουν μια υγιή ζωή», είπε ο Δρ Lindsay στο Scope, «αλλά υπάρχουν διαφορετικές πεποιθήσεις και εμπόδια που συμβάλλουν στην αμφιθυμία τους».

Το να βοηθάς τους ασθενείς να ξεπεράσουν αυτές τις πεποιθήσεις και να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια απλά δεν περιλαμβάνεται στο εργασιακό περιεχόμενο για πολλούς επαγγελματίες υγείας.




Πολλοί γιατροί έχουν εκατοντάδες ασθενείς και αφιερώνουν πολύ λίγο χρόνο για να χτίσουν μια γνήσια σχέση μαζί τους ή να τους κατανοήσουν

Ένα μέρος του ζητήματος είναι η έλλειψη χρόνου. Ένα άλλο μέρος του προβλήματος είναι ότι οι γιατροί απλά δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν τους ασθενείς ή να επικοινωνήσουν καλά αυτά τα ζητήματα. Πολλοί γιατροί δεν έχουν καμία ουσιαστική σχέση με τους ανθρώπους των οποίων η ζωή εξαρτάται από αυτούς.

Οι γιατροί που μαθαίνουν πώς να επικοινωνούν καλά είναι περισσότερο από δύο φορές πιο αποτελεσματικοί στο να κάνουν τους ασθενείς να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, είπε ο Δρ Lindsay. 

Ένας από τους λόγους για την άνοδο της λειτουργικής ιατρικής είναι η επιθυμία τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών να επικεντρωθούν στους συστημικούς παράγοντες του τρόπου ζωής πίσω από τη νόσο.

Μια διαφορετική προσέγγιση στην Ιατρική

Η πραγματοποίηση αλλαγών απαιτεί από τους ασθενείς να αναλάβουν την ευθύνη και οι επαγγελματίες υγείας να υποστηρίξουν αποτελεσματικά αυτήν την αλλαγή, λένε οι ειδικοί.

«Πριν είχα δικαιολογίες. Έτρωγα ό,τι ήθελα όταν το ήθελα. Πάντα είχα συμπτώματα. Δεν έκανα καμία άσκηση. Ήταν απαίσιο», θυμάται η κυρία Wendrick. «Τώρα, υπάρχει λόγος να σηκώνομαι το πρωί και να με φροντίζω επιτέλους. Ξέρω ότι χρειάζεται πειθαρχία και αποφασιστικότητα για να έχεις αποτελέσματα».

Η κυρία Wendrick είναι σε μια αποστολή να θέσει τον διαβήτη της υπό έλεγχο, να χάσει βάρος και να ενισχύσει τα οστά της. 

Προσέλαβε έναν νέο γιατρό για να τη βοηθήσει να πετύχει τους στόχους της, τον Dr Scott Doughty, οικογενειακό γιατρό στο UP Holistic Medicine στο Μίσιγκαν. 

Η κυρία Wendrick τον αποκαλεί «το αφεντικό». Μέχρι στιγμής έχει χάσει 30 κιλά και είπε ότι νιώθει σαν να είναι 20 χρονών.

Για πρώτη φορά στην εμπειρία της στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η κα Wendrick ένιωσε ότι ακούγονταν και ότι είχε κατάλληλες επιλογές και ένα σύστημα υποστήριξης που θα της επέτρεπε να αποφύγει την κακή πρόγνωση που αντιμετώπιζε. 

Έγινε πιο εύκολο γι’ αυτήν να συμμορφωθεί επειδή ένιωθε ότι είχε τον έλεγχο και την υποστήριξη του Δρ Ντάουτυ.

Η κυρία Wendrick δεν αποτελεί εξαίρεση. Η δέσμευση του ασθενούς, τα κίνητρα και η υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας συστατικά για τη θεραπεία ασθενειών από τη σκοπιά της λειτουργικής ιατρικής και των ερευνητικών μελετών.

Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος (AMA) λέει ότι οι γιατροί πρέπει να βοηθήσουν τους ασθενείς να βρουν τα κίνητρά τους και να τους δώσουν μικρούς αλλά ουσιαστικούς στόχους για βελτίωση – όπως μείωση βάρους κατά 5 τοις εκατό, για αρχή.

Ο AMA εγείρει επίσης την ανάγκη για έναν ελκυστικό προπονητή, κάποιον ικανό να κάνει τους ασθενείς να συμμετέχουν σε προγράμματα τρόπου ζωής.



Οι άνθρωποι χρειάζονται συχνά την υποστήριξη ενός προπονητή υγείας, διατροφολόγου ή προσωπικού γυμναστή για να κάνουν ουσιαστικές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες

Δυστυχώς, αυτά τα προγράμματα εξακολουθούν να είναι δύσκολο να βρεθούν σε πολλούς τομείς και οι γιατροί μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν. Πολύ συχνά, οι γιατροί απλώς λένε στους ασθενείς ότι πρέπει να πάρουν ένα νέο φάρμακο ή να κάνουν χειρουργική επέμβαση, χωρίς να συζητούν κάποια άλλη πρακτική.
Φαρμακευτικές εντολές

Μια μελέτη του 2019 αποκάλυψε ότι μια κοινή ισορροπία ισχύος μεταξύ ασθενών και παρόχων υγειονομικής περίθαλψης ήταν κρίσιμη για την ενεργό συμμετοχή των ασθενών και τη συμμόρφωση στη θεραπεία σε χρόνιες ασθένειες. 

«Οι ασθενείς δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να ακολουθήσουν έναν τρόπο ζωής που υπαγορεύεται από άλλους», σημειώνει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Community Based Nursing and Midwifery. 

«Το εύρημα υποδηλώνει ότι η συμμόρφωση διευκολύνεται από την ενδυνάμωση που περιλαμβάνει την ικανότητα στην αυτοφροντίδα, την προσαρμοστικότητα και την επιμονή στη θεραπεία».

Το να λένε στους ανθρώπους ότι πρέπει να «σταματήσουν αυτό ή να σταματήσουν εκείνο» σχεδόν αποτυγχάνει παγκοσμίως, είπε ο Δρ Τζόελ Έβανς, ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Λειτουργικής Ιατρικής, στους The Epoch Times. 

Είναι πιο αποτελεσματικό, είπε, να βρίσκουμε ωφέλιμα πράγματα για να προσθέσουμε στη συμπεριφορά τους, όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών.

“Μιλώντας με τους ασθενείς με αυτόν τον τρόπο, αισθάνονται ότι τους φροντίζουμε περισσότερο και είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός σχεδίου … και είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν αυτό το σχέδιο”, είπε ο Δρ. Έβανς. «Ο γιατρός δικτάτορας δεν λειτουργεί προς όφελος κανενός». 

Αν και μπορεί να είναι απογοητευτικό να συναντάτε γιατρούς που δεν προσφέρουν επιλογές ή υποστήριξη, οι ασθενείς μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να ζητήσουν περισσότερους πόρους ή να βρουν βοήθεια αλλού, όπως έκανε η κ. Wendrick.

Οι γιατροί ως δικτάτορες

Οι γιατροί χτίζουν συνήθως έναν αδύνατο δεσμό. Συχνά πιστεύουν ότι πρέπει να συμπεριφερθούν με ένα αίσθημα βεβαιότητας και εξουσίας για να πείσουν τους ασθενείς να ακολουθήσουν τις συνταγογραφούμενες θεραπείες – και παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μικρή βεβαιότητα στην ιατρική. 

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην έκδοση αυστηρών εντολών παρά στο να πείσουν τους ασθενείς μέσα από πιο πιο ουσιαστικές συνομιλίες.

Ακόμη χειρότερα, οι γιατροί βρίσκονται όλο και περισσότερο παγιδευμένοι με διοικητικές απαιτήσεις και θεραπευτικές οδηγίες από το νοσοκομείο, το σύστημα υγείας ή τον ασφαλιστή του ασθενούς.

Η ενοποίηση μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων οδηγεί σε όλο και λιγότερες από αυτές τις εταιρείες, οι οποίες γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, αφήνοντας τους γιατρούς με λιγότερες δυνατότητες απασχόλησης και λιγότερη αυτονομία. Με άλλα λόγια, οι γιατροί μπορεί να έχουν λιγότερες επιλογές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους ασθενείς.

Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με μια ιατρική κουλτούρα που τοποθετεί τους γιατρούς σε ένα ασταθές βάθρο όπου πρέπει να είναι πάντα σωστοί και σίγουροι, μπορεί να εξηγήσει το γιατί οι ερευνητές βρίσκουν ότι πολλοί γιατροί μπορούν να επιδείξουν δικτατορικά χαρακτηριστικά.

Η συναρπαστική έρευνα που συγκρίνει τους γιατρούς με αυταρχικά καθεστώτα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αφύπνιση για ένα επάγγελμα που ήδη αντιμετωπίζει την πίεση από τις ελλείψεις γιατρών.

Με κίνητρο το ιστορικό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στην ιατρική και την τρομακτική καταστροφή υπό την ηγεσία του, δύο ερευνητές και ένας γιατρός μελέτησαν τις πιθανές ομοιότητες μεταξύ αυταρχικών ηγετών και γιατρών.



Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εκπαιδεύτηκε ως γιατρός στη Συρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την άνοδό του στην εξουσία

Οι ερευνητές εξέτασαν τους ηγέτες 176 χωρών για 71 χρόνια και συνολικά 1.254 ηγέτες. Σημείωσαν το επαγγελματικό υπόβαθρο και το στυλ διακυβέρνησης κάθε ηγέτη και έμαθαν ότι οι ηγέτες που ήταν γιατροί, σε σύγκριση με ηγέτες με άλλο υπόβαθρο υγειονομικής περίθαλψης και εκείνους με επιστημονικό υπόβαθρο εκτός υγείας, έτειναν να είναι πιο αυταρχικοί.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν ως αλληλογραφία στο Lancet το 2017. «Αυτά τα ευρήματα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα πολλαπλών, πολύπλοκων παραγόντων. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το τροπάριο του συμπλέγματος γιατρού-θεού, αυτά τα αποθαρρυντικά δεδομένα προσφέρουν μια ευκαιρία για κρίσιμο αυτο-στοχασμό», έγραψαν. 

«Από αυτή την άποψη, η στροφή από τον αυταρχικό γιατρό προς ένα μοντέλο που βασίζεται στην κοινή λήψη αποφάσεων αντιπροσωπεύει ένα πολλά υποσχόμενο μέτρο».

Κοινή λήψη αποφάσεων

Οι κοινές αποφάσεις θα μπορούσαν να προστατεύσουν ασθενείς και γιατρούς ενάντια στις δικτατορικές τάσεις στο επάγγελμα, είπαν οι συγγραφείς, και επίσης να δείξουν σεβασμό για την αξιοπρέπεια των ασθενών. Το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή. Φαίνεται ότι το κίνημα αυτό, κερδίζει κάποιο έδαφος.

Η Αμερικανική Ακαδημία για τη Στοματική και Συστημική Υγεία πραγματοποίησε πρόσφατα μια εκπαιδευτική συνεδρία σχετικά με το πώς οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να οικειοποιηθούν την υγεία τους αλλάζοντας την προσέγγισή τους. Η συνεδρία διδάχθηκε από την Bonnie Ripin, στην οδοντιατρική υγιεινή.

«Το να λέμε στους ανθρώπους τι να κάνουν δεν έχει αποτέλεσμα», προειδοποίησε η κ. Ρίπιν. «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε μια επεκτατική και μη επικριτική νοοτροπία, καθώς πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν ξέρουμε τα πάντα. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ειδικοί στη ζωή των ασθενών μας».

Η κα Ρίπιν μοιράστηκε μια ιστορία για το πώς ένας ασθενής της που κάπνιζε ασταμάτητα, της είπε ότι έπαιρνε θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα. Αντί να βιαστεί να καταδικάσει το συνεχιζόμενο κάπνισμα, έκανε ερωτήσεις σχετικά με το αν είχε κόψει το κάπνισμα στο παρελθόν και τι τον εμπόδιζε να το κάνει τώρα.

Ανακάλυψε ότι είχε σταματήσει το κάπνισμα για μερικά χρόνια, αλλά η θεραπεία του του προκαλούσε ναυτία και ένιωσε ανακούφιση από το κάπνισμα. 

Δείχνοντας ότι νοιάζεται πραγματικά για εκείνον και παρουσιάζοντας άλλες επιλογές, η κα Ρίπιν είπε ότι μπόρεσε να τον πείσει να δοκιμάσει εναλλακτικές λύσεις για τα συμπτώματά του που θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να κόψει το κάπνισμα.

 «Κάθε φορά που ξεκινάω μια συνομιλία, επιβραδύνω και ρωτάω, “Τι δεν ξέρω ακόμα για αυτό το άτομο;” Προσπαθώ να αναρωτιέμαι τι ακριβώς συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους και τι ακριβώς τους απασχολεί», είπε.

Φροντίδα έναντι ελέγχου

Η επικοινωνία με ανησυχία είναι το κλειδί, όχι μόνο για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που εργάζονται με ασθενείς, αλλά για οποιονδήποτε θέλει να πείσει το αγαπημένο του πρόσωπο να κάνει μια αλλαγή ή να επισκεφτεί έναν γιατρό.

Ο Δρ Έβανς είπε ότι οι ασθενείς συχνά αισθάνονται ότι τους λένε το ίδιο πράγμα εδώ και χρόνια, για παράδειγμα, «Πρέπει να χάσεις 20 κιλά», χωρίς να παρέχουν υποστήριξη για να γίνει αυτή η αλλαγή. «Δεν έχει νόημα να δίνουμε εντολές στους ασθενείς, αν δεν γνωρίζουμε τι έχουν περάσει, τι θεραπείες έχουν δοκιμάσει ή ακόμα και αν συμφωνούν μαζί μας», είπε.

Αντίθετα, ο ίδιος θα ρωτούσε τους ασθενείς του πώς αισθάνονται για το βάρος τους και αν πιστεύουν ότι αυτό συμβάλλει στα συμπτώματά τους. Εάν ναι, τότε μπορούν να συζητήσουν για το ποιες είναι οιεπιλογές. Πολλοί άνθρωποι, είπε, νοιάζονται λιγότερο για μια διάγνωση και περισσότερο για το πώς αισθάνονται.

Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να μιλήσουν με τους αγαπημένους τους με τον ίδιο τρόπο. Πριν βομβαρδίσετε κάποιον με λόγια του στυλ «πρέπει να κάνεις αυτό», ο Δρ. Έβανς πρότεινε να του κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής και τους στόχους της υγείας τους.

Η παρουσίαση διαφορετικών επιλογών υγείας ως πείραμα ή ερώτηση που πρέπει να διερευνηθεί, ενώ δείχνετε ότι νοιάζεστε μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στο να βοηθήσετε κάποιον να κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, είπε.

 Συνεργάζεται επίσης με ασθενείς με έναν λειτουργικό προπονητή υγείας που βοηθά τους ασθενείς να επαναφέρουν τη σκέψη τους, ώστε να μην μένουν κολλημένοι σε ό,τι δεν είχε αποτέλεσμα στο παρελθόν.

«Συνήθως υπάρχει κάτι στη ζωή τους που δεν τους αρέσει… αλλά αυτό που τους κρατά αφοσιωμένους και κολλημένους είναι η ελπίδα μείωσης των συμπτωμάτων», είπε ο Δρ Έβανς. «Πολλοί παίρνουν φάρμακα που δεν λειτουργούν επειδή δεν αντιμετωπίζουν τη βασική αιτία του προβλήματος».
Νέο παράδειγμα ιατρικής

Οι περισσότεροι ασθενείς θέλουν κάποιον στην ομάδα τους που θέλει να χρησιμοποιεί συνταγές και χειρουργικές επεμβάσεις με φειδώ, είπε ο Δρ Έβανς. Ως επικεφαλής ιατρικών υποθέσεων στο Ινστιτούτο Λειτουργικής Ιατρικής, είναι μάρτυρας της αυξημένης ζήτησης για λειτουργική ιατρική.

Η λειτουργική ιατρική δεν αποσκοπεί στην καταστολή των συμπτωμάτων, αλλά στον εντοπισμό της βασικής αιτίας της νόσου και στην αντιμετώπιση αυτής για πιο διαρκή οφέλη.




Η λειτουργική ιατρική βασίζεται στη λήψη μιας εις βάθος άποψης του ασθενούς για την κατανόηση τυχόν μοναδικών παραγόντων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δοκιμές για τον εντοπισμό θρεπτικών ή άλλων ελλείψεων, καθώς και τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς

Νοσοκομεία υψηλού επιπέδου, όπως οι κλινικές του Κλίβελαντ και του Μάγιο, έχουν προσθέσει στο προσωπικό τους επαγγελματίες της λειτουργικής ιατρικής, είπε. Τα νοσοκομεία και οι ιατρικές σχολές ενσωματώνουν επίσης μαθήματα λειτουργικής ιατρικής στην εκπαίδευσή τους.

«Η συμβατική ιατρική συνειδητοποιεί τώρα ότι είναι ο νέος τρόπος άσκησης της ιατρικής ή της φροντίδας ασθενών. Αλλά είναι κάτι που εμείς, στον λειτουργικό κόσμο, κάνουμε εδώ και 25 χρόνια», είπε ο Δρ Έβανς. «Είμαστε πραγματικά φορείς αλλαγής».

Ένα άρθρο του New England Journal of Medicine του 2012 ανέφερε ότι οι γιατροί πρέπει «να εγκαταλείψουν τον ρόλο τους ως ενιαίας, πατερναλιστικής αρχής και να εκπαιδευτούν για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί προπονητές ή συνεργάτες – μαθαίνοντας, με άλλα λόγια, πώς να ρωτούν: «Τι έχει σημασία για εσάς;». καθώς και «Τι συμβαίνει;» Η αναγνώριση της κοινής λήψης αποφάσεων ως το απόγειο της φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή έχει καθυστερήσει».

Αυτό σημαίνει, υποστήριξαν οι συγγραφείς, ότι οι γιατροί πρέπει να επιτρέπουν στους ασθενείς να απορρίπτουν εξετάσεις και θεραπείες χωρίς να χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις τους ως «λανθασμένες» απλώς και μόνο επειδή οι αξίες τους δεν ευθυγραμμίζονται.

Η κ. Ripin τόνισε ότι μια ταπεινή στάση ζητά την άδεια να προσφέρει απόψεις μόνο αφού ακούσει και μάθει τι είναι πολύτιμο για τους ασθενείς. Αυτή η στάση είναι win-win (κέρδος για όλους) από κλινικής άποψης.

«Υπάρχει χρόνος και μέρος για να είσαι ειδικός. Το θέμα είναι να είσαι και ευαίσθητος σε αυτό το χρονικό διάστημα. Όταν οι ασθενείς είναι έτοιμοι να ακούσουν τις πληροφορίες, θα τις λάβουν καλύτερα», είπε. «Αυτό είναι το έργο που φέρνει αληθινή εκπλήρωση στη ζωή μας».

Η υγεία δεν έχει τέλος

Από την πλευρά του ασθενούς, η αλλαγή είναι απίθανη εάν δεν έχει κίνητρα ή δεν θέλει να επενδύσει χρόνο και χρήμα σε αυτό που είναι πραγματικά ένα ταξίδι, όχι μια γρήγορη λύση. Η υγεία και η ευεξία είναι μια δια βίου δέσμευση, όχι ένας προορισμός, σύμφωνα με την Ashley Iovinelli, πιστοποιημένη προπονήτρια υγείας και ιδιοκτήτριας του Wheatgrass Warrior.

«Αν και πιστεύω ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε ορισμένες ασθένειες ή ασθένειες από μόνες, δεν είναι το τέλος», είπε στους The Epoch Times. «Αν αντιμετωπίζετε μια ασθένεια ή κάτι που περνάτε, δεν μπορείτε απλώς να πείτε: «Δεν χρειάζεται να ανησυχώ πια για τη στήριξη του σώματός μου επειδή το έχω περάσει». Είναι μια συνεχής διαδικασία στην οποία βρίσκεστε».

Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να αποδεχθούν την επένδυση του δικού τους χρόνου. Η Δρ. Kyrin Dunston, ιδρύτρια του Midlife Metabolism Institute και του The Hormone Club, αρχικά ανακάλυψε με έκπληξη ότι χρειαζόταν τρεις ώρες την ημέρα για να κάνει εισβολές στη δική της θεραπεία.

Τώρα που καθοδηγεί τους ασθενείς να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, είπε ότι η χρήση ενός ημερολογίου για την τεκμηρίωση του χρόνου για μια εβδομάδα συχνά τους δείχνει πόσο χαμένο χρόνο μπορούν πραγματικά να απελευθερώσουν. 

«Έχετε χρόνο για τη δουλειά σας και χρόνο για μετακινήσεις και χρόνο για να καθίσετε μπροστά στην τηλεόραση και να παρακολουθήσετε τις εκπομπές που αγαπάτε, και δεν παραπονιέστε για αυτό», είπε η Δρ Ντάνστον. «Όλοι έχουμε τις ίδιες 24 ώρες την ημέρα. 

Η μόνη δύναμη που έχουμε είναι στο πώς να περνάμε τον χρόνο μας».

Μια αξιόλογη επένδυση

Ομοίως, οι ασθενείς θα χρειαστεί να προϋπολογίσουν και να συγκεντρώσουν επιπλέον χρήματα — και αυτό σχεδόν πάντα συνεπάγεται αλλαγή στάσης. Η Δρ Ντάνστον είπε ότι συνήθιζε να ψωνίζει για τις φθηνότερες συνταγές και να συμβουλεύεται τους ειδικούς που παρείχε η ασφάλειά της επειδή φαινόταν ότι ήταν το σωστό.

Τώρα αναγνωρίζει ότι η νοοτροπία αυτή είναι μια πολιτισμική προετοιμασία. Όταν αποφάσισε να κάνει all-in για την υγεία της, διστακτικά πλήρωσε περισσότερα από 500 δολάρια για δύο δοκιμές από την τσέπη της και στη συνέχεια περισσότερα από 800 δολάρια σε θρεπτικά προϊόντα.

«Ήταν συγκλονιστικό, αλλά εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να πάρω μια απόφαση», είπε. «Είτε θα παραμείνω σε αυτό που έκανα που δεν έχει αποτέλεσμα και θα επιστρέψω στη λήψη φαρμάκων, είτε θα επενδύσω στον εαυτό μου και θα σταματήσω να παραπονιέμαι και θα αναγνωρίσω ότι η υγεία μου είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό μου στοιχείο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου