Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ" ΕΥΡΩΠΗ...

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΕΙ ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ


Από την Ρόντα Γουίλσον 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση («ΕΕ») εισάγει ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα συνοριακής καταγραφής για την καταγραφή ταξιδιωτών από χώρες εκτός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων θεώρησης βραχείας διαμονής και των ταξιδιωτών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης, κάθε φορά που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. 

Το σύστημα στοχεύει να αντικαταστήσει την τρέχουσα χειροκίνητη διαδικασία σφράγισης διαβατηρίων.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα συνοριακού ελέγχου, γνωστό ως σύστημα εισόδου-εξόδου («ΣΕΕ»), συλλέγει βιομετρικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων, εικόνων προσώπου, καθώς και της ημερομηνίας και του τόπου εισόδου και εξόδου.

Η βιομετρική καταχώριση θα είναι απαραίτητη κατά την πρώτη χρήση, με τις επόμενες επισκέψεις να απαιτούν μόνο έναν από τους βιομετρικούς ελέγχους - πρακτικά, θα χρησιμοποιούνται βιομετρικά στοιχεία προσώπου.

Το ΣΕΕ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 10 Νοεμβρίου 2024, επηρεάζοντας τους Βρετανούς ταξιδιώτες προς την ΕΕ και τις χώρες Σένγκεν.

Αυτό έρχεται καθώς νέες βιομετρικές ταυτότητες κυκλοφόρησαν σε όλη την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα με τα κράτη μέλη της ΕΕ να επικαιροποιούν τα εθνικά τους διαπιστευτήρια σύμφωνα με τους κανονισμούς που απαιτούν ηλεκτρονική ταυτότητα. 

Τα βιομετρικά δελτία ταυτότητας έχουν έναν κωδικό QR που περιέχει τον αριθμό του πολίτη και έχουν ενσωματωμένα τσιπ που περιέχουν βιομετρικά στοιχεία, όπως δύο δακτυλικά αποτυπώματα. Οι κάρτες χρησιμεύουν ως ταξιδιωτικά έγγραφα εντός της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτούνται διαβατήρια.

Εν τω μεταξύ, ως απάντηση στην αύξηση της βίας που σχετίζεται με συμμορίες και των διασυνοριακών εγκληματικών δραστηριοτήτων, η κυβέρνηση της Δανίας επιβεβαίωσε τα σχέδια για την εφαρμογή ενός συστήματος αναγνώρισης προσώπου για χρήση από την αστυνομία στη διερεύνηση εγκλημάτων. 

Υποστηρίζεται ότι η αναγνώριση προσώπου θα χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία στη διερεύνηση «σοβαρών εγκλημάτων».

Ενώ η ΕΕ και οι χώρες της ΕΕ αναπτύσσουν βιομετρικές ψηφιακές ταυτότητες και αναγνώριση προσώπου σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των συνόρων, οι αρχές των ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν για πρόσβαση στις βιομετρικές βάσεις δεδομένων των κρατών μελών της ΕΕ για τη διεξαγωγή ελέγχου ταξιδιωτών στο πλαίσιο του «καθεστώτος ταξιδιών χωρίς βίζα».

Οι ΗΠΑ θέλουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ («VWP») να υπογράψουν τη συμφωνία ενισχυμένης εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια των συνόρων («EBSP») έως το 2027.

Παράλληλα με το Διεθνές Πρόγραμμα Ανταλλαγής Βιομετρικών Πληροφοριών ("IBIS"), το EBSP έχει σχεδιαστεί για να αποκτήσει πρόσβαση σε εθνικές βιομετρικές βάσεις δεδομένων για την πιστοποίηση της ταυτότητας των ταξιδιωτών. 

Το EBSP θα απαιτούσε άμεσες συνδέσεις μεταξύ των βιομετρικών βάσεων δεδομένων των συμμετεχόντων κρατών και του συστήματος IDENT/HART ΤΩΝ ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Biometric Update ανέφερε την Τετάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για το EBSP έχουν σταματήσει, καθώς η ΕΕ και τα κράτη μέλη της εξακολουθούν να βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά με τις προθέσεις των ΗΠΑ.

Μπορούμε να μαντέψουμε ποιες είναι οι προθέσεις και δεν είναι μόνο οι προθέσεις των ΗΠΑ. Προσπαθούν να ενοποιήσουν τα βιομετρικά μας δεδομένα σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων που είναι προσβάσιμη σε όποιον επιλέξουν. να το καθιστούν προσβάσιμο και να χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε λόγο επιλέξουν, χωρίς τη συγκατάθεσή μας. 

Και όποιος έχει τον έλεγχο ή έχει πρόσβαση στα δεδομένα μας μπορεί να μας χειραγωγήσει και να μας ελέγξει.

Επιλεγμένη εικόνα: Νέες απαιτήσεις για ταξίδια στην Ευρώπη , την Ευρωπαϊκή Ένωση




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου