Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ...

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ – «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ» ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΒΟΜΒΗΤΕΣ



Μια σειρά από εταιρείες – «φαντάσματα» δημιουργήθηκαν από το Ισραήλ με στόχο να παραπλανήσουν τη Χεζμπολάχ και να αποσπάσουν τις παραγγελίες.

«Με ρωτάτε πού είναι ο πράκτορας», είχε πει ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Νασράλα, στους οπαδούς του σε μια τηλεοπτική ομιλία τον Φεβρουάριο. 

«Σας λέω ότι το τηλέφωνο στα χέρια σας, στα χέρια της γυναίκας σας και στα χέρια των παιδιών σας είναι ο πράκτορας». 

Στη συνέχεια έκανε έκκληση. «Θάψτε το», είπε ο κ. Νασράλα. «Βάλτε το σε ένα σιδερένιο κουτί και κλειδώστε το».

Ο Νασράλα πίεζε για χρόνια ώστε η Χεζμπολάχ να επενδύσει σε βομβητές, οι οποίοι παρά τις περιορισμένες δυνατότητές τους θα μπορούσαν να λαμβάνουν δεδομένα χωρίς να δίνουν στοιχεία την τοποθεσία ενός χρήστη ή άλλες πληροφορίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. 

Οι αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών είδαν μια ευκαιρία, σημειώνουν οι New York Times.

Το σχέδιο του Ισραήλ

Ακόμη και πριν ο Νασράλα αποφασίσει να επεκτείνει τη χρήση βομβητών, το Ισραήλ είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας εταιρείας κελύφους που θα παρουσιαζόταν ως διεθνής παραγωγός βομβητών.

Κατά τα φαινόμενα, η BAC Consulting ήταν μια εταιρεία με έδρα την Ουγγαρία που είχε συμβόλαιο για την παραγωγή των συσκευών για λογαριασμό μιας ταϊβανέζικης εταιρείας, της Gold Apollo. 

Στην πραγματικότητα, ήταν μέρος ενός ισραηλινού σχεδίου, σύμφωνα με τρεις αξιωματικούς των πληροφοριών που ενημερώθηκαν για την επιχείρηση.

 Είπαν ότι τουλάχιστον δύο άλλες εταιρείες-κελύφη δημιουργήθηκαν για να κρύψουν τις πραγματικές ταυτότητες των ανθρώπων που δημιούργησαν τους βομβητές: αξιωματικούς των Ισραηλινών πληροφοριών.

Η BAC ανέλαβε όντως απλούς πελάτες, για τους οποίους παρήγαγε μια σειρά από βομβητές. Αλλά ο μόνος πελάτης που είχε πραγματικά σημασία ήταν η Χεζμπολάχ, και οι βομβητές της δεν ήταν καθόλου συνηθισμένοι. 

Κατασκευασμένοι χωριστά, περιείχαν μπαταρίες δεμένες με το εκρηκτικό PETN, σύμφωνα με τους τρεις αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών.

Οι βομβητές ξεκίνησαν να αποστέλλονται στο Λίβανο το καλοκαίρι του 2022 σε μικρούς αριθμούς, αλλά η παραγωγή αυξήθηκε γρήγορα, αφού ο κ. Νασράλα κατάργησε τα κινητά τηλέφωνα.


Μερικοί από τους φόβους του κ. Νασράλα υποκινήθηκαν από αναφορές από συμμάχους ότι το Ισραήλ είχε αποκτήσει νέα μέσα για να χακάρει τηλέφωνα, ενεργοποιώντας μικρόφωνα και κάμερες εξ αποστάσεως για να κατασκοπεύσει τους ιδιοκτήτες τους. 

Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, το Ισραήλ είχε επενδύσει εκατομμύρια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της κατάλαβαν ότι καμία επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου —ακόμα και κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων— δεν ήταν πλέον ασφαλής.

Ο κ. Νασράλα όχι μόνο απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα από συναντήσεις στελέχη της Χεζμπολάχ, αλλά διέταξε να μην κοινοποιούνται ποτέ οι λεπτομέρειες των κινήσεων και των σχεδίων της Χεζμπολάχ μέσω κινητών τηλεφώνων, είπαν τρεις αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών. 

Οι αξιωματικοί της Χεζμπολάχ έπρεπε να κουβαλούν συσκευές τηλεειδοποίησης ανά πάσα στιγμή, και σε περίπτωση πολέμου, οι βομβητές θα χρησιμοποιούνταν για να λένε στους μαχητές πού να πάνε.

Οι αποστολές βομβητών στον Λίβανο

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αποστολές βομβητών στον Λίβανο αυξήθηκαν, με χιλιάδες να φτάνουν στη χώρα και να διανέμονται μεταξύ αξιωματικών της Χεζμπολάχ και των συμμάχων τους, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Για τη Χεζμπολάχ, ήταν ένα αμυντικό μέτρο, αλλά στο Ισραήλ, οι αξιωματικοί των πληροφοριών αναφέρονταν στους βομβητές ως «κουμπιά» που μπορούσαν να πατηθούν όταν φαινόταν ώριμος ο χρόνος.

Αυτή η στιγμή, όπως φαίνεται, ήρθε αυτή την εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι θα κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο για να επιτρέψει σε περισσότερους από 70.000 Ισραηλινούς που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους εξαιτίας των μαχών με τη Χεζμπολάχ να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Την Τρίτη δόθηκε η εντολή ενεργοποίησης των βομβητών. Την Τετάρτη, καθώς χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού για να παρακολουθήσουν μια κηδεία για δύο άτομα που σκοτώθηκαν στις εκρήξεις, το χάος ξέσπασε εκ νέου…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου