Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ ΜΑΣ! ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΑΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ!

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ:
ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ;

ΒΙΝΤΕΟ



Από την  Ρόντα Γουίλσον 


Σε μια ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πέρυσι, η καθηγήτρια Nita Farahany υποστήριξε ότι η τεχνολογία ανάγνωσης της σκέψης δεν είναι μόνο πραγματική, αλλά ήδη χρησιμοποιείται.

Μίλησε για σενάρια όπου η μετρική παρακολούθηση του εγκεφάλου θα μπορούσε να ενισχύσει την ασφάλεια, όπως η πρόληψη ατυχημάτων που προκαλούνται από την κόπωση του οδηγού. Αναγνώρισε επίσης τις «δυστοπικές» δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας, όπως η υποχρεωτική μετάδοση εγκεφαλικών σημάτων στην Κίνα.

Οι Κινέζοι οδηγοί τρένων, για παράδειγμα, υποχρεούνται να φορούν καπέλα παρακολούθησης του εγκεφάλου για να παρακολουθούν τα επίπεδα κόπωσης τους. 

Και η τεχνολογία παρακολούθησης εγκεφαλικών κυμάτων χρησιμοποιείται ήδη από εταιρείες όπως η Amazon και η Walmart.

Έχει φτάσει η τεχνολογία ανάγνωσης της σκέψης ή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προκαλεί φόβο; Η Έκθεση Gold εξετάζει πόσο μακριά έχει προχωρήσει η έρευνα στην τεχνολογία ανάγνωσης μυαλού.


Τα ακόλουθα δημοσιεύθηκαν αρχικά από το Gold Report στις 20 Σεπτεμβρίου 2024.

Πέρυσι, στο Νταβός, η καθηγήτρια Nita Farahany είπε σε ακροατήριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ("WEF") ότι, "Δεν μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε την ομιλία και δεν μπορούμε ποτέ να αποκωδικοποιήσουμε πλήρεις σκέψεις από τον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας απλές φορητές συσκευές".

Φέτος, στην Καλιφόρνια, μια ομάδα στο UCSF (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο) χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αποκωδικοποιήσει λέξεις που είναι συνειδητά σκεπτόμενες και να τις μετατρέψει σε ομιλία, χρησιμοποιώντας «μια συσκευή που μεταφράζει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε επιδιωκόμενες λέξεις».

Επόμενο βήμα: Ασύρματη τεχνολογία που ερμηνεύει τα σήματα του εγκεφάλου που αντιπροσωπεύουν τη σκέψη και τα μεταδίδει ... Πού;

Σύμφωνα με τον Farahany, αυτό το επόμενο βήμα έχει ήδη γίνει. Αλλά έχει; Ελάχιστες αποδείξεις έχουν προσφερθεί για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς του Farahany και καμία βάση δεδομένων δεν έχει αποκαλυφθεί που να ταιριάζει συγκεκριμένα σήματα εγκεφάλου με συγκεκριμένες λέξεις, αυξάνοντας την πιθανότητα το WEF να κινδυνολογεί, κάνοντας τους νομοταγείς πολίτες να ανησυχούν αν η κυβέρνηση γνωρίζει τις σκέψεις τους.

Εδώ παρουσιάζουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους ισχυρισμούς του Farahany, αφήνοντας τον αναγνώστη να καθορίσει την αξιοπιστία τους.

Ο Big Brother διαβάζει το μυαλό σας

Ο Farahany είναι καθηγητής δικαίου και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Duke, του οποίου η εστίαση είναι στις ηθικές, νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των αναδυόμενων τεχνολογιών. Ο τίτλος του βιβλίου της, «Η μάχη για τον εγκέφαλό σας: υπεράσπιση του δικαιώματος να σκέφτεστε ελεύθερα στην εποχή της νευροτεχνολογίας», προβλέπει προκλήσεις για την ελευθερία της σκέψης στο εγγύς μέλλον.

Στην ομιλία της στο Νταβός, παραδέχεται ελεύθερα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας ανάγνωσης μυαλού, αλλά επιμένει ότι δεν θέλει να απαγορευτεί, καθώς βλέπει σε αυτήν μεγάλες δυνατότητες. 

Την ομιλία της προλόγισε ο Nicholas Thompson, Διευθύνων Σύμβουλος της The Atlantic, ο οποίος περιέγραψε την τεχνολογία με λαμπερούς όρους: «Θα σας κάνει να δείτε και να καταλάβετε ένα υπέροχο μέλλον όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εγκεφαλικά κύματα για να καταπολεμήσουμε το έγκλημα, να είμαστε πιο παραγωγικοί και να βρούμε την αγάπη...»


Milei Nials: Είστε έτοιμοι για τη διαφάνεια του εγκεφάλου; Ανέβηκε 21 Ιανουαρίου 2023 (30 λεπτά)

Ενεργοποιήστε την αυτόματη μετάφραση κάνοντας κλικ:

 Στο πρώτο κάτω δεξιά εικονίδιο (Υποτίτλοι ή Subtitles)

 Μετά στο δεύτερο (ρυθμίσεις)

 Επιλέγετε Υπότιτλοι ή Subtitles (κλικ) και στην συνέχεια

   Αυτόματη μετάφραση ή Auto translate (κλικ), 

Ελληνικά ή Greek (κλικ).

Το βίντεο του Farahany ξεκινά με ένα κινούμενο σχέδιο ενός φουτουριστικού γραφείου όπου οι εργαζόμενοι φορούν ακουστικά εγκεφαλικών κυμάτων που μεταδίδουν τις πληροφορίες εγκεφαλικών κυμάτων τους στο σύστημα υπολογιστή γραφείου. 

Οι πληροφορίες είναι πλήρως προσβάσιμες στο αφεντικό που ανταμείβει έναν υπάλληλο για τις «μετρήσεις του εγκεφάλου» του με ένα μπόνους απόδοσης.

Τα πράγματα παίρνουν γρήγορα μια στροφή, ωστόσο, όταν αυτές οι μετρήσεις του εγκεφάλου χρησιμοποιούνται από την επιβολή του νόμου:

Ένα σκοτεινό σύννεφο έχει πέσει πάνω από το γραφείο. Μαζί με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα μηνύματα κειμένου και τα δεδομένα τοποθεσίας GPS, η κυβέρνηση έχει κλητεύσει τα δεδομένα εγκεφάλου των εργαζομένων από το περασμένο έτος. 

Έχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ένας από τους συναδέλφους σας έχει διαπράξει μαζική απάτη και τώρα ψάχνουν για συγχρονισμένη εγκεφαλική δραστηριότητα μεταξύ του συναδέλφου σας και των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεται.

Ενώ γνωρίζετε ότι είστε αθώοι για οποιοδήποτε έγκλημα, κρυφά έχετε συνεργαστεί μαζί του σε μια νέα επιχείρηση εκκίνησης. Κουνώντας, αφαιρείτε τα ακουστικά σας.

Πώς μπορούμε να σαρώσουμε το "Escape";

Το animation τελειώνει εκεί και η Farahany ξεκινά την ομιλία της τονίζοντας ότι αυτή η τεχνολογία όχι μόνο υπάρχει ήδη, αλλά χρησιμοποιείται ήδη. Προσθέτει ότι πολλοί άνθρωποι είναι ήδη έτοιμοι να το δεχτούν ως μέρος της ζωής, δεδομένου ότι τόσοι πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε ρολόγια Apple και άλλες φορητές συσκευές που παρακολουθούν ορισμένες από τις εσωτερικές μας διαδικασίες.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ Τραμπ-Χάρις, κάποιοι υποψιάστηκαν ότι τα σκουλαρίκια που φορούσε η Χάρις ήταν στην πραγματικότητα πομποί, βοηθώντας την με τις απαντήσεις της. Οι πομποί σκουλαρικιών υπάρχουν ήδη. 

Το ίδιο κάνουν και άλλα wearables όπως κεφαλόδεσμοι, καπέλα, ακουστικά και ακόμη και αυτά που φαίνονται σαν τατουάζ πίσω από τα αυτιά, τα οποία μπορούν όχι μόνο να μεταδώσουν αλλά και να αποκωδικοποιήσουν εγκεφαλικά σήματα.

Το «σύρσιμο» με το μυαλό σας για να δημιουργήσετε μια απρόσκοπτη αλληλεπίδραση της τεχνολογίας είναι, λέει ο Farahany, μέρος ενός «συναρπαστικού και πολλά υποσχόμενου μέλλοντος. Αλλά και ένα δυνητικά τρομακτικό. Δεν μπορούμε κυριολεκτικά να αποκωδικοποιήσουμε σύνθετη σκέψη ακόμα, αλλά υπάρχουν ήδη πολλά που μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε».

Είναι για τη δική σας ασφάλεια

Το πρώτο παράδειγμα της «υπόσχεσης» που ενυπάρχει στις νέες τεχνολογίες είναι «ένας ασφαλέστερος χώρος εργασίας». Η παρακολούθηση των εγκεφαλικών μετρήσεων των οδηγών φορτηγών, για παράδειγμα, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει ατυχήματα όπως αυτά που συμβαίνουν λόγω κόπωσης του οδηγού (κάτι που θα ίσχυε και για τους πιλότους και τους οδηγούς τρένων).


Χρησιμοποιώντας ένα απλό καπέλο με ενσωματωμένους ηλεκτροαισθητήρες που βαθμολογούνται από το 1 έως το 5 στην εγρήγορση, ο εργοδότης αποκτά σημαντικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Farahany δηλώνει ότι είναι ο εργοδότης που αποκτά πρόσβαση στις μετρήσεις του εγκεφάλου, όχι ο εργαζόμενος. Η κοινωνία πρέπει να προστατεύεται από τους απερίσκεπτους οδηγούς φορτηγών που συνεχίζουν να πηγαίνουν για ώρες στο τέλος και προκαλούν θανατηφόρα ατυχήματα, είναι η αδήλωτη περίπτωση για τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Δεν φαίνεται να της έχει περάσει από το μυαλό ότι οι οδηγοί συνήθως δεν συνεχίζουν να πηγαίνουν για ώρες και ώρες για διασκέδαση, αλλά μάλλον, επειδή ο μισθός τους εξαρτάται από την έγκαιρη μεταφορά των εμπορευμάτων στον προορισμό τους και ότι η οδήγηση για x συνεχόμενες ώρες μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, εάν τα αφεντικά τους επιβάλλουν μη ρεαλιστικούς στόχους.

Θα βοηθήσει τους εργοδότες να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί με το προσωπικό τους

Ο Farahany περιγράφει επίσης ένα άλλο σενάριο στο οποίο η ανοικτή πρόσβαση στις μετρήσεις του εγκεφάλου του προσωπικού θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους - σε μια αποθήκη, όπου οι αισθητήρες εγκεφάλου των εργαζομένων αποκαλύπτουν ότι εξαντλούνται υπερβολικά και τα ρομπότ που αναπτύσσονται από τους συμπαθητικούς εργοδότες τους προσαρμόζουν τις συνθήκες για να τους δώσουν αρκετό χρόνο και ξεκούραση για να συνεχίσουν.

Και πάλι, δεν φαίνεται να της πέρασε από το μυαλό ότι οι εργοδότες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες μετρικές πληροφορίες του εγκεφάλου για να εξαλείψουν τους εξαντλημένους υπαλλήλους και να τους αντικαταστήσουν με πιο ισχυρούς εργαζόμενους.

Τούτου λεχθέντος, παραδέχεται τις «δυστοπικές» δυνατότητες της παρακολούθησης του εγκεφάλου, επισημαίνοντας ότι οι οδηγοί τρένων στην Κίνα υποχρεούνται ήδη να φορούν ειδικά καπέλα που μεταδίδουν τα σήματα του εγκεφάλου τους στους εργοδότες τους, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθούν τα επίπεδα κόπωσης τους.


Αυτό μπορεί να είναι κάτι που θέλουμε να αγκαλιάσουμε ως κοινωνία.

Αν γίνει καλά, η νευροτεχνολογία έχει εξαιρετική υπόσχεση. Αν γίνει άσχημα, θα μπορούσε να γίνει η πιο καταπιεστική τεχνολογία που έχουμε εισαγάγει ποτέ.

Θα μειώσει το άγχος στο χώρο εργασίας

Ο Farahany αναφέρει επίσης παραδείγματα τεχνολογίας παρακολούθησης εγκεφαλικών κυμάτων που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Amazon έχει ήδη πειραματιστεί με τέτοιες συσκευές, δοκιμάζοντάς τις σε υπαλλήλους αποθήκης. Το ίδιο και η Tesco και η Walmart, με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων και την υπονόμευση του ηθικού τους, δεδομένου ότι ο στόχος είναι να εντοπιστεί η σπατάλη χρόνου στη δουλειά και οι εργαζόμενοι που κάνουν απρογραμμάτιστα διαλείμματα.

Κατά τη διάρκεια της «πανδημίας», προσθέτει, πολλές εταιρείες που μεταπήδησαν σε εικονικά γραφεία χρησιμοποίησαν κάποια μορφή παρακολούθησης για να παρακολουθούν τους υπαλλήλους τους. Ξεχωρίζει τη Microsoft για τη μελέτη των εργαζομένων που χρησιμοποιούν το Zoom για συναντήσεις, η οποία αποκάλυψε ότι οι εικονικές συναντήσεις είναι πιο αγχωτικές από αυτές που διεξάγονται αυτοπροσώπως, εν μέρει λόγω του διαφορετικού υπόβαθρου στις οθόνες των ανθρώπων.

Ο εξορθολογισμός του φόντου ήταν ένα εύκολο και δωρεάν μέτρο για τη μείωση των επιπέδων άγχους. Κάποιος φαντάζεται ότι δεν ήταν το μόνο μέτρο που εφάρμοσε η Microsoft ως αποτέλεσμα της παρακολούθησης των εγκεφαλικών κυμάτων.

Και θα σας κάνει πιο παραγωγικούς

Στη συνέχεια, καθώς ακτινοβολεί μια εικόνα φουτουριστικών ακουστικών στην οθόνη, η Farahany περιγράφει πώς,

… Ο νεότερος τρόπος παρακολούθησης της προσοχής είναι μέσω μιας συσκευής όπως αυτή: ακουστικά που θα κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος [δηλ. στα τέλη του 2023] τα οποία μπορούν να εντοπίσουν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων και να πουν εάν [ένα] άτομο δίνει προσοχή ή το μυαλό του περιπλανιέται...

Αποδεικνύεται ότι δεν μπορείτε μόνο να πείτε αν κάποιος δίνει προσοχή - μπορείτε επίσης να διακρίνετε μεταξύ των ειδών των πραγμάτων που προσέχουν. Όταν το συνδυάσετε αυτό με άλλους τύπους επιτήρησης, η ισχύς γίνεται αρκετά ακριβής.

Περιγράφει επίσης μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από ένα εργαστήριο στο MIT που «δίνει σε ένα άτομο ένα buzz, κυριολεκτικά, όταν το μυαλό του αρχίζει να περιπλανιέται».

Εγκεφαλικά εμφυτεύματα που παρέχουν τη δύναμη της ομιλίας

Όλες αυτές οι εξελίξεις υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του Farahany ότι «όλο και περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στον εγκέφαλο θα γίνουν διαφανή». Τα πράγματα κινούνται τόσο γρήγορα, πρόσθεσε, που η σχετική νομοθεσία «δεν μπορεί να συμβαδίσει». 

Πέρυσι, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε την ομιλία», και όμως μέχρι τώρα, αυτό συμβαίνει ήδη, όπως αναφέρθηκε σε ένα άρθρο στο JAMA Network (το περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Φαρμάκων).

Το άρθρο βασίζεται σε μια συνέντευξη με τον Edward Chang MD, συν-διευθυντή του Κέντρου Νευρωνικής Μηχανικής και Προθέσεων στο UCSF. Αυτός και η ομάδα του ισχυρίζονται ότι έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τεχνολογία που επιτρέπει σε άτομα με αφασία (που έχουν χάσει τη δύναμη του λόγου τους, συνήθως λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου) να «μιλήσουν».

Εκεί που ξεκινήσαμε ήταν πραγματικά να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις βασικές αρχές με τις οποίες η ηλεκτρική δραστηριότητα στους νευρώνες ελέγχει τους μυς στη φωνητική οδό για να δημιουργήσει όλους τους διαφορετικούς ήχους που κάνουμε όταν μιλάμε. 

Αυτό στο οποίο αναφέρομαι είναι πώς τα χείλη, το σαγόνι και η γλώσσα διαμορφώνουν την αναπνοή για να δημιουργήσουν ήχους όπως σύμφωνα, φωνήεντα, ακόμη και τον τόνο της φωνής όταν μιλάμε.

… Έγινε πολύ, πολύ σαφές ότι αυτό θα είχε πιθανές ιατρικές εφαρμογές για άτομα που έχουν χάσει την ικανότητα επικοινωνίας λόγω παράλυσης.

Η ομάδα του Chang έχει χρησιμοποιήσει μια ποικιλία τεχνικών για την αποκωδικοποίηση των εγκεφαλικών σημάτων, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας που διεξήχθη κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο:

Ειδικεύομαι σε χειρουργικές επεμβάσεις εγκεφάλου όπου έχουμε ασθενείς ξύπνιους και κάνουμε χαρτογράφηση γλώσσας. Μέρος του εργαστηρίου μου βρίσκεται κυριολεκτικά στο χειρουργείο, όπου συνεχώς μαθαίνουμε και κατανοούμε πώς ο εγκέφαλος δημιουργεί λέξεις και τις δοκιμάζουμε και, το πιο σημαντικό, προστατεύοντάς το κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, όταν έχουμε αποστολή είτε να αφαιρέσουμε το σημείο που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις είτε να αφαιρέσουμε έναν όγκο στον εγκέφαλο.

Αυτό είναι που ονομάζουμε χαρτογράφηση του εγκεφάλου και είναι ένα πραγματικά βασικό μέρος της κλινικής μου πρακτικής, η οποία είναι συνεργιστική με τους ευρύτερους στόχους μας.

Το επόμενο βήμα ήταν να ψηφιοποιηθεί η διαδικασία αποκωδικοποίησης, χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια τοποθετημένα στον εγκέφαλο:

Μόλις καταλάβαμε ότι υπήρχε αυτή η σαφής συσχέτιση μεταξύ των μοτίβων εγκεφαλικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους ήχους ομιλίας, ζητήσαμε έγκριση για να κάνουμε μια μελέτη και ρωτήσαμε τον FDA αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα νέο είδος συσκευής, ουσιαστικά μια συστοιχία ηλεκτροδίων που βρίσκεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου.

Τα ηλεκτρόδια της συστοιχίας συνδέονται με μια θύρα που έχει περίπου 253 κανάλια που μεταδίδουν τα δεδομένα από την εγκεφαλική δραστηριότητα σε έναν υπολογιστή που αναλύει τα σήματα του εγκεφάλου και χρησιμοποιεί AI για να μεταφράσει αυτή την εγκεφαλική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες προβλεπόμενες λέξεις ή ήχους ομιλίας ή ακόμα και κινήσεις του προσώπου avatar.

Από 256 κυματιστές γραμμές έως 70 λέξεις ανά λεπτό

Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία έχει η μηχανική μάθηση, η τεχνητή νοημοσύνη που είναι ικανή να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να βρίσκει και να ερμηνεύει μοτίβα, συνδέοντας συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα με λέξεις:


Το μυστικό για αυτό ήταν πραγματικά ... μηχανική μάθηση. Το ενενήντα εννέα τοις εκατό του χρόνου μας σε αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη χειρουργική επέμβαση ή την ίδια τη συσκευή: έχει να κάνει με την κατανόηση των δεδομένων

Όταν κοιτάζετε την οθόνη, μοιάζει με 256 κυματιστές γραμμές, οι οποίες είναι τα εγκεφαλικά κύματα ... Χρησιμοποιούμε επαναλαμβανόμενα νευρωνικά δίκτυα για να πάρουμε αυτή την ακολουθία σημείων δεδομένων που μοιάζει με κυματιστές γραμμές και να τα μεταφράσουμε σε λέξεις.

Ο Chang τονίζει ότι η ερμηνεία βασίζεται σε εγκεφαλικά κύματα που δημιουργούνται από τους συμμετέχοντες που διαβάζουν πραγματικά λέξεις σε μια οθόνη, όχι μόνο από τυχαίες σκέψεις:


Η βασική εργασία λειτουργεί ζητώντας από τους συμμετέχοντες να διαβάσουν κείμενο σε μια οθόνη - όχι μόνο να σκεφτούν τι βλέπουν, αλλά να προσπαθήσουν πραγματικά να πουν τις λέξεις. Πρέπει να προσπαθούν οικειοθελώς να το πουν.

Έχει συνεργαστεί με αρκετούς αφασικούς ασθενείς, δύο από τους οποίους δεν μπορούσαν να μιλήσουν για πάνω από 15 χρόνια:


Ο τελευταίος συμμετέχων μας μπόρεσε να πάρει περίπου 70 λέξεις ανά λεπτό με αυτήν τη συσκευή. Η κανονική ομιλία είναι περίπου 150 λέξεις ανά λεπτό και έχουμε ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αλλά ήταν γρήγορο και το λεξιλόγιο ήταν πάνω από χίλιες λέξεις. Το μοντελοποιήσαμε σε 30.000 λέξεις, όπου συνέχισε να έχει καλή απόδοση.

Από 15 χρόνια ως βουβός τετραπληγικός σε 2 εβδομάδες που αποκαθιστούν την ομιλία

Όπως και ο Farahany, ο Chang υπογραμμίζει τα απίστευτα άλματα που έχει κάνει η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια.


Αυτό το πεδίο κινείται τόσο γρήγορα που είναι δύσκολο για μένα να προβλέψω. Δεν μπορούσα καν να προβλέψω ότι θα είχαμε τα επίπεδα απόδοσης που είχαμε πέρυσι. Και οι αλγόριθμοι που αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε γίνονται όλο και πιο ισχυροί.

Δεν είχαμε καν αυτά τα εργαλεία πριν από 5 χρόνια. Και τώρα, είμαστε πολύ, πολύ κοντά... [σε] αυτό που θα θέλαμε για κάτι που είναι κλινικά διαθέσιμο. Στην αρχή, χρειάστηκαν μερικοί μήνες. Με τον τελευταίο μας συμμετέχοντα, χρειάστηκαν βασικά 2 εβδομάδες για να εκπαιδεύσουμε τους αλγόριθμους.

Και επίσης, όπως ο Farahany, ο Chang τονίζει τις απίστευτες δυνατότητες που είναι εγγενείς στην τεχνολογία, η οποία σίγουρα υπόσχεται έναν πολύ διαφορετικό τύπο ζωής για όσους ανακτούν την ικανότητα να εκφράζονται:


Νομίζω ότι η μεγάλη εστίασή μας είναι πραγματικά για την πλήρη έκφραση ... για να επαναφέρει τους ανθρώπους σε αυτό που είναι ...

Για την τελευταία μας συμμετέχουσα στη μελέτη, είχαμε αυτή την πολύ μοναδική ευκαιρία όπου είχαμε αυτή τη 1 ώρα βίντεο από το γάμο της, που ήταν πριν από 20 χρόνια, και μπορέσαμε να εκπαιδεύσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στη φωνή της πριν από τον τραυματισμό. 

Έτσι, δεν ήταν ακριβώς όπως κάθε κονσερβοποιημένη φωνή που έχετε στον υπολογιστή σας. Αυτή ήταν στην πραγματικότητα η φωνή της που εκπαιδεύτηκε για να κάνει αυτό το μοντέλο και αυτό είναι δυνατό τώρα με την τεχνητή νοημοσύνη. Με το avatar, ήταν σε θέση να επιλέξει το χρώμα των μαλλιών, των ματιών.

Μιλάμε πραγματικά για ένα εντελώς νέο επίπεδο εξατομίκευσης και έκφρασης με αυτό ... Ακόμα και ο τόνος της φωνής είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε σωστά.

Ασύρματη ανάγνωση της σκέψης

Ο Farahany ρωτήθηκε στο WEF αν οι μετρήσεις του εγκεφάλου θα μπορούσαν να μετρηθούν χωρίς τη χρήση φορητής συσκευής και απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι».

Τώρα, ένα χρόνο αργότερα, ο Chang και η ομάδα του εργάζονται για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας που έχουν πρωτοπορήσει, με σκοπό να την κάνουν εντελώς ασύρματη:


Εργαζόμαστε στην ηλεκτρολογία και τη μηχανική υλικού για να το κάνουμε ένα πλήρως ενσωματωμένο ασύρματο σύστημα, ώστε να μην χρειάζεται να είστε συνδεδεμένοι σε καλώδιο σε μια θύρα στο τριχωτό της κεφαλής. Όλα θα μεταδοθούν ασύρματα σε έναν δέκτη και θα τροφοδοτηθούν με αυτόν τον τρόπο.

Ερωτηθείς αν η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποκωδικοποίηση σκέψεων που δεν είναι «διανοητικά λεκτικές», ο Chang διέκρινε μεταξύ του τύπου των μετρήσεων του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται:

Νομίζω ότι αυτό που έχουμε δείξει είναι ότι όταν κάποιος έχει αυτή την εθελοντική πρόθεση να μιλήσει, μπορούμε να το αποκωδικοποιήσουμε. Αλλά όπως είπα νωρίτερα, μερικά από τα πράγματα που δοκιμάσαμε όπου οι άνθρωποι σκέφτονταν μόνο πράγματα δεν λειτουργούν τόσο καλά.

Ένας λόγος για αυτό είναι ότι οι «λεκτικές» σκέψεις φαίνεται να υποβάλλονται σε επεξεργασία σε διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου από άλλους τύπους σκέψεων:

Οι αισθητήρες ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο δεν αγγίζουν απαραίτητα πού συμβαίνουν οι τυχαίες σκέψεις στον εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα καταγράφουν από το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τον μυ του φωνητικού κομματιού.

Αλλά ο Chang, όπως και ο Farahany, προβλέπει ότι στο μέλλον, τα πράγματα πιθανότατα θα προχωρήσουν πολύ περισσότερο, γεγονός που θα εισαγάγει πολύπλοκα ζητήματα απορρήτου:


Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο έχουμε σχεδιάσει τη δουλειά μας αυτή τη στιγμή αφορά το τι είναι πραγματικά βουλητικό, τι προορίζεται να εκφραστεί από το άτομο. 

Αλλά ταυτόχρονα, μας λέει επίσης ότι μπορεί να είναι δυνητικά δυνατό να προχωρήσουμε πέρα από αυτό στο μέλλον, σε πράγματα που είναι πιο ιδιωτικά, που είναι πιο εσωτερική ομιλία, για παράδειγμα, εσωτερικές σκέψεις ίσως ακόμη.

Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί με αυτό;

Απευθυνόμενη στο ακροατήριό της, η Farahany ρωτάει: «Είσαι έτοιμη για αυτό;» Παρουσιάζει ένα μέλλον – ένα πολύ επικείμενο μέλλον – στο οποίο «όλο και περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στον εγκέφαλο θα γίνουν διαφανή».

«Αυτό μπορεί να είναι κάτι που ξεκλειδώνει δυνατότητες για την ανθρωπότητα», τονίζει, αλλά προσθέτει ότι:

Πιστεύω ότι υπάρχει ένα μονοπάτι προς τα εμπρός με μια τέτοια τεχνολογία, αλλά την θέτει στα χέρια των εργαζομένων, επιτρέποντάς τους να τη χρησιμοποιήσουν ως επιλογή, όχι να τη χρησιμοποιούν ως μέτρο των μετρήσεων του εγκεφάλου για να απολύσουν ή να προσλάβουν ή να κάνουν διακρίσεις εναντίον τους.

Ενώ παραδέχεται ότι το να πειστούν οι εργοδότες να σεβαστούν την ελευθερία της σκέψης και την ιδιωτικότητα των μετρήσεων του εγκεφάλου θα είναι μια πρόκληση, φαίνεται να πιστεύει ότι η ενθάρρυνση του ευρέως διαδεδομένου σεβασμού του «θεμελιώδους δικαιώματος στο τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος» θα μπορούσε να είναι αρκετή για την προστασία των ανθρώπων: 

«Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στη γνωστική ελευθερία. ένα δικαίωμα στην αυτοδιάθεση πάνω στον εγκέφαλό μας και τις ψυχικές μας εμπειρίες».

Αυτό που δεν αναφέρουν ούτε ο Chang ούτε ο Farahany είναι εγγενείς περιορισμοί στην τεχνολογία «ανάγνωσης μυαλού», παρόλο που το animation που πρόβαλε ο Farahany εισήγαγε πολύ πραγματικά προβλήματα - για παράδειγμα, πώς θα αποδείξει η αθώα συνάδελφος του συλληφθέντος υπαλλήλου ότι ενώ οι μετρήσεις του εγκεφάλου της συγχρονίζονται με εκείνες του υποτιθέμενου εγκληματία, στην πραγματικότητα δεν σχεδίαζε μαζί του;

Ο Chang, επίσης, είναι λιγότερο από πρόθυμος για ορισμένες βασικές πτυχές της τεχνολογίας που αναπτύσσει. Όταν ο συνεντευκτής του τον ρωτά πώς μπορεί να επαληθεύσει αν το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει πραγματικά τις σκέψεις που προβάλλονται από τα αφασικά υποκείμενα του, αποφεύγει την ερώτηση.

Χωρίς αμφιβολία, ένα άτομο που έχει υποστεί νευρολογική βλάβη και έχει χάσει τη δύναμη του λόγου θα αρπάξει την ευκαιρία να την ανακτήσει, ακόμη και αν η τεχνολογία είναι ατελής και ακόμη και αν ανοίγει τον κίνδυνο όχι μόνο τα λόγια του αλλά και οι σκέψεις του να γίνουν διαφανείς σε άλλους.

Ωστόσο, παραμένει πολύ ασαφές πώς ακριβώς μπορεί να αποφευχθεί η «δυστοπική πιθανότητα» που περιγράφει η Farahany και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από ένα εργαλείο που, σύμφωνα με τα λόγια της, «θα μπορούσε πραγματικά να γίνει η πιο καταπιεστική τεχνολογία που έχουμε εξαπολύσει ποτέ».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου