Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Ο "ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ" Γ. ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ( ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ) ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΝΙΚΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ...Η ΓΡΙΠΗ!!! ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ!

 ΠΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΑΝ ΛΟΙΜΩΞΗ; ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΣΥΝΕΧΩΣ


2 ΒΙΝΤΕΟ


Από την Ρόντα Γουίλσον 

Σύμφωνα με τον Δρ Jason Fung, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποφύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα μιμούμενα φυσιολογικά κύτταρα και κρύβονται από την ανοσολογική παρακολούθηση. Για να ενισχύσουμε την ανοσία του καρκίνου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς αλληλεπιδρούν τα καρκινικά κύτταρα με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του Vital Signs, μιας τηλεοπτικής σειράς βίντεο της Epoch, ο Δρ Fung εξηγεί πώς ο καρκίνος δρα σαν λοίμωξη και πώς το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά συνεχώς τον καρκίνο.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το μελάνωμα ενός ατόμου αφαιρείται και πιστεύεται ότι έχει φύγει, λέει ο συγγραφέας του "The Cancer Code", Δρ Jason Fung. «Είκοσι χρόνια αργότερα, αυτό το άτομο πεθαίνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και ο πνεύμονάς του μεταμοσχεύεται σε κάποιον άλλο. 

Και αργότερα αυτό το άτομο αναπτύσσει αχαλίνωτο μελάνωμα, λέει, «επειδή ο καρκίνος ήταν ακόμα εκεί, απλώς διατηρούνταν υπό έλεγχο τόσο αποτελεσματικά από το ανοσοποιητικό σύστημα».

Εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες κύτταρα μεταλλάσσονται συνεχώς προς τον καρκίνο, λέει ο Δρ Fung.

Ο Δρ Fung είναι νεφρολόγος - ειδικός στην υγεία των νεφρών - και ειδικός στη διαλείπουσα νηστεία και τα διαιτητικά μέσα χαμηλών υδατανθράκων για την αντιμετώπιση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Χθες, συμμετείχε στο Vital Signs με τον Brendon Fallon για να αποκαλύψει πώς το σώμα μας καταπολεμά φυσικά τον καρκίνο και πώς αυτό ευθυγραμμίζεται με μια νέα έννοια του καρκίνου ως μολυσματική ασθένεια, όπως φαίνεται με τον καρκίνο του πνεύμονα που προκαλείται από το κάπνισμα, για παράδειγμα.

«Αυτό το κύτταρο των πνευμόνων... έχει μετατραπεί σε ένα είδος πνευμονικού κυττάρου επιβίωσης, προσπαθεί να επιβιώσει με κάθε κόστος ενάντια σε αυτή τη χρόνια βλάβη του καπνίσματος», λέει ο Δρ Fung. «Τώρα, στην πραγματικότητα συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ένας μονοκύτταρος οργανισμός ή, για παράδειγμα, μια λοίμωξη».

Στο «Cancer Code Part 1», οι Fallon και Dr. Fung διερευνούν τι οδηγεί τα κύτταρα να γίνουν καρκινικά και γιατί ο καρκίνος συχνά επιμένει παρά την παρακολούθηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρακάτω είναι το τρέιλερ για το Μέρος 1. Το πλήρες επεισόδιο δεν είναι διαθέσιμο στο κανάλι YouTube της Epoch TV. Αφού δημιουργήσετε έναν λογαριασμό παρέχοντας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το επεισόδιο 23 λεπτών στην ιστοσελίδα του Epoch TV ΕΔΩ. 

Ένας δωρεάν λογαριασμός στο Epoch TV θα σας δώσει πρόσβαση σε περιορισμένο αριθμό άρθρων και βίντεο κάθε μήνα. Αξίζει να παρακολουθήσετε ολόκληρο το επεισόδιο, καθώς θα αλλάξει την άποψή σας για το τι είναι πραγματικά ο καρκίνος και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί.


Πώς να ενισχύσει την ανοσία του καρκίνου και πώς ο καρκίνος «σκέφτεται» σαν ιός | Δρ Jason Fung | Τρέιλερ

Ενεργοποιήστε την αυτόματη μετάφραση κάνοντας κλικ:

 Στο πρώτο κάτω δεξιά εικονίδιο (Υποτίτλοι ή Subtitles)

 Μετά στο δεύτερο (ρυθμίσεις)

 Επιλέγετε Υπότιτλοι ή Subtitles (κλικ) και στην συνέχεια

   Αυτόματη μετάφραση ή Auto translate (κλικ), 

Ελληνικά ή Greek (κλικ).



Το «Cancer Code Part 2» αφορά τη σύνδεση καρκίνου-παχυσαρκίας και τη βελτίωση του «εδάφους» που επιτρέπει στον καρκίνο να αναπτυχθεί και δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί. Μπορείτε να παρακολουθείτε για να δείτε πότε κυκλοφορεί ΕΔΩ.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ;
 ΒΙΝΤΕΟ



Μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο μόνο με τη νηστεία;

Η ψυχολόγος Anne Wilson Shaef είπε: «Η καλή υγεία δεν είναι κάτι που μπορούμε να αγοράσουμε. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος λογαριασμός ταμιευτηρίου». Και ο Deepak Chopra είπε: «Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για τη δημιουργία του σώματος στο οποίο ζούμε.

Ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καρκίνος είναι όλο και πιο επικίνδυνες δυνάμεις στον κόσμο σήμερα. Εκατομμύρια ζωές επηρεάζονται από αυτές τις ασθένειες κάθε μέρα, και ενώ έχουμε κάποιες χρήσιμες θεραπείες, απέχουμε πολύ από την εύρεση θεραπειών. Φαίνεται ότι μπορεί να είναι καιρός να σκεφτούμε έξω από το κουτί.

Ο καλεσμένος μου σήμερα είναι ο γιατρός, συγγραφέας και ερευνητής Dr. Jason Fung. Είναι γνωστός για τη συγγραφή πρωτοποριακών βιβλίων που βασίζονται στην επιστήμη για τον διαβήτη και την παχυσαρκία, τον Κώδικα Διαβήτη , τον Κώδικα Παχυσαρκίας και τον Πλήρη Οδηγό Νηστείας , όπου αμφισβητεί τη συμβατική σοφία ότι ο διαβήτης πρέπει να αντιμετωπίζεται με ινσουλίνη. 

Είναι επίσης ο συνιδρυτής του The Fasting Method , το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να αντιστρέψουν τον διαβήτη τύπου 2 φυσικά με τη νηστεία.

Καλά διαβάσατε — νηστεία. Ο δρόμος για την πρόληψη του διαβήτη, της παχυσαρκίας, ακόμη και του καρκίνου μπορεί να είναι τόσο απλός!

Στο σημερινό επεισόδιο, ο Δρ Τζέισον και εγώ βουτάμε βαθιά σε ορισμένα θέματα που συζητήθηκαν στο νέο του βιβλίο, The Cancer Code , για να μάθουμε την επιστήμη πίσω από την ασθένεια και πώς η διατροφή και η νηστεία μας μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη διαχείριση και ακόμη και στην πρόληψη του καρκίνου. .

Είχαμε μια τόσο απίστευτη συζήτηση που έπρεπε απλώς να χωρίσω αυτή τη συνέντευξη σε δύο μέρη! Σίγουρα θα θέλετε να παραμείνετε στο δεύτερο μέρος την Τετάρτη — ο Δρ Τζέισον φέρνει την επιστήμη, τη σοφία και την έμπνευση που χρειαζόμαστε για να πάρουμε τον έλεγχο της υγείας μας.
Ποιος είναι ο Δρ Jason Fung;

Ο Δρ Jason Fung, MD, είναι νεφρολόγος με έδρα το Τορόντο και κορυφαίος εμπειρογνώμονας παγκοσμίως σε διαλείπουσα νηστεία και δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Είναι επίσης ο συγγραφέας των μπεστ σέλερ των The Diabetes Code , The Obesity Code , και The Complete Guide to Fasting , και ο δημιουργός του προγράμματος Intensive Dietary Management καθώς και συνιδρυτής του The Fasting Method .

Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, ο Δρ Τζέισον επέστρεψε στο Τορόντο για να εργαστεί ως ειδικός στα νεφρά. Άρχισε να εργάζεται με ασθενείς για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη Τύπου 2 και της παχυσαρκίας — και οι δύο πρόδρομοι της νεφρικής νόσου. 

Ξεκίνησε συνταγογραφώντας πιο συμβατικές λύσεις - δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλή σε θερμίδες και άσκηση - αλλά διαπίστωσε ότι τέτοια συμβατικά σχέδια θεραπείας δεν βοηθούσαν πραγματικά τους ασθενείς του να χάσουν βάρος και να γίνουν πιο υγιείς. Τότε ήταν που αποφάσισε να σκεφτεί λίγο έξω από το κουτί.

Ο Δρ Τζέισον, μαζί με τη φίλη και επαγγελματία σύντροφό του, Μέγκαν Ράμος, συνίδρυσαν το πρόγραμμα Εντατικής Διατροφικής Διαχείρισης και τη Μέθοδο Νηστείας για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να χάσουν πραγματικά βάρος, να αποτρέψουν την παχυσαρκία και τον διαβήτη Τύπου 2 και να αποφύγουν εντελώς τη νεφρική νόσο. 

Άρχισαν να βλέπουν πραγματικά αποτελέσματα στους ασθενείς τους και τώρα, αρχίζουν να βλέπουν ότι η νηστεία μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητές μας να πάθουμε καρκίνο.

Ο Δρ Τζέισον πιστεύει θεμελιωδώς στη δύναμη της διαλείπουσας νηστείας που βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα φάρμακα και να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία. 

Το έργο του επηρεάζει θετικά χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και σήμερα, μοιράζεται τη σοφία και τη γνώση του εδώ στο The School of Greatness !

Οι κύριες αιτίες του καρκίνου

Ο Δρ Τζέισον και εγώ ξεκινήσαμε τη συνέντευξή μας συζητώντας τις αιτίες του καρκίνου και πώς μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα να αναπτύξουμε καρκίνο. Παρόλο που υπάρχει ακόμα κάποιο μυστήριο γύρω από τον καρκίνο και τις αιτίες του, γνωρίζουμε πολλά για την ασθένεια.

«Τα πράγματα που προκαλούν καρκίνο ονομάζονται καρκινογόνα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατηρεί έναν τεράστιο κατάλογο αυτών των καρκινογόνων. … 

Μερικές μελέτες εξέτασαν το είδος της ποσοστιαίας συμβολής αυτών των καρκινογόνων ουσιών στον καρκίνο, και η μεγαλύτερη, φυσικά, είναι ο καπνός του τσιγάρου. … Είναι ενδιαφέρον ότι η δεύτερη μεγαλύτερη και σχεδόν εξίσου μεγάλη [αιτία] είναι στην πραγματικότητα η διατροφή μας». – Δρ Jason Fung

Πολλές καρκινογόνες ουσίες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου, αλλά ο καπνός του τσιγάρου είναι ο πιο κοινός και ο πιο ευρέως γνωστός. Παρόλο που η χρήση του καπνίσματος έχει μειωθεί σημαντικά με τα χρόνια, ο καπνός του τσιγάρου εξακολουθεί να συμβάλλει στο 35% όλων των περιπτώσεων καρκίνου.

 Όλοι είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με τον κίνδυνο του καπνίσματος, αλλά το γεγονός ότι η διατροφή μας μπορεί να συμβάλει στον καρκίνο είναι λιγότερο ευρέως γνωστό. Ο Δρ Jason δήλωσε ότι η παχυσαρκία συμβάλλει σημαντικά στον καρκίνο:

«Γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο ότι αυτός ο καρκίνος είναι στην πραγματικότητα μια ασθένεια που σχετίζεται με την παχυσαρκία. … Είχαμε αυτήν την επιδημία παχυσαρκίας, οπότε γινόταν όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα.

 Και το 2003, όταν άρχισαν να εξετάζουν τις μελέτες, αυτή ήταν η πρώτη πραγματικά οριστική μελέτη που έλεγε, «Γεια, η παχυσαρκία είναι στην πραγματικότητα ένας τεράστιος παράγοντας κινδύνου καθώς και ο διαβήτης τύπου 2».

 Και οι δύο αυτές καταστάσεις θα αυξήσουν πραγματικά τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου ως καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία». – Δρ Jason Fung

Με την επιδημία της παχυσαρκίας να γίνεται ανεξέλεγκτη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι περιπτώσεις καρκίνου έχουν επίσης αυξηθεί. Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξετε διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος, των ωοθηκών, του προστάτη και πολλών άλλων.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου;

«Αν μπορείτε να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος, θα μειώσετε [τις πιθανότητές σας για καρκίνο.] Ακριβώς όπως να σταματήσετε το κάπνισμα, σωστά; Θα μειώσετε τον κίνδυνο αυτών των τύπων καρκίνου». – Δρ Jason Fung

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μειώνει την πιθανότητα να αναπτύξετε πολλά είδη καρκίνου. Τούτου λεχθέντος, ο Δρ Τζέισον σημείωσε ότι πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στον ήλιο, της ακτινοβολίας, άλλων καρκινογόνων παραγόντων, ακόμη και της γενετικής. 

Μπορεί να ακούγεται σαν τρομακτική προοπτική ότι μπορεί να έχετε βιολογική προδιάθεση να αναπτύξετε καρκίνο, αλλά μπορείτε ακόμα να λάβετε προφυλάξεις για να τον αποτρέψετε.

«Ο καρκίνος είναι σαν σπόρος. Έτσι, εάν έχετε άλλη γενετική, έχετε την τάση να αναπτύξετε καρκίνο. Και αυτός ο σπόρος του καρκίνου υπάρχει στην πραγματικότητα σε όλους μας. … 

Αυτό που είναι σημαντικό τότε είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τον σπόρο, αλλά αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι το έδαφος, το οποίο είναι ότι εάν παρέχετε ένα γόνιμο είδος εδάφους για να φυτρώσει αυτός ο σπόρος, τότε θα αυξήσετε κίνδυνο εμφάνισης αυτού του καρκίνου.

 Και ο καρκίνος δεν είναι σπάνια ασθένεια. … Είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε καθώς ζούμε περισσότερο». – Δρ Jason Fung

Παρόλο που μπορεί να έχετε γενετική τάση να αναπτύξετε καρκίνο δεν σημαίνει ότι είστε καταδικασμένοι να τον αναπτύξετε. Μπορείτε να ζήσετε έναν τρόπο ζωής που θα μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε την ασθένεια!

«Από τη στιγμή που πραγματικά αναπτύξετε τον καρκίνο, τότε είναι πραγματικά δύσκολο να το διορθώσετε από την άποψη της διατροφής. 

Χρειάζεστε πραγματικά τα φάρμακα που ξοδέψαμε εκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξουμε τα τελευταία 30 χρόνια. Αλλά όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν θα μπορούσατε». – Δρ Jason Fung

Μπορούμε να λάβουμε διατροφικά μέτρα για να προστατευτούμε από την ανάπτυξη καρκίνου. Ο Δρ Τζέισον συμβούλεψε να μειώσουμε σημαντικά την πρόσληψη ζάχαρης και να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα — ειδικά τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Υπάρχει πληθώρα στοιχείων που υποστηρίζουν το γεγονός ότι τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουμε συμβάλλουν στον καρκίνο. 

Υπάρχουν πολλές ομάδες ανθρώπων που κάποτε πιστευόταν ότι είχαν ανοσία από τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των Ινουίτ και ορισμένων ομάδων ανθρώπων στην Αφρική, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό οφειλόταν σε διατροφικούς λόγους και όχι σε γενετικούς.

«Οι άνθρωποι που ζουν παραδοσιακά στην Αφρική δεν παθαίνουν καρκίνο, ούτε καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά τη στιγμή που μετατράπηκαν σε έναν δυτικό πολιτισμό με τις τροφές τους… στην πραγματικότητα αρχίζουν να παθαίνουν καρκίνο». – Δρ Jason Fung

Η λήψη διατροφικών προφυλάξεων μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, αλλά η συχνότητα με την οποία τρώτε παίζει επίσης βασικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

«Το να τρως συνέχεια παρέχει αυτού του είδους το γόνιμο έδαφος. Για να καταλάβετε λοιπόν γιατί συμβαίνει αυτό, πρέπει να επιστρέψετε στο πώς αναπτύσσεται ο καρκίνος. Πρέπει λοιπόν να καταλάβετε ότι ο καρκίνος… εξελίσσεται σχεδόν ως ξεχωριστό είδος από εμάς. … Αναπτύσσεται ή δεν αναπτύσσεται ανάλογα με τους αυξητικούς παράγοντες». – Δρ Jason Fung

Η συχνότητα με την οποία τρώμε επηρεάζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Ο Δρ Τζέισον δήλωσε ότι όταν τρώμε όλη την ημέρα, ενεργοποιούμε σήματα ανάπτυξης για να αναπτυχθούν κύτταρα, και αυτό περιλαμβάνει καρκινικά κύτταρα:

«Αν τρώτε έξι, οκτώ φορές την ημέρα, λέτε στο σώμα σας [και] στα κύτταρα του σώματός σας να αναπτυχθούν. … Εάν δεν τρώτε καθόλου, αυτό που πρόκειται να κάνετε είναι να κλείσετε αυτά τα σήματα ανάπτυξης και ο καρκίνος θα δυσκολευτεί να αναπτυχθεί.” – Δρ Jason Fung

Πόσο συχνά τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας; Τρώτε μόνο τρία γεύματα ή τρώτε και σνακ; Σύμφωνα με τον Δρ Jason, η μείωση του αριθμού των φορών που τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να αναπτύξουμε καρκίνο και να μας κρατήσει πιο υγιείς.

«Το μυστικό για τη διαχείριση της υγείας μας δεν είναι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις ή περισσότερα φάρμακα, είναι λιγότερα». @drjasonfung

Η επιστήμη πίσω από τη διαλείπουσα νηστεία

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το να τρώτε όλη την ημέρα δεν είναι καλό για το σώμα σας. Το σώμα σας είναι φτιαγμένο για να βιώνει και μια κατάσταση σίτισης και νηστείας. Ο Δρ Jason εξήγησε τη διαδικασία που συμβαίνει όταν το σώμα σας βιώνει τις διαφορετικές καταστάσεις:

«Είτε είστε σε κατάσταση σίτισης, είτε είστε σε κατάσταση νηστείας. Έτσι, όταν βρίσκεστε σε κατάσταση σίτισης, τρώτε [και η ινσουλίνη σας] αυξάνεται, και καθώς η ινσουλίνη αυξάνεται, είναι φυσιολογική δουλειά να πείτε στο σώμα σας να αποθηκεύσει αυτές τις θερμίδες. … 

Κάθε φορά που δεν τρώτε λέγεται νηστεία. Έτσι, όταν νηστεύετε, αυτό σημαίνει ότι η ινσουλίνη σας θα πέσει, και αυτό είναι το σήμα για το σώμα σας να αρχίσει τώρα να βγάζει αυτές τις θερμίδες από την αποθήκευση. … Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε το σωματικό λίπος είναι να αφήσετε την ινσουλίνη να πέσει και να μην τρώτε». – Δρ Jason Fung

Το σώμα μας αποθηκεύει θερμίδες κατά τη διάρκεια της σίτισης και στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτές τις αποθηκευμένες θερμίδες κατά τη διάρκεια της νηστείας μας. Ο Δρ Τζέισον προειδοποιεί ότι η υψηλή συχνότητα με την οποία ο μέσος Αμερικανός τρώει έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπαίνουν πλέον σε κατάσταση νηστείας για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Τώρα, αν κοιτάξετε τις μελέτες, η μέση διάρκεια του χρόνου που τρώνε οι άνθρωποι είναι περίπου 14 ώρες και 45 λεπτά. Αυτός είναι ο μέσος όρος. Έτσι, αν ξεκινήσετε να τρώτε στις 8:00 π.μ., δεν το σταματήσετε μέχρι τις 22:45. … Χρειάζονται περίπου τέσσερις ώρες για να μεταβείτε σε κατάσταση νηστείας». – Δρ Jason Fung

Η διάρκεια 14 ωρών κατά την οποία κάποιος καταναλώνει φαγητό δεν σημαίνει ότι τρώει σταθερά, αλλά τρώει σε αρκετά τακτικά διαστήματα που το σώμα του δεν μπορεί να μπει σε κατάσταση νηστείας όλη την ημέρα. Επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να εισέλθει σε κατάσταση νηστείας, η ινσουλίνη τους παραμένει υψηλή και δεν μπορούν να κάψουν αποθηκευμένες θερμίδες. 

Το να τρώτε πολύ συχνά είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην παχυσαρκία, τον διαβήτη και τον καρκίνο. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινό πρόβλημα και να κάψουμε το περιττό λίπος;

«Είναι απλό. Αυξήστε τον χρόνο που δεν τρώτε. Και αυτό είναι όλο η διαλείπουσα νηστεία. Εάν τρώτε ένα γεύμα την ημέρα, για παράδειγμα, ή εάν [νηστεύετε] μέσα σε ένα παράθυρο οκτώ ωρών ή τεσσάρων ωρών ή οτιδήποτε άλλο, αυτό που κάνετε είναι απλώς αφήνετε το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες που έχουν αποθηκευτεί, το οποίο είναι κυρίως σωματικό λίπος. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που κουβαλάς σωματικό λίπος». – Δρ Jason Fung

Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να περνά περιόδους νηστείας. Το επιπλέον σωματικό μας λίπος είναι εκεί για να μας τροφοδοτεί με θερμίδες σε περιόδους κατά τις οποίες δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή. Κάθε κιλό λίπους αξίζει 3.500 θερμίδες και ο μέσος άνθρωπος καίει 1.800 θερμίδες την ημέρα, που σημαίνει ότι αν δεν τρώτε για μια μέρα και είχατε το μέσο μεταβολικό ρυθμό, θα κάψατε μισό κιλό λίπος.

Ο Δρ Τζέισον περνά τακτικά περιόδους νηστείας. Συχνά θα μείνει ένα ολόκληρο 24ωρο χωρίς να φάει, και μερικές φορές δεν τρώει ακόμη και για μέρες κάθε φορά. Η νηστεία είναι στην πραγματικότητα ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος από την αλλαγή της διατροφής σας. Εάν μειώσετε τη θερμιδική σας πρόσληψη, το σώμα σας θα καταναλώσει λιγότερες θερμίδες:

«Ο μεταβολικός ρυθμός είναι η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σας σε μια μέρα. [Εάν] κόβετε 500 θερμίδες την ημέρα, τότε το σώμα σας μειώνει γρήγορα την ποσότητα των θερμίδων που χρησιμοποιεί κατά περίπου 500 θερμίδες. 

Έτσι τώρα στην πραγματικότητα δεν χάνεις καθόλου βάρος. … Σταματάει να καίει τις θερμίδες μειώνοντας τον μεταβολικό ρυθμό του.” – Δρ Jason Fung

Ο Δρ Jason προτείνει ότι η νηστεία είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους από τη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης. Όταν νηστεύετε, το σώμα σας καίει στην πραγματικότητα περισσότερες από 1.800 θερμίδες την ημέρα κατά μέσο όρο.

«Αντί να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως καύσιμο, το μετατρέπουν σε σωματικό λίπος. … Έκαναν μια μελέτη, για παράδειγμα, όπου πήραν ανθρώπους και τους νήστευαν για τέσσερις ημέρες και μέτρησαν πόσες θερμίδες χρησιμοποιούν. … 

Το μέτρησαν σε τέσσερις ημέρες μηδενικού φαγητού και έκαιγαν 10% περισσότερες θερμίδες από ό,τι την ημέρα από ό,τι όταν έτρωγαν. … Κάνεις περισσότερη δουλειά. Το σώμα σας στην πραγματικότητα δεν κλείνει. Ανεβάζει στροφές». – Δρ Jason Fung

Η νηστεία είναι μια εκπληκτικά αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους. Είναι επίσης απίστευτα απλό και πολύ φθηνότερο από ένα πρόγραμμα διατροφής. Έχετε δοκιμάσει ποτέ διαλείπουσα νηστεία; 

Η ιδέα μπορεί να μας ακούγεται περίεργη, αλλά διαφορετικές κοινωνίες έχουν ασκήσει τη νηστεία σε όλη την ιστορία. Εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να νηστεύουν κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών, όπως το Ραμαζάνι και το Γιομ Κιπούρ.

Είχα πραγματικά τη χαρά να ζήσω μια τετραήμερη νηστεία πριν από μερικούς μήνες, και είχα μια εκπληκτικά θετική εμπειρία. Ένιωσα πιο υγιής, φαινόταν νεότερος και έχασα ακόμη και επτάμισι κιλά! 

Παρόλο που η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να ωφελήσει ορισμένα άτομα, μπορεί να μην είναι για εσάς. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη διαλείπουσα νηστεία και σίγουρα μην το κάνετε εάν είστε ήδη λιποβαρείς.
Πώς η νηστεία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας

Το σώμα σας βιώνει πολλά οφέλη όταν νηστεύετε! Ο Δρ Τζέισον σημείωσε ότι γίνεστε πιο ευκρινείς όταν νηστεύετε:

«Η συγκέντρωσή σας είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη όταν δεν τρώτε. … Το επίπεδο συγκέντρωσής μας, η νοητική μας ικανότητα και η πνευματική μας ευκινησία [ανεβαίνουν] σημαντικά όταν πεινάμε». – Δρ Jason Fung.

Ο Δρ Τζέισον είπε την ιστορία του Λουί Ζαμπερίνι - το θέμα του βιβλίου Unbroken - και τις εμπειρίες του ως αιχμάλωτος πολέμου στην Ιαπωνία. Αυτός και οι άλλοι αιχμάλωτοι βίωσαν μια αυξημένη ψυχική κατάσταση επειδή λιμοκτονούσαν. Ένας από τους κρατούμενους μπόρεσε να ξαναδιαβάσει ένα βιβλίο από μνήμης και ένας άλλος έμαθε νορβηγικά μέσα σε μια εβδομάδα.

Εκτός από τη διανοητική διαύγεια, η νηστεία προκαλεί επίσης μείωση της πείνας μας:

«Έχουν κάνει μελέτες όπου νηστεύουν τους ανθρώπους για 24 ώρες και μετρούν μια ορμόνη που ονομάζεται γκρελίνη, η οποία είναι η ορμόνη της πείνας. Όσο πιο ψηλά είναι, τόσο πιο πεινασμένος. 

Αποδεικνύεται ότι η γκρελίνη μας κορυφώνεται τρεις φορές την ημέρα, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. … Το γκρελίν στην πραγματικότητα κορυφώνεται και μετά απλώς πέφτει. Εάν δεν τρώτε, στην πραγματικότητα θα πέσει… μέσα σε μερικές ώρες μέχρι την αρχική τιμή. … 

Αν κοιτάξετε πολυήμερες μελέτες όπου νηστεύουν ανθρώπους για τρεις, τέσσερις, [ή] πέντε ημέρες, η γκρελίνη κορυφώνεται και μετά από περίπου δύο ημέρες, αρχίζει να μειώνεται. … Καθώς φτάσετε στην τέταρτη ημέρα [ή] στην πέμπτη ημέρα, η πείνα εξαφανίζεται σχεδόν τελείως». – Δρ Jason Fung

Παρόλο που μπορεί να πιστεύετε ότι η πείνα σας θα αυξανόταν καθώς περνούν οι μέρες χωρίς να φάτε, το αντίστροφο ισχύει στην πραγματικότητα - η πείνα σας μειώνεται μετά από μέρες χωρίς φαγητό.

Ένα άλλο όφελος της νηστείας είναι μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία. Ο Δρ Jason εξήγησε τη διαδικασία και γιατί είναι τόσο σημαντική για την υγεία μας:

«Το σώμα σας διασπά αυτά τα υποκυτταρικά οργανίδια και απλώς τα ξεφορτώνεται. Το διασπά και τα ανακυκλώνει. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε κάθε φορά που θέλετε να ανακαινίσετε… είναι να πετάξετε τα πάντα εκεί μέσα, σωστά; … Έτσι το σώμα σας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απαλλαγείτε από την άχρηστη παλιά πρωτεΐνη. … Αυτό είναι το ενδοκυτταρικό σύστημα ανακύκλωσης του σώματος. … Ξεπλύντε το και ξαναχτίστε το σε νέα πράγματα. … 

Έτσι, όλα τα κύτταρα στο σώμα σας υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία αναγέννησης που δεν πρόκειται να αποκτήσετε αν τρώτε όλη την ώρα». – Δρ Jason Fung

Όταν νηστεύουμε, το σώμα μας αρχίζει να διασπά τις παλιές μας πρωτεΐνες και κύτταρα για να αναγεννηθεί. Η νηστεία είναι ευνοϊκή για αυτή τη διαδικασία επειδή η νηστεία ενεργοποιεί τις αυξητικές ορμόνες:

«Ένα από τα πράγματα που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας νηστείας είναι στην πραγματικότητα η αυξητική ορμόνη. Έτσι, εάν νηστεύετε για 24 ώρες, το επίπεδο της αυξητικής ορμόνης σας είναι [περίπου] τετραπλάσιο από αυτό που είναι όταν τρώτε. … Γιατί να [η] αυξητική ορμόνη [σας] να [ανέβει]; Λοιπόν, είναι λόγω όλης αυτής της διαδικασίας όπου θέλεις να αναλύσεις πράγματα». – Δρ Jason Fung

Όταν περνάτε μια ολόκληρη μέρα χωρίς φαγητό, ενεργοποιείτε την αυξητική ορμόνη σας, με αποτέλεσμα την αυτοφαγία, η οποία αναγεννά κύτταρα και πρωτεΐνες. Νωρίτερα, συζητήσαμε πώς η ανάπτυξη των κυττάρων είναι επιβλαβής για την υγεία μας, αλλά οι αυξητικές ορμόνες μας δεν αναπτύσσουν τα κύτταρά μας - τα αναγεννούν. 

Η νηστεία έχει πολλά φυσιολογικά και ψυχικά οφέλη που μπορούν να μας κρατήσουν υγιείς και να μας βελτιστοποιήσουν στο ταξίδι μας προς το μεγαλείο!
Γιατί πρέπει να ακούσετε αυτό το Podcast του Dr. Jason Fung αυτή τη στιγμή…

Παιδιά, έμαθα τόσα πολλά συναρπαστικά πράγματα από τον Δρ Jason Fung, αλλά το μάθημα δεν έχει τελειώσει ακόμα! Φροντίστε να δείτε το Δεύτερο Μέρος της συνέντευξής μου με τον Δρ Τζέισον εδώ . Στο δεύτερο μέρος, μιλάμε για τους τύπους τροφών που πρέπει να τρώτε για να ζήσετε περισσότερο και πώς να αντιστρέψετε τον διαβήτη τύπου 2, ώστε να μην θέλετε να το χάσετε!

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια τελευταία λέξη από τον Δρ Jason σχετικά με τη σημασία της νηστείας και πώς μπορεί να αλλάξει πραγματικά τη ζωή σας:

«[Η νηστεία είναι] ένα τόσο απίστευτο εργαλείο που κάπως έχουμε ξεχάσει, και όμως έχει περισσότερη δύναμη από σχεδόν οτιδήποτε άλλο για να αποτρέψει όλες τις ασθένειες. Και δεν χρειάζεται να χρεώσουμε τίποτα σε κανέναν. Δεν προσπαθούμε να πουλήσουμε τίποτα σε κανέναν. 

Απλώς προσπαθούμε να σας πούμε, "Ναι, μπορείτε να [νηστέψετε]". Γιατί αν έχετε πάρα πολύ βάρος και σας θέτει σε κίνδυνο αυτού του καρκίνου, αφήστε το σώμα σας να κάψει αυτή τη ζάχαρη [και] αφήστε το σώμα σας να κάψει αυτό το λίπος». – Δρ Jason Fung

Φίλοι, ελάτε μαζί μου στο Επεισόδιο 1.030 για να μάθετε τα πάντα για τις κύριες αιτίες του καρκίνου και πώς μπορείτε να τον αποφύγετε, την επιστήμη πίσω από τη νηστεία και πολλά άλλα οφέλη της νηστείας. Θα αλλάξει εντελώς την οπτική σας για την υγεία και τη διατροφή!

Για τη μεγαλωσύνη


Ι

Ενεργοποιήστε την αυτόματη μετάφραση κάνοντας κλικ:

 Στο πρώτο κάτω δεξιά εικονίδιο (Υποτίτλοι ή Subtitles)

 Μετά στο δεύτερο (ρυθμίσεις)

 Επιλέγετε Υπότιτλοι ή Subtitles (κλικ) και στην συνέχεια

   Αυτόματη μετάφραση ή Auto translate (κλικ), 

Ελληνικά ή Greek (κλικ).










5 σχόλια:

  1. Κοντολογίς, ο καρκίνος έχει τη βαρύτητα που έχει μια ίωση. Όπως την ίωση την καταπολεμά το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι και για τον καρκίνο ο Θεός έχει δώσει την ΑΠΟΠΤΩΣΗ. Η επάρατη νόσος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας της απόπτωσης.

    Η απόπτωση διαταράσσεται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι ωστόσο είναι διαχειρίσιμοι, όπως και το ανοσοποιητικό. Έχει παρατηρηθεί π.χ. ότι το pH στον οργανισμό των καρκινοπαθών είναι εξαιρετικά όξινο (5,0 - 5,5). Αν φροντίσουμε να καθημερινά να αλκαλοποιούμαστε και να αποτοξινονόμαστε το ζήτημα έχει ήδη λυθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα χωριά που ζούσαν οι πατεράδες και οι παπούδες μας ο καρκίνος ήταν εντελώς άγνωστος, διότι εκτός από το άφθονο οξυγόνο και τον καθαρό αέρα που ανέπνεαν, τα νερά από τις πηγούλες ήταν (και εξακολουθούν να είναι) αλκαλικά δεν επέτρεπαν την ανάπτυξη των ανώμαλων κυττάρων και απόπτωση λειτουργούσε μια χαρά.

      Διαγραφή
    2. Στο πνευματικό πεδίο βέβαια τα πράγματα αλλάζουν, όπως εξηγεί ο Άγιος Πορφύριός μας:

      Ο Γέρων Πορφύριος σε μία συζήτηση που είχε με κάποιους αδελφούς μεταξύ άλλων είπε:
      -Το φάρμακο με το οποίο καταπολεμείται ο καρκίνος είναι πολύ εύκολο και οι γιατροί το "συναναστρέφονται"
      καθημερινά και το έχουν μπροστά στα μάτια τους, όπως με την Χάρη του Θεού κι εγώ το γνωρίζω.
      Ο Θεός όμως δεν τους το αποκαλύπτει, γιατί τα τελευταία χρόνια εξ' αιτίας αυτής της ασθένειας έχει γεμίσει ο παράδεισος!

      Διαγραφή
  2. Όσοι λαχταρούν βέβαια τον "αποπληθυσμό" της γης σπρώχνουν χημειοθεραπείες για να "στείλουν" τον κοσμάκη μια ώρα αρχύτερα, κινούμενοι στο ίδιο πνεύμα με τα εμβόλια κατά του "κόβιντ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης είχε πει ότι προσευχόταν για να φανερώσει ο Θεός το φάρμακο του καρκίνου, στην ανθρωπότητα.
    Κάποια στιγμή ο Θεός του είπε:
    Είχε γεννηθεί στη γη ο άνθρωπος που θα ανακάλυπτε το φάρμακο του καρκίνου, αλλά οι άνθρωποι τον σκότωσαν με έκτρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή