Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

ΕΚΑΨΑΝ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ;

ΕΚΑΨΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ! ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙ ΖΕΛΕΝΣΚΙ! ΙΕΡΩΝΥΜΕ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟΨΕ! 
2 ΒΙΝΤΕΟ


Έκαψαν και την ιστορική Μονή Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας την Αγια Λαύρα της Στερεάς δίπλα στο Δίστομο. Αυτό που δεν κατόρθωσαν οι Γερμανοί το τόλμησαν οι Γερμανοτσολιάδες και οι συνεργάτες του Ναζί Ζελένσκι! 

Το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας του 11ου αιώνα, η Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη. Εδώ κηρύσσεται η Επανάσταση στη Ρούμελη με επικεφαλής τον Δεσπότη των Σαλώνων Ησαΐα, τον Αθανάσιο Διάκο. Αφανίζουν την πολιτισμική κληρονομιά και την ιστορία του τόπου. ό,τι εμβληματικό πρέπει να καταστραφεί.

ΙΕΡΩΝΥΜΕ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟΨΕ!

Στις φλόγες το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO…Σημειωτέον η μονή είναι το προπύργιο του Ιερώνυμου λόγω καταγωγής..Αν δεν μπορείς να φυλάξεις το σπίτι σου …..πήγαινε σπίτι σου...


Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για νέο μέτωπο φωτιάς στο δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, στο μοναστήρι του οσίου Λουκά.


Η φωτιά στο πέρασμά της έκαψε ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού.

Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν στο εσωτερικό της Μονής και καίνε ένα από τα παλαιότερα κτίρια.

Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς..

Ο πιο καλά συντηρημένος βυζαντινός ναός στην Ελλάδα..με τα πιο εντυπωσιακά ψηφιδωτά μαζί με αυτά σε μονή Δαφνίου και Νέα Μονή Χίου. Αποθησαυρίζει το σκήνωμα ιδρυτή της Οσίου Λουκά Βοιωτίας

ΛΙΚΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά την 27η Μαρτίου 1821 κηρύσσεται η Επανάσταση στη Ρούμελη

με επικεφαλής τον Δεσπότη των Σαλώνων Ησαΐα, τον Αθανάσιο Διάκο και τον εκπρόσωπο της Φιλικής Εταιρείας Αθανάσιο Ζαρείφη· στο Καθολικό της Μονής γίνεται δοξολογία, ευλογούνται τα όπλα και όλοι κλήρος και λαός ξεχύνονται στον αγώνα.

Ο Αθανάσιος Διάκος ξεκινάει για να καταλάβει τη Λιβαδειά, ο Ησαΐας Σαλώνων φεύγει για την Άμφισσα μεταφέροντας το μήνυμα της Επανάστασης στη Δωρίδα και τη Λοκρίδα, ενώ οι μοναχοί της Μονής, εκατό τον αριθμό, μαζί με τους κατοίκους των γύρω χωριών κατευθύνονται στο Δίστομο, όπου συλλαμβάνουν τον Αστυνόμο του Διστόμου και αδελφό του βοεβόδα της Λιβαδειάς με τη συνοδεία του.


Ο Όσιος Λουκάς γίνεται ορμητήριο των επαναστατημένων και διατρέφει τα στρατεύματα που καταλύουν στο μοναστήρι. Όταν το 1823 ο στρατός του Μπερκόφτσαλη καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του αρπάζοντας τις τροφές και καίγοντας τα χωριά, το Μοναστήρι γίνεται τροφός και καταφύγιο των υπόδουλων Ρωμιών.

Το Μοναστήρι σύμφωνα με έγγραφα που έχουν σωθεί προμηθεύει με τρόφιμα και χρήματα τον αγώνα και τους οπλαρχηγούς Διάκο, Ανδρούτσο, Γκούρα, Κριεζώτη, Τζαβέλλα, Καραϊσκάκη, κ.ά.

ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Ο ηγούμενος της Μονής του Οσίου Λουκά Αρχιμανδρίτης Ιωασάφ Κωσταγιάννης ενεργό μέλος του ΕΑΜ της περιοχής, όπως και σειρά άλλων ιερωμένων, όπως ο μοναχός Αγαθάγγελος Αγγέλου, ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος, ο ιερέας Δημήτριος Κατσέλης, ο Ανδρέας Βαϊδάνης, ιερέας του Αγίου Βλασίου Λιβαδειάς, ο ιερέας Αθανάσιος Παπαζάχος, εφημέριος του Υψηλάντη, ο ιερέας Αθανάσιος Στρογγύλης, εφημέριος στην Ασωπία Θηβών, ο Ιωάννης Στέφας, ιερέας των Αγ Θεοδώρων Θηβών κ.α.

Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι η Βοιωτία ήταν από τους νομούς με τους περισσότερους κατεστραμμένους ναούς από τις αρχές Κατοχής στην Ελλάδα… σήμερα επέστρεψαν να ολοκληρώσουν το έργο τους για τους ίδιους λόγους. Για να υποτάξουν το εθνικό φρόνημα.

Ο βομβαρδισμός του Αυγούστου του 1943

Ο βομβαρδισμός του μοναστηριού από αέρος ήταν μια ενέργεια που κορύφωσε μια σειρά επελάσεων που πραγματοποιήθηκαν σε διαδοχικά διαστήματα την προηγούμενη περίοδο με λεηλασίες και καταστροφές στις αποθήκες του μοναστηριού. 

Στις 26 Αυγούστου 1943 τρία γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το μοναστήρι, κυρίως τα κελιά των μοναχών και τις αποθήκες που ήταν χώροι στέγασης προϊόντων και ανθρώπων. 

Αυτόπτης μάρτυρας είδε μια βόμβα να πέφτει στα μπαλκόνια της Μονής, μια στο προαύλιό της έξω από το Καθολικό, αρκετές στα κελιά, και 2 βόμβες που δεν έσκασαν, η μία πέφτοντας στη σκεπή του καθολικού. 

Είναι δε πιθανό η επίθεση να συνοδεύτηκε από μυδραλιοβολισμούς, που ακούστηκαν στη γύρω περιοχή, όπως μάρτυρες κατέθεσαν.

Οι βόμβες, πάνω από 15, ριγμένες από αεροπλάνα που πετούσαν σε χαμηλό ύψος, ευτυχώς κατέστρεψαν ένα μόνο τμήμα του μοναστηριού, ( θαύμα), έναν κιονίσκο, τα παράθυρα του Καθολικού και δύο βυζαντινές στήλες.


Το κάψιμο του Στειρίου στις 24 Ιουνίου 1944.

Ωστόσο, οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών δεν σταμάτησαν με την ειδεχθή σφαγή στο Δίστομο. Στόχος πλέον ήταν το ίδιο το Στείρι, όσο και η μονή του Οσίου Λουκά.

Οι κατακτητές δεν βρήκαν αντάρτες στο Στείρι αφού αυτοί είχαν καταφύγει και οχυρωθεί στα γύρω βουνά, στη θέση Βίγλες-Κούκο. Αντί να τους καταδιώξουν εκεί, κατευθύνθηκαν προς το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά με την ίδια ακριβώς πρόθεση λεηλασίας και καταστροφής που επέδειξαν και στις προηγούμενες επιχειρήσεις τους. Βεβαίως άφησαν πίσω τους στο Στείρι 17 σπίτια του χωριού καμένα και λεηλατημένα, αυτά των Παπαϊωάννου, των Μπέλλων, των Ζάκκα, των Παπαδημητρίου και των Μάρκου, Βλάχου και Μπελίτσα.

Το Κάψιμο του Οσίου Λουκά

Όταν έφτασαν στο μοναστήρι οι Γερμανοί βρήκαν ένα εξίσου άδειο χώρο, από του 43 μοναχούς του που επίσης είχαν διαφύγει στα γύρω βουνά. Αφού κάψανε το Ηγουμενείο, προέβησαν σε ιεροσυλίες ακόμα και πάνω στην Αγία Τράπεζα. Στο ηγουμενείο ήταν και ο κοιτώνας του αρχιμανδρίτη Λάμπρου, ο οποίος, αν και νεόκτιστος, καταστράφηκε ολοσχερώς.

Συνολικά από την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά καταστροφές υπέστησαν δύο διώροφες πτέρυγές της, η βιβλιοθήκη, λεηλατήθηκαν όλα τα κελιά της Μονής…

Αυτό που δεν κατάφεραν οι Γερμανοί το τόλμησαν οι Γερμανοτσολιάδες και οι συνεργάτες των ναζί.

Στο τέλος θα κινδυνεύσει κι ο Παρθενώνας .. όπως είχε προβλέψει ο Μίκης Θεοδωράκης.




3 σχόλια:

  1. οι αθλιοι της ελλαδοςειναι ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάϋκε ἐπειδὴ ἦταν ὑπὸ τὴν προστασίαν τῆς ΟΥΝΕΣΚΟ.Θὰ τὴν ξαναφτιάξουμε καὶ θὰ εἶναι ὀρθόδοξο, καὶ ὑπὸ τὴν προστασίαν τοῦ Θεοῦ καὶ τοῦ ἁγίου μόνον !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τίποτε μη σε ταράζει. Τίποτε μη σε τρομάζει. Όλα παρέρχονται. Ο Θεός δεν αλλάζει. Αυτά συνήθιζε να λέγει εις τους επισκέπτες της η Αγία Θηρεσία.

    Αυτά κάμε τα και συ αρχή σου. Να είσαι ψύχραιμος, αυτοσυγκρατημένος στις δυσκολίες και στις θλίψεις που σου έρχονται. Μην είσαι λιπόψυχος, μην αποθαρρύνεσαι. Ό,τι δυσάρεστο, (σ.σ.: ή παράδοξο) κι αν σου συμβεί, αντιμετώπισέ το ως από τον Θεό ερχόμενο για να σου ταπεινώσει το φρόνημα. Κι αν ακόμη πρόκειται να σου κατάσχουν όλη σου την περιουσία και το πρωί να βρεθείς έρημος και πάμπτωχος στους πέντε δρόμους, το βράδυ κοιμήσου χαρούμενος και ειρηνικός.

    Προσευχήσου έτσι στον Θεό: «Συ, Κύριε, είσαι παντοδύναμος. Τα πάντα δύνασαι, αδυνατεί δε παρά σοι ουδέν. Και εγώ όλη μου τη ζωή, την ψυχή μου και το σώμα μου και το τελευταίο κύτταρό μου τα εμπιστεύομαι σε σένα. Γνωρίζω ότι οι παλάμες σου, οι πατρικές σου παλάμες είναι πολύ μεγάλες. Σ’ αυτές εναποθέτω ό,τι εγώ δεν μπορώ να κατορθώσω. Τα εμπιστεύομαι σε σένα και πορεύομαι ήσυχος και εργάζομαι ειρηνικός. Τακτοποίησέ τα κατά την αγία σου βουλή και κατά το όφελος της ψυχής μου».

    Και ο Θεός θα δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα και λύσεις στα άλυτα. Μόνο μη χάνεις το κουράγιο σου και φθείρεσαι ψυχοσωματικά. Επαναλάμβανε το του Δαβίδ: «Ακουστόν ποίησόν μοι το πρωί το έλεός σου, ότι επί σοι ήλπισα» (Ψαλμ. 142:8).

    Από το βιβλίο: † Αρχιμ. Σεραφείμ Δημόπουλου, ΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Α’. Έκδοση Φιλ. Σωματείου «Ιωάννης ο Χρυσόστομος», Λάρισα 2015.

    ΑπάντησηΔιαγραφή