Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΡΑΓΔΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΕΙΓΩΝ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.


ΑΝΑΚΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 





 Γράφει η Lily 
Σε αυτή την εποχή της ταχείας τεχνολογικής προόδου, υπήρξε εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με τη σημασία των ανθρωπιστικών επιστημών. Παρατηρούμε μια κατανομή κονδυλίων σε πρωτοβουλίες «ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών», με στόχο την παροχή τεχνολογίας αιχμής επικοινωνίας.

 Αυτή η τεχνολογία αναμένεται να φέρει επανάσταση στην εκπαίδευση παρέχοντας διαδικτυακά βίντεο που μεταφέρουν αποτελεσματικά περίπλοκες πληροφορίες σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Οι μελετητές σε τομείς όπως η ιστορία και οι κοινωνικές επιστήμες έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση που τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν την προηγμένη τεχνολογία υπερυπολογιστών για την αντιμετώπιση ιστορικών και κοινωνικών προκλήσεων. 

Μέσω της χρήσης υπερυπολογιστών, επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες κειμενικών και στατιστικών δεδομένων. Τα ευρήματά τους, τα οποία συχνά φέρνουν απροσδόκητες ιδέες, παρουσιάζονται χρησιμοποιώντας συναρπαστικά γραφήματα και γραφήματα. 

Ενώ τα μεγάλα δεδομένα μας εκθέτουν νέες κρυμμένες αλήθειες, υπάρχει ανησυχία ότι ο χρόνος που δαπανάται για την ανάγνωση και τον στοχασμό μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Παρά την ουσιαστική έρευνα που ενσωματώνει δημιουργικά τη νέα τεχνολογία, η ατυχής πραγματικότητα είναι ότι παρά τα πολυάριθμα άρθρα που γιορτάζουν την αναγέννηση των ανθρωπιστικών επιστημών, η παρουσία των εκπαιδευτικών ανθρωπιστικών επιστημών και η εγγραφή φοιτητών στα μαθήματα ανθρωπιστικών επιστημών μειώνεται παντού.

Δεν είναι ότι οι μαθητές στερούνται ενδιαφέροντος. Αντίθετα, οι κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις αναγκάζουν τους μαθητές να παραιτηθούν από την επιδίωξη της γνώσης και αντ 'αυτού να επικεντρωθούν στη συμμόρφωση με στενά πρότυπα προκειμένου να εξασφαλίσουν απασχόληση. Κατά συνέπεια, λιγότερα άτομα ασχολούνται με την ανάγνωση βιβλίων ή έχουν την ικανότητα να αναλύουν πολύπλοκα θέματα διεξοδικά.

Στην ουσία, αυτή η κατάσταση αντιπροσωπεύει μια βαθιά κρίση.

Αυτό το άρθρο είναι δωρεάν. Και έτσι είναι οι περισσότεροι. Ωστόσο, η υποστήριξή σας ως συνδρομητής επί πληρωμή μου δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσω να παράγω υψηλής ποιότητας, ανεξάρτητη δημοσιογραφία για αυτά τα σημαντικά θέματα. 

Ως πλατφόρμα χωρίς διαφημίσεις, βασίζομαι στην υποστήριξη των αναγνωστών μου για να διατηρήσω αυτό το περιεχόμενο προσβάσιμο και απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές.

Μια πραγματική αναβίωση των ανθρωπιστικών επιστημών αποτελεί επείγουσα απαίτηση στο σημερινό μας τοπίο. Δυστυχώς, στις συζητήσεις σχετικά με την τεχνολογία, οι ανθρωπιστικές επιστήμες συχνά απεικονίζονται ως πολύτιμο περιεχόμενο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε ψηφιακές οθόνες ή κοινωνικές πλατφόρμες, όλα τροφοδοτούμενα από την τελευταία γενιά τσιπ υπολογιστών.

 Ενώ το επιχείρημα μπορεί να τονίσει την απόλυτη σημασία του περιεχομένου, η πραγματικότητα παραμένει ότι η εστίαση της κοινωνίας μας έγκειται στις τεχνολογικές επενδύσεις και όχι στην εξερεύνηση των ανθρώπινων εμπειριών.

Ωστόσο, οι λύσεις που αναζητούμε επειγόντως δεν θα βρεθούν σε αυτές τις επιχειρήσεις. Αντ 'αυτού, πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από την τεχνολογία και να αφιερώσουμε χρόνο για να αξιολογήσουμε τις περίπλοκες επιπτώσεις των τεχνολογικών εξελίξεων σε ολόκληρη την κοινωνία μας. Αυτό περιλαμβάνει τον προβληματισμό σχετικά με το πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την αντίληψή μας για τον κόσμο.

Σε αυτή την προσπάθεια, οι ανθρωπιστικές επιστήμες προσφέρουν ανεκτίμητες γνώσεις. Παρ 'όλα αυτά, η βαθιά σοφία που είναι ενσωματωμένη στις σελίδες των παλιών βιβλίων θα αρχίσει να αντηχεί μαζί μας μόνο όταν αναγνωρίσουμε μια απλή αλήθεια: ο ταχύς τεχνολογικός μετασχηματισμός της ανθρώπινης κοινωνίας είναι τόσο βαθιά αποδιοργανωτικός και μπερδεμένος που μας τοποθετεί στο χείλος μιας πιθανής καταστροφής στο εγγύς μέλλον.

Μόνο αν αναγνωρίσουμε ότι οι βαθιές γνώσεις που προσφέρονται από τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, την ιστορία και την αισθητική έχουν μεγαλύτερη σημασία για το μέλλον μας από την απλή προώθηση της τεχνολογίας ημιαγωγών ή των υπερυπολογιστών, θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την κρίση. Ωστόσο, παρά τις βαθιές σκιές, έχω παρατηρήσει περιορισμένα σημάδια αυτής της αλλαγής.

Μια έντονη σύγκριση προκύπτει μεταξύ της πενιχρής χρηματοδότησης που διατίθεται στις ανθρωπιστικές επιστήμες (και ακόμη πιο σπάνια κεφάλαια για τη σχολαστική ανάλυση του κοινωνικού αντίκτυπου της τεχνολογίας) και των σημαντικών πόρων που διοχετεύονται στην ανάπτυξη τεχνολογιών με εμπορικές εφαρμογές, ανεξάρτητα από τις ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις τους. 

Μια αυστηρή εξέταση μας οδηγεί σε μια οδυνηρή συνειδητοποίηση: δεν έχουμε ακόμη αγκαλιάσει πραγματικά τις ανθρωπιστικές επιστήμες ή να κατανοήσουμε το μέγεθος της κρίσης.

Προφανώς, οι αναδυόμενες τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί για να εκμεταλλεύονται βασικά ανθρώπινα ένστικτα έχουν καλλιεργήσει έναν ευρέως διαδεδομένο εθισμό στην εικόνα, που εκτείνεται από τα παιχνίδια μέχρι την πορνογραφία. 

Ενθαρρύνουμε τα άτομα να ικανοποιούν την περιέργεια και τις επιθυμίες τους χωρίς να αντιμετωπίζουν διανοητικές προκλήσεις ή ηθικούς προβληματισμούς.

Στην εποχή του μεταμοντερνισμού και της μετα-βιομηχανοποίησης, η προηγμένη τεχνολογία έχει πάρει κεντρική θέση στο κοινωνικο-πολιτιστικό τοπίο. Αναμφίβολα, η κοινωνία έχει αποκομίσει σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη της αξιοσημείωτης τεχνολογίας που συνεχίζει να εφευρέθηκε και να καινοτομεί, οδηγώντας σε μια σχεδόν αδιάκοπη κατεύθυνση. 

Εργασίες που κάποτε ήταν επαχθείς δουλειές του σπιτιού, ευθύνες γραφείου και εργοστασιακές λειτουργίες έχουν μετατραπεί σε αβίαστες προσπάθειες χάρη στη νέα τεχνολογία. Είμαστε τώρα περιτριγυρισμένοι από απίστευτα gadgets, εξοπλισμό και εργαλεία που είναι άμεσα διαθέσιμα στα χέρια μας, λειτουργούν με ευκολία.

Στο σημερινό πλαίσιο, το Διαδίκτυο αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στο μεταμοντέρνο τεχνολογικό πανόραμα. Μας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή θαύματα στον κυβερνοχώρο, προσφέροντας άμεση πληροφόρηση και διευκολύνοντας διάφορες εφαρμογές. 

Ο ενθουσιασμός φαίνεται απεριόριστος καθώς μπαίνουμε σε νέα και ανεξερεύνητα βασίλεια που αναδύονται κατά μήκος της λεωφόρου της πληροφορίας. 

Έχουμε σκοντάψει ακόμη και σε ψυχαγωγικές αναζητήσεις που αιχμαλωτίζουν την αίσθηση του παιχνιδιού μας σε βαθμό που να γοητευόμαστε από τις συναρπαστικές προκλήσεις τους, συχνά συνεχίζοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Αυτή η σαγηνευτική τεχνολογία μας έχει συναρπάσει σε αυτό που συχνά αναφέρεται ως πολιτισμός «τρίτου κύματος» (σε ένα νεύμα στον αείμνηστο μελλοντολόγο Alvin Toffler), κοινώς γνωστό ως η εποχή της πληροφορίας.

Ωστόσο, δεν είναι όλα όσα προσφέρει το Διαδίκτυο επωφελή για τα άτομα ή την κοινωνία γενικότερα. Έχει εισαγάγει ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και δελεαστικές εφαρμογές όπως τα διαδικτυακά παιχνίδια, τα οποία έχουν οδηγήσει τα άτομα στο μονοπάτι του εθισμού. Η κατανάλωση χρόνου έχει αυξηθεί, ενώ η παραγωγική παραγωγή έχει μειωθεί. 

Ειδικά μεταξύ του νεότερου πληθυσμού, ξοδεύονται πολύτιμες ώρες πολεμώντας εικονικούς αντιπάλους, παρακολουθώντας χιουμοριστικά βίντεο και περιηγούμενοι σε διασκεδαστικές φωτογραφίες σε tablet, κινητά και φορητούς υπολογιστές. 

Αυτό έρχεται σε βάρος της αφιέρωσης ποιοτικού χρόνου σε ακαδημαϊκές εργασίες ή επαγγελματικά καθήκοντα. Σε αυτή την κατάσταση πραγμάτων, η γοητεία φαίνεται ατελείωτη και το πέρασμα του χρόνου γίνεται δευτερεύουσα ανησυχία.

Η υπερβολική έκθεση στις προαναφερθείσες συσκευές επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό. 

Στην πραγματικότητα, η συγκέντρωση μειώνεται και όσοι βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση αγωνίζονται να αποδώσουν αποτελεσματικά σε πιο σημαντικές προσπάθειες, τόσο στην κοινωνία όσο και στο χώρο εργασίας. 

Στη χειρότερη περίπτωση, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε ακόμη και να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα υγείας, καθώς η υπερβολική ενασχόληση με παιχνίδια και κοινωνικά δίκτυα οδηγεί τα άτομα να επιδοθούν στην κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και να αποφύγουν τις σωματικές δραστηριότητες.

Στη μοναξιά, μπροστά στις οθόνες, οι άνθρωποι απομονώνονται από τους συνανθρώπους τους στο πλαίσιο μιας κοινότητας ζεστών σωμάτων. 

Οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο έχουν γίνει λιγότερο συχνές, καθώς τα διαδικτυακά μηνύματα μέσω email ή πλατφορμών όπως το Telegram έχουν προτεραιότητα. Με αυτόν τον τρόπο, η έννοια της κοινωνικοποίησης έχει επαναπροσδιοριστεί στο βαθμό που η φυσική παρουσία δεν είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση στην ύψιστη πραγματικότητα.

Συμπεριφορές όπως το να βλέπουν τους άλλους να τρώνε ή να συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις έχουν γίνει κανονικές. Αξιοποιώντας την τεχνολογία για να προσελκύσουμε τις πιο αρχέγονες λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου, προωθούμε ακούσια μια ανόητη καταναλωτική κουλτούρα. Δυστυχώς, λίγοι σκέφτονται τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τη χώρα μας σε έναν αιώνα από τώρα.

Η αξιολόγηση των συνεπειών ενός πράγματος σε μια κατάσταση πραγμάτων απαιτεί μια τυποποιημένη κλίμακα που χαρακτηρίζεται από ένα φάσμα που οριοθετεί δύο αντίθετους αξιολογικούς πόλους: το θετικό και το αρνητικό. 

Στο πλαίσιο του παρόντος τεύχους, αντιμετωπίζουμε το ερώτημα: Ποιες είναι οι ευνοϊκές και δυσμενείς επιπτώσεις της τεχνολογίας στην κοινωνία; Θέτουμε αυτή την έρευνα νωρίς για να αποφύγουμε να επηρεαστούμε από τη μονόπλευρη αντίληψη ότι η τεχνολογία κατευθύνει πάντα μια πορεία που ωφελεί την κοινωνία. 

Αυτή η προοπτική γίνεται διαδεδομένη επειδή οι πιο ακουστικές φωνές που συναντάμε - και συχνά επιλέγουμε να λάβουμε υπόψη - είναι εκείνες των ένθερμων υποστηρικτών και χρηστών της εν λόγω τεχνολογίας. 

Η ένθερμη προώθησή τους αποκτά σημαντική σημασία όταν τα μέσα ενημέρωσης ενισχύουν τις θετικές πτυχές της τεχνολογίας μέσω υπερβολικής διαφήμισης. Αυτή η τακτική απομακρύνει τα άτομα από την υιοθέτηση μιας κριτικής στάσης, η οποία γενικά οδηγεί σε μια κατάσταση ατυχούς ευαισθησίας.

Ωστόσο, αυτή η γραμμή ανησυχίας δεν μας εμποδίζει να εκδώσουμε θετική ετυμηγορία. Αντ 'αυτού, η πρόκληση που τίθεται είναι να προωθηθεί μια δίκαιη και επομένως αμερόληπτη εικόνα για το θέμα του αντίκτυπου της τεχνολογίας στην κοινωνία. 

Η προσέγγιση αυτή θεωρείται εύλογη, δεδομένου ότι το έργο περιλαμβάνει τα ενδιάμεσα στάδια που διασχίζουν από το ένα άκρο του φάσματος στο άλλο. Έτσι, εμβαθύνουμε στις δυσδιάκριτες αποχρώσεις που αποτελούν το φάσμα που αποτελεί τη βάση της επιδιωκόμενης αξιολόγησής μας.

Η τεχνολογία αντιπροσωπεύει ουσιαστικά το επίτευγμα της ανθρωπότητας να απλοποιήσει ένα κατά τα άλλα επαχθές εγχείρημα. Από την αρχή, διακρίνουμε την αξιέπαινη πρόθεση που προωθεί τη θετική αξία της τεχνολογίας. Ο σκοπός της δεν είναι καταστροφικός αλλά εποικοδομητικός, όχι παρεμποδιστικός αλλά διευκολυντικός, όχι δημιουργός προβλημάτων αλλά επίλυση προβλημάτων. 

Κατά την έναρξή της, η τεχνολογία φέρει έναν άψογο χαρακτήρα που προάγει την παραγωγικότητα, ενισχύει την επάρκεια, βελτιώνει την τεχνογνωσία και προάγει την ικανότητα. Αυτά τα οφέλη υπερβαίνουν τους μεμονωμένους δικαιούχους για να συμπεριλάβουν την πρόοδο μιας ολόκληρης κοινωνίας προς ένα υψηλότερο επίπεδο βελτίωσης. Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνολογία εκπληρώνει την εγγενή εντολή της στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, η αξία της τεχνολογίας δεν είναι ποτέ έμφυτη. Αντίθετα, αναδύεται από τους ανθρώπινους χρήστες του. Είναι επίσης υπό τον έλεγχο αυτών των χρηστών ότι η τεχνολογία μπορεί να αποκλίνει από την αρχική της τροχιά και να παρεκκλίνει από την πορεία της. 

Η τεχνολογία, που αρχικά επινοήθηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο των μεμονωμένων χρηστών όσο και της κοινωνίας που ανέχεται και αποδέχεται τη λειτουργία της, μπορεί επομένως να οδηγήσει σε επιζήμια αποτελέσματα όταν αντιμετωπίζεται ανεύθυνα.

Μια λύση έγκειται στη χάραξη σημαντικών χώρων μέσα στην κοινωνία μας, όπου αποσυνδεόμαστε από την τεχνολογία και εμπλέκουμε τις αισθήσεις μας στην ανάγνωση βιβλίων, στη χειροτεχνία, στην κατασκευή επίπλων και στην εξερεύνηση του κόσμου με τα πόδια, εμβαθύνοντας τη σύνδεσή μας με αυτόν.

Μέσα σε αυτές τις ενεργές και προσεκτικές αναζητήσεις, αντιλαμβανόμαστε την έννοια της αιτιότητας. Αυτή η κατανόηση μας επιτρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σχεδιάσουμε αναλογίες μεταξύ των φαινομένων που παρατηρούμε και του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου. 

Οι πράξεις της ανάγνωσης, της γραφής, της ζωγραφικής και της παρατήρησης διευκολύνουν την επανασύνδεση με την ουσία μας και την πραγματοποίηση των αναγκών της Γης.

Χωρίς τέτοια διαλείμματα, εύκολα πέφτουμε στην επικίνδυνη υπόθεση ότι η καθημερινή απόρριψη πλαστικού δεν αφήνει κανένα αποτύπωμα στο περιβάλλον μας, ότι η χρήση ηλεκτρονικών δεν έχει καμία σχέση με τον μολυσμένο αέρα που αναπνέουμε και εξαπατούμε τους εαυτούς μας πιστεύοντας ότι επιτρέποντας στα μικρά παιδιά να περνούν τις μέρες τους σε ασήμαντα βιντεοπαιχνίδια δεν εμποδίζει την ικανότητά τους να κατανοήσουν τον κόσμο.

Οι προκλήσεις που θέτει η πραγματική τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι μνημειώδεις, ιδίως η σύγχυση της πραγματικότητας και της φαντασίας. 

Καθώς οι τεχνολογίες μηχανικής αναπαραγωγής επιταχύνονται, οι άνθρωποι γίνονται μάρτυρες εικόνων πλούσιων δέντρων στην τηλεόραση και υποθέτουν ότι το περιβάλλον μας ευδοκιμεί. 

Παρακολουθούν δράματα που απεικονίζουν στενές φιλίες και αρμονικές κοινότητες και πιστεύουν λανθασμένα ότι η κοινωνία μας αντικατοπτρίζει τέτοια ιδανικά.

Το εικονικό βασίλειο είναι θεμελιωδώς φανταστικό και τα μέσα ενημέρωσης μας μολύνονται σταδιακά από τέτοιες κατασκευές. Οι εφημερίδες έχουν εξελιχθεί σε πλατφόρμες για την πώληση προκαθορισμένων εικόνων που οι χρηματοδότες επιθυμούν οι άνθρωποι να αποδεχτούν ως αλήθεια, αντί να συμμετέχουν σε μια αυστηρή εξερεύνηση της κοινωνικής πραγματικότητας.

Η τεχνολογία δεν μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς οι τεχνολογικές αλλαγές διαστρεβλώνουν τις αντιλήψεις μας για τον εαυτό μας και τον κόσμο.

 Μόνο μια σχολαστική ενατένιση των θεμελιωδών ηθικών αρχών (ηθική φιλοσοφία), της ουσίας της ύπαρξης (μεταφυσική) και της φύσης της γνώσης και της κατανόησης (επιστημολογία) μπορεί να προσφέρει βοήθεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου