Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ

  ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΆΣΤΡΩΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΑΝΤΙΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΟΠΛΟ

Οι ΗΠΑ λένε ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν δορυφόρο την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να είναι ικανός να επιτεθεί σε άλλους τέτοιους ανιχνευτές

«Η Ρωσία εκτόξευσε έναν δορυφόρο σε χαμηλή τροχιά της Γης που εκτιμούμε ότι είναι πιθανόν ένα αντιδιαστημικό όπλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ το βράδυ της Τρίτης.

Ήταν στην «ίδια τροχιά» με έναν δορυφόρο της αμερικανικής κυβέρνησης, είπε, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και πρέπει να είναι έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει δημόσια το θέμα.

Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον -δύο παγκόσμιοι αντίπαλοι- έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί για το ζήτημα των διαστημικών όπλων στον ΟΗΕ τις τελευταίες εβδομάδες, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται ότι επιδιώκουν να στρατιωτικοποιήσουν το διάστημα.

Νωρίτερα την Τρίτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να μετατρέψουν το διάστημα σε «αρένα στρατιωτικής αντιπαράθεσης».

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι το διάστημα είναι πιθανό να είναι το επόμενο σύνορο του πολέμου σε έναν κόσμο που εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία.

Την Τρίτη, ο στρατηγός Ράιντερ είπε ότι το Πεντάγωνο πίστευε ότι ο ρωσικός δορυφόρος ήταν “πιθανώς ικανός να επιτεθεί σε άλλους δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά της Γης”.

«Η Ρωσία ανέπτυξε αυτό το νέο αντιδιαστημικό όπλο στην ίδια τροχιά με έναν δορυφόρο της αμερικανικής κυβέρνησης. Και έτσι οι αξιολογήσεις υποδεικνύουν περαιτέρω χαρακτηριστικά που μοιάζουν με ωφέλιμα φορτία αντίθετου χώρου που είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν, από το 2019 και το 2022. Έχουμε ευθύνη να είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τον τομέα, τον διαστημικό τομέα και να διασφαλίσουμε τη συνεχή και αδιάλειπτη υποστήριξη στην Κοινή και Συνδυασμένη Δύναμη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ξεχωριστά, ένας εκπρόσωπος της Διοίκησης Διαστήματος των ΗΠΑ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο δορυφόρος ήταν “πιθανότατα ένα αντιδιαστημικό όπλο, πιθανώς ικανό να επιτεθεί σε άλλους δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά της Γης”.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο δορυφόρος – Cosmos 2576 εκτοξεύτηκε στις 16 Μαΐου από το ρωσικό κοσμοδρόμιο Plesetsk, περίπου 800 χιλιόμετρα (497 μίλια) βόρεια της Μόσχας.

Στη δήλωσή της, η ρωσική κρατική διαστημική υπηρεσία Roskosmos ανέφερε ότι η εκτόξευση στις 17 Μαΐου ήταν “προς το συμφέρον του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας”. Είπε ότι χρησιμοποιήθηκε το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1b.

Οι διαφορετικές αναφερόμενες ημερομηνίες εκτόξευσης μπορεί να εξηγηθούν από το γεγονός ότι η ζώνη ώρας της Μόσχας είναι τρεις ώρες πριν από την ώρα GMT.

Ούτε η Μόσχα ούτε η Ουάσιγκτον έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Αλλά οι διαστημικοί αναλυτές λένε ότι ο Cosmos 2576 φαίνεται να βρίσκεται στην ίδια τροχιά με τον δορυφόρο USA 314 της Αμερικής.

Από την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι οι δορυφόροι των ΗΠΑ που βοηθούν τον ουκρανικό στρατό θα μπορούσαν να γίνουν νόμιμοι στόχοι.

Τον Φεβρουάριο, ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε ότι η Ρωσία αναπτύσσει ένα «ανησυχητικό» νέο διαστημικό όπλο, αλλά επέμεινε ότι δεν το είχε ακόμη αναπτύξει.

Έγινε αφού ένας ανώτερος Ρεπουμπλικανός βουλευτής εξέδωσε μια προειδοποίηση για μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια, πυροδοτώντας έντονες φήμες στην Ουάσιγκτον.

Μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον πέρυσι υποστήριξε ότι η Ρωσία αναπτύσσει μια σειρά αντιδορυφορικών όπλων (ASAT), συμπεριλαμβανομένου ενός πυραύλου που δοκιμάστηκε επιτυχώς εναντίον ενός ανενεργού δορυφόρου της σοβιετικής εποχής τον Νοέμβριο του 2021.


ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου