Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ;

ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ WALL STEET JOURNAL: Ο TRUMP ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ» - ΔΙΝΕΙ ΘΕΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ELON MUSK



Ο Donald Trump ετοιμάζεται να αναθέσει ρόλο - έκπληξη στον ιδιοκτήτη της Tesla, Elon Musk στη νέα, ρεπουμπλικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ, εφόσον φυσικά ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων γίνει εκ νέου ένοικος του Λευκού Οίκου.

Η σχετική εξέλιξη, που αποκαλύπτει η «Wall Street Journal», αποτελεί το τελευταίο σημάδι ότι η άλλοτε ψυχρή σχέση μεταξύ των δύο ανδρών έχει ξεπαγώσει για τα καλά.

Η θέση εξουσίας που προορίζει ο Trump για τον Musk δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, αλλά οι δύο άνδρες συζήτησαν τρόπους για να δώσουν στον Musk ισχυρή επιρροή στις πολιτικές που σχετίζονται με την ασφάλεια των συνόρων και την οικονομία - και τα δύο ζητήματα για τα οποία ο Musk παρεμβαίνει δημόσια, πολύ συχνά και με αιρετικές τοποθετήσεις.

Επίσης, ο ιδιοκτήτης της Tesla και της Space-X, από κοινού με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Nelson Peltz , ενημέρωσαν τον Trump για το σχέδιό τους να επενδύσουν σε ένα project για αποτροπή ύπαρξης νοθείας στις επικείμενες εκλογές για τον προεδρικό θώκο.

Περαιτέρω, συζήτησαν με τον Trump για μια εκστρατεία επιρροής των κύκλων της ελίτ που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στην οποία ο Musk και οι πολιτικοί του σύμμαχοι φιλοξενούν συγκεντρώσεις ισχυρών επιχειρηματικών ηγετών σε όλη τη χώρα και προσπαθούν να τους πείσουν να μην υποστηρίξουν την εκστρατεία επανεκλογής του νυν Προέδρου Biden.

«Περασμένα ξεχασμένα»

Μόλις πριν από δύο χρόνια, ο Trump και ο Musk προέβαιναν σε δημόσιες αντεγκλήσεις που κατέληγαν συχνά ακόμα και σε εκατέρωθεν προσβολές.

Αλλά τους τελευταίους μήνες, οι δύο άνδρες έχουν ανατπύξει μια φιλική σχέση και μιλούν στο τηλέφωνο πολλές φορές το μήνα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, μετέφεραν στην WSJ ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις συνομιλίες τους.

Οι δυο τους έχουν συζητήσει για τη μετανάστευση, την τεχνολογία και την επιστήμη, συμπεριλαμβανομένης της διαστημικής ισχύος των ΗΠΑ.
Οι απόψεις και τα ενδιαφέροντά τους έχουν ευθυγραμμιστεί περισσότερο, επισήμαναν οι πηγές, με τον Musk να καλεί τον Trump απευθείας στο κινητό του.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών έχει ξεκαθαρίσει στον Musk, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ότι θέλει να βρει έναν τρόπο για να τον εμπλέξει περισσότερο στη στρατηγική του «νέου Λευκού Οίκου», εφόσον επικρατήσει στις προδρικές εκλογές του Ιουνίου.

Πάντως, ο Musk έχει διαμηνύσει στον νέο του πολιτικό ... σύμμαχο ότι δεν τον ενδιαφέρει να γίνει άλλος ένας δωρητής της προεκλογικής του καμπάνιας αλλά να έχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη στρατηγικής - τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς πολιτικής που τον ενδιαφέρουν άμεσα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σε ελίτ επιχειρηματικών και τεχνολογικών κύκλων για να βοηθήσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να σαρώσει τον Biden, μέσω της κινητοποίησης και της στήριξης εκ μέρους σημαντικών συμμάχων.

«Κίνητρο του Musk οι ανησυχίες του για την φιλελεύθερη και woke στροφή των ΗΠΑ»

Όπως διαρρέοουν οι κύκλοι του, ο Musk έχει έντονες ανησυχίες για την κατεύθυνση της χώρας - την οποία φυσικά θεωρεί ολότελα λανθασμένη.

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός επιχειρηματίας έχει διαμαρτυρηθεί εναντίον αυτού που αποκαλεί «ιός των woke», μια σύλληψη για την περαιτέρω προώθηση φιλελεύθερων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων διαφορετικότητας, ισότητας και ένταξης που οι συντηρητικοί λένε ότι σπέρνουν διχασμό στην αμερικανική κοινωνία.

Πάντως ο Musk δεν απάντησε στα αιτήματα της WSJ για σχολιασμό του εν λόγω ρεπορτάζ.

Ο πρώην πρόεδρος, από την πλευρά του, είναι εντυπωσιασμένος με τον πλούτο του Musk και έχει αγκαλιάσει τη δεξιά στροφή της πολιτικής του CEO της Tesla.

Μέχρι τώρα ο Musk αυτοτοποθετείτο ιδεολογικά ως «αρκετά μετριοπαθής» και δώρισε μικρότερα ποσά σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής.

Η δημόσια τοποθέτησή του άλλαξε ριζικά τον Μάιο του 2022, όταν έγραψε στο Twitter ότι θα ψήφιζε Ρεπουμπλικάνους επειδή οι Δημοκρατικοί είχαν «γίνει το κόμμα του διχασμού και του μίσους, επομένως δεν μπορώ πλέον να τους υποστηρίξω».

Ο Brian Hughes, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Trump, σχολίασε εν προκειμένω: «Ο Πρόεδρος Trump θα είναι η μόνη φωνή η οποία θα καθορίζει τον ρόλο που θα έχει ένα άτομο στην προεδρία του».


Η κρυφή συνάντηση στο Palm Beach που άλλαξε τα πάντα

Η συζήτηση γύρω από τον πιθανό ρόλο του Musk έλαβε χώρα σε ένα φιλικό μάζεμα τον περασμένο Μάρτιο στο Montsorrel, στο αχανές κτήμα του Peltz μπροστά στον ωκεανό στο Palm Beach της Φλόριντα, σε μια παρέα πλούσιων και ισχυρών φίλων, μετέφεραν οι πηγές που γνωρίζουν τις τότε συζητήσεις.

Οι New York Times ανέφεραν νωρίτερα ότι η συνάντηση είχε μεν πραγματοποιηθεί, αλλά οι λεπτομέρειες των συζητήσεων δεν έχουν αποκαλυφθεί προηγουμένως.

Καθώς οι καλεσμένοι έφαγαν το πρωινό της Κυριακής με αυγά, μπέικον και φρέσκα φρούτα που σερβίρονταν από το οικιακό προσωπικό του Peltz, οι Peltz, Trump και Musk συζητούσαν για τις εκλογές Νοεμβρίου, επικρίνοντας (προφανώς) τη διαχείριση των προβλημάτων των ΗΠΑ από τη διοίκηση Biden.

Ήταν ουσιαστικά κουβέντα (κυριολεκτικά) μεταξύ τυρού και αχλαδιού.

Ο Musk και ο μικρός γιος του Χ, ο οποίος συχνά τον συνοδεύει σε εκδηλώσεις, ήταν μέρος μιας παρέας που περιλάμβανε επίσης τον Trump και τον 18χρονο γιο του, Barron.

Επισημαίνεται ότι ο Musk και ο επιχειρηματίας Peltz γνωρίζονται εν μέρει μέσω του γιου του Peltz, Diesel, ενός επιχειρηματία της Silicon Valley που έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη της Tesla.

Ο Diesel Peltz ήταν επίσης στο πρωινό.


Captureδσασαδσδσδα.JPG





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου