Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Η ΤΡΟΦΗ ΤΗΑ ΨΥΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΤΗΑ "ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ"...


ΤΙ ΓΑΡ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΟΛΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΔΕ ΨΥΧΗΝ ΑΥΤΟΥ ΖΗΜΙΩΘΕΙ; Ή ΤΙ ΔΩΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΑΥΤΟΥ; (ΜΑΤΘ. ΙΣΤ 26)



Γράφει ο Νικήτας Αποστόλου

Στις μέρες μας η Διεθνής Οργάνωση Υγείας παρακολουθεί την γέννηση και εξέλιξη της πανδημίας του COVID-19 όπως και των προηγηθέντων με τον ίδιο τρόπο που η μετεωρολογική υπηρεσία παρακολουθεί τον σχηματισμό και την πορεία των τυφώνων. Επομένως ο κόσμος παρέμεινε και παραμένει έρμαιο των πανδημιών και ποιος ξέρει ποιών άλλων στο μέλλον.

Είμαι πολύ προβληματισμένος, με την κοσμοθεωρητική και βιοθεωρητική αντίληψη που έχουν οι σχεδιάζοντες “ειδικοί”τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 και οι πολιτικοί, οι εκφραστές του πρακτικού υλισμού, υποτακτικοί τους.

 Ο ιός αντιμετωπίζεται από αυτούς μόνο με μέτρα που αποσκοπούν μόνο στην επίτευξη της βιολογικής επιβίωσης των πολιτών. Όμως ο κίνδυνος που δημιουργήθηκε από την πανδημία αυτή που ζούμε δεν είναι μόνο βιολογικός. Είναι και πρωτίστως, ανθρωπιστικός.  

Η αποστειρωμένη μοναξιά και η ανθρωποφοβί που μας έχουν επιβληθεί, τείνει πια να γίνει η νέα πρόταση ζωής, που οδηγεί αναπόφευκτα στη διαστρέβλωση των ανθρωπίνων σχέσεων, οι οποίες χάνουν σε ποιότητα, πλάτος και βάθος. 

Όμως το νόημα της ύπαρξης, βρίσκεται στην οικοδόμηση σχέσεων,στη συνύπαρξη, στην συμπόρευση, στην αλληλοβοήθεια, στη χαρά της επαφής. Η ευτυχία είναι ορατή στο "μαζί" κοινών διαδρομών, στην αυθορμησία του συναισθήματος και ιδίως της αγάπης, στη διάφανη εκφραστικότητα των προσώπων.

Ας δούμε ποιο απλά ποιες πραγματικότητες ζούμε στην καθημερινή ζωή μας.

Η πρώτη πραγματικότητα που ζούμε. Οι Ιεροί Ναοί, όπου συλλογικά οι πιστοί λατρεύουμε τον αληθινό Θεό, κλειστοί. Οι πιστοί τα κατά χάριν παιδιά του Θεού δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουμε στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας. 

Άρα λατρεία του Θεού συλλογικά είναι απαγορευμένη. Εκκλησία όμως χωρίς την συμμετοχή όλων των πιστών της κάθε τοπικής Εκκλησίας (Ενορίας) δεν είναι νοητή. Ιστορικό γεγονός απαγόρευσης της συλλογικής άσκησης λατρείας του Θεού από τους Χριστιανούς έχουμε την περίοδο των διωγμών το 257 μ.Χ. 

Για πρώτη φορά ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Βαλεριανός παρενέβη άμεσα με ρητή απαγόρευση στη συλλογική άσκηση της λατρείας του Θεού μας .

Απαγόρευσε στους τότε Χριστιανούς με διάταγμα να συναθροίζονται για κοινή λατρεία. Τον ακολούθησε ο Διοκλητιανός το 303 μ.Χ. με το πρώτο διάταγμά του επιβολής των δικών του διωγμών.

Η δεύτερη πραγματικότητα που ζούμε. Οι Τράπεζες ανοιχτές. Εκεί ελεύθερα συλλογικά οι άνθρωποι "επιτελούν τις λειτουργίες" του ειδωλολατρικού σημερινού ψευδοθεού του Μαμμωνά ασκώντας την δική του “θεία λειτουργία” της δοσοληψίας του χρήματος και παρέχοντας την δική του "θεία κοινωνία" τον τόκο.  

Η τρίτη πραγματικότητα. Τα Souper Markt ανοιχτά. Εκεί ελεύθερα συλλογικά οι άνθρωποι λειτουργώντας ως καταναλωτές υλικών αγαθών “επιτελούν τις λειτουργίες της αγοράς” αγοράζουν όσα κρίνουν ότι καλύπτουν τις υλικές ανάγκες τους και τους επιτρέπουν τα χρήματα που έχουν στο πορτοφόλι τους. 

Η “προσφορά και η ζήτηση” προσδιορίζουν τα πωλούμενα αγαθά και όχι οι πραγματικές βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων.  

Η τέταρτη πραγματικότητα. Οι συνειδήσεις των ανθρώπων βρίσκονται σε ύπνο βαθύ. Απόδειξη η κραυγή του αυτόχειρα του Βόλου θύματος της κρίσης “Ο κόσμος θα υποφέρει όχι από εκείνους που κάνουν το κακό, αλλά από εκείνους που τους βλέπουν και δεν μιλάνε !!!!!!”. 

Απληστία για δημιουργία υλικού πλουτισμού ως πρώτος στόχος στη ζωή και αδιαφορία για τον πάσχοντα συνάνθρωπο και για την τροφή της ψυχής.  

Ας προσευχηθούμε στον Θεό, όλες αυτές οι αντίχριστες πραγματικότητες, να μας ξυπνήσουν συλλογικά και με την βοήθεια Του να αντιληφθούμε ότι η μόνη αλήθεια για μια σωστή ζωή είναι εκείνη που μας έχει δοθεί από το στόμα του Κυρίου και Θεού μας εδώ και 2000 χιλιάδες χρόνια.  


“Τι γαρ ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδίσει την δε ψυχήν αυτού ζημιωθεί; ή τι δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;”. Και με βάση αυτήν την αλήθεια να οργανώσουμε την συλλογική ζωή μας.  


 Νικήτας Αποστόλου


2 σχόλια:



  1. ΕΙΠΕ ΦΙΛΟΣ:
    Ξαναδιαβάζουμε εδώ:
    https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%91%ce%9b%ce%97%ce%a4%ce%95%ce%a3-%ce%a0%ce%9f%ce%9b%ce%99%ce%a4%ce%99%ce%9a%ce%9f%ce%99-%ce%a0%ce%95%ce%a6%ce%a4%ce%9f%ce%a5%ce%9d-%ce%a3%ce%a5%ce%9c%ce%a0%ce%9f%ce%9b%ce%99%ce%a4%ce%95%ce%a3/
    κι αρρωσταίνουμε.
    Δέν βγήκαμε καθόλου τυχαία να ξαναμιλήσουμε στον κόσμο. Αυτά πού βλέπουμε στο παραπάνω λίνκ τα ξέρουμε ότι θα συνέβαιναν εδώ και μιά δεκαετία. Θα ακούμε κι ομαδικές ή οικογενειακές τραγωδίες αργότερα.
    Μήν κάνετε τέτοια πράγματα αγαπημένοι μας φίλοι. Κοντά είναι η λύτρωση, δείξτε λίγο θάρρος, όλοι υποφέρουμε. Ξέρετε τί προβλήματα έχουμε κι εμείς;
    Το καλοκαίρι είχα στριμωχτεί πολύ οικονομικά, κατεπειγόμασταν γιά ένα ποσό άς το πούμε δυό μισθών. Κρύος ιδρώτας με είχε λούσει. Θυμάμαι πάντα τον παπά Γιάννη Καλαίδη, πόσο άμεσος ήταν πάντα στο να παίρνει πάνω του τα προβλήματά μας. Τον επικαλέστηκα μέ αγωνία. Την επομένη το απόγευμα ήρθαν αυτά πού χρειαζόμουν, από εκεί πού δέν το περίμενα! Πίστη θέλει, τραβήξτε και λίγο το ράσο των αγίων, το φουστάνι τηςΠαναγίας, μήν παραιτείστε αμέσως. Παιδιά του Θεού είμαστε, δέν μάς αφήνει να πειραστούμε παραπάνω από τις αντοχές μας. Σάς εξομολογούμαι ότι έχω αδικηθεί πάρα πολύ, και συνεχώς εδώ και χρόνια, οικονομικά. Έχω όμως το θάρρος, το θράσος, την απαίτηση; Πείτε το όπως θέλετε να ζητάω κάτι να μού επιστραφεί από αυτές τις αδικίες και τα ζητάω από τον Χριστό και τους αγίους Του! Γιά εμένα αυτός είναι ο δίκαιος δικαστής κι από Αυτόν ζητάω την δικαίωσή μου. Τουλάχιστον να μέ βγάζει από το αδιέξοδο την κάθε φορά πού φτάνω στο μή παρέκει!
    Κι άν λόγω ντροπής πού δέν είμαστε έτσι όπως μάς θέλει ο Χριστός, δέν έχουμε το θάρρος να Του ζητήσουμε βοήθεια, έ! άς κάνουμε κι εμείς κάτι! Ένα ήμαρτον, ένα σε παρακαλώ Χριστέ μου, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ νά μήν το πούμε; Μιά εξομολόγηση όταν βρούμε λίγο χρόνο και θάρρος να ξεπεράσουμε την ντροπή, να μήν την κάνουμε; Μιά μετάνοια μόνο όφελος έχει. Κανένα κακό!
    Αλλά τώρα πού οι άνθρωποι πηδάνε από τα μπαλκόνια πέστε μου, δέν αφήνουν ένα βαθύ πόνο στα αγαπημένα τους πρόσωπα; Όλοι υποφέρουν ειδικά στις τωρινές μέρες! Ποιός θέλει να τον κλείνουν μέσα στο σπίτι, να κυκλοφοράει μέ μάσκες, να μήν έχει δουλειά ίσως, ελάχιστα λεφτά πιθανόν, να ακούει και μέρα νύχτα τόσοι άρρωστοι, τόσοι κατέληξαν, υποφέρεται αυτό πιά;
    Άς κάνουμε κι εμείς την ανάγκη φιλότιμο κι άς ζητιανέψουμε λίγη βοήθεια από τον Πανίσχυρο, τον κυρίαρχο του κόσμου τούτου, τον Λυτρωτή καί Σωτήρα Ιησού Χριστό!!! Εδώ ζητάμε βοήθεια από τους άρχοντες του κόσμου τούτου, ταπεινά κι αδύναμα πλάσματα ( όσο κι άν νομίζουν ότι είναι ισχυροί, μόνο στο φτωχό τους το μυαλό ισχύει αυτό), και δέν μπορούμε να ζητήσουμε από τον Δημιουργό μας;
    Θαρσείτε και μήν αδικείτε τον εαυτό σας! Έχουμε ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και την ίδια αξία με τους νομιζόμενους ισχυρούς. Είμαστε όλοι μας τέλεια δημιουργήματα, εξίσου σημαντικά όσο κι όλοι οι άλλοι άνθρωποι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΤΑΔΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή