Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΒΕΡΜΕΚΤΙΝΗ ΣΤΟΝ Κ. ΚΟΥΒΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΧΕΠΑ

Κ. ΒΕΡΓΟΥΛΑΣ:«ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΙΒΕΡΜΕΚΤΙΝΗ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ»


Ο πρώην Διοικητής του ΑΧΕΠΑ, πρώην Διευθυντής της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων, πρώην Editor-In-Chief του περιοδικού Nephrology , Νεφρολόγος, κ. Γεώργιος Βέργουλας, απαντάει στη δυσφήμιση του φαρμάκου « Ιβερμεκτίνη» που εξαπέλυσε ο σεβαστός κατά τα άλλα Καθηγητής Φαρμακολογίας κ. Κούβελας, με πρόσφατη ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Facebook:

«Στις 27 Οκτωβρίου 2021 ο φίλος μου κ. Κούβελας έκανε μια ανάρτηση για την ιβερμεκτίνη βασιζόμενος σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στο NEJM πριν από ένα χρόνο (20/10/2020) και αφορούσε τοξική δράση του φαρμάκου σε άτομα που πήραν σκευάσματα του φαρμάκου που προορίζονταν για τα ζώα. 

 Συμπεραίνει λοιπόν ο κ. Κούβελας τελείως αβάσιμα ότι το φάρμακο ιβερμεκτίνη έχει τοξική δράση στον άνθρωπο και ότι πρέπει να προσέχουμε.

 Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες και έχει αποδειχθεί ότι οι ανεπιθύμητες δράσεις του είναι πολύ λιγότερες από αυτές της παρακεταμόλης (σ.σ. Depon, Panadol) την οποία οι Έλληνες παίρνουν με τις χούφτες.

 Πουθενά στην πρόσφατη βιβλιογραφία δεν αναφέρονται θάνατοι από ιβερμεκτίνη όταν οι ασθενείς πήραν τις συνιστώμενες δόσεις του φαρμάκου.

Σας παραπέμπω κ. Κούβελα στην πλέον πρόσφατη μετα – ανάλυση 65 εργασιών: Ivermectin for COVID-19: real-time meta analysis of 65 studies. Covid Analysis, Nov 5, 2021, .. https://ivemmeta.com/ και σας παραθέτω και ένα πίνακα από την ανάλυση αυτή, όπου φαίνονται τα ποσοστά μείωσης των θανάτων σε μεγάλες εργασίες.»







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου