Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

FDA: «ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΟΝ SARS-COV-2 ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ»

COVID-19 : ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Η ΟΤΙ ...ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ...


 Γράφει ο Dr,Tom Cowan

Μετάφραση: Απολλόδωρος


Φανταστείτε ότι το ψυγείο σας χαλάει και πηγαίνετε σε ένα γνωστό κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών για να βρείτε ένα ανταλλακτικό. Βλέπετε ένα νέο μοντέλο ψυγείου που είχατε βάλει στο μάτι και ρωτάτε τον πωλητή τι γνώμη έχει για το συγκεκριμένο μοντέλο. "Ναι, είναι το νεότερο μοντέλο", λέει. "Είναι πιθανό να μπορεί να κρατήσει το φαγητό κρύο, αλλά είναι επίσης πιθανό να μην κρατήσει το φαγητό κρύο".

Σε εκείνο το σημείο, μπορεί όχι μόνο να αναρωτηθείτε αν θέλετε να αγοράσετε αυτό το ψυγείο, αλλά και πώς πέσατε στη μέση μιας παράστασης της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων.

Την περασμένη Κυριακή στην τοπική μας εφημερίδα, την San Francisco Chronicle, το κύριο άρθρο είχε τίτλο "Antibody Test Hopes, Doubts" (Ελπίδες και αμφιβολίες για το τεστ αντισωμάτων). Ακολουθούν δύο αποσπάσματα από το άρθρο. Το πρώτο είναι μια "αποποίηση ευθυνών" από το FDA που απαιτείται σε όλα τα νέα τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό: 

«Οι αρνητικές δοκιμές ΔΕΝ αποκλείουν τον SARS-CoV-2 και τα θετικά αποτελέσματα ΜΠΟΡΕΙ να είναι ψευδή»

Με άλλα λόγια, το ψυγείο μπορεί να δουλέψει ή μπορεί και όχι.

Αναφέρθηκε επίσης ο υπεύθυνος δημόσιας υγείας της κομητείας Marin, ο οποίος είπε: "Τους λέω ότι πιθανότατα θα έχετε αρνητικά αποτελέσματα" αν εξεταστείτε. "Και αυτό σημαίνει είτε ότι δεν έχετε μολυνθεί είτε ότι έχετε μολυνθεί και είναι λάθος". Έτσι, το τεστ σημαίνει είτε ότι μολύνθηκες είτε ότι δεν μολύνθηκες, κάτι που υποθέτω ότι καλύπτει όλες τις περιπτώσεις.

Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό το σημείο: Αυτή η σύγχυση δεν είναι θέμα ότι "πρέπει να βελτιώσουμε τα τεστ" ή ότι "πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα, τον ιό, τις μεταλλάξεις κ.λπ.". 

Αυτή η περίσταση είναι μια αποτυχία της ίδιας της έννοιας των υποκατάστατων δοκιμών (surrogate testing), η οποία είναι αυτή που χρησιμοποιείται με το Covid-19. Απλώς δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ΠΟΤΕ μια υποκατάστατη εξέταση για διάγνωση, εκτός εάν έχετε μια οριστική (αποκαλούμενη " χρυσό πρότυπο"- gold standard) εξέταση για να τη συγκρίνετε.

Έχω ασχοληθεί με αυτό το θέμα πολλές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, αλλά θα προσπαθήσω και πάλι να είμαι όσο πιο σαφής μπορώ σχετικά με τις απαιτήσεις για μια ακριβή υποκατάστατη εξέταση. 

Πάρτε το παράδειγμα της εξέτασης για τη διάγνωση μιας πνευμονικής εμβολής, άλλως γνωστής ως θρόμβος αίματος σε μια αρτηρία προς τον πνεύμονα. 

Σε έναν ασθενή με πόνο στο στήθος και υποψία θρόμβου σε μία από τις αρτηρίες του πνεύμονα, μπορεί να γίνει αγγειογραφία, κατά την οποία εγχέεται χρωστική ουσία στην αρτηρία. 

Εάν υπάρχει θρόμβος, η χρωστική ουσία θα δείξει την παρουσία αυτού του θρόμβου στο 100 τοις εκατό των περιπτώσεων. Αυτή η εξέταση γίνεται ο χρυσός κανόνας, δηλαδή, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να ανιχνεύσετε την παρουσία ή την απουσία θρόμβου με 100 τοις εκατό βεβαιότητα. 

Στη συνέχεια, μπορείτε να ελέγξετε μια υποκατάστατη εξέταση που ονομάζεται σάρωση V/Q έναντι των αποτελεσμάτων της αγγειογραφίας. Η σάρωση V/Q εξετάζει την αιμάτωση ή τη ροή του αίματος στον πνεύμονα (αυτή είναι μια κάπως απλοϊκή εξήγηση, αλλά καταδεικνύει το νόημα). Ένας θρόμβος επηρεάζει τη ροή του αίματος.

Ακούστε πώς λειτουργεί. Εάν πάρετε 100 ασθενείς που έχουν θρόμβο αίματος παρόντα στην αγγειογραφία, μπορείτε να προσδιορίσετε τον αριθμό των ασθενών που έχουν θετική σάρωση V/Q. Εάν 99 από τους 100 αποδεδειγμένα ασθενείς με θρόμβο έχουν θετική σάρωση V/Q, τότε γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι το ψευδώς αρνητικό ποσοστό είναι 1%. 

Σε αυτό το σημείο, ο γιατρός μπορεί να παραιτηθεί από την πιο ακριβή και επικίνδυνη αγγειογραφία και να χρησιμοποιήσει τη σάρωση V/Q, γνωρίζοντας ότι θα εντοπίσει το 99 τοις εκατό των θετικών αποτελεσμάτων.

Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε τη σάρωση V/Q σε 100 ασθενείς με πόνο στο στήθος των οποίων η αγγειογραφία είναι φυσιολογική, δηλαδή είστε βέβαιοι ότι δεν έχουν θρόμβους αίματος. Εάν το θετικό ποσοστό είναι 2 στα 100, τότε γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι το ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων είναι 2 τοις εκατό. 

Και πάλι, αυτό σας επιτρέπει στο εξής να παραλείπετε το αγγειογράφημα και να κάνετε μόνο τη σάρωση V/Q σε άτομα με χαρακτηριστικά σημεία και συμπτώματα πνευμονικής εμβολής, επειδή γνωρίζετε με βεβαιότητα το ποσοστό σφάλματος της εξέτασης.


Επιπλέον, με ρωτούν συχνά σχετικά με τις εξετάσεις αντισωμάτων, όπως, "δεν σημαίνει ότι η ύπαρξη αντισωμάτων σημαίνει ότι έχετε ανοσία στον κοροναϊό και επομένως πρέπει να είχατε κάποια μόλυνση σε κάποιο σημείο;" 

Σύμφωνα με τον διευθυντή δημόσιας υγείας του Marin, αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνει ένα τεστ αντισωμάτων. Πριν από χρόνια, μας δίδασκαν ότι τα αντισώματα σήμαιναν ότι είχατε ανοσία και επομένως ήσασταν ασφαλείς.

 Μετά βγήκαν τα τεστ για τον HIV και βρήκαν αντισώματα και μας είπαν ότι αυτό σήμαινε ότι είχατε την ασθένεια. Στη συνέχεια μας είπαν ότι μερικές φορές το να έχεις αντισώματα σημαίνει ότι έχεις ανοσία, μερικές φορές σημαίνει ότι έχεις την ασθένεια και μερικές φορές δεν σημαίνει τίποτα. 

Οι εξετάσεις αντισωμάτων είναι άλλη μια υποκατάστατη εξέταση που δεν σημαίνει τίποτα και δεν μπορεί ποτέ να βελτιωθεί ώστε να σημαίνει κάτι. Το όλο θέμα είναι ένα σπίτι από τραπουλόχαρτα.

Για να ολοκληρώσω αυτό το σημείο, με ενδιαφέρον διάβασα πρόσφατα ότι ο πρόεδρος της Τανζανίας ήταν επιφυλακτικός απέναντι στις εξετάσεις. 

Αποφάσισε να δοκιμάσει μια κατσίκα, ένα πρόβατο και ένα φρούτο παπάγια για να δει τι θα συμβεί. Έδωσε στα δείγματα ονόματα και ημερομηνίες γέννησης και τα έστειλε για ανάλυση. 

Η κατσίκα και το κομμάτι φρούτου βρέθηκαν θετικά.

 Ελπίζω αυτό να μην προκαλέσει το FDA να απαγορεύσει τα προϊόντα με κατσικίσιο γάλα και τις πατούσες. Αλλά τώρα που ζούμε στον κόσμο της Αλίκης, όλα είναι πιθανά.

Μείνετε γεροί και συνεχίστε να ρωτάτε.


ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

A POSITIVE TEST MEANS YOU HAVE THE ILLNESS, OR YOU DON’T – Dr. Tom Cowan


ΠΗΓΗΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου