Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙΝΕ...

Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΜΑΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ!!!


Κοινοποιεί ο Ηλίας Σκουντριάνος

Γέροντα, όταν συμβαίνει λ.χ. μια θεομηνία και είναι οργή Θεού, αν προσευχηθούν οι δίκαιοι, δεν εισακούονται;

– Ξέρεις τι γίνεται; Δεν είναι ότι έχει μετάνοια ο κόσμος, οπότε εισακούονται από τον Θεό οι δίκαιοι. Άλλο είναι όταν παροργίζουμε τον Θεό και το αναγνωρίζουμε, τότε λυπάται ο Θεός και μας βοηθάει. 

Αλλά, όταν δεν αναγνωρίζει κανείς ότι παροργίζει τον Θεό και συνεχίζει το τυπικό του, τότε πώς να ακούσει ο Θεός τις προσευχές των δικαίων;

Σφάλλει ο άνθρωπος; Πρέπει να καταλάβει ότι σφάλλει, για να τον συγχωρήσει ο Θεός. Μετά, βλέπετε, οι πνευματικοί άνθρωποι, αν κάνουν κάποιο σφάλμα, δεν έχουν ελαφρυντικά. «Υπέρ των ημετέρων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων», λέει μια ευχή*.

Για τον καημένο τον κόσμο τα σφάλματα είναι «αγνοήματα», ενώ για τους πνευματικούς ανθρώπους είναι «αμαρτήματα».

Γι’ αυτό, αν γίνει κάποιο σφάλμα από πνευματικούς ανθρώπους, είναι βαρύ. Οι κοσμικοί έχουν ελαφρυντικά.

Φέτος** τον Δεκαπενταύγουστο που έπιασε φωτιά στο Άγιον Όρος, ήταν κάτι φοβερό!

Έφθασαν όλοι οι ειδικοί, αλλά κανείς δεν μπορούσε να κάνη τίποτε.
Όλοι παρακολουθούσαν την φωτιά. Και μερικοί έλεγαν:
– Γιατί η Παναγία δεν την σβήνει;

Φθάνουμε σε σημείο να βλασφημούμε το όνομα του Θεού.

Μετά από έξι ημέρες έπιασε πάλι φωτιά σε άλλο σημείο, αλλά έπιασε βροχή και την έσβησε αμέσως. Δεν καταλαβαίνουν, πώς αυτή η φωτιά έσβησε και η άλλη δεν έσβηνε;

Ορισμένοι, χωρίς να γνωρίζουν τους πνευματικούς νόμους που λειτουργούν, προσεύχονται με πόνο, αλλά δεν εισακούονται, γιατί είναι πια οργή Θεού.

Ορισμένοι πάλι δεν προσεύχονται, δεν κάνουν ούτε ένα κομποσκοίνι, γιατί συμφωνούν με την δικαία οργή του Θεού, που σκοπό έχει να συνετίσει τους ανθρώπους.

Ο Θεός να φωτίσει περισσότερο εμάς τους μοναχούς, γιατί οι περισσότεροι είμαστε μωρές παρθένες και τα λυχνάρια μας έχουν νερό με λίγο λάδι στο φιτίλι.

Οι κοσμικοί περιμένουν από εμάς να τους φωτίσουμε τον δρόμο, για να μη σκοντάφτουν!
Να παρακαλούμε να δίνη ο Θεός μετάνοια στον κόσμο, για να αποφύγουμε την δικαία οργή του Θεού.

Η μέλλουσα οργή του Θεού δεν μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί διαφορετικά παρά μόνο με μετάνοια και τήρηση των εντολών Του.


* Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ευχή της Προσκομιδής.

** Ειπώθηκε τον Νοέμβριο του 1990.



Απόσπασμα από το βιβλίο Γέροντος (Αγίου) Παϊσίου Αγιορείτη, «Λόγοι A’, Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο», έκδοση Ιερού Ησυχαστηρίου «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», Σουρωτή Θεσσαλονίκης 1998

6 σχόλια:

  1. Αρα σημερα που η αμαρτια και η αμετανοησια περισσευουν μην περιμενετε αναλαμπες, Πολεις κτλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι είναι πιο εύκολο αγαπητέ για το Θεό, να κάνει την Αναλαμπή της Ορθοδοξίας, ή την καθολική ανάσταση των νεκρών, κρίση και ανταπόδοση; Αν δε μπορεί να ... "πειράξει" την ιστορία, τόσο όσο χρειάζεται για να φέρει το δικό Του αποτέλεσμα, πώς είναι δυνατόν να κάνει ανάσταση των νεκρών και αφθαρτοποίησή τους; Δε μιλάμε για έναν σούπερ ήρωα, αλλά για τον Πλάστη του Παντός και της Άπειρης Αγάπης. Αν δεν πιστεύεις στην Ανάσταση νεκρών, τότε μάλλον ανήκεις σε άλλο δόγμα!!!

      Διαγραφή
    2. Πως συμπερανες απο το γεγονος πως δεν θεωρω βεβαιη την αναλαμπη και την Πολη οτι δεν πιστευω στην Ανασταση νεκρων και ανηκω σε αλλο δογμα ειλικρινα δεν μπορω να το εξηγησω...

      Διαγραφή
    3. Το ένα γεγονός, αδερφέ, εξυπηρετεί το άλλο. Επειδή πλησιάζει η συντέλεια (σύμφωνα με όσα μας λέει στην προφητεία του περί εσχάτων ο Άγιος Ανδρέας ο δια Χριστόν Σαλός, θα γίνει γύρω στα 100 χρονάκια από σήμερα) πρέπει να γίνει Άναλαμπή και Επανευαγγελισμός της Οικουμένης, ώστε στη Β' Παρουσία να μην υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ που να μπορεί να δικαιολογηθεί, ότι "εγώ δε σε ήξερα, πώς έρχεσαι Εσύ τώρα να με κρίνεις;"

      Διαγραφή
  2. Δόξα Τω Θεό, Πάντων Ένεκεν. Ο Θεός είναι πάντα φιλάνθρωπος και δεν επιτρέπει να γίνει κάτι κακό αν απ' αυτό δεν βγεί κάποιο καλό. Απλά , αμετανοησία, αμαρτία και εγωισμός δεν μας αφήνουν να πούμε "ήμαρτον" και να ζητήσουμε το έλεος Του Θεού. Τελικά, δεν περίμενα οι Νινεύτες , που ενημερώθηκαν απο τον Προφήτη Ιωνά και νήστεψαν και μετανόησαν και τελικά γλίτωσαν την επικείμενη καταστροφή, να αποδειχτούν πολύ πιο σώφρονες και φρόνιμοι από έμας τους σημερινούς Έλληνες που οδεύουμε προς Εθνική Καταστροφή. Ελπίζω έστω και την ύστατη στιγμή να πούμε "ΗΜΑΡΤΟΝ, ΚΥΡΙΕ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "τι πελώρια κύματα σηκώνονται Θεέ μου για να σβήσουν τις φωτιές!!"

    Γκούγκλαρε την παραπάνω φράση για να δεις ένα σενάριο που παίζει, το οποίο αν το έλεγες πριν από λίγα χρόνια θα σε περνούσαν για τρελό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή