Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙΟΝΔΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ"


ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΛΕΙΔΑΜΠΑΡΩΣΕΙ ΚΑΙ  ΕΧΕΤΕ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΗΠΙΑ ΙΩΣΗ;






ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ

Γράφει ο  Όθωνας Κουμαρέλλας

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της γρίπης έχουμε για την περίοδο από το 2013 έως το τέλος του 2019 κατά μέσον όρο 165 θανάτους από την εποχική γρίπη ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα είχαμε:

Περίοδος 2013-2014: 28,79 θάνατοι/εκατομμύριο.

Περίοδος 2014-2015: 388,88 θάνατοι/εκατομμύριο.

Περίοδος 2015-2016: 91,03 θάνατοι/εκατομμύριο.


Περίοδος 2016-2017: 331,21 θάνατοι/εκατομμύριο.

Περίοδος 2017-2018: 48,41 θάνατοι/εκατομμύριο.

Περίοδος 2018-2019: 100,09 θάνατοι/ εκατομμύριο.

Φέτος σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις έχουμε 90 θανάτους από την εποχική γρίπη, ήτοι μόλις 8,41 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δεν το συνυπολογίζω όμως αφού η περίοδος της εποχικής γρίπης δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Συνεπώς εάν αποδεχθούμε ότι ένας μέσος όρος θανάτων τα τελευταία χρόνια από εποχική γρίπη 165/εκατομμύριο, δεν προκαλεί καμία ανησυχία και κανένα μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν λαμβάνεται, πως είναι δυνατόν οι θάνατοι από Covid-19, ακόμη κι εάν φτάναμε τα ποσοστά της Ισπανίας η οποία μέχρι σήμερα έρχεται πρώτη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ήτοι 355 θάνατοι, με όλες αυτές τις τραγικές στιγμές που βιώνουμε μέσω των τηλεοράσεων, αφού ήδη την περίοδο 2014-15 τους είχαμε ξεπεράσει αρκετά φτάνοντας τους 389/εκατομμύριο θανάτους από γρίπη, χωρίς να ανοίξει μύτη και να πάρουμε (ως γενικός πληθυσμός είδηση), τώρα να βρισκόμαστε σε τέτοιο πανικό;

Σημειωτέον οι μέχρι σήμερα καταγεγραμμένοι στην Ελλάδα θάνατοι από τον κορωναϊό (93) μόλις πλησιάζουν τους 8,69 ανά εκατομμύριο.

Σημειωτέον επίσης, ότι ούτε για την εποχική γρίπη με τα διαφορετικά στελέχη της που επικρατούν κάθε φορά υπάρχει αποτελεσματικό φάρμακο και το εμβόλιο φτάνει σε αποτελεσματικότητα μόνον στο 60%, με βάση τις επίσημες καταγραφές.

Φυσικά το ποσοστό αυτό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, αλλά δείχνει ότι ούτε για την γρίπη υπάρχει η απόλυτη προστασία, εξ ου και ότι περίπου το 10-15% του πληθυσμού νοσεί κάθε χρόνο και οι θάνατοι ανέρχονται στους αριθμούς που προαναφέρθηκαν.

Ενώ και διεθνώς, μετά τέσσερις ολόκληρους μήνες που ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα και εξαπλώθηκε ταχύτατα σε ολόκληρο τον κόσμο δεν φαίνεται να φτάνει τα επίπεδα της γρίπης, μολονότι ήδη βρίσκεται στην κορύφωσή της με καταγραφή μόλις 14 θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Νομίζω, ότι οι επιστήμονες που ανέλαβαν αυτή την ευθύνη να μας κλείσουν μέσα στα σπίτια μας, μας οφείλουν περαιτέρω διευκρινίσεις για το τι ακριβώς φοβούνται περισσότερο σχετικά με τον covid-19.

Διότι τα συγκριτικά στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα δεν είναι και τόσο πειστικά για την αναγκαιότητα τόσο σκληρών μέτρων.

Φυσικά η κατάσταση του ΕΣΥ, η υποστελέχωση, ο περιορισμένος αριθμός ΜΕΘ, οι ελλείψεις κατάλληλου εξοπλισμού και αναλωσίμων είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό, που καθιστά την κατάσταση επικίνδυνη, συνυπολογίζοντας και τις υπόλοιπες νοσηρότητες στον πληθυσμό.

Αλλά ίσως εκεί, στη γενναία, δηλαδή, αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας θα έπρεπε να δοθεί η μεγαλύτερη έμφαση, έτσι ώστε το γρηγορότερο να βγούμε από την καραντίνα. Αντίθετα παρατηρούμε, ότι οι ενισχύσεις εκεί δίνονται με το σταγονόμετρο.

Νομίζω, ότι και η επιτροπή υπό τον κ. Τσιόρδα -και ο ίδιος προσωπικά- έχουν ιερή υποχρέωση όχι μόνον περαιτέρω διευκρινήσεων αναφορικά με την επιδημία αυτήν καθ’ αυτήν, αλλά και δημόσιας τοποθέτησης για την κατάσταση του ΕΣΥ και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυσή του, έτσι ώστε να μην είναι αναγκαία η επανάληψη της σημερινής καταστροφικής για την κοινωνία καραντίνας. 

Πέραν του γεγονότος, ότι εκ της θέσεως που ανέλαβαν είναι υποχρέωσή τους να συμβάλουν, ώστε να ξεφύγουμε από την πλημμέλεια της μέχρι τώρα αντιμετώπισης της υγείας του πληθυσμού.

Διότι επιπρόσθετα ο κίνδυνος να αποτελέσουν οι ίδιοι τους «αποδιοπομπαίους τράγους» μιας έτσι κι αλλιώς απαράδεκτης κατάστασης, έστω κι αν αυτή προέκυψε από έκτακτη ανάγκη, και να χρεωθούν ευθύνες που δεν έχουν, είναι τεράστιος.

ΟΘΩΝ ΚΟΥΜΑΡΕΛΛΑΣ
12/4/2020


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΟΙΜΟΥ-ΑΘΗΝΑΣ


Ο υπέρτιτλος και ο τίτλος είναι του ιστολογίου μας, ενώ ο κανονικός τίτλος του άρθρου είναι με κόκκινα γράμματα άνωθεν του ονόματος του συγγραφέα.


1 σχόλιο:

  1. Παντού η ΛΥΣΣΑ είναι ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΝΩΝΑΜΕ, αλλά εμείς ΚΑΙ ΤΩΡΑ κοινωνάμε ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ θα κοινωνάμε !!!

    https://www.youtube.com/watch?v=XwqgT40uBq8

    ΑπάντησηΔιαγραφή