Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Η ΖΩΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙ; ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ;


ΗΠΑ: ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΛΑΜΠΑΜΑ ΑΠΟΦΑΝΘΗΚΕ ΟΤΙ ΤΑ «ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΕΜΒΡΥΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ»




Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι άνθρωποι και κάποιος μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για την καταστροφή τους, μια απόφαση που οι υποστηρικτές των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων λένε ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εξωσωματική γονιμοποίηση και να επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς που εξαρτώνται από θεραπείες όπως αυτή κάθε χρόνο.

Η πρώτη στο είδος του απόφαση έρχεται καθώς τουλάχιστον 11 πολιτείες έχουν ορίσει ευρέως την προσωπικότητα ως αρχή της γονιμοποίησης στους πολιτειακούς νόμους τους, σύμφωνα με την ομάδα αναπαραγωγικών δικαιωμάτων Pregnancy Justice, και οι πολιτείες σε εθνικό επίπεδο εξετάζουν πρόσθετους περιορισμούς για τις αμβλώσεις και την αναπαραγωγή, αναδεικνύοντας το ζήτημα μπροστά. των εκλογών του 2024. Ομοσπονδιακά, οι Η.Π.Α.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει με αυτόν τον όρο εάν θα περιορίσει την πρόσβαση σε ένα φάρμακο για την άμβλωση, την πρώτη φορά που το ανώτατο δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά με το θέμα από τότε που ανέτρεψε τον Roe εναντίον Wade το 2022.
Τι σημαίνει ο κανόνας των κατεψυγμένων εμβρύων της Αλαμπάμα για την εξωσωματική γονιμοποίηση σε όλες τις Η.Π.Α.

Η υπόθεση της Αλαμπάμα επικεντρώθηκε στο εάν ένας ασθενής που κατά λάθος έριξε και κατέστρεψε τα κατεψυγμένα έμβρυα άλλων ζευγαριών θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος σε μια αγωγή για παράνομο θάνατο. 

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο ασθενής μπορούσε, να είχε από καιρό θεωρήσει ότι τα αγέννητα παιδιά” είναι “παιδιά”» και ότι αυτό ίσχυε και για τα κατεψυγμένα έμβρυα, παρέχοντας στα γονιμοποιημένα ωάρια την ίδια προστασία με τα μωρά στο πλαίσιο νόμου Wrongful Death of a Minor Act.

«Ισχύει για όλα τα παιδιά, γεννημένα και αγέννητα, χωρίς περιορισμό», έγραψε το δικαστήριο. «Δεν είναι ο ρόλος αυτού του Δικαστηρίου να δημιουργήσει έναν νέο περιορισμό με βάση τη δική μας άποψη για το τι είναι ή δεν είναι σοφή δημόσια πολιτική. 

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν, όπως και εδώ, ο λαός αυτού του κράτους έχει υιοθετήσει μια συνταγματική τροποποίηση που στοχεύει άμεσα στο να εμποδίσει τα δικαστήρια να αποκλείουν την “αγέννητη ζωή” από τη νομική προστασία».

Οι δικαστές εξέδωσαν την απόφαση την Παρασκευή (16/02) μετά από προσφυγή ζευγαριών των οποίων τα έμβρυα καταστράφηκαν το 2020, όταν ένας ασθενής κλινικής αφαίρεσε κατεψυγμένα έμβρυα από δεξαμενές υγρού αζώτου και τα κατέστρεψε ρίχνοντάς τα στο πάτωμα. 

«Ισχύει για όλα τα παιδιά, γεννημένα και αγέννητα, χωρίς περιορισμό», ανέφερε το δικαστήριο και πρόσθεσε: «Ακόμη και πριν από τη γέννηση, όλα τα ανθρώπινα όντα έχουν την εικόνα του Θεού και η ζωή τους δεν μπορεί να καταστραφεί χωρίς να σβηστεί η δόξα του».

«Το δικαστήριο έκρινε ότι ένα γονιμοποιημένο κατεψυγμένο ωάριο στην κατάψυξη μιας κλινικής πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το νομικό ισοδύναμο ενός υπαρκτού παιδιού ή ενός εμβρύου που κυοφορείται σε μια μήτρα», σημειώνει η Δρ. Πόλα Αμάτο, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. «Η επιστήμη και η κοινή λογική μας λένε ότι αυτό δεν ισχύει», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος μιας εκ των κλινικών που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αυτής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, εξέφρασε τη λύπη της για τις εξελίξεις. 

«Λυπούμαστε που αυτό θα επηρεάσει την προσπάθεια των ασθενών μας να αποκτήσουν μωρό μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά πρέπει να αξιολογήσουμε το ενδεχόμενο οι ασθενείς και οι γιατροί μας να διωχθούν ποινικά ή να αντιμετωπίσουν τιμωρητικές ζημιές για την τήρηση των προτύπων φροντίδας για τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης», τόνισε.

Η Γκέιλ Ντέντι, ανώτερη δικηγόρος στο Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, είναι σαφής σχετικά με τη νομική διάσταση του ζητήματος. Η απόφαση του δικαστηρίου της Αλαμπάμα υποδηλώνει ότι «οι πάροχοι εξωσωματικής γονιμοποίησης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αστικές κυρώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν αποζημίωση», τόνισε μιλώντας στο NBC.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αλαμπάμα κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα να επανεξετάσει ή να αναστείλει την απόφασή του, ώστε οι κάτοικοι της πολιτείας να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην εξωσωματική γονιμοποίηση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου