Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ- ΨΕΥΔΟΕΒΡΑΙΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΦΙΛΟΣ (Ή ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΟΣ;) ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

  EURO-MED: «Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΙΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ»


Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Euro-Med) με έδρα τη Γενεύη ανακοίνωσε ότι έλαβε νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες από πρόσφατα αποφυλακισμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι ο ισραηλινός στρατός κατοχής έφερε ομάδες Εβραίων εποίκων σε κέντρα κράτησης και φυλακές για να παρακολουθήσουν πώς βασανίζονται οι κρατούμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας, επιτρέποντας σε πολλούς από αυτούς να κινηματογραφούν τους κρατούμενους χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα.

Οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι, που κρατούνταν για διαφορετικά χρονικά διαστήματα μέσα σε ένα κέντρο κράτησης στη στρατιωτική βάση Zikim στα βόρεια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και σε ένα άλλο κέντρο κράτησης κοντά στη φυλακή Negev στα νότια, αφού συνελήφθησαν κατά την εισβολή του ισραηλινού στρατού κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν στο Euro-Med Monitor ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους παρουσίασαν σκόπιμα μπροστά σε Εβραίους εποίκους και ισχυρίστηκαν ότι ήταν μαχητές που συνδέονται με παλαιστινιακές παρατάξεις και ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Το Euro-Med ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έλαβε, ομάδες Εβραίων εποίκων, από 10 έως 20 άτομα σε κάθε ομάδα, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να φωτογραφίζουν Παλαιστίνιους κρατούμενους, οι οποίοι κρατούνταν γυμνοί, ενώ υποβάλλονταν σε ξυλοδαρμούς με μεταλλικά γκλομπ και ηλεκτρικά ραβδιά από Ισραηλινούς στρατιώτες που έριχναν ζεστό νερό στα κεφάλια τους, εν μέσω λεκτικών προσβολών και απειλών στα αραβικά.

Ο Omar Abu Mudallala, ένας 43χρονος από τη Γάζα, δήλωσε στην ομάδα Euro-Med ότι «με συνέλαβαν στο σημείο ελέγχου κοντά στον κυκλικό κόμβο Al-Kuwait, που χωρίζει την πόλη της Γάζας από την κεντρική Γάζα, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας τυχαίων συλλήψεων. Υποβλήθηκα σε βασανιστήρια και κακοποίηση σε όλα τα στάδια.

 Η σύλληψη διήρκεσε περίπου 52 ημέρες», ενώ επεσήμανε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες «έφεραν πολίτες για να παρακολουθήσουν τα βασανιστήριά μας ενώ ήμασταν γυμνοί».

«Ο ισραηλινός στρατός έφερε αρκετούς Εβραίους εποίκους στα κέντρα κράτησής ενώ μας χτυπούσαν και άρχισαν να τους λένε: “Αυτοί είναι οι τρομοκράτες της Χαμάς που σας σκότωσαν και βίασαν τις γυναίκες σας στις 7 Οκτωβρίου”. 

Οι έποικοι μας βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ υποβαλλόμασταν σε ξυλοδαρμό, κακοποίηση και βασανιστήρια. Μας κορόιδευαν», πρόσθεσε ο Abu Mudallala.

«Αυτό έγινε πέντε φορές κατά τη διάρκεια της κράτησής μου, μία φορά στο Ζικίμ και τέσσερεις φορές στη Νεγκέβ. Είχαμε δεμένα τα μάτια, αλλά ένας από τους κρατούμενους που γνωρίζει εβραϊκά μας ενημέρωσε ότι οι στρατιώτες μιλούσαν με Ισραηλινούς πολίτες, ισχυριζόμενοι ότι ήμασταν μαχητές» προσέθεσε.

Το Euro-Med Monitor σημείωσε πως το γεγονός πως οι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν αποδεικνύει ότι η ισραηλινή αφήγηση πως επρόκειτο για μαχητές ήταν ψευδής και χρησιμοποιήθηκε μόνο για να τιμωρηθεί συλλογικά ο παλαιστινιακός λαός.

Το Euro-Med επιβεβαίωσε ότι τα εγκλήματα βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης που εφαρμόζει ο ισραηλινός στρατός κατά των Παλαιστινίων κρατουμένων είναι εγκλήματα πολέμου και ανάγονται σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης. 

Μάλιστα καταδίκασε τη μετατροπή αυτών των παράνομων πρακτικών σε μέσο ψυχαγωγίας για Εβραίους εποίκους, καθώς αυτό συνιστά έγκλημα πολέμου που συνεπάγεται σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω της ταπείνωσης και του εξευτελισμού των κρατουμένων.

Το Euro-Med προειδοποίησε για τις συνέπειες της εμπλοκής των Ισραηλινών εποίκων σε κέντρα κράτησης, τονίζοντας ότι διαιωνίζει μια κατάσταση εξτρεμισμού, τροφοδοτεί το μίσος και διεγείρει την εσωτερική ισραηλινή κοινή γνώμη προς τη διάπραξη περισσότερων εγκλημάτων και παραβιάσεων κατά των Παλαιστινίων.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα επανέλαβε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων από τη Λωρίδα της Γάζας υπόκεινται σε αυθαίρετη κράτηση χωρίς κατηγορίες ή δίκες, καθώς έχουν υποστεί απαγωγή, βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση, καλώντας τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να διερευνήσει τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων.

Το Euro-Med επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές πρακτικές κατά των Παλαιστινίων κρατουμένων παραβιάζουν σαφώς τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις, ιδίως την τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης του 1949.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου