Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

ΟΙ ΑΤΖΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΤΙΚΑΝ "ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ" ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΜΑΣ!

 ΟΤΑΝ ΤΟ "ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΣΑΣ " ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ...ΚΑΛΟ



Γράφει ο Todd Hayen


Το απόλυτο «καλό για σένα» είναι να είσαι νεκρός. Τουλάχιστον αυτό θα ήταν αν κάποια εξωτερική αρχή, ή οντότητα, παρακολουθούσε την ανθρώπινη συμπεριφορά μας και αξιολογούσε τι φαίνεται να είναι το «καλύτερο» για εμάς – πράγμα που σημαίνει ότι αν είμαστε νεκροί, τίποτα κακό δεν μπορεί να συμβεί σε εμάς. 

Θα υπέθετα ότι αν τροφοδοτούσαμε όλες τις πληροφορίες που δημιουργεί μια τυπική ανθρώπινη ζωή σε έναν υπερυπολογιστή, και στη συνέχεια τον ρωτούσαμε «Ποια είναι η καλύτερη κατάσταση ύπαρξης για ένα ανθρώπινο ον», θα έφτυνε, «ότι δεν θα γεννηθεί ποτέ, και αν είναι ζωντανό, θα ήταν ασφαλέστερο, (καλύτερο, καλό,) να είναι νεκρό».

Η επόμενη βαθμίδα κάτω από αυτή την τελειότητα θα ήταν να ζήσουμε σε μια φούσκα, κυριολεκτικά. Προφανώς, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν έχουν ανοσοποιητικό σύστημα που πρέπει να το κάνουν αυτό (θυμάστε το επεισόδιο Seinfeld, "The Bubble Boy";)

Η επόμενη εγκοπή είναι να γίνετε ερημίτης, να ζήσετε σε κάποιο μικρό κομμάτι γης, σε ένα μικρό σπίτι, και να βγείτε μόνο στην τοπική γειτονιά σας για να αγοράσετε μπαστούνια ψαριών, Twinkies και RC Cola. Ποτέ δεν θα πετούσατε με αεροπλάνο και ποτέ δεν θα οδηγούσατε επίσης.

Η επόμενη εγκοπή προς τα κάτω είναι το σημείο που οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να επιθυμούν να καταλάβουν. Αυτό το μέρος στον ήλιο είναι πραγματικά χωρίς ήλιο. Ή τουλάχιστον όσο πιο ανήλιο μπορείτε να το κάνετε. 

Εδώ βρίσκουμε αντηλιακό, σκούρα γυαλιά τις συννεφιασμένες μέρες, βαριά παλτά το φθινόπωρο και ομπρέλες το καλοκαίρι. Βρίσκουμε τον εαυτό μας να αποφεύγει σχεδόν όλα όσα μπορούν να αποφευχθούν, εκτός από τα πράγματα, φυσικά, που πραγματικά μας βλάπτουν, όπως τα "Big Macs" των McDonalds και ένα ωραίο κουτάκι Diet Coke. 

Εδώ αποφεύγουμε τα ταξίδια σε δύσκολες χώρες (που περιλαμβάνουν σχεδόν όλες), αν ταξιδεύουμε καθόλου. Αποφεύγουμε να βρισκόμαστε στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον που βήχει ή φτερνίζεται ή φαίνεται λίγο περίεργος και ουσιαστικά αποφεύγουμε να παίρνουμε οποιοδήποτε ρίσκο. 

Σχεδόν όλα είναι επικίνδυνα και είναι καλύτερο να αποφύγετε οτιδήποτε άγνωστο, αμφίβολης φύσης ή δεν συνιστάται από τα παιδιά και τα κορίτσια σε λευκά παλτά με την παλιά ιατρική συσκευή που κρέμεται γύρω από το λαιμό τους.

Ένα άτομο σε αυτό το επίπεδο ύπαρξης είναι ζωντανό, αλλά σίγουρα δεν ζει.

Γιατί οι άνθρωποι ασχολούνται με αυτό; Λοιπόν, για άλλη μια φορά, μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Ατζέντα. Πριν «ξυπνήσω» συνήθιζα να συλλογίζομαι αυτό το φαινόμενο και να αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε να συμβεί φυσικά και οργανικά. 

Σκέφτηκα όλους τους άνδρες που σκαρφάλωναν σε πλοία και αεροπλάνα για να πάνε στην Ευρώπη για να πολεμήσουν στα χαρακώματα το 1917, καθώς και το 1941. Σκέφτηκα τους σκαπανείς που ξεκινούσαν το επικίνδυνο ταξίδι σε όλη την αμερικανική ήπειρο κατά τη διάρκεια των δεκαετιών μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. 

Σκέφτηκα τους ανείπωτους αριθμούς που άφησαν την άνεση των σπιτιών τους (που εκείνη την εποχή μάλλον δεν ήταν και τόσο άνετα) για να διακινδυνεύσουν τις ζούγκλες της Κεντρικής Αμερικής για να εργαστούν στη μολυσμένη από ελονοσία Διώρυγα του Παναμά, και τους ίδιους ανείπωτους αριθμούς γενναίων ανδρών και γυναικών που ξεκίνησαν διάφορα ταξίδια σε σκοτεινά και επικίνδυνα μέρη του κόσμου για να κυνηγήσουν φήμη και πλούτη. ή να δώσουν το ανθρωπιστικό τους χέρι βοηθώντας άλλους λιγότερο τυχερούς.

Πού είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι σήμερα; Σίγουρα, έχουν απομείνει λίγοι, αλλά πουθενά τόσο πολλοί όσο υπήρχαν. 

Τώρα οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους, και αν τους πει ο Μεγάλος Αδελφός να αποφύγουν να πλησιάσουν άλλους ανθρώπους ή να φορέσουν ένα κομμάτι χαρτί ή ύφασμα πάνω από το τρεμάμενο πρόσωπό τους, το κάνουν μανιωδώς και υπάκουα. 

Μήπως αυτή η παρακμή του chutzpah συνέβη ως φυσική συνέπεια της κοινωνικής εξέλιξης;

Όχι. Δεν νομίζω. Τώρα πιστεύω ότι είναι μέρος του σχεδίου – της ατζέντας. Ol' Dr. Paranoia's μυαλό στη δουλειά και πάλι. Ίσως ναι, αλλά υποψιάζομαι ότι υπάρχουν πολλοί από εσάς εκεί έξω στην ίδια ψυχιατρική πτέρυγα με μένα.

Όχι μόνο έχουμε μείνει αποσβολωμένοι, αλλά η φυσική μας αίσθηση της «χαράς της ζωής» έχει σχεδόν απορροφηθεί εντελώς από τη συλλογική ψυχή μας. Αυτό το βλέπω ιδιαίτερα στους άνδρες, οι οποίοι περιττό να πω ότι αποτέλεσαν σημαντικό σημείο εστίασης της ημερήσιας διάταξης. Αλλά, φυσικά, βρίσκεται σε όλους μας, άνδρες και γυναίκες εξίσου.

Έχουμε γίνει ένα έθνος (ή έθνη) νταβατζήδων. Όταν ένα σωματίδιο Covid φέρεται να μπαίνει σε ένα δωμάτιο, πηδάμε στην πλησιέστερη καρέκλα και ουρλιάζουμε, όπως έκαναν οι παροιμιώδεις εύθραυστες γυναίκες της βικτωριανής εποχής όταν έβλεπαν ένα ποντίκι (αν το έκαναν αυτό, πιθανότατα ήταν μια πράξη για να βοηθήσουν τους άνδρες να αισθάνονται πιο ανδροπρεπείς). 

Η μόνη διαφορά είναι ότι μπορείτε να δείτε ένα ποντίκι, αλλά πρέπει να σας πουν ότι το σωματίδιο Covid βρίσκεται στον αέρα. Και μαντέψτε ποιος μας είπε; Ναι, κύριε Ατζέντα. Είμαστε νταβατζήδες. Αρκετά είπε. Και η ατζέντα θέλει να είμαστε νταβατζήδες, γιατί ο φόβος είναι το μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο όπλο του διαβόλου.

Μαζί με τον φόβο, υπάρχει και το καρότο – μια ανταμοιβή για τη συμπεριφορά μας, ή ακόμα και ένα δέλεαρ να συμμορφωθούμε πείθοντάς μας ότι αυτό με το οποίο αναμένεται να συμμορφωθούμε είναι καλό για εμάς. Και όχι μόνο εμείς, αλλά για όλους! 

Έτσι, το εμβόλιο είναι καλό για εμάς επειδή μας εμποδίζει να πάρουμε μια θανατηφόρα ασθένεια (ή έτσι μας λένε). Η χρήση μάσκας είναι καλή για εμάς και η διατήρηση μιας «κοινωνικής απόστασης» είναι καλή για εμάς. 

Όλα αυτά τα πράγματα μας κρατούν ασφαλείς, φορώντας γάντια λατέξ, ρίχνοντας απολυμαντικό δηλητήριο στα χέρια μας και μένοντας στο σπίτι έξω από το σμήνος των κακών Covid που πετούν στο δρόμο. 

Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ζήσουμε ασφαλείς ζωές, ασφαλείς από όλα τα φρικτά πράγματα που η φύση θέλει να μας πετάξει. Να θυμάστε πάντα, μας λέει η ατζέντα, η φύση είναι εχθρός μας.

Και αυτό είναι μόνο ένα μέρος του. Τώρα είμαστε προστατευμένοι από τα πάντα, επειδή σχεδόν όλα θέλουν να πάρουν ένα κομμάτι από εμάς. Όχι μόνο αυτό, αλλά δεν είναι καν καλό για εμάς να κατέχουμε πράγματα, επειδή η κατοχή πραγμάτων είναι πόνος και κάνει τη ζωή μας δύσκολη. Είναι πολύ πιο εύκολο να νοικιάσετε πράγματα. 

Είναι επίσης καλό για εμάς να είμαστε τεμπέληδες και να αποφεύγουμε να κάνουμε οτιδήποτε. Γιατί να μην παίζουμε εικονικά παιχνίδια αντί να ταξιδεύουμε, γιατί να μην έχουμε αυτό το συνέδριο που μας πήγαινε στο Λας Βέγκας κάθε χρόνο στην κρεβατοκάμαρά μας στο Zoom; Γιατί να μην κάνουμε θεραπεία εικονικά ή ακόμα και να επισκεφτούμε το γιατρό μας μέσω υπολογιστή ή τηλεφώνου;

Γιατί να μην πληρωθεί ένας μισθός από την κυβέρνηση για να μην κάνει τίποτα; Τι θα λέγατε να αποκτήσετε ένα προηγμένο ακαδημαϊκό πτυχίο χωρίς να χρειάζεται να πάτε σε μαθήματα; Τι θα λέγατε να κερδίσετε ένα χρυσό μετάλλιο στην κολύμβηση γυναικών όταν είστε άνδρας και μπορείτε να νικήσετε όλες αυτές τις μικρές κυρίες στον ύπνο σας; 

Σίγουρα, είναι καλύτερο για εμάς να μην οδηγούμε πάρα πολύ ή να πρέπει να βγούμε έξω από την πόλη για να συναντήσουμε φίλους ή να πάμε σε αυτό το δροσερό εστιατόριο που είναι 20 μίλια μακριά. Είναι ασφαλέστερο και καλύτερο για εμάς να εργαζόμαστε και στο σπίτι. 

Στην πραγματικότητα, γιατί να μην μείνουμε στο σπίτι και να κάνουμε τα πάντα εκεί, και να έχουμε κάθε γεύμα εκεί, ακόμα κι αν θέλουμε μια ωραία βραδιά χωρίς να χρειάζεται να μείνουμε στο σπίτι, η οποία ήταν μια ωραία επίσκεψη σε ένα όμορφο εστιατόριο, με ίσως κάποια ωραία ζωντανή μουσική. Όχι. 

Τώρα είναι το Uber Eats. Αυτό είναι επίσης καλό. Είναι όλα καλά για εμάς, ασφαλή, βολικά, δεν χρειάζονται προσπάθεια ή δεξιότητα και διασκέδαση. Είμαστε χαρούμενοι, σωστά;

Καθένας ξέρει πού μπορείτε να αγοράσετε ένα ωραίο, φθηνό, πλαστικό φούσκα;
Ο Todd Hayen είναι εγγεγραμμένος ψυχοθεραπευτής που ασκεί το επάγγελμα στο Τορόντο του Οντάριο του Καναδά. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην ψυχοθεραπεία σε βάθος και μεταπτυχιακού τίτλου στις Μελέτες Συνείδησης. Ειδικεύεται στη γιουνγκιανή, αρχετυπική, ψυχολογία. Ο Todd γράφει επίσης για το δικό του substack, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου