Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ "ΣΤΟΦΑ" ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ

Ο MΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΤΑΓΗ ΤΗΝ 28η  ΟKΤΩΡΙΟΥ 1940 ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ!




Εν καιρώ πολέμου, είναι πολλά αυτά που λαμβάνουν χώρα, περίεργα, αναπάντεχα και ηρωϊκά γεγονότα, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν αδιανόητα. 

Συγκλονιστική είναι και η ιστορία του μικρού πολεμιστή, Αναστάσιου Χαραλαμπόπουλου. Ο οποίος το 1940 έφυγε με το πατέρα του και κατατάχθηκε στον πόλεμο.


Την ιστορία του "μικρού Αναστάσιου Χαραλαμπόπουλου" την αφηγείται ο Έλληνας Υφυπουργός Τύπου σε δήλωση του στην γαλλόφωνη εφημερίδα Messager d' Athenes. 

Να σημειωθεί ότι και άλλες εφημερίδες της εποχής φαίνεται ότι έδωσαν χώρο από το πρωτοσέλιδο τους στον μικρό Αναστάσιο Χαραλαμπόπουλο, όπως ήταν και η εφημερίδα "Ακρόπολις", η οποία αναφέρθηκε στον 13χονο πολεμιστή με το τίτλο "Ο Μικρότερος δεκανεύς του Κόσμου"(βλέπε κάτω). 



Η δήλωση του Υφυπουργού Τύπου κάτω απο την φωτογραφία του μικρού παιδιού στην "Messager d' Athenes": “Ο μικρός Αναστάσιος Χαραλαμπόπουλος (ηλικίας 13 ετών) ο οποίος ηκολούθησε τον πατέρα του εις το Μέτωπον και ως εθελοντής στρατιώτης, μετέσχε των επιχειρήσεων και προήχθη δι’ εξαιρετικήν υπηρεσίαν εις δεκανέα.”

Μέσα σε ένα τραίνο που μετέφερε στρατιώτες, όταν έφτασε στην Κοζάνη, βρέθηκε ένας πιτσιρίκος ανάμεσα στις αποσκευές. Εδήλωσε ότι ήθελε να πάει στον πόλεμο μαζί με τον πατέρα του που βρισκόταν μεσ’ στο τραίνο και ότι τίποτε στον κόσμο δεν θα τον έπειθε να γυρίση σπίτι του. Ο πατέρας τον πήρε στο λόχο του! Σύντομα ο Αναστάσης δέχτηκε το βάπτισμα του πυρός. Πολέμησε με τους μεγάλους και τον έβαλαν στην πρώτη γραμμή, την ημέρα που μπήκαν στην Κορυτσά. Αργότερα, ένα κρυολόγημα υποχρέωσε τον μικρό να αφήση τον λόχο του για να αναπαυθή σε ξενοδοχείο της πόλεως.

Μια νύχτα ξύπνησε από ένα θόρυβο,που ερχόταν από το διπλανό δωμάτιο.Δεν άργησε να καταλάβη ότι ένα ραδιόφωνο βρισκόταν σε λειτουργία. Χωρίς να πει λέξη και χωρίς να κάνει θόρυβο στοίβαξε μπροστά στην πόρτα της ύποπτης κάμαρας όσα μπορούσε περισσότερα έπιπλα. Κατόπιν έτρεξε για να ξυπνήσει τους ενοίκους. Λίγα λεπτά αργότερα ένας ιταλο-αλβανός κατάσκοπος βρισκόταν στα χέρια των αρμοδίων και ύστερα από λίγες ώρες ο Αναστάσιος Χαραλαμπόπουλος, γιος του Αλέξανδρου, 13 ετών, διοριζόταν δεκανέας.

Le Messager d’ Athenes 11.12.1940 (απο το βιβλίο: Οι καμπάνες Πανηγυριζουν)








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου