Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟ


Ο ΜΟΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗΝ ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΑ

ΒΙΝΤΕΟΣυνέντευξη με τον ιεραπόστολο π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο. Μιλά για την Ορθόδοξη ιεραποστολή στην Σιερα Λεόνε υπό την φονική απειλή του ΄Εμπολα και για την επιβολή του συμβολαίου συμβίωσης στην Ελλάδα! 

Ένας άνθρωπος που γνώρισε οντολογικά τον Χριστό και από ροκ σταρ του μεγαλύτερου ροκ μουσικού συγκροτήματος στην Αυστραλία, έγινε ιεραπόστολος στη Σιέρα Λεόνε. Η μυθιστορηματική ζωή του εξηγεί το γεγονός ότι αντέχει στις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες στην πολύπαθη αυτή χώρα της Αφρικής. Είναι ένας πολύ δυνατός και αποφασιστικός άνθρωπος αλλά η μεγάλη αντοχή του πηγάζει από την προσπάθειά του να μοιάσει σε Εκείνον που για χάρη μας έγινε Άνθρωπος...Η ΖΩΗ ΤΟΥ π. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΌταν ένα πρωί ο νεαρός Θέμης είπε στη μητέρα του ότι «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού», δίνοντάς της μια γεύση του νέο-μαρξισμού, εκείνη έκανε έντρομη το σταυρό της και πήγε στο εικονοστάσι να προσευχηθεί. Ο Θέμης ήταν στο πρώτο έτος της Σχολής Εμπορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, σπουδές που δεν επρόκειτο όμως να ολοκληρώσει. Πολιτικές Επιστήμες και Φιλοσοφία ήταν οι σχολές που τον εξέφραζαν τότε περισσότερο, θα πει σήμερα.


The-Fly3


Συνάμα, επηρεασμένος από τη μουσική των «Beatles» και των «Rolling Stones», σχημάτισε το group «The Flies». Διηγείται ο ίδιος: «Σκέφτηκα ότι αφού τα σκαθάρια έχουν τόση επιτυχία, γιατί όχι και οι… μύγες. Το κλίμα ήταν κατάλληλο και το εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο. Είχαμε μεγάλη επιτυχία. Δίναμε κονσέρτα σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, πάντοτε σε ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες. Το αποκορύφωμα όταν καλεστήκαμε να παίξουμε με τους “Rolling Stones” στην πρώτη τους τουρνέ στην Αυστραλία το 1965 στο Palais Theatre της St.Kilda. Δίπλα στον Mick Jagger, ήταν απίστευτο… αλλά αληθινό».

2490780-3


Συνάμα, ο Θέμης έπαιρνε μέρος σε κινητοποιήσεις νέων για να σταματήσει ο πόλεμος στο Βιετνάμ, ενδιαφερόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριζε το κίνημα των γυναικών και μελετούσε με πάθος τα διάφορα θρησκεύματα, προσπαθώντας να βρει απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματα που τον βασάνιζαν. «Το 1972 παρατώ τα πάντα, ακαδημαϊκή καριέρα, τίτλους, φιλοδοξίες, οράματα και ξαναγυρίζω στην ορθοδοξία. Έβλεπα το έργο της Μητέρας Τερέζας και παρ’ ότι η πανεπιστημιακή μου θέση μού εξασφάλιζε ένα καλό μισθό, ένοιωθα φτωχός, πάμφτωχος».

ΜΙΑ ΝΕΑ ΖΩΗ
Από Τhemi Αdams γίνεται ο π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, ο ιεραπόστολος της Κένυα & της Σιέρα Λεόνε της Αφρικής

«Αρχίζω τότε μια νέα ζωή. Έχοντας στις αποσκευές μου το ακαδημαϊκό μου παρελθόν, αρχίζω να μελετώ τη Θεολογία. Παίρνω το πτυχίο μου από την Καθολική Θεολογική Σχολή «Corpus Christi» και μετά, με την καθοδήγηση του αρχιεπισκόπου Στυλιανού, φοιτώ στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη. Συνάμα, μελετώ την Εβραϊκή και Αρχαία ελληνική στο Πανεπιστήμιο Harvard. Στη συνέχεια, παίρνω το PhD μου στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Princeton και γυρίζω στην Αυστραλία, όπου από το 1988 μέχρι το 1998 δίδασκα στη Θεολογική Σχολή του Sydney «Άγιος Αντρέας», καθώς επίσης και στο Πανεπιστήμιο του Sydney Θεολογία και την Αρχαία Αιγυπτιακή Γλώσσα, την Κοπτική. Ως ακαδημαϊκός, είχα μέλλον. Δεν ήμουν, όμως, ικανοποιημένος. Παρακολουθούσα το έργο της Μητέρας Τερέζας και ένοιωθα ένα τεράστιο κενό μέσα μου. Δεν χρειάστηκε τότε να παλέψω καθόλου με τον εαυτό μου. Μέσα μου φούντωσε ένας πόθος να είμαι δίπλα στους φτωχούς και να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να είναι η ζωή τους πιο ανθρώπινη. Ένιωσα ότι όλες αυτές οι γνώσεις οδηγούσαν σ’ αυτόν τον δρόμο. Αυτή ήταν η ουσία. Ζήτησα τότε από τον σεβασμιότατο την ευλογία του ν’ αρχίσω ιεραποστολή στην Αφρική. Το 1999 ξεκινώ το έργο μου στην Κένυα με την εντολή του μακαριοτάτου πατριάρχη Αλεξανδρίας και πάσης Αφρικής, Πέτρου, αφού φρόντισε να χειροτονηθώ διάκος, ιερέας και μετά αρχιμανδρίτης».

Εκεί ιδρύει το πρώτο πανεπιστημιακό ορθόδοξο κολλέγιο, το Orthodox Teacher’s College of Africa.

«Πιστεύω ότι η μόρφωση είναι το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπου στη ζωή. Αν θέλεις να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου, να τού μάθεις την τέχνη να ψαρεύει και όχι να του δίνεις το ψάρι έτοιμο. Στο κολλέγιο προετοιμάζαμε νέους να γίνουν δάσκαλοι Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Στη συνέχεια, εισαγάγαμε και τον κλάδο της Κοινωνιολογίας».

Το επόμενο βήμα στο τεράστιο έργο του ιεραπόστολου που έχω απέναντί μου σήμερα, είναι «να χτίσουμε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό για τα παιδιά των πολύ φτωχών που δεν μπορούν να πάνε σχολείο γιατί τα πόδια τους είναι γυμνά και τα στομάχια τους άδεια».

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ρούχα, παπούτσια, συσσίτιο, όχι απαραίτητα μ’ αυτή τη σειρά, στα παιδιά και αμέσως μετά η φροντίδα της γυναίκας που «είναι το μεγαλύτερο θύμα στην Αφρική. Είναι η καρδιά της οικογένειας. Ο άντρας μπορεί να έχει δυο και τρεις γυναίκες και να κάνει παιδιά με όλες. Η γυναίκα είναι εκείνη η οποία πουλά ακόμη και το κορμί της για ένα κομμάτι ψωμί, ώστε να μην πεθάνουν τα παιδιά της από την πείνα. Γι’ αυτό ανοίξαμε Σχολή Ραπτικής, όπου οι γυναίκες μάθαιναν την τέχνη και κέρδιζαν το ψωμί τους τίμια».

ΣΤΗ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ

Από την Κένυα, το 2007, ο νέος πατριάρχης Θεόδωρος, που παρακολουθεί από κοντά το έργο του ιεραπόστολου και ανθρωπιστή Θέμη Αδαμόπουλου, του δίνει εντολή να πάει στη Δυτ. Αφρική, στη Sierra Leone, όπου ο εμφύλιος πόλεμος 12 ολόκληρων χρόνων έχει ισοπεδώσει τον τόπο και έχει αφήσει πίσω του φρικιαστικές εικόνες. Παιδιά ακρωτηριασμένα, πρόσωπα και κορμιά παραμορφωμένα, άνθρωποι που ζουν στους δρόμους και αφήνουν την τελευταία τους πνοή εκεί. Ο θάνατος είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής. «Ζει» εκεί δίπλα τους κι ανάμεσά τους.

«Εκεί χτίζουμε ένα χωριό για 100 ανάπηρους που ζητιάνευαν στους δρόμους και η αστυνομία τους κυνηγούσε και τους έδιωχνε από παντού. Ξεκινήσαμε με την εκκλησία Άγιος Μωϋσής ο Αφρικανός, στην περιοχή Waterloo, Τεχνική Σχολή Ξυλουργικής και Ραπτικής, σπίτια, κλινική και σχολεία.

Στο Freetown, την πρωτεύουσα της Sierra Leone, ιδρύσαμε το πρώτο σχολείο για 1.200 παιδιά, όπου διδάσκουν 60 δάσκαλοι. Του χρόνου θα ιδρύσουμε Ορθόδοξο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο για τους φτωχούς. Υπάρχουν παιδιά που έχουν τα προσόντα, δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να πάνε ούτε στο δημοτικό. Οφείλουμε να τα βοηθήσουμε».

ΟΙ γυναίκες στις φυλακές του Freetown, είναι εκείνες που θα τραβήξουν στη συνέχεια την προσοχή του και θα φροντίσει για την αποκατάστασή τους μετά την αποφυλάκισή τους: «Αν δεν έχουν μια δουλειά έντιμη, δεν αποκλείεται να καταλήξουν πάλι εκεί. Έτσι, φροντίζω να κάνουν εκεί μέσα μαθήματα ραπτικής και όταν βγουν τούς δίνω μια δική τους ραπτομηχανή».

Το επόμενο βήμα του είναι να δώσει χέρια και πόδια στα ακρωτηριασμένα παιδιά: «Είναι το πιο φρικτό θέαμα, τα πιο τραγικά θύματα του πολέμου. Μέχρι του χρόνου ελπίζω να είναι έτοιμη η κλινική που θα δώσει τεχνητά χέρια και πόδια σε χιλιάδες παιδιά και νέους για να επιβιώσουν και να πάρουν πίσω την αξιοπρέπειά τους. Σήμερα ζητιανεύουν και εκδιώκονται από την αστυνομία».

Στο εύλογο ερώτημα «από ποιους στηρίζεται οικονομικά ένα τόσο μεγάλο έργο», πληροφορούμαστε ότι στην Αυστραλία υπάρχουν δύο μεγάλοι φιλανθρωπικοί οργανισμοί οι «Paradise Kids for Africa» και «Light of the World Australia» που έχουν επιτροπές σε όλες τις πόλεις της Αυστραλίας γι’ αυτόν το σκοπό. Επίσης, στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη στήριξη από Χριστιανικές Αδελφότητες. Μια από αυτές είναι ο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός».  ΠΗΓΗ


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ ΣΤΗ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ "ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΙΟ" ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 
Και ξαφνικά (;) έρχεται ο Έμπολα! Ο θανατηφόρος ιός που χτύπησε τις φτωχές χώρες της Αφρικής για να μειώσει ακόμη περισσότερο τον πληθυσμό της... Ο Ηγέτες της Δύσης αδιάφοροι παρακολουθούσαν τον κόσμο να χάνεται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ευγονικής και Μείωσης του Πληθυσμού (επίσημα Π.Ο. Υγείας) δεν έκανε απολύτως τίποτε, μέχρι που κινδύνευσαν να μολυνθούν και οι χώρες της Ευρώπης οπότε ...δραστηριοποιήθηκε.
Όλοι οι λευκοί "ιεραπόστολοι" των άλλων δογμάτων υπό την απειλή του Έμπολα εγκατέλειψαν την Σιέρα Λεόνε, άλλα ο ορθόδοξος ιεραπόστολος π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος παραμένει με τα παιδιά του. Κοντά του και η αδελφή του που άφησε διευθυντική θέση σε σχολείο της Αυστραλίας για να πάει να βοηθήσει τους φτωχούς ανθρώπους. Αυτή μας αποκάλυψε πως ο π. Θεμιστοκλής είναι γνωστός στην Σιέρα Λεόνε ως ο "forgiving father", ο πατέρας που συγχωρεί όλους, δηλαδή ο γνήσιος ιεραπόστολος του Χριστού.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΟΛΑΙΑ... ΣΥΜΙΒΩΣΗΣ


Ο π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος στην συνέντευξή του αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, δίνοντας την συγκλονιστική πληροφορία ότι επίκειται όχι μόνο η επιβολή των ομοφυλόφιλων γάμων αλλά και η κατάργηση του γάμου μεταξύ ετεροφύλων και της επιβολής συμβολαίου συμβιώσεως μετά τη λήξη του οποίου θα μπορεί κανείς να χωρίζει χωρίς την "χρονοβόρο"διαδικασία του διαζυγίου...    ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου