Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ...

ΕΡΧΕΤΑΙ  ΑΠΟΦΑΣΗ «ΒΟΜΒΑ» ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ





Του Παναγιώτη Στάθη

Τεράστιο δημοσιονομικό κενό θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρείται δεδομένο πως η επικείμενη δικαστική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας θα υποχρεώσει την πολιτεία να μειώσει άμεσα τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τινάζοντας στον αέρα τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που φτάνουν στους πολίτες εντός του μήνα.

Το θέμα των «φουσκωμένων» αντικειμενικών αξιών που έχουν οδηγήσει σε υπερφορολόγηση των ακινήτων συζητήθηκε ξανά την περασμένη βδομάδα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην σκιά μιας ήδη ειλημμένης απόφασης του ίδιου δικαστηρίου που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Εξέπνευσε

Συγκεκριμένα, η νέα δίκη κατά των φουσκωμένων αντικειμενικών έγινε αφού εξέπνευσε, χωρίς να συμμορφωθεί η πολιτεία, η 6μηνη προθεσμία που είχε δώσει το δικαστήριο για να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες στο επίπεδο των εμπορικών.



Το δικαστήριο έχει μονόδρομο να διανύσει και αναμένεται να εκδώσει απόφαση κατά του δημοσίου, το οποίο παραλείπει να αναπροσαρμόσει από το 2007 τις αντικειμενικές αξίες, ως όφειλε.

Μάλιστα, η πολιτεία όχι μόνο αγνόησε στην πράξη το «τελεσίγραφο» του ΣτΕ, αλλά σχεδιάζει να γίνουν οι αλλαγές το 2017 (!), όταν δηλαδή θα έχει συμπληρωθεί μία ολόκληρη 10ετία υπερφορολόγησης, μολονότι ο νόμος επιβάλλει τον ανά 2ετία ανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών.

Κενό

Η δυσκολία της κατάστασης φαίνεται από το γεγονός ότι το δημόσιο επιχείρησε και πάλι ανεπιτυχώς να αναβάλλει τη δίκη για ένα χρόνο οπότε και υπάρχει και μνημονιακή υποχρέωση για αναπροσαρμογή από το 2017.

Αναφέρθηκε μάλιστα πως από τα ακίνητα έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 2,65 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το πολύ σε δυο μήνες και θα προκαλέσει τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα για τα προϋπολογισθέντα έσοδα αλλά και «μπαράζ» προσφυγών για ακύρωση του ΕΝΦΙΑ, επιστροφές φόρων κ.λπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου