Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΣΕ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ;


Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 16; 


Τα σύνεφα του πολέμου ΄φαίνεται πως πυκνώνουν κι ίσως οδηγηθούμε σε πολεμική καταιγίδα μέσα στην 
Η κόντρα μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται, συμβαίνει μάλιστα το ακριβώς αντίθετο . 

Η Μόσχα συνεχίζει να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση της στο θέμα των τζιχαντιστών και υποστηρίζει τους Κούρδους που είναι σε πόλεμο με την Τουρκία. 

Ο Ερντογάν από την άλλη με την αλαζονεία και την ιδέα του επεκτατισμού στα λόγια και τις ενέργειές του, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση της χώρας του.


Αυτή η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των δύο μπορεί, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε στρατιωτική, ιδίως αν η Άγκυρα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο να βομβαρδίζει άμαχους Κούρδους και βεβαίως αν επιχειρήσει να παρέμβει πάλι στη Συρία. Η Μόσχα  έχει προειδοποιήσει την Τουρκία. Όποιος και ό,τι εισβάλλει στη Συρία θα καταρρίπτεται ή θα βομβαρδίζεται. Δεύτερη προειδοποίηση δεν πρόκειται να υπάρξει.

Την ίδια εκτίμηση διατύπωσε πρόσφατα σε ανάλυση του το think tank της CIA, το Stratfor. Υποστήριξε πώς το 2016 η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας που άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, θα κορυφωθεί και πιθανόν να καταλήξει σε ολοκληρωτικό θερμό πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών.

Μια αφορμή για την έκρηξη του πολέμου θα είναι μια στρατιωτική επιχείρηση των Τούρκων σε συριακό έδαφος για την ενίσχυση δήθεν των Τουρκομάνων αλλά στην ουσία των τζιχαντιστών που βάλλονται από τους Κούρδους και από τους Ρώσους. Η άμεση ρωσική αντίδραση μπορεί να εξελιχτεί σε θερμή σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Statfor, η Ρωσία έχει ήδη καταρτίσει σχέδια πολέμου με την Τουρκία και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα αλλά και στο μέτωπο της Αρμενίας πέραν του θερμού μετώπου στην Συρία. Δηλαδή, με λίγα λόγια ο πόλεμος θα είναι ολοκληρωτικός και καταλυτικός.

Η Μόσχα ήδη έχει πληροφορίες για υπονομευτικές ενέργειες της Τουρκίας στον Καύκασο και όχι μόνο και ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να ανοίξουν εσωτερικό μέτωπο στην Ρωσία με τον προσεταιρισμό των μουσουλμάνων της Ρώσικης Ομοσπονδίας. Όλα αυτά έχουν εξοργίσει σε μεγάλο βαθμό την ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, η οποία έχει ετοιμάσει σχέδια ολοκληρωτικής καταστροφής της Τουρκίας την οποία χαρακτηρίζουν ως κρατικό «μίασμα» που βαρύνεται με πολλά γενοκτονικά εγκλήματα!

Άλλο ένα μέτωπο φαίνεται να έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με υποκίνηση από την Τουρκία, αφού οι... αδελφοί τους Αζέροι απειλούν και πάλι με γενοκτονία τους Αρμένιους. 

Όμως εκεί οι Ρώσοι έχουν ήδη μεταφέρει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και μαχητικά αεροσκάφη έτοιμα να πλήξουν οτιδήποτε στραφεί εναντίον της Αρμενίας και των συμφερόντων τους.

Η πολεμική ρητορική των δύο αυτών χωρών εκτιμάται ότι θα κλιμακωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και είναι προφανές πώς από πίσω τους βρίσκονται η Τουρκία και η Ρωσία και η σύγκρουση μεταξύ τους.

Μια ακόμη αφορμή για τουρκική στρατιωτική επέμβαση μπορεί να είναι η προέλαση των Κούρδων δυτικά του Ευφράτη κάτι που θεωρείται κόκκινη γραμμή και "casus belli" για την Τουρκία που είναι έτοιμη να επιτεθεί στους Κούρδους.

Η Μόσχα παρακολουθεί με προσοχή την κλιμάκωση της βίας στη νοτιοανατολική Τουρκία. Αυτό αναφέρθηκε άλλωστε και σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα του τμήματος πληροφοριών που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30 Δεκεμβρίου. "Παρακολουθούμε με αγωνία την κλιμάκωση της βίας στη νοτιοανατολική Τουρκία, που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις των τουρκικών αρχών, στις επαρχίες που κατοικούνται από Κούρδους".

Το ρωσικό δημοσίευμα του πρακτορείου Ρέγκνουμ, σημειώνει ότι η Άγκυρα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στις κουρδικές περιοχές της χώρας, κάνοντας επιδρομές και επιβάλλοντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών. «Όλα αυτά έρχονται εν μέσω αποκαλύψεων της απάτης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της οικογένειάς του, για το πετρέλαιο που λαμβάνει από περιοχή που ελέγχει η τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους», σημειώνει το δημοσίευμα.

Και η Τουρκία δεν έχει απέναντι της μόνο τους Κούρδους και τους Ρώσους, αλλά και πολλές μουσουλμανικές γειτονικές χώρες, όπως το Ιράκ, μετά την εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Μοσούλη, το Ιράν που δυνάμεις της μάχονται στο πλευρό των Σύρων, την Αίγυπτο και τον Ισραήλ.

Το ενδεχόμενο λοιπόν να υπάρξει στρατιωτική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι πιθανό εντός του 2016. Αυτό θα εξαρτηθεί από την στάση της Άγκυρας, η οποία πάντως δεν φαίνεται να βάζει μυαλό από τα λάθη της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου