Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Η ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ....


ΜΝΗΜΟΝΙΑ:Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ THΣ 
ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ 
ΧΡΕΟΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΙΑ

ΜΕΡΟΣ 2ον



Γράφει ο Αντώνης Καλόγηρος

Λίγο πριν το Β΄ Μνημόνιο

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται στην χώρα μας καθώς αυτή οδεύει σε ένα σκοτεινό τούνελ από τότε που η πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση, χωρίς προβληματισμό, χωρίς να αναζητήσει εναλλακτικές, χωρίς να ενημερώσει τον λαό και να καταφύγει σε δημοψήφισμα –σαν να μισούσε και ήθελε να εκδικηθεί τον Ελληνισμό- υπέγραψε το Α’ Μνημόνιο με την επακόλουθη 1η Δανειακή Σύμβαση των 110 δις ευρώ.

Όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας [1], πρωταρχικός στόχος των κεφαλαίων διάσωσης (bail outfunds) των 110 δις ευρώ ήταν η διάσωση των Γαλλό-Γερμανικών τραπεζών και η αποφυγή διάχυσης της κρίσης από την Ελλάδα. 

Άλλωστε σύμφωνα με την Συνθήκη του Μάαστριχτ, που υπέγραψαν οι Έλληνες βουλευτές το 1992, τις ζημιές των τραπεζών επωμίζονται τα κράτη στα οποία έχουν έδρα οι τράπεζες που έχουν υποστεί χρεοκοπία [2].

Το Α’ Μνημόνιο λοιπόν με την 1η Σ.Δ.Δ. (Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης) απέτυχε, η σωτηρία που ευαγγελίστηκαν οι πολιτικοί μας ναυάγησε και ενώ λάβαμε 110 δις ευρώ δάνεια (υποτίθεται για διάσωση και ανάπτυξη) αντί το δημόσιο εξωτερικό χρέος να μειωθεί δραστικά… επαυξήθηκε δραματικά. 

Εν μέσω αυστηρής λιτότητας, σχεδόν μηδενισμού των δημοσίων επενδύσεων, ασύλληπτης φορολόγησης κλπ το δημόσιο εξωτερικό χρέος από 262,3 δις ευρώ το 2008 και 298,8 δις ευρώ το 2009 εκτοξεύθηκε στα 368 δις [3] ευρώ το 2011 (χρέος Γενικής Κυβέρνησης 356 δις ευρώ) [4].

Οι δανειστές σε.. κρίση ειλικρινείας επιβεβαιώνουν τα διατρέξαντα

Κι ενώ ο ελληνικός λαός υπόκειται σε μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα από τα συστημικά μ.μ.ε. και οι κυβερνώντες κρύβουν την αλήθεια σχετικά με τα μνημόνια και τις συνημμένες δανειακές συμβάσεις κάποιοι εκ των ευρωπαίων δανειστών μας λένε κάποιες αλήθειες οι οποίες βέβαια εξαφανίζονται από την δημοσιότητα.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn [5] σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή να εξηγήσει γιατί δεν έγινε κούρεμα του χρέους το 2010 ώστε να αποφύγει η Ελλάδα το μνημόνιο και στο: "αν επιμένει στην εφαρμογή αυτή της συνταγής" και αν: "πιστεύει ότι μπορούν αυτά τα μέτρα να βγάλουν την Ελλάδα από την οικονομική κρίση" απάντησε κυνικά:

"Το 2010 δεν έγινε αναδιάρθρωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους, για να μη μεταδοθεί η οικονομική κρίση στα άλλα κράτη μέλη και στις ευρωπαϊκές τράπεζες…"

Και συνέχισε:

"Στο ξεκίνημα της κρίσης, την άνοιξη του 2010, και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχαμε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης, τόσο σε άλλα κράτη μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη. Άρα, ήταν λογικό να αγοράσουμε χρόνο και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε με κανονικό τρόπο…" [6]

Αλλά και ο πρώην πρόεδρος του EuroGroup ολλανδός Γερούν Ντάϊσελμπλουμ απαντώντας [7] σε ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών σημείωσε:

"Τα πρώτα χρόνια έγιναν λάθη και στα πρώτα προγράμματα αυτοσχεδιάσαμε. Ο τρόπος με τον οποίοαντιμετωπίσαμε τις τράπεζες ήταν δαπανηρός και μη αποτελεσματικός. 

Είναι αλήθεια ότι στόχος ήταν να σωθούν οι επενδυτές εκτός Ελλάδας και γι’ αυτό είμαι υπέρ των κανόνων για το bail-in, έτσι ώστε να μην διασωθούν επενδυτές με χρήματα φορολογουμένων".

Σε αντίστοιχη περίπτωση πάλι, ο πρώην Επικεφαλής του EuroGroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και σε ερώτηση πάλι Έλληνα ευρωβουλευτή ερωτώμενος για την αντιμετώπιση της τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης απάντησε [8]:

"Είχαμε τραπεζική κρίση, δημοσιονομική κρίση και χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα του φορολογούμενου, μελάθος τρόπο κατά την γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες και ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια λέγοντας πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχει κάποιο δίκαιο".

Πρόκειται για τον ίδιο ο οποίος… ξέχασε να ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς λαούς ότι το EuroGroup που καθορίζει την οικονομική πολιτική εντός της Ευρωζώνης είναι άτυπος θεσμός και δεν τηρούνται ούτε καν πρακτικά. 

Είναι ο ίδιος ο οποίος κυνικά δήλωσε πως μετά την επεισοδιακή σύνοδο του EuroGroup στην Ρήγα της Λετονίας (2015)ζήτησε την απομάκρυνση του τότε Υπ. Οικονομικών παραβιάζοντας κάθε δημοκρατική αρχή νόμιμα εκλεγμένου αντιπροσώπου [9].

Είναι ο ίδιος ο οποίος είχε το θράσος να υποστηρίξει πως: "οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξοδεύουν τα χρήματά τους σε ούζο και γυναίκες" [10].

****


Η ιστορία βοά από το παρελθόν…

Το Β΄ Μνημόνιο, το P.S.I. και η 2η Δανειακή Σύμβαση

Από τον Φεβρουάριο του 2011 η Τρόικα άρχισε να ζητά πρόσθετα μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών. Με άλλα λόγια αποδέχτηκε την αναποτελεσματικότητα του Α’ Μνημονίου το οποίο απλά διέσωσε τις Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες. 

Στις 26 Οκτωβρίου 2011, στη Σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών οι… αλληλέγγυοι εταίροι μας αποφάσισαν να επιβληθεί νέο πρόγραμμα στην Ελλάδα το οποίο περιλάμβανε πρόσθετα δάνεια ύψους 130 δις ευρώ. 

Προτάθηκε η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων του ιδιωτικού τομέα σε ‘’κούρεμα’’ της ονομαστικής τους αξίας σε ποσοστό άνω του 68%. 

Εξού και η ονομασία ‘’Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα’’ ή P.S.I. (Private Sector Involvement) (σημ.: δηλαδή οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα δέχονταν να πάρουν νέα ομόλογα πολύ μικρότερης αξίας σε σχέση με αυτά που είχαν, θα το έκαναν αυτό υπό την προοπτική αυτά που είχαν να μην αποπληρωθούν αλλά και κάποιων επιπλέον κινήτρων).

 Τελικά τα νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είχαν ονομαστική αξία ίση με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των ανταλλασσόμενων παλαιών ομολόγων [11].

Στις 9 Μαρτίου 2012 η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ολοκληρώθηκε. Το συνολικό ποσό του χρέους μειώθηκε κατά 106 δις ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012 σε σχέση με το ύψος πριν την ανταλλαγή. Η εν λόγω μείωση δεν επηρέασε το δημόσιο εξωτερικό χρέος καθώς συμφωνήθηκε η χορήγηση νέου δανείου ύψους 130 δις ευρώ το οποίο συμπεριλάμβανε και ένα αρχικό κονδύλι ύψους 48 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών [12].

Επομένως και η συμφωνία αυτή σχεδιάστηκε για την προστασία του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ελαχιστοποίηση των δικών του απωλειών. Άλλωστε στις διαπραγματεύσεις του χειμώνα του 2012 πρωταγωνίστησαν στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου και ο τότε διευθύνων σύμβουλος του, τέως τραπεζίτης Τσάρλς Νταλάρα.



Γενική Κυβέρνηση       Q1 2010                                         Q4 2014


Μακροπρόθεσμοι Τίτλοι Χρέους 


Χρεόγραφα                 200.006                                           36.109


Δάνεια                          12.915                                          226.784


►Στον ανωτέρω πίνακα: το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος σε δισεκατομμύρια ευρώ-σε αγοραία αξία- κατά την λήξη της περιόδου αναφοράς. Παρατηρείστε την αλλαγή του προφίλ του χρέους από ομόλογα το 2010 σε δάνεια το 2014 με εφαρμοστέο δίκαιο το Αγγλικό που αποτελεί ταφόπλακα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Πηγή: Ε.ΕΠ.ΑΛ.Δ.Χ. σελ.37, Τράπεζα της Ελλάδος

Τι σήμαινε στην πράξη το P.S.I.;

-Με την ψήφιση δυο νόμων από την Βουλή τα αποθεματικά εκατοντάδων δημοσίων οργανισμών υπέστησαν απώλειες συνολικού ύψους 16,2 δις ευρώ. Οι μεγαλύτερες απώλειες επιβλήθηκαν στα συνταξιοδοτικά ταμείασυνολικού ύψους 14,5 δις ευρώ (από τα 21 δις των συνολικών αποθεματικών τους). Αυτές οι απώλειες δεν μείωσαν το δημόσιο χρέος αφού το κράτος θα έπρεπε να δανειστεί εκ νέου για να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

-Περισσότερες από 15.000 οικογένειες μικροομολογιούχων έχασαν όλες τις οικονομίες τους, οικονομίες μιας ζωήςαφού εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος και αγόρασαν κρατικά ομόλογα δεδομένου ότι εδώ και δεκαετίες προωθούνταν σαν μορφή αποταμίευσης μηδενικού κινδύνου. Δεκάδες αυτοκτονίες καταγράφηκαν εξαιτίας των ανωτέρω γεγονότων [13].

Η αδικία είναι προφανής αφού το P.S.I. που υπέγραψε η δεύτερη μνημονιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να αποζημιώσει τους μικρο-ομολογιούχους, ενώ ταυτόχρονα πρόσφερε πλήρη αποζημίωση στις ελληνικές τράπεζες καιδελεαστικές ρήτρες (sweeteners) στις ξένες.

-Σειρά τιμωρητικών όρων -που επέβαλλαν οι δανειστές και υπέγραψαν ως εντολοδότες οι πολιτικοί- με σοβαρότατες κοινωνικές επιπτώσεις άρχισαν να εφαρμόζονται βαθαίνοντας την οικονομική ύφεση και καταστρέφοντας την ελληνική οικονομία. 

Περικοπές μισθών, ιδιωτικοποιήσεις έναντι αστείων τιμημάτων, κατάργηση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων, απολύσεις χωρίς την προβλεπόμενη προστασία από το νόμο και τόσα άλλα εφαρμόστηκαν επιμελώς από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

-Τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν διέπονταν από το Αγγλικό δίκαιο το οποίο καθιστά πολύ δυσκολότερη την αναδιάρθρωσή τους με μονομερή απόφαση της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια το Αγγλικό δίκαιο είναι το δίκαιο του δανειστή και οι υποθέσεις εκδικάζονται σε δικαστήρια του εξωτερικού. Αυτό αποτέλεσε και αποτελεί ευθεία υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Στον παρακάτω πίνακα: τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και οι προβλέψεις. Προφανώς μέχρι να συμπληρωθούν τα 50 δις αποκρατικοποιήσεων (B’ και Γ’ Μνημόνια) συν 25 δις με το πολυνομοσχέδιο [14] που αποδέχτηκε η νυν μνημονιακή συγκυβέρνηση θα πρέπει να ξεπουληθούν τα πάντα στην πατρίδα μας Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ [15], https://leonidasvatikiotis.wordpress.com/


P.S.I. ή αλλιώς η μπλόφα της… 2ης σωτηρίας της Ελλάδας

Η 2η Δανειακή Σύμβαση της τρόϊκα των 130 δις ευρώ αποτέλεσε το Β’ Μνημόνιο πιο επαχθές από το Α’ της 10ηςΜαΐου 2010.

-Οι όροι του Β’ Μνημονίου και οι συνθήκες ανταλλαγής των ομολόγων οδήγησαν σε υποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας στους διεθνείς δανειστές έως το 2042 [16]. Με το Γ’ Μνημόνιο και τα νέα δάνεια η υποθήκευση επεκτάθηκε έως το 2060.

-Το δημόσιο εξωτερικό χρέος αντί να μειωθεί αυξήθηκε. Προσωρινά μειώθηκε κατά 107 δις (haircut) και εν συνεχεία αυξήθηκε με τα νέα ομόλογα της ανταλλαγής (bond swap) ύψους 62 δις ευρώ συν το δάνειο των 130 δις ευρώ της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. άρα 192 δις ευρώ. 

Λίγες ημέρες μετά οι Financial Times (Μάρτιος 2012) έγραφαν ότι το Δ.Ν.Τ. προφητεύει μια αποτυχία του εν λόγω προγράμματος και ότι θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα (ήτοι από 130 δις ευρώ απαιτούνταν 174 δις ευρώ) [17]

-Οι νέες ομολογίες που έλαβαν οι ιδιώτες επενδυτές διέπονται από το Αγγλικό δίκαιο και έχουν κλιμακωτή αύξηση του επιτοκίου: 2% μέχρι το 2015, 3% μέχρι το 2020, 3,65% μόνο για το 2021 και έκτοτε 4,3% μέχρι το 2042. Σκεφτείτε το ποσό των τόκων που θα πρέπει να καταβάλλει το ελληνικό κράτος μετά το 2021 δεδομένου ότι το επιτόκιο διπλασιάζεται. 

-Παράλληλα οι εκτιμήσεις του Δ.Ν.Τ. απέτυχαν να προβλέψουν την βαθιά ύφεση στην ελληνική οικονομία έχοντας επιλέξει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της βίαιας "εσωτερικής υποτίμησης". Ενώ το ΔΝΤ προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ στο -3,3% το 2011, το ΑΕΠ μειώθηκε στο -7%. 

Επίπεδο ρεκόρ στην ιστορία της χώρας μας, πλην της κατοχής του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Εξαθλίωση, ανεργία, φτώχεια είναι τα αποτελέσματα.

-Η τρόικα ανέμενε μετά την υπογραφή του Β’ Μνημονίου αποκρατικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και εισπράξεις 50 δις ευρώ. Δεν… αντιλαμβάνονταν ότι οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών είχαν χάσει το 90% της αξίας τους και ιδιώτης μεγάλο-επενδυτής θα μπορούσε να τις αγοράσει όλες με 20 δις ευρώ. 

Τα επόμενα χρόνια (έως και σήμερα 2018) θα ακολουθήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας –μέσο ΤΑΙΠΕΔ- με αστεία τιμήματα και ελάχιστες εισπράξεις οι οποίες πήγαιναν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

-Ενώ το κούρεμα του χρέους προωθήθηκε προπαγανδιστικά από την τότε μνημονιακή κυβέρνηση ως μεγάλη επιτυχία δεν έχει καμία σχέση με το ‘’haircut’’ άλλων χωρών όπως π.χ. της Αργεντινής. 

Η Αργεντινή ως κυρίαρχο κράτος διέγραψε μονομερώς το χρέος της κατά 70%, αποδέσμευσε το εθνικό της νόμισμα (το peso) από το δολάριο, ακολούθησε η υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του peso άρα τονώθηκαν οι εξαγωγές της και διέκοψε κάθε συνεργασία με το Δ.Ν.Τ [18]

Η αύξηση του ΑΕΠ της ήταν αρχικά 8% ετησίως και συσωρευτικά άνω του 60%. Το ΑΕΠ της Ελλάδας από το 2010 όχι μόνον αυξήθηκε αλλά μειώθηκε δραματικά κατά 27% συσωρευτικά (2017).

-Οι κυβερνώντες ποτέ δεν ενημέρωσαν τον ελληνικό λαό για το τι ακριβώς ήταν το P.S.I. και το ίδιο έπραξαν τα προπαγανδιστικά μέσα ενημέρωσης της ολιγαρχίας ή αλλιώς "τρόικας εσωτερικού". 

Επρόκειτο για την μεγαλύτερη στα χρηματοπιστωτικά χρονικά αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας. Η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. και οι κυβερνώντες δια της περιπλοκότητας των μηχανισμών του 2ου πακέτου ‘’διάσωσης’’ έκρυψαν από την κοινή θέα των πολιτών την μετατροπή της χώρας σε χρεο-δουλοπαροικία εσαεί.

Η ταφόπλακα του P.S.I. στην ελληνική οικονομία

Αν ο τότε υπουργός οικονομικών φρόντιζε να μην υπογραφεί το P.S.I. και η νέα δανειακή σύμβαση η Ελλάδα θα είχε ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα [19] και θα μπορούσε να δράσει μονομερώς:

-θα μπορούσε να προβεί σε αναβολή πληρωμών

-να μετατρέψει ολόκληρο το χρέος της σε δραχμές και στη συνέχεια να το πληρώσει στο δικό της νόμισμα

-επομένως η υποτίμηση που θα επέρχετο δεν θα επιβάρυνε μόνον το ελληνικό κράτος αλλά και τους δανειστές ενώ παράλληλα το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος θα μειωνόταν πληθωριστικά.

Ο πρώτος μοιραίος πρωθυπουργός –μετά και τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού και πριν υπογραφεί η θανατική καταδίκη του Β’ μνημονίου και του P.S.I.- θέλησε να καταφύγει σε δημοψήφισμα (Οκτώβριος 2011).

 Όμως ο τότε αντιπρόεδρος και υπουργός οικονομικών της μνημονιακής κυβέρνησης τάσσεται κατά του δημοψηφίσματος [20] και στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί υπό την καθοδήγηση τεχνοκράτη πρωθυπουργού θα διατηρήσει την θέση του. Ο εν λόγω:

-υπέγραψε την υπαγωγή των ομολόγων της χώρας στο αγγλικό δίκαιο με αποτέλεσμα την απαγόρευση μετατροπής του εξωτερικού χρέους σε εθνικό νόμισμα ενώ υποθηκεύτηκε η δημόσια περιουσία της πατρίδος μας.

****

Σβήνοντας την ελπίδα – καταργώντας την δημοκρατία

Βρισκόμαστε στην άνοιξη του 2011. Ήδη η αποτυχία του Α’ μνημονίου είναι εμφανής και μπαίνει στα σκαριά το Β’ μνημόνιο. 

Οι Έλληνες πολίτες -μετά το μούδιασμα και τον αιφνιδιασμό από την υπογραφή του Ά μνημονίου και τις απίστευτες ύβρεις της κυβέρνησης: "κυβερνώ έναν διεφθαρμένο λαό" (δήλωνε ο τότε μοιραίος πρωθυπουργός), "μαζί τα φάγαμε", "τεμπέληδες του νότου", "φοροφυγάδες" κλπ. (κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων της τότε κυβέρνησης) κλπ. προς τον ελληνικό λαό με την τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού να δίνουν το ίδιο ρεσιτάλ,-ανασκουμπώνονται.

Έλληνες πολίτες επιλέγουν εναλλακτική μορφή πληροφόρησης από sites και blogs, αντιλαμβάνονται ποια τι σημαίνει: Μνημόνιο, γίνονται κοινωνοί επιστημονικών μελετών, άρθρων κλπ που αποκαλύπτουν το μέγεθος της προδοσίαςαπό τους κυβερνώντες και βγαίνουν στους δρόμους.

Με την ύφεση να έχει κτυπήσει την ελληνική κοινωνία, την ανεργία να κορυφώνεται, την κατάργηση δικαιωμάτων εργασιακών και λοιπών να παίρνει μορφή χιονοστιβάδας ο λαός βγαίνει στις πλατείες και ξεκινά αυθόρμητα η καθημερινή κατάληψη της πλατείας Συντάγματος.

Οι μια-δυο χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώνονταν κάθε βράδυ σύντομα πολλαπλασιάστηκαν. Βασικό χαρακτηριστικό των πολιτών ο οργανωμένος πλουραλιστικός διάλογος. 

Τα κομματικά τείχη μπαίνουν κατά μέρος ενώ οργανώνονται σε διάφορα σημεία ομιλίες. Κάθε ομιλητής δεν επιτρέπεται να μιλήσει περισσότερο από 3 λεπτά ενώ τα θέματα συζήτησης ποικίλουν. Η Πλατεία Συντάγματος θυμίζει την Αρχαία Αγορά ενώ πολλοί ειδικοί οικονομολόγοι, νομικοί κλπ δίνουν το επιστημονικό τους στίγμα. 

Λίγα μέτρα απέναντι, εντός της Βουλής, οι ασύνετοι και άφρονες πολιτικοί ψηφίζουν το ένα ‘’τοξικό’’ νομοσχέδιο μετά το άλλο επικυρώνοντας την εθνική μας ταπείνωση και την δημιουργία και εγκαθίδρυσης μόνιμης χρεοδουλοπαροικίας [21].

Τα συστημικά μέσα προπαγάνδας υπό την καθοδήγηση της ολιγαρχίας και της μνημονιακής κυβέρνησης κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να ‘’καπελώσουν’’ τις διαδηλώσεις των οργισμένων πολιτών.

 Στα κανάλια εμφανίζονται δήθεν εκπρόσωποι των πολιτών –ποιος τους όρισε άραγε;– που είτε έχουν συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα, είτε –άλλοι- καταλήγουν ότι εκπροσωπούν ΜΚΟ είτε –άλλοι- μιλούν για κίνημα υπέρ των λαών με παγκόσμια προοπτική κλπ εκτός πραγματικότητας.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις, η τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού, το ‘’σύστημα’’ –με μια λέξη- τρέμει την αντίδραση και την δίκαιη αγανάκτηση του απλού Έλληνα πολίτη που προδίδεται, υβρίζεται και καταπατείται κάθε δικαίωμά του βάσει του Ελληνικού Συντάγματος.

Η διαδήλωση αυτή, η αντίσταση του λαού κράτησε περισσότερους από τρείς μήνες. Ένα βράδυ, τέλη Ιουνίου 2011,πέντε χιλιάδες αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής χρησιμοποιώντας αδίστακτα δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, τις μηχανοκίνητες ‘’αύρες’’ με τα κανόνια νερού και ανεξήγητη εμπαθή βία μετατρέπουν την πλατεία Συντάγματος σε καθημαγμένο τοπίο [22].

Ανταποκριτές ξένων δικτύων (π.χ. Russia Today [23]) μένουν άφωνοι με την κρατική βία, ενώ το κέντρο των Αθηνών επί ημέρες μύριζε χημικά. 

Η δημοκρατία καταργήθηκε και στην πράξη. Κανείς δεν λογοδότησε καικανένας από τους αστυνομικούς των δυνάμεων καταστολής που εμφανέστατα τελούσαν βαρύτατα αδικήματα (απρόκλητη βία, κλωτσιές και μπουνιές σε συνταξιούχους & γυναίκες, ψέκασμα διαδηλωτών με χημικά κατά πρόσωπο κλπ) τα οποία κατεγράφησαν σε βίντεο και σε κάμερες δεν διώχθηκε. 

Τα συστημικά μέσα προπαγάνδας ποτέ δεν μας ενημέρωσαν για την δίωξη έστω και ενός υπεύθυνου αστυνομικού των δυνάμεων καταστολής όλα αυτά τα 8 μνημονιακά χρόνια. 

Την ίδια βία θα αντιμετωπίσουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, που θα διαδηλώσουν εκείνο το βράδυ της αλησμόνητης 13ης Φεβρουαρίου 2012 όταν υπερψηφίστηκε από την Βουλή η υπέρογκη δανειακή σύμβαση των 130 δις ευρώ του Β’ Μνημονίου και το P.S.I. 

Το αισθητήριο του Έλληνα για το τι προδοτικό ψήφιζαν εντός Βουλής οι πολιτικοί δεν λάθεψε. Τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε τις τραγικές συνέπειες σε όλο το φάσμα ενώ οι αντιπρόσωποι του λαού τις μεταβίβασαν και στις επόμενες γενιές, αν αυτές υπάρξουν. 

Ωστόσο, το Πάνθεον της αντίστασης του Έλληνα στην προδοσία των κυβερνώντων είχε ήδη ξεκινήσει. Έλληνες πολίτες θα αντιδράσουν: στην επιβολή μνημονιακών μέτρων, δήθεν επενδύσεων σε πολυεθνικές (Eldorado gold κλπ), στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ), στο ξεπούλημα υποδομών σε ολιγάρχες (συλλογή σκουπιδιών, διόδια κλπ) τέλος και πάνω απ’ όλα στην παραχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας όπως αυτή υπογράφτηκε στα μνημόνια και στην απεμπόληση των εθνικών μας δικαίων.

Στο Πάνθεον αυτό οι πολίτες του Οβρεόκαστρου στην Κερατέα, των Σκουριών στη Χαλκιδική, των συνταξιούχων και μισθωτών στο Σύνταγμα και λοιπές πλατείες της επικράτειας, των αντιδρώντων στα διόδια κλπ. και εσχάτως στο Πισοδέρι του Δήμου Πρεσπών της Φλώρινας -όπου Έλληνες πολίτες από όλη την Ελλάδα αντιστάθηκαν στην προδοτική συμφωνία με τα Σκόπια και διατράνωσαν το παγκοσμίως γνωστό και αιώνια υποστατικό ότι: 
Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελλάδα- έχουν την δική τους θέση διεκδικώντας μια Ελλάδα ελεύθερη, δημιουργική και υπερήφανη. 

***


Αριστοτέλης (384 π.Χ.- 322 π.Χ.)

Η ιστορία βοά από το παρελθόν αλλά επιμένουμε να μην ακούμε…

Η κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος –όπως και τα περισσότερα κράτη- τρέμει τους οίκους αξιολόγησης οι οποίοι με μια μόνον ανακοίνωση μπορούν να εκτινάξουν τα επιτόκια στον "ουρανό" αλλά και τις αγορές οι οποίες τους δανείζουν το χρήμα (αμφότεροι αλληλοσυνδέονται) δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει δικό της νόμισμα, ούτε μπορεί να εκδώσει κάποια ποσότητα χρήματος. Η νομισματική πολιτική της χώρας μας ελέγχεται πλήρως από την Ε.Κ.Τ.

Ποιος άφρων κάλαμος πολιτικού τόλμησε και υπέγραψε αυτή την εσαεί δουλεία χρέους μέσω συμφωνιών με την Ε.Ε. και λοιπούς θεσμούς;

Ο μέγας Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης προειδοποιούσε: ‘’Πάντων δεινών τόκος εστίν’’ (όλων των κακών αιτία είναι ο τόκος) ενώ σημείωνε πως η χρηματιστική αποτελείται από την καπηλεία [24] και την τοκογλυφία. 

Ο δια των χρημάτων μεταβολής αποκτηθείς πλούτος διαφέρει από τον φυσικό πλούτο της οικίας, διότι αυτός έχει όρια ενώ η χρηματιστική δεν έχει όρια στην επιδίωξη του σκοπού της που είναι η μεγιστοποίηση του πλούτου.

Κατά την Αριστοτελική σκέψη η επιδίωξη του απεριόριστου πλουτισμού αντίκειται προς την φύση διότι ο φυσικός προορισμός, λόγου χάρη του στρατηγού ή του ιατρού δεν είναι η επίτευξη του κέρδους αλλά η νίκη και η υγεία αντιστοίχως. 

Ο τόκος –από την άλλη- πολλαπλασιάζεται, είναι γέννημα χρημάτων από χρήματα και συνεπώς ο πιο αφύσικος τρόπος απόκτησης πλούτου [25].

Να λοιπόν που οι πολιτικοί μας –για λόγους που εκείνοι ξέρουν- παρέδωσαν έναν ολόκληρο λαό στο έλεος αδίστακτων και κυνικών δανειστών κι ενώ ο λαός αντιδράει εκείνοι επιμένουν στον αδιέξοδο δρόμο να μας βγάλουν από την κρίση υπογράφοντας νέα πιο επαχθή δάνεια για να αποπληρώσουμε τα παλαιότερα. 

Κατάφεραν και ύψωσαν ένα τεράστιο χρέος του οποίου μόνον οι τόκοι ετησίως να καταβάλλονται αποστερούν από την ελληνική οικονομία μέχρι και την τελευταία ρανίδα χρήματος για: επενδύσεις, δημόσιες δαπάνες, κοινωνική πολιτική κλπ.

Οι αλληλέγγυοι εταίροι μας, οι αγορές και οι μεγαλοτραπεζίτες χρεώνουν επιτόκια διπλάσια και τριπλάσια από ότι σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα το εξωτερικό χρέος να αυξάνεται με αύξοντα ρυθμό σε σχέση με το ΑΕΠ –που ούτε καν αυξάνεται- αλλά μειώνεται. 

Με λίγα λόγια χρεώνουν επιτόκια και τεράστιες δόσεις δανείων ήτοι αέρα κοπανιστό (δεδομένου ότι η ΕΚΤ ‘’τυπώνει’’ χρήμα ηλεκτρονικά κι εμείς ως Ελλάδα δεν έχουμε ούτε Κεντρική Τράπεζα που να εκδίδει νόμισμα, πολύ περισσότερο το δικό μας νόμισμα [26]) και λαμβάνουν πίσω το αίμα της Ελλάδας υποστατικά ήτοι: φορολογικά έσοδα (ENΦIA, άμεσοι και έμμεσοι φόροι κλπ), ακίνητα, δημόσιες επιχειρήσεις, ορυκτό πλούτο, νησίδες, αιγιαλούς, πολιτιστικά και αρχαία μνημεία όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.

 Έχει ήδη πραγματωθεί η υποθήκευση των υπολοίπων παγίων για μελλοντική εκμετάλλευση ενώ πραγματώθηκε και ο διωγμός της νέας γενιάς (πάνω από 700.000 νέοι και μεσήλικες) που εξαναγκάζεται σε μετανάστευση ώστε να μην υπάρξει… άλλη γενιά [27] Ελλήνων στην Ελλάδα! 


Ξενοφών (430 π.Χ.- 355 π.Χ.)

Και ο Ξενοφώντας [28] μαθητής του Σωκράτη έρχεται να μας αποκαλύψει κι αυτός τις παραμέτρους του εγκλήματος:

‘’Οι τεμπέληδες δεν μπορούν, όπως στις άλλες εργασίες, να προφασιστούν ότι δεν γνωρίζουν να κάνουν τη δουλειά, διότι αφενός είναι η πιο εύκολη και αφετέρου μπορείς να επιβλέπεις εάν κάποιος εργάζεται ή κάθεται. 

Η τεμπελιά στην γεωργία αποκαλύπτει μια ψυχή κακή’’. Πως μπορεί να ζει κανείς χωρίς τα απαραίτητα, διερωτάται ο Ξενοφών, ανταπαντώντας ότι κανείς δεν μπορεί να πείσει γι’ αυτό ούτε τον εαυτό του.

 Και σχολιάζει ο οικονομολόγος κ. Σπύρος Λαβδιώτης: πλην των Ελλήνων πολιτικών που πίστεψαν ότι στον δρόμο προς τον Άδη θα τα καταφέρουν να σταματήσουν προ των πυλών για να τους απαντήσει από το παρελθόν ο Ξενοφών ότι:

«Αυτός που δεν κατέχει άλλη επικερδή τέχνη και δεν θέλει να καλλιεργήσει τη γη, προτίθεται προφανώς να ζήσει κλέβοντας, αρπάζοντας, ζητιανεύοντας ή είναι τελείως τρελός [29]».


Αντώνης Καλόγηρος
Εκπαιδευτικός-οικονομολόγος



[1] Βλέπε: Μνημόνια, η μετατροπή της Ελλάδας σε χρεοδουλοπαροικία Α’ εδώ https://enromiosini.gr/

[2] «Μάαστριχτ και τα παρεπόμενα», Σπύρος Λαβδιώτης, άρθρο, 8.2.2018 – από την παρουσίαση του βιβλίου: ‘’Η Συνθήκη του Μάαστριχτ’’ του Μ.Βολουδάκη

[3] Διαφορά 12 δις επιπλέον από τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ. Το χρέος 368 δις το 2011 δίνει σε αυτή την διάσταση ο Σπύρος Λαβδιώτης στο άρθρο του ‘’Το χρονικό της Ελληνικής Χρεοκοπίας’’ (12.11.2017, Αθήνα) υιοθετώντας στοιχεία των Προϋπολογισμών του Κράτους για τα δημοσιονομικά έτη 2011, 2012 και 2013 από το Υπ.Οικονομικών.

[4] ΟΔΔΗΧ, Υπ.Οικονομικών, Eurostat βλέπε: http://www.pdma.gr/el/2012-02-24-17-16-31

[5] O Olli Rehn διετέλεσε Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις και το Ευρώ την περίοδο 9.2.2010 έως 1.7.2014.

[6] Οι απαντήσεις του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή είναι δημοσιευμένες στον ηλεκτρονικό τύπο την 14.1.2014. 

[7] Οι απαντήσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ δόθηκαν προς τους ευρωβουλευτές Δ.Παπαδημούλη και Νότη Μαριά από το βήμα της Ευρωβουλής. Οι δηλώσεις στον ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύτηκαν την 7.12.2017 ενώ εύστοχα ενημερωτικό site σχολιάζει: «Ακόμα μία επιβεβαίωση της φαιδρότητας που χαρακτηρίζει τον ίδιο, αλλά και συνολικά το πνεύμα της μνημονιακής διάσωσης της ελληνικής οικονομίας κατέθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου…», για περισσότερα https://www.thepressproject.gr/article/120850/Ntaiselmploum-Omologia-enoxis-gia-ti-sotiria-ton-ksenon-ependuton-stis-ellinikes-plates

[8] Οι απαντήσεις του Γερούν Ντάϊσελμπλουμ δόθηκαν προς τον Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή από το βήμα της Ευρωβουλής την 9.11.2017. Οι δηλώσεις δημοσιεύτηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο. Ενδεικτικά βλέπε: https://www.thepressproject.gr/article/119466/Ntaiselmploum-Xrisimopoiisame-polla-xrimata-me-lathos-tropo-gia-na-sothoun-oi-trapezes

[9] Η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ομιλία του και συνέντευξη σε κοινό στο London School of Economics την 11.1.2018: ‘’Μετά από την Σύνοδο τηλεφώνησα στον Αλέξη Τσίπρα και του εξήγησα πώς είχε η κατάσταση μεταξύ των υπουργών και του υπουργού του, ότι δεν έβλεπα πώς μπορούσα να περάσω μια συμφωνία και να πετύχω έναν συμβιβασμό. Και του ζήτησα αν μπορούσε να κοιτάξει αυτό το θέμα, και το κοίταξε…’’. Βλέπε ενδεικτικά τις σχετικές δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό τύπο: https://www.protothema.gr/economy/article/750104/daiselbloum-eho-ena-boukali-ouzo-otan-teleiosei-to-elliniko-programma-tha-to-adeiaso/

[10] Πρόκειται για ασύλληπτο θράσος από κάποιον που ξέρει πολύ καλά πως οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με εκατοντάδες δις ευρώ δανείων προκειμένου να διασωθούν οι Γαλλικές, Γερμανικές, Ολλανδικές και λοιπές τράπεζες με το Α’ και Β’ μνημόνιο.

 Οι σχετικές δηλώσεις δημοσιεύτηκαν στον τύπο την 21.3.2017 ενώ το επίμαχο απόσπασμα της απάντησης του Γερούν Ντάισελμπλούμ που δέχτηκε σφοδρότατες διαμαρτυρίες εντός ευρω-κοινοβουλίου για την τοποθέτησή του έχει ως εξής: ‘’Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. 

Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια’’. Βλέπε ενδεικτικά σχετικές δημοσιεύσεις:https://www.protothema.gr/world/article/664530/orgi-gia-ti-dilosi-daiselbloum-oi-hores-tou-notou-xodeuan-hrimata-se-alkool-kai-gunaikes/

[11] ‘’P.S.I.: Η μεγάλη ‘’μπλόφα’’ της σωτηρίας της Ελλάδας από την χρεοκοπία’’, Σπύρος Λαβδιώτης, (άρθρο) Αθήνα, 22.3.2012, https://spiros26.wordpress.com/

[12] Έκθεση Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, Ιούνιος 2015. Στο εξής: (Ε.ΕΠ.ΑΛ.Δ.Χ.)

[13] ‘’Μικρο-ομολογιούχοι: οι άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό δημόσιο και καταστράφηκαν’’, Μπελεγρίνης Γ. (2014), Huffingtonpost gr, Ε.ΕΠ.ΑΛ.Δ.Χ

[14] ‘’Πολυνομοσχέδιο διαιώνισης της μνημονιακής φτώχειας και υποτέλειας’’, Λεωνίδας Βατικιώτης, 10.6.2018https://leonidasvatikiotis.wordpress.com/

[15] Βλέπε και τις ενδιάμεσες εκθέσεις και απολογισμούς του ΤΑΙΠΕΔ:https://www.hradf.com/storage/files/uploads/2017-q1-gr.pdf και https://www.hradf.com/storage/files/uploads/financial-statements-30-06-17.pdf

[16] ‘’P.S.I.: Η μεγάλη ‘’μπλόφα’’ της σωτηρίας της Ελλάδας από την χρεοκοπία’’, Σπύρος Λαβδιώτης, (άρθρο) Αθήνα, 22.3.2012 & ‘’Ο ένοχος της χρεοκοπίας’’, Βασίλης Βιλιάρδος (άρθρο) Αθήνα, 26.11.2016 https://analyst.gr/2016/11/26/o-enoxos-tis-xreokopias/

[17] ‘’P.S.I.: Η μεγάλη ‘’μπλόφα’’ της σωτηρίας της Ελλάδας από την χρεοκοπία’’, Σπύρος Λαβδιώτης, (άρθρο) Αθήνα, 22.3.2012 & Financial Times, ‘’Is the IMF already assuming Greek Failure?’’. Στην τριμηνιαία έκθεση του Μαρτίου 2012 (IMF Country Report No 12/57) το IMF αναθεωρεί το νέο πακέτο διάσωσης των 130 δις ευρώ στα 174 δις ευρώ.

[18] Βλέπε υποσημείωση 11.

[19] ‘’Ο ένοχος της χρεοκοπίας’’, Βασίλης Βιλιάρδος, 26.11.2016, https://analyst.gr/2016/11/26/o-enoxos-tis-xreokopias/


[21] Βλέπε σχετικές αναφορές και στο: ‘’Ανίκητοι Ηττημένοι’’, Γιάνης Βαρουφάκης, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2017

[22] Οι περιγραφές των συγκλονιστικών γεγονότων κατεγράφησαν στον ηλεκτρονικό τύπο στις: 28-29 Ιουνίου 2011. Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε κάποια βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?time_continue=102&v=8ntbKJlDgxkκαι εδώ: https://www.youtube.com/watch?time_continue=128&v=wj1jX0mFtLc και να μελετήσετε, πάλι ενδεικτικά :https://m.naftemporiki.gr/story/331201/pnigike-sta-ximika-to-suntagma και https://left.gr/news/28-29-ioynioy-2011-oi-imeres-poy-dakryse-i-dimokratia-vinteo

[23] Βλέπε βίντεο του Russia Today https://www.youtube.com/watch?v=CoWj-6NR4O0

[24] Το καπηλικό συνιστά το μικρεμπόριο ή λιανικό εμπόριο χρειωδών ειδών, τρόφιμα και ποτά, όπου ο μεσάζων καρπούται αθέμιτο κέρδος (αισχροκέρδεια). Πολιτικά (Αριστοτέλη), τόμος Πρώτος (η υποσημείωση από το πόνημα του Σπύρου Λαβδιώτη σελ.272, βλέπε υποσημείωση 25)

[25] ‘’Η εποχή του Ανατοκισμού’’, Μια φιλοσοφική προσέγγιση του χρήματος και της οικονομίας, Σπύρος Λαβδιώτης, Εκδόσεις Έσοπτρον, Αθήνα 2012

[26] Σύμφωνα με την Συνθήκη του Μάαστριχτ που κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή την 29η Ιουλίου 1992 θεσμοθετήθηκε η ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών, που αργότερα υπήχθησαν στην Ε.Κ.Τ. και απαγορεύτηκε η νομισματοποίηση του δημοσίου χρέους από τις εθνικές κυβερνήσεις. 

Δηλαδή, και με τις Συνθήκες που ακολούθησαν όπως Άμστερνταμ (1997) και Λισσαβόνας (2007) παραχωρήθηκε αρχικά η Νομισματική πολιτική, ουσιαστικά το ‘’αίμα’’ της οικονομίας από τις εθνικές κυβερνήσεις σε κέντρα άσχετα και ανεξάρτητα από αυτές. 

Εν μέσο θέρους οι βουλευτές ψήφισαν (την 29.7.1992) την Συνθήκη του Μάαστριχτ χωρίς να τους παραδοθεί το κείμενο της Συνθήκης και χωρίς να γνωρίζουν τι ψηφίζουν. Βλέπε αναλυτικά: ‘’Μάαστριχτ και τα παρεπόμενα’’, Σπύρος Λαβδιώτης, άρθρο, 8.2.2018

[27] Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα το 2070 θα έχει 7 εκατ. κατοίκους όσους και το 1947 περιλαμβανομένων μεταναστών, προσφύγων κλπ.

[28] Βλέπε υποσημείωση 25, ειδικότερα την ενότητα: Αρχαία Σκέψη

[29] Ας σκεφτούμε πόσοι από τους κυβερνώντες μας έχουν καταξιωθεί επαγγελματικά ή είναι πολιτικοί… καριέρας. Επίσης ας σκεφτούμε τα επαγγέλματα και τα χρόνια εργασίας που έχουν (αν έχουν) οι τελευταίοι (από το 1993 και μετά) πρωθυπουργοί της Ελλάδας καθώς και οι επίδοξοι.



ΠΗΓΗ





1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΟΛΑ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΠΑΤΡΙΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΠΛΕΟΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ.!
    ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΩΡΑ ΗΛΘΕ, ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ!
    https://www.youtube.com/watch?v=kHjgPYgNSmE

    ΑπάντησηΔιαγραφή