Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΡΩΜΗΣ-ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ


ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΤΙ «ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ»  Η ΙTΑΛΙΑ, «ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΜΟΡΦΩΘΗ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ»





 Η σχέση μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης οδηγείται στα άκρα...με αποτέλεσμα το ευρω-πλοίο των τρελών να πλέει, πλέον, σε αχαρτογράφητα νερά.

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, η Κομισιόν απέρριψε επισήμως το κείμενο του ιταλικού προϋπολογισμού, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μέχρι σήμερα. 

Και άλλες φορές υπήρξαν διαφωνίες και ενστάσεις, ακόμη και κατά τη φετινή διαδικασία εξέτασης των εθνικών προϋπολογισμών, που τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να στέλνουν προς επικύρωση στην Κομισιόν. 

Όμως, μέσω συζητήσεων και συμβιβασμών βρίσκονταν πάντα λύσεις. Αυτή τη φορά εφάνη ότι αυτό δεν κατέστη δυνατόν, με τις Βρυξέλλες να ρίχνουν την ευθύνη στη Ρώμη και την Ιταλία να ρίχνει την ευθύνη στη συστημική Ευρώπη, σε ένα ατελείωτο νεοταξικό κουκλοθέατρο.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήθεν κατηφής επεσήμανε στις πρώτες του δηλώσεις, ότι οι Βρυξέλλες «δεν είχαν εναλλακτική λύση» από το να απορρίψουν το ιταλικό προσχέδιο, καθώς παραβίαζε τις δεσμεύσεις της χώρας σε σχέση με τα όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους. 

Μάλιστα, σχολίασε ότι οι εξηγήσεις που απέστειλε η Ιταλία «δεν ήταν πειστικές» και δεν άλλαξαν τα προηγούμενα συμπεράσματα που είχαν εξαχθεί πως, δηλαδή, το σχέδιο παρουσίαζε σοβαρά στοιχεία απόκλισης από τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός όμως, ο δημοφιλέστερος πρόεδρος κυβέρνησης στην ΕΕ, Τζουζέπε Κόντε, σε απάντηση προς τις Βρυξελλών δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι «Ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει «Plan B» όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2019. 

Αυτός είναι ο ιταλικός προϋπολογισμός και δεν θα υπάρξει άλλος. Ούτε είναι αποδεκτές παρεμβάσεις στη βάση του προϋπολογισμού. Αυτό ας το γνωρίζουν οι Βρυξέλλες και είμαστε έτοιμοι για όλα»!

Επίσης ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι «Η Ρώμη γνωρίζει πολύ καλά πως η απόρριψη του προϋπολογισμού θα συνέβαινε κι έτσι δεν χρειαζόταν να περιμένει την επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (Σημ Οίμου-Αθήνας: Γνωρίζουν και τα δύο μέρη το σενάριο του κουκλοθέατρου)

Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι "ειδήμονες" που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας.

Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τόνισε ότι «Η κυβέρνηση θα ακούσει όλες τις πλευρές, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει».

Με τόση "σκληράδα" από την Ρώμη οι Βρυξέλλες είπαν να βάλουν στο κουκλοθέατρο μια "φρόνιμη φωνή"...


Έτσι ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί,  απάντησε ότι «Δεν θέλω τα πράγματα  να οδηγηθούν στα άκρα με την Ιταλία. Θα επιδιώξω συνεννόηση»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου