Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΔΥΣΗ.

ΗΧΗΡΟ «ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ 
ΤΟ  65% ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ! ΜΟΝΟ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΑΖΙΚΑ «ΝΑΙ». ΕΚΘΕΤΟΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΖΑΕΦ!ΑΠΟ 17% - 25% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ!

Να υπερβεί το ναυάγιο με την πολύ χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος των Σκοπιανών στο δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών επιχειρεί ο Ζόραν Ζάεφ.

Υπακούοντας στις παροτρύνσεις του πρόεδρου της FYROM Ιβανόφ αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες για να δηλώσουν με την ψήφο τους αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη μετονομασία της χώρας τους σε Βόρεια Μακεδονία, και την επισημοποίηση μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας προκειμένου η χώρα τους να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.


Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μισή ώρα πριν κλείσον οι κάλπες είχε ψηφίσει μόλις το 34,09% του εκλογικού σώματος- ήταν πολύ χαμηλή, τέτοια που ουσιαστικά μπορεί να θεωρηθεί σαν αποδοκιμασία της προτεινόμενης συμφωνίας.

Είναι τέτοιας κλίμακας η παταγώδης αποτυχία της διαδικασίας, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό της FYROM, Zoran Zaev, να διαγράψει tweet, στο οποίο καλούσε το Κοινοβούλιο της γείτονος να επικυρώσει το αποτελέσμα του δημοψηφίσματος ενώ έκανε λόγο για γιορτή της Δημοκρατίας.

Για νοθεία στην εκλογική διαδικασία και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατηγορεί την κυβέρνηση του Zoran Zaev το εθνικιστικό κόμμα VMRO.

Με ανακοίνωση του διεθνούς γραφείου του και αναρτημένη στα αγγλικά, η ηγεσία του κόμματος καταγγέλλει παράνομη ρίψη ψηφοδελτίων στις κάλπες και αναφέρει συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές ενότητες, όπου τα ποσοστά συμμετοχής ανέβηκαν ξαφνικά από το 27% στο 60% μεταξύ 15.00 και 18.00.

Σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς του VMRO τα νούμερα δείχνουν ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις κάλπες προστέθηκαν περίπου 500 ψήφοι κάθε 2 ώρες.

Πάντως με ανακοίνωσή της στις 6.30 το απόγευμα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ανέφερε ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανωμαλίες στην εκλογική διαδικασία,.

Τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή παρακολούθησαν 11.097 εγχώριοι παρατηρητές και άλλοι 493 διεθνείς.

Μόνο οι αλβανόφωνοι στήριξαν Ζάεφ – Πού η υψηλότερη και πού η χαμηλότερη συμμετοχή

Περιοχές με υψηλό ποσοστό συμμετοχής

Στην ακτινογραφία της ψήφου με βάση τη συμμετοχή, βλέπουμε πως η ασθενική προσέλευση τονώνεται μόνο σε περιοχές όπου οι εθνοτικές μειονότητες πλειοψηφούν. Χαρακτηριστικό είναι πως στο δημοτικό διαμέρισμα Saraj, η συμμετοχή έφτασε το 67%. Στην περιοχή κατοικούν όπως θα δείτε κατά 91,5% αλβανόφωνοι.
Aracinovo – 49.36%

Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της χώρας, η πρωτεύουσα της περιοχής που κατοικείται κατά 93,8% από αλβανόφωνους.
SARAJ – 67%

Επίσης μια από τις δημοτικές αρχές που απαρτίζουν την πρωτεύουσα της πΓΔΜ. Και εδώ το 91,5% είναι αλβανόφωνοι.
Centar 46.11%

Μια από τις 10 τοπικές αυτοδιοικήσεις που απαρτίζουν τα Σκόπια.

– 38,7% πΓΔΜ

– 4,5% Σέρβοι

– 3,2% Αλβανόφωνοι
Čair Municipality 41.37%

– 57% Αλβανόφωνοι

– 24,1% π.ΓΔΜ

– Ρομά, Βόσνιοι και άλλες μειονότητες
LIPKOVO 54,08%

Το δημοτικό διαμέρισμα στα βόρεια της χώρας μοιάζει να έχει την υψηλότερη συμμετοχή. Και εδώ η συμμετοχή των αλβανοφώνων είναι κρίσιμη.

– 97,4% αλβανόφωνοι

– 0,6% πΓΔΜ
PLASNICA 44,01%


Στα νοτιοδυτικά της χώρας στα σύνορα με την Αλβανία και την Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων εκεί είναι τουρκικής καταγωγής.

– 97,8% τουρκόφωνοι

– 0,6% πΓΔΜ
STUDENICHANI 44,26%

Περιοχή στο κέντρο της χώρας

– 68,4% αλβανόφωνοι

– 19,1% τουρκικής καταγωγής

– 9,6% Βόσνιοι

– 1,8% πΓΔΜ

Περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά

Η εικόνα αντιστρέφεται όταν περνάμε σε δημοτικά διαμερίσματα όπου η πλειονότητα των πολιτών αυτοπροσδιορίζεται ως «Μακεδόνες”. 

Η συμμετοχή αγγίζει ιστορικά χαμηλά κάτι που δείχνει πως ο Ζόραν Ζάεφ δεν μπόρεσε να πείσει πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η καλύτερη δυνατή για τη χώρα του.

ZRNOVCI – 19,62%

Περιοχή στην ανατολική πΓΔΜ όπου το 99,5% αυτοπροσδιορίζονται ως πολίτες της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

STARO NAGORICHANE – 20,31%

Στα νοτιανατολικά της πΓΔΜ, πρόκειται για άλλη μια περιοχή με πλειοψηφική εθνοτική ομάδα του Σλαβομακεδόνες.

– πΓΔΜ 80,7%

– Σερβία 19,1%

ILINDEN – 16,98%

Δημοτικό διαμέρισμα στα νότια της πΓΔΜ με πληθυσμό κατά 87,8% πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες”.

– Σέρβοι 5,7%

– Ρομά 2,7%

CHESHINOVO – OBLESHEVO 25,56%

Δημοτική αρχή στην ανατολική περιοχή της πΓΔΜ με συντριπτικό το ποσοστό των πολιτών που αναγνωρίζονται ως πολίτες της πΓΔΜ (99,5%)

Τα δύο σενάρια μετά το «ναυάγιο» Ζάεφ λόγω της μεγάλης αποχής

Ο Ζάεφ από εδώ και στο εξής έχει δύο επιλογές την… εξής μία που ήδη ανακοίνωσε με τις δηλώσεις που έκανε καθώς απέκλεισε (προς ώρας) τις πρόωρες κάλπες:«
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ευρισκόμενο στον δικό του κόσμο της Μade in USA «νεοταξικής δημοκρατίαςο» εξέδωσε την εξής απίθανη ανακοίνωση: 
«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας»!!!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν: 

«Συγχαίρω αυτούς που ψήφισαν σήμερα σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα και χρησιμοποίησαν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Με το σημαντικό ποσοστό υπέρ του ναι, υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη συμφωνία Πρεσπών και το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας»!!! 

 ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ, 
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ, ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ...

ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΦΙΛΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΚΘΕΤΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΩΣ ΑΚΡΑΙΟΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου