Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

ΠΩΣ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ COVID ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑ ΠΑΡΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΜΒΟΛΙΟ ΒΟΥΝΤΟΥ  


Γράφει ο Todd Hayen

Το «Εμβόλιο βουντού» φαινόταν σαν ένας πιασάρικος τίτλος, αλλά ένας πιο εύστοχος τίτλος για αυτό το άρθρο θα ήταν κάτι σαν, «Πώς το εμβόλιο Covid μοιάζει περισσότερο με δεισιδαιμονία παρά με επιστήμη».

Το βουντού έχει μια βάση δεισιδαιμονίας, επομένως λειτουργεί και αυτός ο τίτλος. Λοιπόν, τι είναι το βουντού, ή δεισιδαιμονία, και πώς είναι δεισιδαιμονία το εμβόλιο Covid, η ευλάβειά του, η επίδρασή του, ο φόβος που υποτίθεται ότι κατευνάζει και η σχέση μεταξύ των ανθρώπων που το σπρώχνουν και των ανθρώπων που το λαμβάνουν;

Αυτό που διαδίδεται είναι ότι το πολυδιαφημισμένο τρίτο ενισχυτικό, το Bivalent booster για BA.4 και BA.5, δεν γίνεται δεκτό τόσο καλά. Υπάρχει επίσης μια «τρίτη δόση» που είναι διαφορετική από την «τρίτη αναμνηστική» - μη με ρωτήσετε πώς, αλλά προφανώς λαμβάνεται καλύτερα από εκείνους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Για έναν ιό που φημολογείται ότι δεν υπάρχει καν, ή δεν έχει απομονωθεί με ακρίβεια, σίγουρα γνωρίζουν λεπτομέρειες για αυτό το ενοχλητικό μικρό πράγμα.

Δεν είμαι επιστήμονας οπότε προφανώς δεν μπορώ να σχολιάσω τα ιδιοφυή μυαλά που συνδυάζουν όλα αυτά τα πράγματα, αλλά θεέ μου είναι σαν κάτι που θα δεις να κάνει ένας μάγος, είναι τόσο περίπλοκο και μαγικό.

Αυτό το σχόλιο είναι μάλλον πιο κοντά στην αλήθεια. Τώρα, είμαι βέβαιος ότι τα μυαλά που τα συνδυάζουν όλα αυτά είναι όντως λαμπρά. Και είμαι βέβαιος ότι υπάρχει ένα φορτίο επιστήμης σε όλο αυτό.

Αλλά, αυτά τα άθλια πράγματα δεν λειτουργούν καν, και σίγουρα είναι επικίνδυνα (αν μιλήσεις με τους σωστούς ανθρώπους), οπότε γιατί τα παίρνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι, ο ένας μετά τον άλλο;

Ναι, είναι αλήθεια ότι η τρελή θέρμη για το τελευταίο τρύπημα μειώνεται. Αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να κάνουν σαν τρελοί στο Facebook για να τα αποκτήσουν, «Έχω ραντεβού για να πάρω το πιο πρόσφατο super booster! Είμαι τόσο ενθουσιασμένος!» «Και εγώ!! Γιούχου!!»

Και φυσικά υπάρχει μια πληθώρα από selfies βραχίονα με δύο, όχι ένα, μικρά στρογγυλά Band-Aids που καλύπτουν την είσοδο της ενισχυτικής δόσης καθώς και το ετήσιο εμβόλιο γρίπης. Γιούχου πράγματι! Διπλασιάστε τα χρήματά σας παιδιά!

Μου θυμίζει τις παλιές καλές μέρες που έφηβες κοίταζαν στα ροζ τηλέφωνα της πριγκίπισσας τους για κάποιον τρέχοντα καρδιοκατακτητή από τον οποίο πήραν μια αυτόγραφη φωτογραφία. Κραυγές και γέλια.

Τι είναι αυτό το χάλι;

Οι άνθρωποι που φαίνονται εντελώς γοητευμένοι από όλα αυτά και είναι μανιώδεις να μπουν στη σειρά για το τελευταίο τρύπημα, είναι κυριολεκτικά πιστοί. Αλλά νομίζω ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί που θα ενεργούσαν το ίδιο αν η μηχανή προπαγάνδας αρχίσει να εξαπολύει τα συνηθισμένα της περιτώματα.

Έχω έναν πολύ στενό φίλο που είναι μαχητής της ελευθερίας. Λέει ότι ο Covid είναι νεκρός, ότι ακόμα κι αν οι αρχές τρόμαζαν ξανά τους πιστούς από το ευρύ κοινό, λίγοι θα έπαιρναν οποιαδήποτε νέα δόση που θα μας πρότειναν.

Δεν είμαι τόσο σίγουρος.

Στην πραγματικότητα, πόσα γνωρίζει κανείς από εμάς αυτές τις μέρες για πράγματα που βάζουμε στο σώμα μας για να διώχνουμε τα κακά πνεύματα της ασθένειας; 

Με όλη την επιστήμη εκεί έξω, ποιος στην κοινή δεξαμενή των μορφωμένων ανθρώπων γνωρίζει πραγματικά τον επιστημονικό μηχανισμό των φαρμακευτικών προϊόντων ή ακόμα και οτιδήποτε σχετικά με τις ασθένειες που θεραπεύουν;

Όχι εγώ, είπε ο ψύλλος. Επομένως, ως επί το πλείστον βασιζόμαστε στο hocus-pocus στην καλύτερη περίπτωση.

Ναι, ο τύπος/η κοπέλα με το λευκό παλτό είπε ότι λειτουργεί, οπότε τι στο διάολο. Ξέρω απλώς, αν το αρνιόμουν λόγω κάποιας απομακρυσμένης πιθανότητας, να υπήρχε μια δυσάρεστη παρενέργεια που θα μου έφερνε, θα ανησυχούσα όλη μέρα και νύχτα για τον μπαμπούλα που υποτίθεται ότι θα έδιωχνε. 

Καλύτερα να πάρεις τα φάρμακα.

Το πόδι του κουνελιού δεν κάνει το ίδιο πράγμα, δεν διώχνει τους μπαμπούλες; Α, σωστά, αλλά αυτό δεν είναι επιστήμη. Η ιατρική είναι επιστήμη. Σωστά… επιστήμη.

Οι άνθρωποι παίρνουν αντικαταθλιπτικά εδώ και χρόνια πιστεύοντας στην επιστήμη και στον μάγο της λευκής μπλούζας που γράφει τη συνταγή. Και κοιτάξτε που μας πήγε αυτό.

Κοίτα, δεν έχω τίποτα ενάντια στα τυχερά γούρια. Αλλά αν πρόκειται να βασιστείτε σε αυτά τα πράγματα επιλέξτε ένα γούρι που δεν προκαλεί κανένα κακό. Δεν νομίζω ότι το πόδι του κουνελιού έχει παρενέργειες, τα αντικαταθλιπτικά έχουν.

Αλλά παρεκκλίνω. Ας μιλήσουμε για βουντού.

Το βουντού είναι μια εξειδικευμένη μορφή επιστήμης, ουπς, εννοώ τη "θρησκεία", που ασκείται σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Γνωστό κυρίως στην Αφρική και σε μέρη της Καραϊβικής και της Νότιας Αμερικής (καθώς και στις νότιες ΗΠΑ), βασίζεται σε πολλά παράξενα (σε άτομα που δεν είναι βουντού) τελετουργίες και πρακτικές.

Θα ήταν ασφαλές να πούμε ότι το έθιμο του βουντού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δεισιδαιμονία - που συνήθως ορίζεται ως μια «παράλογη» πεποίθηση. Θα το βελτιώσω λίγο και θα άφηνα το «παράλογο» έξω από αυτό και θα έλεγα απλώς ότι η δεισιδαιμονία είναι μια πεποίθηση που συνήθως βρίσκεται έξω από τη σφαίρα της υλικότητας.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό;

Λοιπόν, θα τολμήσω να πω ότι η λήψη ενός εμβολίου που έχει αποδειχθεί ότι κάνει πολύ λίγα από αυτά που υποτίθεται ότι κάνει και είναι στην πραγματικότητα αρκετά επικίνδυνο την ίδια στιγμή, θεωρείται «ασφαλές και αποτελεσματικό», συνορεύει με τη δεισιδαιμονία. . 

Και σίγουρα αντιμετωπίζεται από τους ανθρώπους ότι έχει μαγικές δυνάμεις. Πολύ λίγοι εμβολιασμένοι γνωρίζουν πώς κάνει αυτό που υποτίθεται ότι κάνει, ακόμη και με πολύ στοιχειώδη τρόπο.

Λιγότεροι είναι ακόμα επαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του (αυτό δεν ονομάζεται «ενημερωμένη συγκατάθεση»;). Ωστόσο, καταβροχθίζεται σαν μαλλί της γριάς ένα ζεστό απόγευμα στην έκθεση της κομητείας.

Αν οι άνθρωποι απλώς το έπαιρναν και το σιωπούσαν, θα ήταν κάτι. Αλλά δεν το κάνουν. Χορεύουν γι' αυτό, τραγουδούν γι' αυτό, δίνουν πεντάδες γι' αυτό, το φωτογραφίζουν, το ονειρεύονται, ίσως και να έχουν οργασμούς γι' αυτό (δεν θα εκπλαγώ).

Είναι το πράγμα που πρέπει να κάνεις, σαν να έχεις ένα Pet Rock στη δεκαετία του '70. Αυτό είναι βουντού.

Ταξίδευα πολύ, αλλά το καθεστώς απαγόρευσης (ταξιδιών)   στους ανεμβολίαστους  (είμαι ευτυχισμένος, χαρούμενος, που μου επιτρέπουν πάλι να ταξιδεψω με το αεροπλάνο!). Πριν από χρόνια είχα εμμονή με το να με κεμβολιάζουν για τα ταξίδια μου.

 Θα έβρισκα έναν ειδικό ταξιδιωτικό γιατρό και θα έπαιρνα μια λίστα με φάρμακα και εμβόλια που συνιστώνται από το CDC, ειδικά ευθυγραμμισμένα με όποια παράξενη πρωτόγονη χώρα πήγαινα, η οποία εξακολουθούσε να αναπτύσσει εντός του πρωτόγονου πληθυσμού της διάφορες περίεργες εξωγήινες ασθένειες 

Αυτό ήταν διασκεδαστικό. Ένιωσα υπεύθυνος, έξυπνος και είχα όλα τα κατάλληλα βουντού για το ταξίδι μου. «Κανένα παράξενο πλάσμα τύπου εισβολέα του διαστήματος δεν πρόκειται να μπει στις φλέβες ΜΟΥ, όχι κύριε».

Γνώριζα τίποτα για κάποια από αυτές τις ασθένειες; Ή πώς να τα αποτρέψω φυσικά από το να προκαλέσουν όλεθρο στο ανήμπορο χωρίς υγεία σώμα μου; Όχι. Είχα σκόρδα γύρω απ΄ το λαιμό μου και μια ασημένια σφαίρα στην τσέπη μου. Δεν είχα ψύλλους πάνω μου, ήμουν προστατευμένος.

Πνευματική ηρεμία. Ναι, έτσι το λένε. Πνευματική ηρεμία. Τρίψτε το πόδι του κουνελιού στην τσέπη σας και λάβετε το σημάδι, την «κάρτα δόσης», την «απόδειξη του εμβολιασμού κατά του Covid», κανένα απολύτως πρόβλημα. Παρενέργειες; Δεν έχω ακούσει ποτέ γι 'αυτές.

Τι κόσμος.

Ο Todd Hayen είναι εγγεγραμμένος ψυχοθεραπευτής που ασκεί το επάγγελμά του στο Τορόντο του Οντάριο του Καναδά. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος ψυχοθεραπείας σε βάθος και μεταπτυχιακού διπλώματος στις Σπουδές Συνείδησης. Ειδικεύεται στα Jungian, αρχετυπικά, ψυχολογία. Ο Todd γράφει επίσης για το δικό του substack, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου