Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

ΥΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΑΙΝΕΣ ΝΑ ΔΙΚΑΣΟΥΝΕ ΤΗΝ ΛΥΚΟ

ΣΤΟΝ Ο.Α.Σ.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 



Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ
ΣΤΟΝ Ο.Α.Σ.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών που ιδρύθηκε στην Αθήνα το έτος 1928, συνεχίζει την αδιάλειπτη επί ολόκληρες δεκαετίες ενεργό παρουσία του σε Διεθνείς Οργανισμούς, υπενθυμίζοντας σε όλους τα φρικτά εγκλήματα της Τουρκίας εναντίον του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και τον στραγγαλισμό των ατομικών δικαιωμάτων όσων έμειναν ακόμα στην Τουρκία, με κορυφαίο παράδειγμα την πεισματική φίμωση, από το έτος 1971, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ενάντια ακόμα και στην ίδια την νομοθεσία της Τουρκίας!

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών τον Ιούνιο του 2023 συμμετείχε στην Συμπληρωματική Συνάντηση Ανθρώπινης Διάστασης (SHDM-III) του ΟΑΣΕ με θέμα «Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση και προστασία της ανεκτικότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων» η οποία διεξήχθη στην Βιέννη μεταξύ 26 και 27 Ιουνίου 2023.

Η σχετική παρέμβαση του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, τον οποίο εκπροσώπησε ο πρώην πρόεδρος του Λεωνίδας Κουμάκης, εστίασε στην πολιτική διακρίσεων και μισαλλοδοξίας την οποία επιδεικνύει η Τουρκική Δημοκρατία απέναντι στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.

Η παρέμβαση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, η οποία διανεμήθηκε και εγγράφως σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ και την οποία επιμελήθηκε ο νυν πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Αντώνης Λαμπίδης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

Οι μεθοδευμένες τουρκικές πολιτικές των ετών 1914 – 1922 είχαν ως αποτέλεσμα την βίαιη εκδίωξη 1.300.000 Ελλήνων από την γενέτειρά τους. 

Το πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 και οι απελάσεις Ελλήνων πολιτών το 1964 οδήγησαν στην μείωση του ελληνικού πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 130.000 ατόμων μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης σε λιγότερα από 2.000 σήμερα. 

Αντίθετα, η ακμάζουσα μουσουλμανική μειονότητα στην Ελληνική Θράκη αριθμεί σήμερα περίπου 120.000 μέλη, ενώ οι δύο μειονότητες ήταν ίσες σε περίπου σε αριθμό κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Ελληνική Μειονότητα ως εκθεσιακό είδος για πολιτική εκμετάλλευση.

Τα Ιδρύματα της Ελληνικής μειονότητας έχουν υποστεί μαζικές κατασχέσεις των περιουσιών τους. Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Ιδρυμάτων Ελληνικής Μειονότητας συνεχίζουν να παραβιάζονται.

 Ο Νόμος δεν προβλέπει την επιστροφή των κατασχεθέντων Ιδρυμάτων και των περιουσιών τους. Επιπλέον, το άρθρο 7 δεν επιτρέπει τη διενέργεια νέων εκλογών για τα 23 κατασχεθέντα ιδρύματα.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει μετατρέψει αυθαίρετα αρκετές ιστορικές βυζαντινές εκκλησίες σε ισλαμικά τζαμιά. Η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει το ιστορικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τον Ιούλιο του 2020, ακολουθούμενη από τις προκλητικές δηλώσεις του υπερεθνικιστή εταίρου του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί ότι η νομική βάση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας βασίζεται στο «δικαίωμα του ξίφους», συνιστά ξεκάθαρα ρητορική μίσους που όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την ιερή κληρονομιά των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας, αλλά απειλεί και τη ζωή τους, καθιστώντας τους πιθανούς στόχους εγκλημάτων μίσους.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, ως οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, καλεί την Τουρκία :

1. να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τους κανόνες δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των πολιτών που ανήκουν σε μειονότητες

2. να αποκαταστήσει τα παραβιασθέντα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών ιδρυμάτων ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη

3. να αναγνωρίσει το νομικό καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ώστε αυτό να απολαμβάνει δικαιώματα ιδιοκτησίας διοίκησης και διαχείρισης της περιουσίας του. 

Ο κύριος στόχος της εισαγωγής νέων ρυθμίσεων σχετικά με τα ζητήματα των μη μουσουλμανικών ιδρυμάτων πρέπει να είναι η προστασία της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου

4. να επιτρέψει την άμεση επαναλειτουργία και χωρίς προαπαιτούμενα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με το ίδιο ακριβώς καθεστώς που είχε πριν από το 1971

5. να θέσει οριστικό τέρμα στα εγκλήματα και τη ρητορική μίσους κατά των μειονοτήτων.



3 σχόλια:

  1. Εύγε, και πάλι εύγε. Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις, σταμάτα πια να κλές το 2024 ημέρα ανάστασης 5/5 του απανταχού Ελληνισμού. Σταμάτα πια να κλες κουράζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον κόκκινο Μάϊ δηλ. κυρά? Ναι για ασφάλεια λόγων. Τα βρίκαμε εμείς. Αδελφός με αδελφός να τα φτιάξει αλλιώς θα σκοτωθούν μεταξύ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μη τρελένεστε, απλά περιμένετε τον χρόνο για να επαληθευθούν όλα στην πράξη.
    Άκουσα και έμαθα και από τις δύο Μικρασιάτισσες γιαγιάδες μου και από τον πεθερό μου και το ίδιο άκουσα από έναν γέρο Τούρκο στην Βουλγαρία, την ακόλουθη προφορική τουρκική παροιμία που μεταφέρεται από γενναιά σε γενναιά.
    Εμείς οι Τούρκοι είμαστε 72 λαοί μαζεμένοι σε ένα λαό και μια μέρα θα σκορπήσουμε .
    Biz Türkler 72 milletiz, bir devlette toplandık ve bir gün yine ayrılacağız.
    Το γνωρίζουν και τρέμουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή