Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ROTHSCHILDS ΩΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΩΣ Η ΕΤΑΙΡΙΑ BLACKROCK ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΒΙΝΤΕΟ



«Τήρηση της ατζέντας βιωσιμότητας του ΟΗΕ για το 2030». Κολοσσιαία αποεπένδυση στον παγκόσμιο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Γράφει ο F. William Engdahl

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι από αυτό που περιγράφεται ως παγκόσμια ενεργειακή κρίση, με τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα ταυτόχρονα να αυξάνονται και ακόμη και να αναγκάζουν το κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων όπως τα χημικά ή το αλουμίνιο ή ο χάλυβας. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η ΕΕ επιμένουν ότι όλα οφείλονται στον Πούτιν και τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό δεν ισχύει. Η ενεργειακή κρίση είναι μια από καιρό σχεδιασμένη  στρατηγική των δυτικών εταιρικών και πολιτικών κύκλων για τη διάλυση των βιομηχανικών οικονομιών στο όνομα μιας δυστοπικής Πράσινης Ατζέντας. 

Αυτό έχει τις ρίζες του στην περίοδο πολύ πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της δράση στην Ουκρανία.

Η Blackrock προωθεί το ESG

Τον Ιανουάριο του 2020, την παραμονή των οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικών lockdown λόγω covid, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου στον κόσμο, Larry Fink της Blackrock, εξέδωσε επιστολή προς τους συναδέλφους της Wall Street και τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών σχετικά με το μέλλον των επενδυτικών ροών. 

Στο έγγραφο, με τον μετριοπαθή τίτλο «Μια θεμελιώδης αναμόρφωση της χρηματοδότησης», ο Fink, ο οποίος διαχειρίζεται το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο με περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια τότε υπό διαχείριση, ανακοίνωσε μια ριζική αποχώρηση για εταιρικές επενδύσεις. Τα χρήματα θα «γίνουν πράσινα». Στην επιστολή του 2020 που παρακολουθείται στενά, ο Φινκ δήλωσε:

«Στο εγγύς μέλλον – και νωρίτερα από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι – θα υπάρξει σημαντική ανακατανομή κεφαλαίου... Ο κλιματικός κίνδυνος είναι επενδυτικός κίνδυνος». Επιπλέον, δήλωσε: «Κάθε κυβέρνηση, εταιρεία και μέτοχος πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή». [θ]

Σε ξεχωριστή επιστολή προς τους πελάτες επενδυτές της Blackrock, ο Fink παρέδωσε τη νέα ατζέντα για επενδύσεις κεφαλαίου. Δήλωσε ότι η Blackrock θα αποχωρήσει από ορισμένες επενδύσεις υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, όπως ο άνθρακας, η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες. 

Πρόσθεσε ότι η Blackrock θα εξετάσει τις νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα για να καθορίσει την προσήλωσή τους στη «βιωσιμότητα» της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ.

Ο Φινκ κατέστησε σαφές ότι το μεγαλύτερο ταμείο στον κόσμο θα αρχίσει να αποεπενδύει στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. «Με την πάροδο του χρόνου», έγραψε ο Fink, «οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται στα ενδιαφερόμενα μέρη και δεν αντιμετωπίζουν τους κινδύνους βιωσιμότητας θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο σκεπτικισμό από τις αγορές και, με τη σειρά τους, υψηλότερο κόστος κεφαλαίου». 

Πρόσθεσε ότι, «Η κλιματική αλλαγή έχει καταστεί καθοριστικός παράγοντας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές των εταιρειών... Βρισκόμαστε στο χείλος μιας θεμελιώδους αναμόρφωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα». [ΙΙ]

Από εκείνο το σημείο και μετά, οι λεγόμενες επενδύσεις ESG, τιμωρώντας εταιρείες που εκπέμπουν CO2 όπως η ExxonMobil, έχουν γίνει μόδα μεταξύ των hedge funds και των τραπεζών της Wall Street και των επενδυτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των State Street και Vanguard. 

Αυτή είναι η δύναμη της Blackrock. Ο Fink κατάφερε επίσης να πάρει τέσσερα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ExxonMobil που δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας.

Η εικόνα είναι από τον Michael Buholzer / Copyright WORLD ECONOMIC FORUM/swiss-image.ch



Η επιστολή Fink τον Ιανουάριο του 2020 ήταν μια κήρυξη πολέμου από το μεγάλο κεφάλαιο εναντίον της συμβατικής βιομηχανίας ενέργειας. 

Η BlackRock ήταν ιδρυτικό μέλος της Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) και έχει υπογράψει το UN PRI – Principles for Responsible Investing, ένα δίκτυο επενδυτών που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και προωθεί επενδύσεις μηδενικού άνθρακα χρησιμοποιώντας τα εξαιρετικά διεφθαρμένα κριτήρια ESG – περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με τη διακυβέρνηση παράγοντες στις επενδυτικές αποφάσεις. 

Δεν υπάρχει αντικειμενικός έλεγχος των ψευδών δεδομένων για το ESG μιας εταιρείας. Επίσης, η Blackrock υπέγραψε τη δήλωση του Βατικανού το 2019 υποστηρίζοντας τα καθεστώτα τιμολόγησης του άνθρακα. Η BlackRock το 2020 εντάχθηκε επίσης στο Climate Action 100, έναν συνασπισμό σχεδόν 400 διαχειριστών επενδύσεων που διαχειρίζονται 40 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Με αυτή τη μοιραία επιστολή του CEO τον Ιανουάριο του 2020, ο Larry Fink έθεσε σε κίνηση μια κολοσσιαία αποεπένδυση στον παγκόσμιο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά ο Fink της BlackRock διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του δυστοπικού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Klaus Schwab, το εταιρικό και πολιτικό πλέγμα της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για μηδενικές εκπομπές άνθρακα. 

Τον Ιούνιο του 2019, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν πλαίσιο στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την επιτάχυνση της εφαρμογής του θεματολογίου του 2030. Το WEF διαθέτει μια πλατφόρμα στρατηγικής νοημοσύνης που περιλαμβάνει τους 2030 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 17.

Στην επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του 2021, ο Φινκ διπλασίασε την επίθεση στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. 

«Δεδομένου του πόσο κεντρική θα είναι η ενεργειακή μετάβαση στις προοπτικές ανάπτυξης κάθε εταιρείας, ζητάμε από τις εταιρείες να αποκαλύψουν ένα σχέδιο για το πώς το επιχειρηματικό τους μοντέλο θα είναι συμβατό με μια οικονομία καθαρού μηδενικού ισοζυγίου», έγραψε ο Fink. 

Ένας άλλος αξιωματούχος της BlackRock είπε σε ένα πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο, «όπου πηγαίνει η BlackRock, θα ακολουθήσουν και άλλοι». [ΙΙΙ]

Σε μόλις δύο χρόνια, μέχρι το 2022 εκτιμάται ότι 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έχουν εγκαταλείψει τις επενδύσεις στην εξερεύνηση και ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως. Η εξόρυξη πετρελαίου είναι μια δαπανηρή επιχείρηση και η διακοπή των εξωτερικών επενδύσεων από την BlackRock και άλλους επενδυτές της Wall Street σημαίνει τον αργό θάνατο της βιομηχανίας.

Βίντεο: BlackRock, η εταιρεία που κατέχει τον κόσμο;



Μπάιντεν—Ένας πρόεδρος της BlackRock;

Στις αρχές της τότε άτονης προεδρικής υποψηφιότητάς του, ο Μπάιντεν είχε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στα τέλη του 2019 με τον Φινκ, ο οποίος φέρεται να είπε στον υποψήφιο ότι «είμαι εδώ για να βοηθήσω». 

Μετά τη μοιραία συνάντησή του με τον Fink της BlackRock, ο υποψήφιος Μπάιντεν ανακοίνωσε: «Θα απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα...» Τον Δεκέμβριο του 2020, ακόμη και πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021, διόρισε τον Παγκόσμιο Επικεφαλής Βιώσιμων Επενδύσεων της BlackRock, Brian Deese, ως Βοηθό του Προέδρου και Διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου. 

Εδώ, ο Deese, ο οποίος διαδραμάτισε βασικό ρόλο για τον Ομπάμα στη σύνταξη της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα το 2015, έχει διαμορφώσει ήσυχα τον πόλεμο του Μπάιντεν για την ενέργεια.

Αυτό ήταν καταστροφικό για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο άνθρωπος του Fink, Deese, ήταν ενεργός στο να δώσει στον νέο πρόεδρο Μπάιντεν μια λίστα μέτρων κατά του πετρελαίου που θα υπογραφούν με εκτελεστικό διάταγμα από την πρώτη μέρα τον Ιανουάριο του 2021. 

Αυτό περιελάμβανε το κλείσιμο του τεράστιου αγωγού πετρελαίου Keystone XL που θα έφερνε 830.000 βαρέλια ημερησίως από τον Καναδά μέχρι τα διυλιστήρια του Τέξας και τη διακοπή τυχόν νέων μισθώσεων στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής (ANWR). 

Ο Μπάιντεν επανήλθε επίσης στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, την οποία ο Ντις είχε διαπραγματευτεί για τον Ομπάμα το 2015 και ο Τραμπ ακύρωσε.

Την ίδια μέρα, ο Μπάιντεν έθεσε σε κίνηση μια αλλαγή του λεγόμενου «κοινωνικού κόστους του άνθρακα» που επιβάλλει τιμωρητικό ποσό 51 δολαρίων ανά τόνο CO2 στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Αυτή η κίνηση, που καθιερώθηκε υπό καθαρά εκτελεστική εξουσία χωρίς τη συγκατάθεση του Κογκρέσου, προκαλεί καταστροφικό κόστος στις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις ΗΠΑ, μια χώρα μόλις δύο χρόνια πριν που ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο. [iv]

Θανάτωση της δυναμικότητας των διυλιστηρίων

Ακόμη χειρότερα, οι επιθετικοί περιβαλλοντικοί κανόνες του Μπάιντεν και οι επενδυτικές εντολές της BlackRock ESG σκοτώνουν την ικανότητα διύλισης των ΗΠΑ. Χωρίς διυλιστήρια δεν έχει σημασία πόσα βαρέλια πετρελαίου παίρνετε από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου. 

Τα πρώτα δύο χρόνια της προεδρίας του Μπάιντεν, οι ΗΠΑ έχουν κλείσει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως της ικανότητας διύλισης βενζίνης και ντίζελ, ορισμένα λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης λόγω covid, την ταχύτερη πτώση στην ιστορία των ΗΠΑ. 

Οι διακοπές λειτουργίας είναι μόνιμες. Το 2023, μια πρόσθετη παραγωγική ικανότητα 1,7 εκατομμυρίων bpd πρόκειται να κλείσει ως αποτέλεσμα της αποεπένδυσης ESG της BlackRock και της Wall Street και των κανονισμών Biden. [v]

Επικαλούμενος τη μεγάλη αποεπένδυση της Wall Street στο πετρέλαιο και τις αντιπετρελαϊκές πολιτικές του Μπάιντεν, ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron τον Ιούνιο του 2022 δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν ποτέ άλλο νέο διυλιστήριο. [vi]

Ο Larry Fink, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Klaus Schwab, συνοδεύεται από την ΕΕ, της οποίας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η διαβόητα διεφθαρμένη Ursula von der Leyen εγκατέλειψε το διοικητικό συμβούλιο του WEF το 2019 για να γίνει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η πρώτη σημαντική πράξη της στις Βρυξέλλες ήταν να προωθήσει την ατζέντα της ΕΕ Zero Carbon Fit for 55. Αυτό έχει επιβάλει σημαντικούς φόρους άνθρακα και άλλους περιορισμούς στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα στην ΕΕ πολύ πριν από τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. 

Ο συνδυασμένος αντίκτυπος της δόλιας ατζέντας ESG του Fink στην κυβέρνηση Μπάιντεν και της τρέλας μηδενικού άνθρακα της ΕΕ δημιουργεί τη χειρότερη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση στην ιστορία.

*

Ο William Engdahl είναι στρατηγικός σύμβουλος επενδύσεων και λέκτορας, έχει πτυχίο πολιτικής από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και είναι συγγραφέας ενός βιβλίου μπεστ σέλερ για το πετρέλαιο και τη γεωπολιτική.


Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση.

Σημειώσεις

[i] Larry Fink, A Fundamental Reshaping of Finance, Επιστολή προς τους διευθύνοντες συμβούλους, Ιανουάριος 2020, https://www.blackrock.com/corporate/investor-relations/2020-blackrock-client-letter

[ii] Ό.π.

[iii] Τσβετάνα Παρασκόβα, Γιατί οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους σε έργα ορυκτών καυσίμων;, OilPrice.com,


[iv] Joseph Toomey, Energy Inflation Was by Design, Σεπτέμβριος 2022, https://assets.realclear.com/files/2022/10/2058_energyinflationwasbydesign.pdf

[v] Ό.π.

[vi] Fox Business, Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, λέει ότι μπορεί να μην υπάρξει ποτέ άλλο διυλιστήριο πετρελαίου που χτίστηκε στις ΗΠΑ, στις 3 Ιουνίου. 2022, https://www.foxbusiness.com/markets/chevron-ceo-oil-refinery-built-u-s








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου