Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

ΠΡΙΝ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΩ – ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ; 




Στο φως έχει έρθει το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που άνοιξε το δρόμο για την ψηφιακή εκδοχή του ευρώ, ωστόσο παρουσιάζονται έντονες ανησυχίες από ευρωπαίους αξιωματούχους ιδίως σε ό,τι αφορά το απόρρητο και τις πιθανή ισχύ που μπορούν να αποκτήσουν από αυτό οι κυβερνήσεις. 

«Αυτό δεν είναι ένα έργο του Big Brother», δήλωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος Οικονομικών Mairead McGuinness στους δημοσιογράφους την Τετάρτη (28/6), αφού παρουσίασε στον Τύπου αυτό που -εάν γίνει πραγματικότητα- ουσιαστικά θα αποτελέσει μια εικονική επέκταση τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ διακανονίζοντας τις πληρωμές σε ολόκληρη την ευρωζώνη σε δευτερόλεπτα.

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι το ψηφιακό ευρώ υπερβαίνει την παροχή ενός δημόσιου αγαθού και θα διασφαλίσει ότι το νόμισμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν μία ψηφιακή οικονομία, όπου κυκλοφορούν κρυπτονομίσματα και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ονειρεύονται να τυπώσουν δικό τους χρήμα.

Ωστόσο στον αντίποδα οι οι επικριτές φοβούνται ότι θα δώσει στις κυβερνήσεις έναν τρόπο να καταλάβουν συγκεκριμένα patterns στην αγοραστική συμπεριφορά. Κάποιοι ακόμα πιο σκληροπυρηνικοί, απεικονίζουν το ψηφιακό ευρώ ως ένα κρυφό σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των μετρητών και την ολοκληρωτική επιτήρηση των αγοραστικών συνηθειών των ανθρώπων.

Η ανησυχία για το όλο project εκφράστηκε και από μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από την ομάδα της προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen να καθυστερήσει την πρόταση μέχρι μετά το καλοκαίρι λόγω ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο των πληρωμών. 

Ωστόσο επανήλθε σε καλό δρόμο μόνο μετά από παρέμβαση του McGuiness και του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Valdis Dombrovskis – μαζί με την εισαγωγή ενισχυμένου απορρήτου ως μίας δικλείδα ασφαλείας για την ιδιωτικότητα των συναλλαγών.

Για την επίτροπο Οικονομικών McGuiness «Το να περιγράψεις ένα ψηφιακό ευρώ δεν είναι εύκολο» και βγάζοντας από την τσέπη ένα πάκο με παλιά χαρτονομίσματα συμπλήρωσε «Είναι πιο εύκολο να μιλάς για μετρητά γιατί είναι απτά».

Μία πλευρά της αγοράς έχει επίσης προχωρήσει σε κριτική του crypto-ευρώ καθώς ο φόβος τον τραπεζιτών είναι ότι οι αποταμιευτές μπορεί να προτιμήσουν να τα κρατήσουν αντί να πληρώσουν για να βάλουν χρήματα σε λογαριασμούς.


Τέλος, Δεξιοί ευρωβουλευτές έχουν ήδη κατακρίνει το project σαν προσπάθεια «μετατροπής της κοινωνίας της ΕΕ σε Σοβιετική Ένωση».

Σε κάθε περίπτωση, προτού παρθούν οποιεσδήποτε τελικές αποφάσεις από πλευράς ΕΕ θα πρέπει να διεξαχθεί ένας γύρος συζητήσεων και διαπραγματεύσεων τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου