Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΚΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΗΣ CIA ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΣΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ

ΤΟ ΣΚΙΩΔΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ



Η φάρσα της αμερικανικής δημοκρατίας αποκαλύφθηκε την περασμένη δεκαετία, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη δύο κυβερνήσεων: η μία ενός χωριού Ποτέμκιν, που μεταμφιέζεται ως η νόμιμη, εκλεγμένη εξουσία, και η άλλη ως μεγαθήριο μιας παράλληλης κυβέρνησης, που καλύπτεται από μυστικότητα και δεν λογοδοτεί σε κανένα.

Αυτή η τελευταία οντότητα, που εύστοχα αποκαλείται «Βαθύ Κράτος», έχει μεταστάσεις σε ένα γιγάντιο, αυτοσυντηρούμενο σύμπαν, ανεπαίσθητο από όλους εκτός από λίγους εκλεκτούς που έχουν κριθεί άξιοι της εμπιστοσύνης του.

Η αντίληψη ότι αυτός ο Λεβιάθαν λειτουργεί με πλήρη ατιμωρησία, η εσωτερική του λειτουργία αόρατη ακόμη και στα πιο αδιάκριτα μάτια, είναι μια υπενθύμιση ότι η έννοια της διαφάνειας στη διακυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σκληρό αστείο.

Τα γεγονότα του 2013, ιδιαίτερα το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο 1 λειτούργησαν ως καταλύτης για μια αυξανόμενη χορωδία φωνών για την αναγνώριση της ύπαρξης αυτού του σκιερού μηχανισμού.

Ο όρος «Deep State» έχει γίνει έκτοτε μια κραυγή συγκέντρωσης για όσους τολμούν να αμφισβητήσουν το status quo, ένας ευφημισμός για την εδραιωμένη, μη εκλεγμένη δομή εξουσίας που έχει εννοηθεί στον ίδιο τον ιστό της αμερικανικής πολιτικής. 

Η διχοτόμηση μεταξύ της ορατής κυβέρνησης, με τη μεγαλοπρέπεια και τις περιστάσεις της, και το αόρατο, ακαταλόγιστο Βαθύ Κράτος, απεικονίζει το χάσμα μεταξύ της ρητορικής της δημοκρατίας και της πραγματικότητας του αυταρχισμού.

Η πρώτη, η ορατή κυβέρνηση, είναι κάτι περισσότερο από μια παράσταση Punch και Judy, μια απόσπαση της προσοχής από τις πραγματικές μηχανορραφίες της εξουσίας.

 Οι κομματικές διαμάχες, η υπεροχή και η κενή ρητορική είναι όλα απλά παραθυρόφυλλα, μια πρόσοψη που έχει σχεδιαστεί για να κρατά τις μάζες ειρηνικές και αποσπασμένες ενώ οι πραγματικοί μεσίτες εξουσίας λειτουργούν ατιμώρητα.

Το Deep State, από την άλλη πλευρά, είναι το παγόβουνο κάτω από την επιφάνεια, η αόρατη δύναμη που οδηγεί το πλοίο του κράτους, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ονομαστικά στο τιμόνι. 

Η ύπαρξή του είναι ένα καυστικό κατηγορητήριο της αντίληψης ότι οι εκλογές μπορούν να επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή, μια υπενθύμιση ότι ο πραγματικός τόπος εξουσίας δεν βρίσκεται στον λαό, αλλά στη μη εκλεγμένη, αλόγιστη ελίτ που τραβούν τα νήματα από τα παρασκήνια.

Οι New York Times τελικά αποδέχθηκαν την ύπαρξη του βαθέος κράτους σε ένα Op-Ed 2 του 2013 , προσφέροντας έναν ορισμό που είναι ταυτόχρονα αποκαλυπτικός και ανεπαρκής. Σύμφωνα με τους Times, το βαθύ κράτος αναφέρεται σε «ένα δυσνόητο επίπεδο διακυβέρνησης ή υπερελέγχου που υπάρχει ανεξάρτητα από τις εκλογές και που μπορεί να εμποδίσει λαϊκά κινήματα ή ριζικές αλλαγές».

Πόσο απολαυστικά ευφημιστικό. Οι Times θα μας έβαλαν να πιστέψουμε ότι το βαθύ κράτος είναι ένα είδος μυστηριώδους, σχεδόν αιθέριας οντότητας που λειτουργεί εκτός των ορίων της δημοκρατικής λογοδοσίας. 

Αλλά η αλήθεια είναι πολύ πιο απαίσια. Η βαθιά κατάσταση δεν είναι κάποια αφηρημένη έννοια. Είναι μια πολύ πραγματική, πολύ απτή δύναμη που διαμορφώνει την πολιτική των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.

Το βαθύ κράτος είναι η πηγή της «βαθιάς πολιτικής» - των κρυφών, συχνά καταπιεσμένων πρακτικών και διευθετήσεων που στηρίζουν την άσκηση εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Αυτές είναι οι μυστικές συμφωνίες, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και οι μυστικές επιχειρήσεις που σκόπιμα αποκρύπτονται από το κοινό. Και είναι εδώ, στη σκιά, που το βαθύ κράτος λειτουργεί ατιμώρητα, απαλλαγμένο από τους περιορισμούς της δημοκρατικής ευθύνης.

Άλλοι, όπως ο Tom Hayden, αναφέρθηκαν στο βαθύ κράτος ως ένα «κράτος μέσα στο κράτος» 3 - μια οντότητα που λειτουργεί με τη δική της ατζέντα, τα δικά της συμφέροντα και τη δική της λογική. Και έχουν δίκιο.

Έχουμε δει αυτό το φαινόμενο να διαδραματίζεται επανειλημμένα, από τις θρασύδειλες επεμβάσεις της CIA στην Κούβα μέχρι την επίμονη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης Ομπάμα στις δυνάμεις της αντίδρασης. 

Θυμάστε το πραξικόπημα του 2009 στην Ονδούρα, το οποίο ο Ομπάμα αναγνώρισε σωστά ως «πραξικόπημα» - και στη συνέχεια δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει; Αυτό είναι το βαθύ κράτος σε δράση, μια δύναμη που είναι πέρα ​​από τον έλεγχο των εκλεγμένων αξιωματούχων, μια δύναμη που καθοδηγείται από τα δικά της συμφέροντα και τη δική της ατζέντα.

Η ύπουλη εξέλιξη ενός κράτους δύο επιπέδων αντικατοπτρίστηκε από την έντονη πόλωση της αμερικανικής κοινωνίας σε δύο διακριτές τάξεις: το πολυτελές «ένα τοις εκατό» και το μαχόμενο «ενενήντα εννέα τοις εκατό 4 ».

Αυτή η διχογνωμία έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από τη διχοτόμηση της οικονομίας των ΗΠΑ σε δύο ανόμοιες οντότητες: έναν εγχώριο τομέα που εξακολουθεί να υπόκειται σε κάποια φαινομενική επίβλεψη και φορολογία, και έναν διεθνή τομέα που λειτουργεί με σχετική ατιμωρησία, χωρίς περιορισμούς από τους περιορισμούς των ρυθμιστικών φορέων.

Η συμβιωτική σχέση μεταξύ αυτών των δυαδοτήτων έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη από την Επανάσταση του Ρέιγκαν του 1980, η οποία σηματοδότησε μια στιγμή ορόσημο στην κλιμάκωση της ανισότητας πλούτου στην Αμερική. 5

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η περίοδος είδε επίσης την άνοδο της Wall Street, της ενσάρκωσης του «ένα τοις εκατό», ως κυρίαρχης δύναμης στη διαμόρφωση του βαθέος κράτους.

Ο ρόλος της Wall Street στη διαιώνιση του βαθέος κράτους είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όπως θα δούμε, τα οικονομικά μεγαθήρια της Wall Street έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επέκταση της επιρροής του βαθέως κράτους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Και, σε ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της περιστρεφόμενης πόρτας μεταξύ του βαθέος κράτους και της οικονομικής ελίτ, το βαθύ κράτος θα ανταποδώσει αργότερα διευκολύνοντας την Επανάσταση του Ρίγκαν, η οποία εδραίωσε την κυριαρχία του «ένα τοις εκατό» και εδραίωσε περαιτέρω την λαβή του βαθέος κράτους στην αμερικανική πολιτική.

Τα προηγούμενα έργα μου έχουν εξιστορήσει την αμερικανοκεντρική αφήγηση της κάθοδος της χώρας στην αυτοκρατορία και την άνοδο του βαθέος κράτους. 

Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίσουμε το ευρύτερο παγκόσμιο πλαίσιο, όπου η αδυσώπητη πορεία προς μια παγκόσμια κοινωνία που κυριαρχείται από μια χούφτα υπερδυνάμεις έχει επιταχυνθεί από τις τεχνολογικές εξελίξεις στις μεταφορές, από τον σιδηρόδρομο του 19ου αιώνα έως το αεριωθούμενο αεροπλάνο του 20ου αιώνα και διαστημικό ταξίδι. 6

Η σεισμική αναδιάταξη του παγκόσμιου τοπίου καταλύθηκε περαιτέρω από τις καταστροφικές συνέπειες δύο παγκόσμιων πολέμων, που τελικά οδήγησαν στην παρακμή της κυριαρχίας της Βρετανίας, μια θέση που είχε αδιαμφισβήτητη από την εποχή του Ναπολέοντα.

Το κενό εξουσίας που προέκυψε πυροδότησε έναν πικρό Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και οι δύο υπερδυνάμεις αγωνίστηκαν για τη θέση τους στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. 

Ωστόσο, δεν ήταν αναπόφευκτο ότι αυτός ο Ψυχρός Πόλεμος θα εκφυλιζόταν στη βάναυση και λαθραία σύγκρουση που έγινε, με τη συνακόλουθη κατασκοπεία, τους πολέμους αντιπροσώπων και τις μυστικές επιχειρήσεις.

Για να κατανοήσουμε την κάθοδο σε αυτή την άβυσσο, πρέπει να εξετάσουμε την περίπλοκη αλληλεπίδραση παραγόντων και στις δύο πλευρές του Σιδηρού Παραπετάσματος, συμπεριλαμβανομένης της αδίστακτης περσόνας του Στάλιν και της ολοκληρωτικής ιδεολογίας του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τον ρόλο του αμερικανικού βαθέος κράτους, το οποίο, σε μια διεστραμμένη συμβίωση, ανταποκρίθηκε και μάλιστα αντικατοπτρίζει τον αυταρχισμό της Σοβιετικής Ένωσης, διαιωνίζοντας έτσι έναν κύκλο βίας και παράνοιας που θα όριζε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η αντίληψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένας αθώος παρατηρητής, που απλώς αντιδρούσε στη σοβιετική επιθετικότητα, είναι ένας βολικός μύθος που συσκοτίζει την υπηρεσία του αμερικανικού βαθύ κράτους στη διαμόρφωση της σύγκρουσης.

Ο άρχοντας της Wall Street

Επινοήθηκε στην Τουρκία το 1996, το «Deep State» αρχικά αναφερόταν στα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ στοιχεία εντός των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού που είχαν επανειλημμένα ανατρέψει τη δημοκρατική διαδικασία της χώρας μέσω της βίας και του εξαναγκασμού.

Ωστόσο, ο όρος έχει εξελιχθεί από τότε για να περιλαμβάνει όχι μόνο τα μυστικά δίκτυα εντός της κυβέρνησης, αλλά και τους ισχυρούς ξένους που τραβούν τα νήματα από τα παρασκήνια - συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον υπόκοσμο και τον σπάνιο κόσμο της υψηλής χρηματοδότησης.

Σε αυτό το δοκίμιο, θα χρησιμοποιήσω τον όρο «βαθύ κράτος» με την ευρεία του έννοια, για να περιγράψω τη συμβιωτική σχέση μεταξύ της μυστικής κυβέρνησης που λειτουργεί στις σκιές της Ουάσιγκτον και των ισχυρών συμφερόντων που την κατευθύνουν. 

Αυτό το «βαθύ πολιτικό σύστημα» χαρακτηρίζεται από την προθυμία του να λειτουργεί εκτός των ορίων του νόμου και της κοινωνίας, χρησιμοποιώντας λαθραία μέσα για την επίτευξη των στόχων του.

Στην καρδιά αυτού του βαθέως κράτους βρίσκεται μια διφορούμενη συμβίωση μεταξύ δύο ισχυρών οντοτήτων: των υπηρεσιών Beltway της σκιώδους κυβέρνησης, όπως η CIA και η NSA, που έχουν ιδρυθεί από το δημόσιο κράτος αλλά τώρα το επισκιάζουν, και την πολύ παλαιότερη εξουσία του Η Wall Street, με τις ισχυρές τράπεζες και τα δικηγορικά της γραφεία.

 Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Γουόλ Στριτ μπορεί να είναι ο απόλυτος ιδιοκτήτης του βαθέως κράτους, τραβώντας τα νήματα από τα παρασκήνια και αποκομίζοντας τα οφέλη των στρατηγικών της.

Σε τελική ανάλυση, η Wall Street είναι αυτή που έχει την οικονομική δύναμη να ανταμείψει κυβερνητικούς λειτουργούς με προσοδοφόρες δεύτερες καριέρες, πολύ πέρα ​​από τα πιο τρελά όνειρα ενός μισθωτού κρατικού υπαλλήλου. 

Αυτό είναι το φαυστιανό παζάρι που έχει γίνει, όπου το βαθύ κράτος εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εταιρικών αφεντικών του, ενώ το δημόσιο κράτος μένει να μαζέψει τα ψίχουλα.

Η δεκαετία του 1950 είδε την εμφάνιση της Wall Street ως ένα κυρίαρχο σύμπλεγμα, ένα μεγαθήριο που περιελάμβανε όχι μόνο τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά και τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, των οποίων οι συμφωνίες καρτέλ υπερασπίστηκαν με ζήλο την αμερικανική κυβέρνηση από τη δικηγορική εταιρεία της Wall Street, Sullivan and Cromwell. που λογάριαζε τους αδελφούς Ντάλες στις τάξεις της. Αυτό το μεγαλύτερο συγκρότημα, το οποίο αναφέρω ως ο υπερκόσμος της Wall Street, έχει μια μακρά και ιστορική ιστορία που εκτείνεται από τις πρώτες μέρες της αμερικανικής δημοκρατίας.

Η οξυδερκής παρατήρηση του Φράνκλιν Ρούσβελτ το 1933 στον φίλο του Συνταγματάρχη Ε.Μ. Χάουζ ότι «Η πραγματική αλήθεια… είναι, όπως εσείς και εγώ γνωρίζουμε, ότι ένα οικονομικό στοιχείο στα μεγαλύτερα κέντρα κατείχε την κυβέρνηση από την εποχή του Άντριου Τζάκσον» είναι μια απόδειξη. στη διαρκή επιρροή της Wall Street στην αμερικανική πολιτική.

Αυτή η επίγνωση επιβεβαιώνεται από την αξιοσημείωτη ιστορία του πώς μια ομάδα τραπεζιτών της Wall Street, συμπεριλαμβανομένου του παππού του Νέλσον Ροκφέλερ, Νέλσον Άλντριχ και Πολ Γουόρμπουργκ, συνήλθαν μυστικά το 1910 για να ιδρύσουν το Federal Reserve System. Αυτό το σύστημα, το οποίο ουσιαστικά συγκέντρωσε τον έλεγχο της προσφοράς συναλλάγματος και του τραπεζικού συστήματος της χώρας στα χέρια των μεγαλύτερων τραπεζών της, ήταν έκτοτε ο ακρογωνιαίος λίθος της ισχύος της Wall Street.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μια οιονεί κυβερνητική οντότητα που κυριαρχείται εδώ και καιρό από τα συμφέροντα της Wall Street, έχει αποδείξει με συνέπεια την ικανότητά της να ασκεί σημαντική πολιτική επιρροή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού ήταν η οικονομική κρίση του 2008, όταν η ηγεσία της Fed άσκησε επιτυχώς πιέσεις σε διαδοχικές κυβερνήσεις - πρώτα εκείνη ενός Ρεπουμπλικανό προέδρου του Τέξας και στη συνέχεια ενός Δημοκρατικού προέδρου της Μεσοδυτικής - για την παροχή δημόσιων πόρων για τη διάσωση της απερίσκεπτης διαχείρισης της Wall Street. τράπεζες.

Αυτές οι τράπεζες, που θεωρήθηκαν Too Big To Fail, ήταν επίσης φαινομενικά Too Big To Jail, αλλά όχι Too Big To Bail, όπως κατέστησαν σαφές οι ενέργειες της Fed. 7 Αυτό το επεισόδιο χρησιμεύει ως μια διεστραμμένη υπενθύμιση της βαθιάς επιρροής της Wall Street στην αμερικανική πολιτική και οικονομία.

Η Wall Street και η CIA

Η αιμομικτική σχέση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της CIA και της Wall Street απεικονίζει τέλεια την περιστρεφόμενη πόρτα που διαιωνίζει μια κουλτούρα φιλαρέσκειας και διαφθοράς.

Πάρτε, για παράδειγμα, την περίπτωση του Allen Dulles, ο οποίος το 1946 στρατολογήθηκε από τον στρατηγό Vandenberg, τότε Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, για να συντάξει προτάσεις για την εκκολαπτόμενη Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. 8

Ο Dulles, ένας Ρεπουμπλικανός δικηγόρος στο Sullivan and Cromwell στη Νέα Υόρκη, συγκέντρωσε αμέσως μια ομάδα έξι συμβούλων, πέντε εκ των οποίων ήταν επενδυτικοί τραπεζίτες ή δικηγόροι της Wall Street. 

Αυτή η μάστιγα των μυημένων θα συνέχιζε να διαμορφώνει τις πολιτικές της CIA, συμπεριλαμβανομένης της ανατροπής του καθεστώτος Arbenz στη Γουατεμάλα, μια κίνηση που συζητήθηκε και συζητήθηκε στους σπάνιους κύκλους του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. 9

Το παράδειγμα Dulles απεικονίζει τα πορώδη όρια μεταξύ της δημόσιας και της ιδιωτικής σφαίρας, όπου τα ίδια άτομα περιηγούνται αβίαστα στους διαδρόμους της εξουσίας, διακινώντας την επιρροή τους και διαμορφώνοντας την πολιτική που ταιριάζει στα συμφέροντά τους.

Η επιρροή του Dulles δεν μειώθηκε από τη μετάβασή του από δικηγόρο της Wall Street σε διευθυντή της CIA. αν μη τι άλλο, ενισχύθηκε. 

Ακόμη και πριν ενταχθεί επίσημα στη CIA το 1950, ο Dulles ήταν απασχολημένος με την ενορχήστρωση της αντισοβιετικής προπαγάνδας στο Βερολίνο, και μέχρι το καλοκαίρι του 1948, είχε ιδρύσει την Αμερικανική Επιτροπή για την Ενωμένη Ευρώπη (ACUE), μια μπροστινή οργάνωση που θα γινόταν η μεγαλύτερη CIA λειτουργία στη Δυτική Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 1950. 10

Τα όρια μεταξύ της δημόσιας υπηρεσίας και του ιδιωτικού συμφέροντος ήταν ευτυχώς ασαφή, καθώς ο Dulles και οι κοόρτες του συνέχιζαν την ατζέντα τους ατιμώρητα.

Χρηματοδότηση Μυστικών Επιχειρήσεων

Η πρώτη εισβολή της CIA σε μυστικές επιχειρήσεις εμπνεύστηκε από τους οικονομικούς μάγους της Wall Street, οι οποίοι είδαν την ευκαιρία να επηρεάσουν τις ιταλικές εκλογές του 1948 χρησιμοποιώντας «πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια σε δεσμευμένα κεφάλαια του Άξονα». 11 

Οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων ξεκίνησαν στο αποκλειστικό Brook Club στη Νέα Υόρκη, αλλά ο Allen Dulles, ακόμα δικηγόρος της Wall Street, έπεισε την Ουάσιγκτον να εξουσιοδοτήσει την επιχείρηση μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και της CIA. 12

Όπως σημείωσε ο ίδιος ο Dulles, «η σωστή λειτουργία της Επιτροπής μας [του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας] ήταν να καθορίσει τις γενικές γραμμές της πολιτικής και στη συνέχεια να αφήσει την εκτέλεση αυτής της πολιτικής στα διάφορα τμήματα και υπηρεσίες της κυβέρνησης». Σε αυτή την περίπτωση, η «εκτέλεση» περιελάμβανε τη χρήση κεφαλαίων του Άξονα που είχαν συλληφθεί για να επηρεάσουν τις ιταλικές εκλογές, μια κίνηση που δημιούργησε προηγούμενο για μελλοντικές παρεμβάσεις της CIA.

Ο φίλος του Dulles, Frank Wisner, ο οποίος είχε επίσης φύγει από τη Wall Street για να ενταχθεί στη CIA, επέβλεψε την επέκταση του προγράμματος μυστικών επιχειρήσεων της υπηρεσίας μέσω του νεοσύστατου Γραφείου Συντονισμού Πολιτικής (OPC).

Εν τω μεταξύ, ο Ντάλες, ακόμη δικηγόρος, έκανε επιτυχή εκστρατεία υπέρ του Σχεδίου Μάρσαλ, που είχε ως στόχο την ανοικοδόμηση της Δυτικής Ευρώπης. 

Ωστόσο, όπως αποκάλυψαν ο George Kennan και ο James Forrestal, το σχέδιο είχε έναν μυστικό κώδικα που επέτρεπε στη CIA να διεξάγει «πολιτικό πόλεμο» και να αφαιρέσει εκατομμύρια δολάρια από το σχέδιο. 13 

Αυτό δημιούργησε ένα ταμείο λάσπης που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η CIA για να στρατολογήσει τοπικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών.

Ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο ήταν ο Ίρβινγκ Μπράουν, μέλος της AFL που ενεπλάκη σε δραστηριότητες λαθρεμπορίου ναρκωτικών στην Ευρώπη. 

Ο Μπράουν χρησιμοποίησε κεφάλαια που εκτρέπονταν από το Σχέδιο Μάρσαλ για να ιδρύσει ένα «συμβατό αριστερό» εργατικό σωματείο στη Μασσαλία 14 , του οποίου ηγήθηκε ο Πιερ Φερί-Πιζάνι, ένας λαθρέμπορος ναρκωτικών συνδεδεμένος με τον διαβόητο άρχοντα του εγκλήματος της Μασσαλίας Αντουάν Γκουερίνι.

Ο Φέρι-Πιζάνι προσέλαβε καραγκιόζηδες για να επιτεθούν στους απεργούς κομμουνιστές λιμενεργάτες, μια κίνηση που εγκρίθηκε από τη CIA. Αυτό ήταν μόνο ένα παράδειγμα της προθυμίας της CIA να χρησιμοποιήσει παράνομα μέσα για να επιτύχει τους στόχους της, ένα μοτίβο που θα επαναλαμβανόταν στην Άπω Ανατολή.

Στην Ιαπωνία, η CIA ίδρυσε ένα μυστικό ταμείο γνωστό ως «M-Fund, 15 », το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. 

Ωστόσο, όπως και με το Σχέδιο Μάρσαλ, το M-Fund χρησιμοποιήθηκε επίσης για πιο κακόβουλους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης τοπικών περιουσιακών στοιχείων και της διεξαγωγής μυστικών επιχειρήσεων.

Το M-Fund ήταν ένα τεράστιο slush fund που υπήρχε για πάνω από 40 χρόνια και ο πραγματικός του σκοπός ήταν καλυμμένος με μυστικότητα. 

Όπως σημείωσε ένας παρατηρητής, «το M-Fund χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο για την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος στην Ιαπωνία αλλά, επιπλέον, για όλους τους σκοπούς για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν τα κεφάλαια του Σχεδίου Μάρσαλ στην Ευρώπη».

Με άλλα λόγια, το M-Fund ήταν ένα εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, που χρησιμοποιήθηκε για να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα και να επηρεάσει την εξέλιξη των γεγονότων στην Ιαπωνία.

Για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, η CIA συμμετείχε σε ένα πλούσιο πρόγραμμα επιδοτήσεων, διοχετεύοντας κεφάλαια σε δεξιά κόμματα σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ινδονησία. 

Η πηγή αυτών των κεφαλαίων καλύπτεται από μυστήριο, αλλά είναι πιθανό ότι αντλήθηκαν από τα κεφάλαια του Άξονα που είχαν καταληφθεί, τα οποία είχαν κατασχεθεί από τους Συμμάχους κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένας δημοφιλής μύθος προτείνει ότι το M-fund τροφοδοτήθηκε από χρυσό που λεηλατήθηκε από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του πολέμου, γνωστός ως « χρυσός της Yamashita ». Ωστόσο, η πραγματική προέλευση του M-fund παραμένει ασαφής.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι ότι η CIA προτίμησε να κρατήσει αυτά τα κεφάλαια μακριά από τα βιβλία, αφήνοντάς τα στα χέρια συνεργάσιμων συμμαχικών δυνάμεων. Αυτό περιελάμβανε άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως η Διοίκηση Οικονομικής Συνεργασίας (ECA), η οποία ιδρύθηκε το 1948 για να διαχειριστεί το Σχέδιο Μάρσαλ. 16 Η CIA συνεργάστηκε επίσης με εταιρείες πετρελαίου και ισχυρούς βασιλιάδες ναρκωτικών, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να παράσχουν οικονομική υποστήριξη για τις παράνομες επιχειρήσεις της.

Η εξάρτηση της CIA από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης συνεχίστηκε αμείωτη, ακόμη και όταν επέκτεινε τις δραστηριότητές της στη Νοτιοανατολική Ασία. Σε αυτήν την περιοχή, η ιδιόκτητη εταιρεία του οργανισμού, Sea Supply Inc., έπαιξε βασικό ρόλο στην υποστήριξη μιας παραστρατιωτικής δύναμης υπό την ηγεσία της CIA, της PARU. Η Sea Supply Inc. παρείχε μια υποδομή για μια προσοδοφόρα διακίνηση ναρκωτικών, η οποία βοήθησε στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της CIA στην περιοχή.

Η CIA φαίνεται επίσης ότι εργάστηκε σε συντονισμό με κονδύλια από διάφορες κυβερνητικές συμβάσεις των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η υπηρεσία συνεργάστηκε με την οργάνωση Howard Hughes, η οποία συμμετείχε σε μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου όπλων και της κατασκοπείας.

Η CIA συνεργάστηκε επίσης με αμερικανικές αμυντικές εταιρείες, όπως η Lockheed και η Northrop 17 , οι οποίες συμμετείχαν σε ξένες πωλήσεις όπλων. Αυτές οι εταιρείες διατηρούσαν συχνά τα δικά τους λάσπη κεφάλαια, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να δωροδοκήσουν ξένους αξιωματούχους και να εξασφαλίσουν προσοδοφόρα συμβόλαια.

Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα της συνεργασίας της CIA με τη Lockheed και τη Northrop είναι η περίπτωση της Ολλανδίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, της Ινδονησίας και της Σαουδικής Αραβίας. Σε κάθε μία από αυτές τις χώρες, η CIA συνεργάστηκε με τοπικούς αξιωματούχους και ηγέτες επιχειρήσεων για να εξασφαλίσει προσοδοφόρες συμφωνίες όπλων, οι οποίες συχνά διευκολύνονταν από δωροδοκίες και άλλες μορφές διαφθοράς.

Η εμπλοκή της CIA σε αυτές τις συμφωνίες συχνά κρυβόταν πίσω από ένα πέπλο μυστικότητας, αλλά είναι σαφές ότι η υπηρεσία έπαιξε βασικό ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών αμυντικών εταιρειών σε αυτές τις περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, οι πληρωμές του M-fund διαχειριζόταν η Kodama Yoshio 18 , ένα βασικό περιουσιακό στοιχείο της CIA στην Ιαπωνία. Η Kodama ήταν υπεύθυνη για τη διανομή εκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια από τη Lockheed για την εξασφάλιση στρατιωτικών συμβάσεων, μια επιχείρηση που η CIA γνώριζε αλλά ποτέ δεν αναγνώρισε δημόσια.

Το σύστημα πληρωμών της Lockheed ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με τη CIA να εμπλέκεται σε τουλάχιστον τέσσερις άλλες χώρες: την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ινδονησία και τη Σαουδική Αραβία. Η Lockheed, ο κατασκευαστής του κατασκοπευτικού αεροπλάνου U-2, ήταν ένας σημαντικός εργολάβος εκκαθαρισμένος από τη CIA και οι απολαβές του χρησιμοποιούνταν συχνά για την εξασφάλιση επικερδών στρατιωτικών συμβάσεων. 19

Στην Ολλανδία, ο δικαιούχος των αποδοχών της Lockheed ήταν ο πρίγκιπας Bernhard, στενός φίλος των διευθυντών της CIA Walter Bedell Smith και Allen Dulles. Ο πρίγκιπας Bernhard ήταν επίσης ο διοργανωτής της Bilderberg Group 20 , μιας μυστικής οργάνωσης που συγκέντρωνε ισχυρά άτομα από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική για να συζητήσουν παγκόσμια ζητήματα.

Στην Ιταλία, οι πληρωμές της Lockheed διεκπεραιώθηκαν μέσω μιας επαφής γνωστής ως «Αντιλόπη Τσαγκάρη», ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός εκείνη τη στιγμή. 21 Αυτός ήταν ένας έξυπνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι πληρωμές γίνονταν πάντα στο σωστό άτομο, ανεξάρτητα από το ποιος ήταν στην εξουσία.

Στην Ινδονησία, οι πληρωμές της Lockheed μετατοπίστηκαν τον Μάιο του 1965 σε ένα νέο συμβόλαιο με μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον επί μακρόν τοπικό αντιπρόσωπο της εταιρείας, August Munir Dasaad. 22

Αυτό ήταν μόλις έξι μήνες μετά τη μυστική απόφαση των ΗΠΑ να ζητήσουν από τη CIA να βοηθήσει κρυφά «άτομα και οργανώσεις προετοιμασμένες να αναλάβουν παρεμποδιστικά μέτρα κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδονησίας (PKI). 

Μακροπρόθεσμα, αυτό σήμαινε τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των «αντικαθεστωτικών στοιχείων» και άλλων πιθανών ηγετών ενός καθεστώτος μετά το Σουκάρνο». 23

Ο Ντάσααντ ήταν μακροχρόνιος υποστηρικτής του Σουκάρνο, αλλά τον Μάιο του 1965, έχτιζε ήδη συνδέσεις με τον τελικό διάδοχο του Σουκάρνο, στρατηγό Σουχάρτο. 

Ο συγγενής της οικογένειας του Dasaad, ο στρατηγός Alamsjah, γνώριζε τον Suharto και ήταν ο δικαιούχος του νέου λογαριασμού Lockheed. 24 Αφού ο Suharto αντικατέστησε τον Sukarno, ο Alamsjah διέθεσε κεφάλαια στον Suharto, κερδίζοντας την ευγνωμοσύνη του νέου Προέδρου. 25

Εν τω μεταξύ, η Stanvac, μια κοινοπραξία των εταιρειών Standard (αργότερα γνωστή ως Exxon και Mobil), αύξησε τις πληρωμές στην πετρελαϊκή εταιρεία του στρατού, την Permina, με επικεφαλής έναν ενδεχόμενο πολιτικό σύμμαχο του Suharto, τον στρατηγό Ibnu Sutowo.

Ο Alamsjah λέγεται ότι είχε συμμαχήσει με τον Ibnu Sutowo στη συνωμοσία εναντίον του Sukarno, μαζί με έναν καλά συνδεδεμένο Ιάπωνα πετρελαιάρχη, τον Nishijima Shigetada. 

Μετά την ανατροπή του Sukarno από τον Suharto, ο Fortune έγραψε ότι «η μικρή ακόμη εταιρεία του Sutowo έπαιξε βασικό ρόλο στη χρηματοδότηση αυτών των κρίσιμων επιχειρήσεων και ο στρατός δεν το ξέχασε ποτέ». 26

Η ειδική περίπτωση των μίζες της Lockheed στη Σαουδική Αραβία θα συζητηθεί αργότερα, αλλά αξίζει να σημειωθεί η σύνδεση μεταξύ πετρελαίου στη Μέση Ανατολή και πωλήσεων όπλων. Καθώς οι εισαγωγές πετρελαίου της Μέσης Ανατολής από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν, η πίεση στο ισοζύγιο πληρωμών των ΗΠΑ αντισταθμίστηκε από τις αυξημένες πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην περιοχή. 

Μεταξύ 1963 και 1974, οι πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν από το 10% των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων στο 36%, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προμηθεύουν τις μισές από αυτές τις πωλήσεις. 27


ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου