ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ – ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ – ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Γράφει ο Ηλίας Σταμπολιάδης
Οι ορυκτές πρώτες ύλες και τα καύσιμα είναι πεπερασμένα και κάποτε θα τελειώσουν στο σύνολο του πλανήτη με ρυθμό που εξαρτάται από τις καταναλωτικές απαιτήσεις του πληθυσμού παρά το ότι είναι άνισα κατανεμημένες.
Για τα μέταλλα ένα μέρος μπορεί να ανακυκλωθεί αλλά τα καύσιμα δεν ανακυκλώνονται, μόνο η φύση τα αναγεννά μέσω της φωτοσύνθεσης σε μία διαδικασία βραδύτερη από τον ρυθμό εξόρυξης και πρέπει να βρούμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως η πυρηνική ενέργεια, η αιολική και η ηλιακή.
Κάθε μία από αυτές έχει ορισμένες επιπτώσεις όπως, περιβαλλοντικές, κόστος επένδυσης αλλά και λειτουργίας. Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να γίνει σταδιακά και με γνώμονα τις ανωτέρω επιπτώσεις.
Μερικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ισχυρίζονται πολλοί όπως η αλλαγή τοπίου, προβλήματα στην πανίδα και χλωρίδα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν δημιουργικά και όχι αρνητικά.
Σήμερα οι εγκαταστάσεις καυσίμων αλλοιώνουν ήδη το περιβάλλον ενώ η χερσαία και θαλάσσια μεταφορά τους δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία ανεχόμαστε εξ ανάγκης.
Όσον αφορά τα πουλιά που τραυματίζονται ή ενοχλούνται από τις ανεμογεννήτριες ερωτώ, έχει υπολογίσει κανείς πόσα ατυχήματα και ενοχλήσεις σε ανθρώπους και ζώα προκαλούν τα αυτοκίνητα μας;
Σίγουρα το κέρδος αποτελεί κίνητρο για εγκληματικές πράξεις αλλά αυτές γίνονται από ασυνείδητους εγκληματίες που όταν αποκαλύπτονται πρέπει να τιμωρούνται.
Βέβαια υπάρχει πρόβλημα δικαιοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στον τόπο μας όπου πολλά οικονομικά σκάνδαλα αλλά και συνταγματικές παραβάσεις μένουν ατιμώρητες. Όσον αφορά τις πυρκαγιές δεν έχουμε το δικαίωμα να κατηγορούμε συγκεκριμένα άτομα ή υπηρεσίες πριν έχουμε στοιχεία.
Τα μόνα στοιχεία που έχουμε σαν πολίτες που αγνοούν τις υπηρεσιακές πληροφορίες προκύπτουν από την λογική και αυτήν μπορούμε να επικαλούμαστε. Π.χ. Για τις φωτιές δεν μπορούμε να κατηγορούμε τον εκάστοτε Πρωθυπουργό ή τον κάθε επιχειρηματία που ενδιαφέρεται για ανεμογεννήτριες.
Μπορούμε όμως να μιλάμε για εμπρηστές αλλά και για την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, που τον έχουν διαχειριστεί όλα τα διεφθαρμένα κόμματα, και δεν μπορεί να εντοπίσει τους εμπρηστές ούτε να ελέγξει τις πυρκαγιές αν και αυτό δεν είναι πάντα ανθρωπίνως δυνατόν.
Όσον αφορά τους επιχειρηματίες δεν έχουν λόγο να βάζουν φωτιές όταν υπάρχει νόμος του κράτους που ορίζει σε ποιές περιοχές μπορούν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες, ασχέτως εάν μπορεί να έχουν χρηματίσει κόμματα και δικαστές, πράγμα για το οποίο δεν έχουμε αποδείξεις.
Να μην ξεχνάμε ότι η εκμετάλλευση των ανέμων για τις ανθρώπινες ανάγκες είναι γνωστή από χιλιάδες χρόνια και εμείς οι Έλληνες καμαρώνουμε για την πολιτιστική συνεισφορά των ανεμόμυλων, που αν και σε ακινησία, τους χρησιμοποιούμε ως τουριστική ατραξιόν.
Παρόμοια επιχειρήματα μπούμε να διατυπώσουμε και για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μόνο που εδώ το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι όντως σημαντικό διότι δεν τοποθετούνται στις κορυφές όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι αλλά σε καλλιεργήσιμη γη μειώνοντας τις διατροφικές της αποδόσεις.
Δυστυχώς οι διαμαρτυρίες των κατοίκων έχουν άλλη σκοπιμότητα και οι υποκινητές τους εκμεταλλεύονται την άγνοια και την παραπληροφόρηση του κόσμου.
Το τι δώρα κάνει ο διευθυντής της ΔΕΗ στον εαυτό του και τους διευθυντές και το εάν το σπίτι του στις Κυκλάδες αξίζει 2,5 εκατ ή 2,5 δις αφορά το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που έχει τον έλεγχο της επιχείρησης.
Αυτό που εγώ θέλω να καταγγείλω είναι η βαθύτερη παραπληροφόρηση και απάτη που γίνεται για το θέμα της ενέργειας και τα περισσότερα λογικά στοιχεία που έχω για την καταγγελία τα αντλώ από τις επιστημονικές ανακοινώσεις του συναδέλφου Ομότιμου Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αντώνη Φώσκολου.
Η αρχή της απάτης είναι ότι τάχα η κλιματική αλλαγή που παρατηρούμε είναι αποτέλεσμα της καύσης των αερίων, υγρών και στερεών καυσίμων που παράγει διοξείδιο του άνθρακα ενώ η κλιματική αλλαγή είναι πλανητικό, αστρικό φαινόμενο.
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι απαραίτητο για την φωτοσύνθεση των φυτών στην στεριά και την δημιουργία πλαγκτόν στην θάλασσα που συνιστούν την απαρχή της τροφικής αλυσίδας και της ζωής.
Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία το διοξείδιο του άνθρακα της θαλάσσης εκλύεται στην ατμόσφαιρα όπως ξεθυμαίνουν η μπύρα και τα αεριούχα ποτά όταν αυξηθεί η θερμοκρασία τους και όχι το αντίθετο ότι δηλαδή η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνει την θερμοκρασία της στεριάς και της θάλασσας.
Με αυτήν την διεστραμμένη δικαιολογία περί κλιματικής αλλαγής εναντιώνονται στην χρήση των ορυκτών καυσίμων, αλλά κάνουν πολέμους για να τα εξασφαλίσουν.
Στην ουσία θέλουν να πουλήσουν μηχανήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που παράγουν οι τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες και τα επιβάλλουν στις υπόλοιπες παρά το γεγονός ότι έχουν μεγάλο επενδυτικό και λειτουργικό κόστος που μαζί με την κερδοφορία των επενδυτών ανεβάζουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή.
Είναι απαράδεκτο να διανέμεται ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά σε τιμή πολλαπλάσια από αυτήν που παράγεται από τον λιγνίτη ή το πετρέλαιο και ειδικά για την χώρα μας να μην εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης.
Αποτελεί οικονομική εκμετάλλευση των πολιτών όταν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ αποδίδουν 30% με το κέρδος να προέρχεται από την αυξημένη τιμή ρεύματος ενώ οι καταθέσεις των πολιτών στην τράπεζα αποδίδουν μόνο 0,2%.
Οι επιδοτήσεις και η αυξημένη τιμή ρεύματος δημιουργεί το κίνητρο των επιχειρηματιών στις ΑΠΕ και αυξάνει την ζήτηση τους από τις τεχνολογικά προηγμένες χώρες με το κόστος να μετατοπίζεται στους πολίτες των φτωχών χωρών.
Δυστυχώς αυτή η απάτη γίνεται αποδεκτή από πουλημένες κυβερνήσεις, που ακολουθούν εντολές έξωθεν, εις βάρος των πολιτών τους.
Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι είναι λάθος να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της Ευβοίας, του Ρεθύμνου, ή όπου αλλού για τις πυρκαγιές ότι τάχα μπαίνουν για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, άλλο είναι το κίνητρο των εμπρηστών.
Όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να διαμαρτυρηθούν για την ενεργειακή πολιτική που επιβάλλει το σύστημα. Εάν θέλουν να προλάβουν την επερχόμενη εξάντληση των ορυκτών καυσίμων ας δημιουργήσουν επιχειρήσεις κατασκευής ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στον τόπο μας και μετά μιλάμε για το που θα τα τοποθετήσουμε, όχι πάντως σε καλλιεργήσιμη γη.
Με αρκετά ήδη άρθρα μου έχω παρακινήσει τους πολίτες να μην πέφτουν στην παγίδα της κομματικής τάχα αντιπαράθεσης αλλά, με εθνική συνείδηση να στραφούν ενάντια στο σύστημα που είναι υπεύθυνο για τα μνημόνια, την προδοσία της Κύπρου και της Μακεδονίας, τον εθνομηδενισμό και την οικονομική μας εξαθλίωση που αντανακλάται στην υπογεννητικότητα και στον ξενιτεμό των νέων μας, φαινόμενα που συμβαίνουν παρά τις ξένες επενδύσεις και την ευημερία των αριθμών ανάπτυξης που μας παρουσιάζουν .
Η ευημερία των πολιτών μετράει. Δυστυχώς το κράτος έχει αποστασιοποιηθεί από τους πολίτες που τους χειρίζεται ως υπαλλήλους μίας ανώνυμης εταιρείας με δικό της αριθμό φορολογικού μητρώου και αξία της μετοχής του τα διεθνή χρηματιστήρια.
Ηλίας Σταμπολιάδης
τ. Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός
Υπάρχουν πολλά σωστά σημεία αλλά γιατί μόλις καεί μία περιοχή όπως στην Εύβοια και αλλού αμέσως δίδονται άδειες εγκατάστασης ανεμογεννητριών και όχι αναδάσωσης; Γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει είναι οι ανεμογεννήτριες και τα κέρδη επιχειρήσεων και των κατασκευαστών (π.χ. Γερμανίας). Ένα άλλο σημείο είναι ότι οι θόρυβοι από τις ανεμογεννήτριες είναι όχι μόνο ο δυνατός βομβος που ακούγεται πολύ μακριά (1,5 χμ και βάλε) αλλά και οι υποηχοι και υπέρηχοι από τα ειδικά γρανάζια και άλλα περιστρεφόμενα μέλη που τρελαίνουν ζώα και πτηνά και δεν έχουν καμμία σχέση με θόρυβο αυτοκινήτων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆκρως ΟΡΘΗ η θέση σας κ. Σταμπολιάδη. Οι σύγχρονοι Κοτσαμπάσηδες νομίζουν ότι θα κυβερνούν ισόβια... Πόσο σφάλουν.... Το ΕΘΝΙΚΩΣ ΟΡΘΟΝ, ΠΡΕΠΟΝ & ΔΙΚΑΙΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1936 ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ...ΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ...ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΑ ΟΛΕΘΡΙΑ ΛΑΘΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφή