Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΗΣ AGI ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ CLOUD; "ΜΑΓΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ"


"ΜΑΓΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ"
Η BIG TECH ΜΟΝΟΠΩΛΕΙ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ; 



Γράφει ο Τσάρλι Γκούο 


Με τις φήμες ότι η OpenAI αναζητά περισσότερη χρηματοδότηση, τα πράγματα θερμαίνονται στη σκηνή Venture Capital της Generative A.I. Ακριβώς όπως φέτος στο χρηματιστήριο έχει καταληφθεί από κεφάλαια που βάζουν χρήματα στα «υπέροχα επτά» (εικόνα παραπάνω), έτσι και μερικές εταιρείες έχουν αρχίσει να διαχωρίζονται στον τρόπο με τον οποίο επενδύουν στις κορυφαίες νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης. 

Με την Amazon να ασχολείται με την Anthropic και την Google να φημολογείται ότι θα είναι ένας τεράστιος υποστηρικτής της Character.AI στο εγγύς μέλλον, τα πράγματα είναι πραγματικά τώρα σε κίνηση.

Το 2023, οι "Magnificent Seven" διατήρησαν τον S&P ψηλά στις αγορές, ενώ οι άλλες 493 μετοχές όχι τόσο πολύ. Οι "Magnificent Seven" είναι οι Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla.

ρώτησα
Τσάρλι Γκούο ο οποίος είναι πολύ καλά καταρτισμένος σε αυτόν τον τομέα, για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Του Τσάρλι
Τεχνητή άγνοια είναι ένα από τα πιο διαυγή ενημερωτικά δελτία σε αυτόν τον τομέα με σεμινάρια, στρογγυλοποιήσεις και πολλές ευανάγνωστες έρευνες και τεχνογνωσία.

Εν τω μεταξύ, αυξάνεται η ανησυχία ότι μια υπερβολικά συγκεντρωμένη ιδιοκτησία της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης από λίγες εταιρείες θα μπορούσε πραγματικά να είναι επικίνδυνη για τον πολιτισμό. Διαβάστε αυτό στο πρόγραμμα περιήγησής σας για την καλύτερη εμπειρία ανάγνωσης.

Τον περασμένο μήνα, η Google συμφώνησε να ρίξει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην εκκίνηση AI Anthropic. Κανονικά, αυτό θα ήταν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να συγκεντρώσει μια εκκίνηση. Αλλά στην περίπτωση της Anthropic, δεν είναι καν η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει γίνει αυτή τη σεζόν - τον Σεπτέμβριο, η Amazon συμφώνησε να επενδύσει ξεχωριστά 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία *.

Εάν είστε περιστασιακός παρατηρητής της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει πολύς έντονος ανταγωνισμός. Δευτερόλεπτο παρά δευτερόλεπτο εβδομάδα φέρνει νέες κυκλοφορίες και νέες συγκρίσεις. Είναι το DALL-E 3 καλύτερο από το Midjourney; Θα εκθρονίσει τελικά το Google Gemini το GPT-4;

Αλλά πίσω από τα παρασκήνια, οι κορυφαίες νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης έχουν κάτι κοινό: ένα στενό σύνολο επενδυτών. Οι υπάρχοντες τεχνολογικοί γίγαντες αγοράζουν όλο και μεγαλύτερα μερίδια σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερα ποσά κεφαλαίου.

 Στην πραγματικότητα, το AI Supremacy έχει καλύψει πολλές από αυτές τις καλά χρηματοδοτούμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις σε προηγούμενες αναρτήσεις.

Ας δούμε λοιπόν γιατί οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης χρειάζονται τόσα πολλά μετρητά - και αν πρέπει να ανησυχούμε ότι μια χούφτα τεχνολογικών γιγάντων βρίσκονται πίσω από τους μεγάλους γύρους χρηματοδότησής τους.

«Εάν οι εκστρατείες φόβου [AI doomer] επιτύχουν, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αυτό που εσείς και εγώ θα αναγνωρίζαμε ως καταστροφή: ένας μικρός αριθμός εταιρειών θα ελέγχει την AI».

Yann LeCun, ένας από τους «νονούς της τεχνητής νοημοσύνης»
Γιατί οι νεοσύστατες επιχειρήσεις AI χρειάζονται τόσα πολλά μετρητά;

Σε αντίθεση με τις εταιρείες SaaS, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις AI έχουν πολύ διαφορετικές κεφαλαιακές ανάγκες. 

Το τελευταίο κύμα καταναλωτικών εφαρμογών και λογισμικού B2B χαρακτηρίστηκε από "blitzscaling", όπου οι εταιρείες που πέτυχαν προσαρμογή στην αγορά προϊόντων (ή μερικές φορές, ακόμη και αν δεν είχαν) θα αποτεφρώσουν μετρητά προκειμένου να αναπτυχθούν με μη βιώσιμα απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. 

Ανάλογα με την εταιρεία, αυτό σήμαινε πληρωμή για μάρκετινγκ, πρόσληψη πωλητών ή επιδότηση χρηστών. Προσωπικά, θα χάσω την εποχή των φθηνών διαδρομών Lyft και των παραδόσεων DoorDash.

Αλλά οι νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης δεν ξοδεύουν (ακόμη) τόνους μετρητών για την ανάπτυξη. Το ξοδεύουν για το προϊόν. Μοντέλα θεμελίωσης όπως το GPT-4 ή το Claude χρειάζονται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να εκπαιδευτούν και εκατομμύρια περισσότερα για να τρέξουν σε κλίμακα. Αυτά τα προκαταβολικά κόστη πηγαίνουν στη συλλογή δεδομένων, τις προπονήσεις και τις τελειοποιήσεις.

Μια παραδοσιακή εφαρμογή SaaS, μόλις κατασκευαστεί, κοστίζει σχεδόν μηδέν για τον επιπλέον χρήστη που εγγράφεται. Αυτό δεν ισχύει για τις εφαρμογές AI - κάθε δημιουργία κειμένου ή εικόνας κοστίζει ένα μετρήσιμο ποσό. Οι εταιρείες εργάζονται για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των μοντέλων τους, αλλά δεν έχουμε λύσει ακόμα το πρόβλημα.

Στα χαρτιά, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης είναι δεσμευμένες. Χρειάζεται σοβαρό κεφάλαιο για την κατασκευή και την εκπαίδευση νέων μοντέλων θεμελίωσης, αλλά η απόδοση επένδυσης δεν είναι καθόλου βέβαιη. 

Το GitHub Copilot είναι το μόνο προϊόν που γνωρίζω ότι έχει έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων και δεν χάνει τόνους χρημάτων στη διαδικασία. Αν και όταν εξετάζετε το κόστος εκπαίδευσης, δεν είναι σαφές εάν το Copilot είναι καθαρά κερδοφόρο σε ολόκληρη την ιστορία του.

Ποιος, λοιπόν, μπορεί να χρηματοδοτήσει τη νέα ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς τη βεβαιότητα των οικονομικών αποδόσεων; Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, και συγκεκριμένα πλατφόρμες cloud.
Γνωρίστε το νέο αφεντικό, όπως και το παλιό αφεντικό

Η OpenAI ξεκίνησε το τρέχον κύμα γύρων χρηματοδότησης δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν έκλεισε μια τεράστια επένδυση από τη Microsoft πέρυσι. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ποτέ, αλλά φημολογείται εδώ και καιρό ότι ήταν μια συμφωνία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην αρχή, πολλοί μπερδεύτηκαν γιατί 1) η OpenAI χρειαζόταν τόσο πολύ κεφάλαιο και 2) η Microsoft συμφώνησε να τους το δώσει. Αλλά με την κυκλοφορία του GPT-4, του Bing Chat και των πολλών Copilots της Microsoft, το διακύβευμα έγινε πολύ πιο σαφές.

Τους μήνες που ακολούθησαν, καθώς ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, οι επενδύσεις έχουν πάρει φωτιά. Οι εταιρείες μπορούν τώρα να συγκεντρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια (και στην περίπτωση της Anthropic, δισεκατομμύρια) δολάρια από επενδυτές. 

Αλλά αν κοιτάξουμε μερικές από τις καλύτερα χρηματοδοτούμενες εταιρείες AI, υπάρχει μια εκπληκτική τάση. Πολλοί από αυτούς έχουν πάρει χρήματα από τα ίδια πέντε ονόματα: Amazon, Google, Microsoft, Nvidia και Salesforce.

Παρακάτω είναι δέκα από τις καλύτερα χρηματοδοτούμενες εταιρείες AI (συν το Hugging Face, επειδή είναι πολύ σημαντικό για το οικοσύστημα AI). Από αυτές τις έντεκα, μόνο δύο (Cerebras και Scale AI) δεν έχουν λάβει επενδύσεις από μία από τις πέντε εταιρείες τεχνολογίας που αναφέρθηκαν.




Και δείτε πώς αναλύονται οι επενδύσεις:

Αυτά τα γραφήματα που δημιουργήθηκαν από
Τσάρλι Γκούο, παρακαλούμε πιστώστε τον εάν τα χρησιμοποιείτε.




Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτεροι επενδυτές είναι οι πάροχοι υποδομών και cloud. Όταν οι άνθρωποι ρωτούν "ποιοι είναι οι νικητές της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης;" - η σαφέστερη απάντηση μέχρι στιγμής είναι η Nvidia.

 Η εταιρεία έχει μια φανταστική θέση τόσο στο υλικό όσο και στο λογισμικό και αποκομίζει τα οφέλη με τη μορφή κεφαλαιοποίησης τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις λαμβάνουν εκατομμύρια από την Nvidia και τις στέλνουν πίσω για να αγοράσουν περισσότερες GPU.

Πέρα από την Nvidia, οι πλατφόρμες cloud όπως το GCP, το AWS και το Azure θα επωφεληθούν από την αυξημένη υιοθέτηση και χρήση AI - και φαίνεται να επενδύουν σε αυτό το μέλλον. Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τις GPU Nvidia μόνοι σας, θα πληρώσετε για μια πλατφόρμα cloud για να εκτελέσετε τα μοντέλα σας. 

Η Google είναι ένας συναρπαστικός παίκτης εδώ, δεδομένου ότι κατέχει το DeepMind, τον πιο προηγμένο ανταγωνιστή του OpenAI. Είτε πρόκειται για σκόπιμη στρατηγική είτε όχι, η Google αντισταθμίζει τα στοιχήματά της AI.

Όταν σκέφτομαι τη μεγάλη τεχνολογία σήμερα, υπάρχει η Google (γνωστή και ως Alphabet), η Amazon, η Microsoft, η Meta και η Apple. Από αυτές, οι τρεις πρώτες είναι όλες αυτές οι επενδύσεις, ενώ η Apple και η Meta δεν βρίσκονται πουθενά. Και ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμη τα γενετικά σχέδια AI της Apple, η Meta παίζει μεγάλο ρόλο στο τοπίο της AI.





Ο πίθηκος του χάους του Μέτα


Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη Microsoft, την Google και άλλους που ελέγχουν την επόμενη γενιά τεχνολογίας AI είναι η Meta. Αντί να επενδύσει σε νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, η στρατηγική της Meta φαίνεται να είναι να αναπτύξει μοντέλα αιχμής και στη συνέχεια να τα κυκλοφορήσει ανοιχτά.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε πολλά φανταχτερά προϊόντα AI μέχρι πολύ πρόσφατα, η Meta είναι στην πραγματικότητα μια ερευνητική δύναμη AI. Ο Yann LeCun, ένας από τους «νονούς της τεχνητής νοημοσύνης», ηγείται ερευνητικών ομάδων στη Meta για πάνω από μια δεκαετία. 

Και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης που αντιστέκεται στην αφήγηση «η AGI πρόκειται να μας σκοτώσει όλους». Συνολικά, οι ομάδες τεχνητής νοημοσύνης της Meta έχουν δημοσιεύσει πάνω από χίλιες δημοσιεύσεις - ένας συγκλονιστικός αριθμός.

Μετά τη διαρροή του αρχικού μοντέλου Λάμα, η εταιρεία υιοθέτησε μια στάση δημοσίευσης όχι μόνο του κώδικα μοντέλου (κάτι που πολλοί άλλοι έχουν κάνει) αλλά και των βαρών του μοντέλου - της «μυστικής σάλτσας» που απαιτείται για την αναπαραγωγή των μοντέλων. 

Το κορυφαίο μοντέλο τους είναι το Llama 2, ένας ανταγωνιστής του ChatGPT, αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη λίστα άλλων ανοιχτών μοντέλων. Καλύπτουν τη μεταγραφή, τη μετάφραση, την κωδικοποίηση, την υπολογιστική όραση και πολλά άλλα.

Κάνοντας το έτσι (σχεδόν) ο καθένας να μπορεί να τρέξει το Llama 2 ή οποιοδήποτε άλλο μοντέλο θεμελίωσης, η Meta ροκανίζει τις τάφρους των OpenAI, Anthropic και DeepMind. Και με τη σειρά της, μειώνει την αξία των επενδύσεων των ανταγωνιστών της.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της Meta να εκδημοκρατίσει την τεχνητή νοημοσύνη, εξακολουθεί να ελέγχει το σύνολο δεδομένων εκπαίδευσης και τη διαδικασία RLHF. Οι άδειές του είναι πολύ ανεκτικές, αλλά δεν είναι 100% ανοιχτού κώδικα. 

Και για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι ερωτευμένος με την ιδέα ότι ο Mark Zuckerberg μπορεί να είναι το μόνο που στέκεται ανάμεσα σε εμάς και την κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης της Amazon, της Google και της Microsoft.

Κορυφαία πρόσφατα άρθρα από Charlie Guo






Τι του προέδρου Μπάιντεν για την σημαίνει στην πραγματικότητα το εκτελεστικό διάταγμα τεχνητή νοημοσύνη



Η σαφήνεια, η ροή και η διορατικότητα της γραφής του Τσάρλι ξεχωρίζει πραγματικά. Μοιραστείτε τη γνώμη σας για το έργο του ή για αυτό το κομμάτι. Επανατοποθετήστε αυτήν την ανάρτηση για να δείξετε υποστήριξη.


Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Αυτή τη στιγμή, όλοι προσπαθούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το πράγμα AI. Ανάλογα με το ποιον ακούτε, μπορεί να είναι μια φούσκα, μπορεί να είναι η αυγή μιας νέας επανάστασης ή μπορεί να είναι η Το κουτί της Πανδώρας που οδηγεί στην καταστροφή της ανθρωπότητας. Αλλά ας αφήσουμε στην άκρη την αποκάλυψη της τεχνητής νοημοσύνης για μια στιγμή.

Υπάρχει ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο πρέπει να αντισταθούμε σε μερικές εταιρείες που ελέγχουν τα τελευταία και μεγαλύτερα μοντέλα θεμελίωσης. Στην επιδίωξη της προόδου, θέλετε νέο αίμα, νέα ταλέντα και νέες ιδέες. 

Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η βιομηχανία κινείται τόσο πιο γρήγορα από τον ακαδημαϊκό χώρο - οι εταιρείες δεν περιμένουν να πεθάνουν οι μεγαλύτεροί τους πριν αγκαλιάσουν νέες ιδέες.

Εάν η τεχνητή νοημοσύνη αποδειχθεί μια σημαντική (αλλά όχι συγκλονιστική) εφεύρεση, σίγουρα θα δούμε τους κατεστημένους φορείς να επωφελούνται. Θα υιοθετήσουν και θα διανείμουν την τεχνητή νοημοσύνη ταχύτερα από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και θα δούμε τη συνέχιση των πρόσφατων τάσεων. 

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα προσφέρουν προϊόντα AI φθηνά (ή δωρεάν), θα συλλέγουν τα δεδομένα μας για διαφημίσεις και εκπαιδευτικές διαδρομές και θα επικεντρώνονται κυρίως σε περιπτώσεις χρήσης B2B / B2C για παραγωγική AI. Αυτό δεν είναι ιδανικό, αλλά είναι ένα επιλύσιμο πρόβλημα.

Αλλά αν οι τεχνο-αισιόδοξοι έχουν δίκιο και η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει ολόκληρο τον κόσμο... Σε αυτή την περίπτωση, η συγκέντρωση της τεχνητής νοημοσύνης στα χέρια λίγων σημαίνει ότι τίθεται ένα ανώτατο όριο στις δυνατότητες της ανθρωπότητας ως είδος.

Δεν ξέρω ποιο σενάριο θα πραγματοποιηθεί. Δεν είμαι σίγουρος ότι κάποιος το κάνει. Είναι σαφές ότι οι κυβερνήσεις ανησυχούν αρκετά για την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να διασφαλίσουν ότι κάνουμε κάτι για να τις ρυθμίσουμε. 

Αλλά με όλους τους συνεχιζόμενους κανόνες, νόμους και εκτελεστικά διατάγματα, φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη (με ασφάλεια) διαθέσιμη σε περισσότερους από λίγους φύλακες.

*Το αν η Meta είναι πραγματικά "ανοιχτού κώδικα" ή όχι τα μοντέλα της ήταν ένα κάπως αμφιλεγόμενο θέμα. Η εταιρεία έχει δημοσιοποιήσει τα μοντέλα της και τα βάρη τους, αλλά έχει θέσει περιορισμούς στο ποιος μπορεί να τα χρησιμοποιήσει - απαγορεύοντας συγκεκριμένα σε εταιρείες με πάνω από 700 εκατομμύρια DAU.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου