Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΧΑΣΑΠΗ....


«ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ» ΖΗΤΗΣΕ ΔΗΜΟΣΙΩΣ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ



Την αποπομπή του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής άλλο στέλεχος που θα ορίσει το κόμμα Λικούντ, ζήτησε απόψε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12.

«Δεν μπορούμε να διεξάγουμε μια ευρεία (στρατιωτική) επιχείρηση με πρωθυπουργό κάποιον στον οποίο δεν έχουμε εμπιστοσύνη», είπε ο Λαπίντ, ζητώντας την αποπομπή του Νετανιάχου για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Χωρίς να κατονομάσει κάποιο στέλεχος του Λικούντ ως πιθανό αντικαταστάτη του Νετανιάχου, υποστήριξε ότι αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συμμερίζονται την άποψη πως είναι επιτακτική η αλλαγή σκυτάλης στον πρωθυπουργικό θώκο. 

Ο Λαπίντ διαβεβαίωσε πως το κόμμα του θα συμμετείχε σε ενδεχόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό την ηγεσία του Λικούντ, εφόσον αποφασιζόταν η αποπομπή του Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το κόμμα Λικούντ αναφέρει ότι είναι «θλιβερό και ντροπιαστικό» να παίζει ο Λαπίντ «πολιτικά παιχνίδια εν καιρώ πολέμου» επιδιώκοντας την αποπομπή του πρωθυπουργού «ο οποίος ηγείται της επιχείρησης» εναντίον της Χαμάς.

(Με πληροφορίες από Channel 12, Times of Israel)

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί κατεπειγόντως «παύση των εχθροπραξιών»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόψε ψήφισμα με το οποίο ζητεί κατεπειγόντως «παύση των εχθροπραξιών» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «για επαρκή αριθμό ημερών» ώστε να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ξεπέρασε το αδιέξοδο που είχε προηγηθεί, με τέσσερις ανεπιτυχείς ψηφοφορίες το προηγούμενο διάστημα, εγκρίνοντας τελικά ψήφισμα που ζητεί επίσης την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» από τη Χαμάς.


Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βρετανία – χώρες που διατηρούν δικαίωμα βέτο – απείχαν από την ψηφοφορία επί του σχεδίου που συνέταξε η Μάλτα. Τα υπόλοιπα 12 μέλη υπερψήφισαν.

Η προσπάθεια της Ρωσίας για τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, ώστε το ψήφισμα να συμπεριλαμβάνει έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» που θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάπαυση του πυρός, δεν καρποφόρησε.

Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε απόψε δεν διατυπώνεται καταδίκη της επίθεσης που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κάτι που ζητούσαν ΗΠΑ και Βρετανία. Υπογραμμίζεται η ανάγκη συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο – ιδίως σε ό,τι αφορά την προστασία αμάχων – και καλούνται οι αντιμαχόμενες πλευρές να μην στερήσουν από τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας στοιχειώδεις υπηρεσίες και την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ανάγκη.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με όπλα που ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν κατά την έφοδο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

Βίντεο που φέρεται να δείχνει οπλισμό της Χαμάς που εντοπίστηκε νωρίτερα σήμερα κατά την έφοδο ισραηλινών στρατιωτών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, έδωσαν απόψε στη δημοσιότητα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF). Λίγο αργότερα το βίντεο διαγράφηκε:

Κομάντος της μονάδας Shaldag και μέλη της 36ης ταξιαρχίας των IDF, που συμμετείχαν στην επιχείρηση, βρήκαν τον οπλισμό σε αίθουσα μαγνητικού τομογράφου (MRI), σύμφωνα με εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Στο βίντεο διακρίνονται πολλά τυφέκια εφόδου AK-47, χειροβομβίδες, γεμιστήρες και άλλος οπλισμός. Σε άλλη πτέρυγα βρέθηκε «τεχνολογικός εξοπλισμός» που υποδηλώνει ότι η Χαμάς διατηρούσε εκεί επιχειρησιακό αρχηγείο, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι εντοπίστηκαν επίσης «στολές της Χαμάς» πεταμένες στο πάτωμα, εκτιμώντας πως οι «τρομοκράτες» τις έβγαλαν και διέφυγαν απαρατήρητοι. «Τα ευρήματα αποδεικνύουν περίτρανα ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκε ως άντρο τρομοκρατών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο υποναύαρχος Χαγκάρι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των IDF, στη διάρκεια της επιχείρησης στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, ισραηλινοί στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με μαχητές της Χαμάς και σκότωσαν πέντε εξ αυτών.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

(Με πληροφορίες από Times of Israel, IDF)










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου