Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ


Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΗ




Γράφει ο Paul Craig Roberts*

Μετάφραση Romanos

Νεώτερη ενημέρωση: Ένας φίλος, ο George Abert, συνέστησε (να σκεφτούμε) την αιτία για την οποία οι Τούρκοι κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό-βομβαρδιστικό αεροπλάνο πάνω από τη Συρία. 

Οι Ρώσοι έχουν μια τεχνολογία που επέδειξαν πρόσφατα εναντίον των πλέον συγχρόνων  αμερικανικών  πυραυλοφόρων  καταδρομικών, καθώς και εναντίον των μαχητικών αμερικανικών αεροσκαφών του Ισραήλ. Η τεχνολογία ρίχνει τα συστήματα επικοινωνίας των εχθρικών δυνάμεων, αφήνοντας τους τυφλούς. 


O George αναρωτιέται αν το ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε, προκειμένου να παρακινήσουν τους Ρώσους να χρησιμοποιήσουν την άγνωστη τεχνολογία τους, όταν τα ρωσικά αεροσκάφη βρίσκονται στην περιοχή του ΝΑΤΟ μαζί με ισραηλινά αεροσκάφη. Στοιχηματίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην περιοχή όλους τους ειδικούς της Raven και της  ELINT με την ελπίδα ότι η Ρωσία θα κάνει χρήση της τεχνολογίας της και έτσι θα μπορέσουν να μάθουν αρκετά για αυτό το σύστημα, να το αντιγράψουν ή να μάθουν πώς θα το εμποδίσουν.

Η απρόκλητη κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Συρία εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα. Φαίνεται απίθανο, η τουρκική κυβέρνηση να μπορούσε να διαπράξει μια πράξη πολέμου ενάντια σε έναν πολύ πιο ισχυρό γείτονα, εκτός αν η Ουάσιγκτον είχε σχεδιάσει την επίθεση. Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν είναι πολύ ικανή, αλλά ακόμη και οι ανίκανοι γνωρίζουν ότι είναι προτιμότερο να μήν βρεθούν σε θέση να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τη Ρωσία.

Αν η επίθεση είχε σχεδιαστεί από κοινού με την Ουάσιγκτον, ήταν άραγε ο Ομπάμα που παρακάμφθηκε από τους νεοσυντηρητικούς που ελέγχουν την κυβέρνησή του, ή είναι και ο ίδιος ο Ομπάμα συνένοχος; Είναι σαφές ότι οι νεοσυντηρητικοί ενοχλούνται από πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου για ενότητα με τη Ρωσία εναντίον του ISIL και εύκολα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν  τις διασυνδέσεις τους με την Τουρκία για να στήσουν ένα γεγονός, το οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να χρησιμοποιήσει για να εμποδίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία.

Η συνενοχή της Ουάσιγκτον  φαίνεται σίγουρη, αλλά δεν είναι εντελώς απίθανο οι πολύ πλούσιοι Τούρκοι που προμηθεύονται πετρέλαιο από το ISIL να πήραν εκδίκηση από τη Ρωσία για την καταστροφή του πετρελαιοφόρου τους στο οποίο είχαν επενδύσει και είχαν στήσει μια κερδοφόρα επιχείρηση. Αλλά αν η επίθεση έχει μια ιδιωτική ή ημι-ιδιωτική προέλευση με διασυνδέσεις μεταξύ των γκάνγκστερ και των στρατιωτικών,  ο πρόεδρος της Τουρκίας θα υπερασπιζόταν την κατάρριψη με τέτοιες ψευδείς αιτιάσεις όπως η "εθνική άμυνα"; Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένα ρώσικο μαχητικό μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας...

Μην περιμένετε ότι οι πόρνες της δημοσιογραφίας θα διερευνήσουν οποιοδήποτε τέτοιο θέμα. Οι πόρνες της δημοσιογραφίας, όπως ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα Sarah Rainsford, αντιστρέφουν την ιστορία και ισχυρίζονται ότι η απώλεια του ρωσικού μαχητικού, και πριν απ΄αυτήν η πορεία του, αποδεικνύει ότι η πολιτική του Πούτιν με τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Işil έχει αποτύχει, καθώς οι Ρώσοι δεν αποτελούν ασφάλεια.

Οι απαντήσεις για την κατάρριψη είναι επίσης ενδιαφέρουσες. Από ό,τι άκουσα από την συνέντευξη Τύπου του Ομπάμα, ο ορισμός του Ομπάμα για «μετριοπαθείς αντάρτες της Συρίας" περιλαμβάνει όλες τις εξτρεμιστικές ομάδες της jihadish, όπως η Al Nursa και ISIL, που βρίσκονται στο επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων. 

Μόνο ο Άσαντ είναι ένας εξτρεμιστής. Ο Ομπάμα, ακολουθώντας τη γραμμή των νεοσυντηρητικών, λέει ότι ο Άσαντ έχει πάρα πολύ αίμα στα χέρια του, για να του επιτραπεί να παραμείνει πρόεδρος της Συρίας.

Ο Ομπάμα δεν μας διευκρινίζει για ποιό "αίμα στα χέρια του Άσαντ» μιλάει, αλλά εμείς μπορούμε να το πούμε. Το αίμα, είναι το αίμα του ISILδηλαδή των δυνάμεων καταπολέμησης του συριακού στρατού. Ο Ομπάμα δεν αναφέρεται καθόλου στο αίμα που υπάρχει στα χέρια του ISIL, αλλά ακόμη και οι πόρνες της δημοσιογραφίας μας έχουν διηγηθεί ιστορίες τρόμου που σχετίζονται με το αίμα στα χέρια του ISIL και με το οποίο ο Ομπάμα έχει συμμαχήσει.

Και τι γίνεται με το αίμα στα χέρια του Ομπάμα; Εδώ μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ποσότητα αίματος... Το αίμα ολόκληρων χωρών- της Λιβύης, του Αφγανιστάν, της Υεμένης, της Συρίας, και το αίμα των εθνοτικών Ρώσων κατοίκων της Ουκρανίας, που η μαριονέτα της κυβέρνησης Ομπάμα στο Κίεβο έχει χύσει , για να μην ξεχνάμε το Παλαιστινιακό, το αίμα που χύθηκε από το Ισραήλ με τη χρήση των όπλων που του παρείχαν οι ΗΠΑ.

Αν το αίμα στα χέρια του Άσαντ αποκλείει τον Άσαντ από την προεδρία, η πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αίματος στα χέρια του Ομπάμα αποκλείει εξίσου και τον Ομπάμα. Και τον Κάμερον. Και τον Hollande. Και την Μέρκελ. Και φυσικά τον Νετανιάχου.

Καθ όλο το διάστημα κατά το οποίο η Ουάσιγκτον ενορχήστρωνε τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ουκρανία, η ρωσική κυβέρνηση μιλούσε λογικά και απαντούσε με διπλωματικό τρόπο στις πολλαπλές προκλήσεις. Η ρωσική κυβέρνηση ζητάει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι η Ευρώπη δεν ωφελείται από τις συγκρούσεις που δημιουργούνται από την Ουάσιγκτον και γιαυτό πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από μια πολιτική που είναι αντίθετη προς τα συμφέροντά τους. Αλλά η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι μια συλλογή χωρών υποτελών στους αμερικανούς, δεν είναι ανεξάρτητες χώρες ικανές να ασκήσουν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

Στην εκστρατεία του κατά του ISIL στη Συρία, η ρωσική κυβέρνηση επικαλείται τη συμφωνία που έγινε με τις χώρες του ΝΑΤΟ να αποφεύγεται η εμπλοκή τους στον αέρα. Τώρα η Τουρκία έχει παραβιάσει τη συμφωνία αυτή.

Μήν εκπλαγείτε αν η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στα λόγια της Δύσης και καμία ελπίδα για διπλωματικές επαφές με τη Δύση. Τώρα η ρωσική κυβέρνηση και ο ρωσικός λαός θα μάθει ότι το δόγμα Γούλφοβιτς εννοεί αυτά που λέει και είναι σε ισχύ εναντίον της Ρωσίας.

Από την ουκρανική επίθεση στο τροφοδοτικό της Κριμαίας με αποτέλεσμα την συσκότιση σε όλη την Κριμαία, η ρωσική κυβέρνηση έχει μάθει επίσης, ότι η κυβέρνηση-μαριονέτα της Ουάσιγκτον στο Κίεβο προτίθεται για περαιτέρω σύγκρουσεις με τη Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές από την αρχή ότι στόχος της δεν είναι το ISIL, είναι η ανατροπή του Άσαντ. Παρά την υποτιθέμενη επίθεση στην Γαλλία του ISIL, ο εκπρόσωπος Τύπου  του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ναύαρχος John Kirby, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να είναι μέλος του συνασπισμού κατά του ISIL αν δεν σταματήσει την ενίσχυση της κυβέρνησης του Άσαντ.

Η κατάρριψη όμως του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους έχει και μια καλή προοπτική για τη ρωσική κυβέρνηση διότι ενδεχομένως να την έσωσε από την συμμετοχή σε ένα συνασπισμό εντός του οποίου η Ρωσία θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο του πολέμου κατά του ISILενώ στο τέλος θα έπρεπε να αποδεχθεί και την ήττα της απομάκρυνσης του Άσαντ.

Στην πορεία, σε κάθε βήμα, η ρωσική κυβέρνηση κρατάει τα ισχυρά χαρτιά και δεν τα παίζει, αλλά αντ΄αυτού εμπιστεύεται τη διπλωματία. Όμως η διπλωματία έχει πλέον αποδειχθεί ότι είναι αδιέξοδη. Εάν η Ρωσία δεν συμμετέχει στο πραγματικό παιχνίδι και δεν αρχίσει να παίζει τα δυνατά χαρτιά της, θα ηττηθεί.


*Ο Paul Craig Roberts είναι αμερικανός οικονομολόγος, πρώην Υφυπουργός Οικονομικών υπεύθυνος για την Οικονομική Πολιτική της κυβέρνησης Ρήγκαν.


ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΑΡΘΡΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου