Σάββατο 11 Απριλίου 2020

ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΕΣ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


ΠΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ!



ΑΠΟ: Ομάδα Προσκυνητών Αγίου Όρους Αργολίδος 

ΠΡΟΣ: Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο 
Βασιλέως Κωνσταντίνου 31 
21100 Ναύπλιον 

Θέμα : Αίτημα για λειτουργία Ιερών Ναών μετά εκκλησιάσματος (λαϊκών) και τέλεση Θείων Μυστηρίων 

Σεβασμιώτατε,

Σας εκφράζουμε κατ’ αρχήν την χαρά μας διότι έχουμε ξανά την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να ζητήσουμε την πατερική και ποιμαντική σας καθοδήγηση. Είμαστε βέβαιοι ότι η Ορθόδοξος Πίστη σας, ο πλούτος των θεολογικών γνώσεών σας και η τιμία κρίση σας μπορεί να προσφέρει τις λύσεις στα θέματα Πίστεως που εναγωνίως αναζητούμε. 


Ο ήδη πολύπλοκος βίος μας, έχει για όλους μας πλέον γίνει πιό σύνθετος. Όπως ανέφερε και ο κ. Πρωθυπουργός «έχουμε πόλεμο εναντίον αοράτου εχθρού». Και φθάσαμε λοιπόν, σχεδόν διακόσιους χρόνους μετά την Παλιγεννεσία, ξανά στο σημείο όπου «ήταν όλα σιωπηλά, γιατί τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» (Εθνικός Ύμνος).

Αυτός ο πόλεμος και ο φόβος της απωλείας πλέον κυριαρχεί σε αυτόν τον αισθητό, τον υλικό κόσμο. Οι Χριστιανοί όμως γνωρίζουμε ότι «δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ’ εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου» (Εφεσ. 6:12).

Η ίδια μας η ύπαρξη είναι Δώρο Θεού και βεβαίως η παρούσσα ζωή είναι πολύτιμη. Είναι όμως το όχημα, το μέσον και όχι αυτοσκοπός. Παλεύουμε σ’ αυτήν την ζωή για το εισιτήριο για την Αιώνια Ζωή. 

Και στον αγώνα μας αυτόν είναι η Εκκλησία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και τα Θεία Μυστήριά Του που είναι τα όπλα μας. Μας τα παρέδωσε ο Θεάνθρωπος Χριστός, η Κεφαλή της Εκκλησίας, δια των Αποστόλων Του, των Αγίων Πατέρων και σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση και τις Άγιες Γραφές.

Είναι ίδιον των Χριστιανών και των Ελλήνων το θάρρος. Το θάρρος για την ελευθερία και την αλήθεια, πόσο μάλλον για την ομολογία της Αληθούς Πίστεως. Δεν μπορούμε λοιπόν να μένουμε απαθείς και σιωπηλοί όταν μας επιβάλλεται ο απεκκλησιασμός, η αποπομπή μας από τους Ιερούς Ναούς και η σιωπή.

Είναι ντροπή, είναι ολιγοπιστία και φύλλο συκής «η οικονομία της εκκλησίας» που επικαλείται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Σε ποία πνευματική κατάσταση θα βρίσκεται ο καθείς μας στις «κατ’ οίκον εκκλησίες» μας κατά την τηλε-μετάδοση των θείων λειτουργιών; 

Δεν πιστεύει ότι οι Ναοί είναι Ιεροί και ότι χαριτώνονται από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος; Τα μυστήρια της Μετανοίας, της Εξομολογήσεως και της Θείας Μεταλήψεως τι μυστήρια είναι όταν δεχόμαστε ότι είναι και μετρήσιμα και δυνάμενα να “καλουπωθούν” από τον ορθολογισμό της επίγειας επιστήμης;

Σεβασμιώτατε, 

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός μίλησε με απλά λόγια στο ποίμνιό Του. Το «ναί, ναί, το ού, ού». Διευκρίνησε επίσης ότι: «τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι και τα του Θεού, τω Θεώ». Πουθενά δεν διαβάζουμε «τα του Θεού, τω Καίσαρι». Ζούμε σε αυτό το κοσμικό κράτος και οι αποφάσεις του είναι σεβαστές. Το Σύνταγμα της Ελλάδος αναγνωρίζει από τα πρώτα του άρθρα:

α. Ως επικρατούσα θρησκεία την Aνατολική Oρθόδοξο Eκκλησία του Xριστού και το αυτοκέφαλο αυτής (άρθρο 3).

β. Την ισότητα των πολιτών (άρθρο 4), την απόλυτη προσωπική ελευθερία τους στην ανάπτυξη και την άσκηση των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων και το απαραβίαστο αυτής (άρθρο 5).

Ήδη έκριτοι νομικοί, πολιτικοί και ιατρικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Αντιλαμβα-νόμαστε ότι το ιατρικό προσωπικό δίνει τον αγώνα του και έχει τις ανησυχίες του για το δικό του αντικείμενο. 

Βεβαίως, να συμμορφωθούμε με τις κρατικές οδηγίες για τις συναθροίσεις και την κοινή λογική για την αποφυγή των λοιμώξεων. Είμαστε πρόθυμοι για να εκκλησιαστούμε και να κοινωνηθούμε, να τηρήσουμε εις το 2πλάσιο και 3πλάσιο ακόμη τις απαιτούμενες αποστάσεις. 

Είναι όμως κατάφωρα προσβλητικό για την προσωπικότητά μας και καταπιεστικό, άνισο και αντίθετο με το Σύνταγμα και την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να λειτουργούν οι ναοί του μαμωνά και του Ερμή (τράπεζες, super markets, MMM) αλλά όχι οι Ιεροί Ναοί του Κυρίου.

Πολλές φορές στην καθημερινότητά μας προτάσσουμε το «είμαστε σώμα με ψυχή». Όχι. Σύμφωνα με τους Αγίους Πατέρες είμαστε αθάνατες ψυχές με φθαρτό σώμα. Βοηθήστε μας να συμμετέχουμε στην λειτουργική ζωή και να λάβουμε το φάρμακο της ψυχής μας. 

Οι προσερχόμενοι συνειδητά επιθυμούμε να λάβουμε την Θεία Μετάληψη. Αφήστε μας να εξομολογηθούμε και να κοινωνήσουμε. Άλλωστε, ειναι η ρητή εντολή που έδωσε ο Χριστός μας: «Τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν» (Λουκ. 22:19).

Σεβασμιώτατε,

Σας παρακαλούμε θερμά, όπως ενεργήσετε προς όποιονδήποτε χρειασθεί (πρόσωπο, φορέα ή οργανισμό), και με όποιον τρόπο κρίνετε αναγκαίο ώστε κατά την ερχομένη Μεγάλη Εβδομάδα (αλλά και στην συνέχεια, καθ’ όλο το λειτουρικό έτος) στην Μητρόπολή μας:

α. Οι Ιεροί Ναοί να λειτουργούν ανοικτοί, μετά λαϊκού εκ-κλησιάσματος, κατά τα ανωτέρω,

β. Να συμμετέχουν οι πιστοί των Θείων Μυστηρίων, χωρίς πίεση χρόνου, όσος κι αν χρειασθεί για την τέλεσή τους, προκειμένου να τηρηθούν οι αποστάσεις (ακόμη και στο πολλαπλάσιό τους).

Επιθυμούμε τις άμεσες ενέργειές σας. Ανοίξτε τους Ιερούς Ναούς. Πιστεύουμε ότι ο ποιμαντικός σας θρόνος, σας αποδίδει το χρέος όπως με παρρησία ορθώσετε το ανάστημά σας και οδηγήσετε το ποίμνιό σας στην οδό του Κυρίου. Την δύσκολη και ανηφορική, αλλά την οδό του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.

Εάν όμως, παρ’ ελπίδα, δεχθείτε την καισαρική εξουσία ως ανωτέρα, θα είμαστε αναγκασμένοι και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην αναζήτηση ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ Ιερέων για την σωτηρία μας, για την Αλήθεια του Κυρίου, την Ορθοδοξία και την Ελλάδα μας.

Και μία τελευταία παράκληση: Η Ανάσταση του Κυρίου θα εορτασθεί την 19η Απριλίου. Ας είναι η ημέρα αυτή Ανάσταση, Λαμπρή και εορτή. Όλων μας. Η τυχόν συζητούμενη μεταφορά δεν θα είναι υπεκφυγή, δεν θα είναι δειλία, δεν θα είναι φαιδρή. Θα είναι αιρετική και ευθέως αντίθετη με την απόφαση της Α΄Οικουμενικής Συνόδου. Μη γέννοιτο.

Μετά του προσήκοντος σεβασμού,

για την Ομάδα Προσκυνητών Αγ. Όρους,

εν Χριστώ προσκυνητής

Ιωάννης Καρυανός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου