Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΟΛΙΑ "ΠΤΩΧΕΥΣΗ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


ΧΟΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!ΜΕΡΟΣ 1οΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

Σήμερα αρχίζουμε να δημοσιεύουμε το άρθρο-μαμούθ το οποίο για λόγους αναγνωσιμότητας σπάσαμε σε πέντε συνέχειες. Είναι άκρως ενδιαφέρον να δείτε ότι πίσω από την ορατή προδοσία της Ελλάδας υπάρχει ολόκληρο δίκτυο αθέατων προδοτικών ενεργειών...

Χορός κατασκόπων και εντελοδόχων πολιτικών εις βάρος της Ελλάδας!


Το βρώμικο παιχνίδι που στήθηκε από τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, σε βάρος της ασφάλειας της Ελλάδας, ξετυλίγεται σε μια έρευνα ποταμό, όπου αποκαλύπτεται πως στήθηκε ο ιστός της αράχνης και όλα τα εμπλεκόμενα σ' αυτήν πρόσωπα.

Ένα σκηνικό τρόμου, για το οποίο ο ελληνικός λαός είχε και εξακολουθεί να έχει άγνοια, καθώς δεν είχαν έρθει μέχρι πρόσφατα στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία...

Το σκάνδαλο "ΠΥΘΙΑ" με την απόπειρα δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, το σκάνδαλο της VODAFONE, που εκτός των παρακολουθήσεων, είχε και έναν νεκρό για τον οποίον δεν έχει έρθει μέχρι τώρα η απόδοση ευθυνών για την δολοφονία του, ο ρόλος της τότε ηγεσίας της ΕΥΠ επί ΓΑΠ και ΣΑΜΑΡΑ, ο ρόλος εξωθεσμικών αλλά και κορυφαίων πολιτικών προσώπων, η στοχοποίηση ενός ανωτάτου στελέχους της ΕΥΠ, του Κώστα Αγγελάκη από την "παρέα" του ΓΑΠ, ο υπόγειος πόλεμος Σαμαρά κατά Καραμανλή και οι διαρροές επι πρωθυπουργίας του από την ΕΥΠ προς την γερμανική BND, όλα συγκοινωνούντα δοχεία, στήνουν ένα γαϊτανάκι κατασκοπείας, εξουσίας και χρήματος, από αυτά που βλέπουμε μόνο σε ανάλογες ταινίες.

Απο την έρευνα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο σημερινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τρίπρας ο οποίος φαίνεται να ήξερε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ με ΠΟΙΟΥΣ ΑΚΡΙΒΩΣ συναντιόταν στην Αμερική για την τότε πολιτική εκστρατεία του.

Και αντι ο Τσίπρας να υποστηρίζει όλα όσα έκανε επι της πρωθυπουργίας του ο Καραμανλής για την Ελλάδα (καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, αγωγό φυσικού αερίου, αμετακίνητη στάση για την ονομασία της FYROM, την στενή παρακολούθηση των συνόρων της Ελλάδος, κ.τλ.), πήγε και εκμαίευσε ΧΆΡΕΣ απο εκείνους που ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ όλα όσα έκανε για την Ελλάδα ο Καραμανλής!

Το κουβάρι της βρώμικης ιστορίας, ξετυλίγεται στην έρευνα που ακολουθεί.

Η καταδίκη για όλα εκείνα τα πρόσωπα που έστησαν τον ιστό της αράχνης, είναι θέμα της Δικαιοσύνης.

Το άγνωστο παρασκήνιο για τις στενές σχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου με την Ουάσινγκτον
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της τότε υπουργού Εξωτερικών, πρώην πρώτης κυρίας και σήμερα υποψήφιας για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο (με τα ποσοστά της να έχουν πάρει την κατιούσα λόγω και των τελευταίων αποκαλύψεων) βρίσκονται αυτή την εποχή στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης των ΗΠΑ σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία


Η αιτία είναι ότι, όπως αποκαλύφτηκε τον Μάρτιο του 2015, η κυρία Κλίντον χρησιμοποιούσε από το 2009 έως το 2012 προσωπικό λογαριασμό e-mail μέσω server που ήταν εγκατεστημένος στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, αντί όλα τα μηνύματά της να διεκπεραιώνονται μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Η αποκάλυψη προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ, καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών αφενός παραβίασε όλους τους κανονισμούς ασφάλειας -αφού τα μηνύματά της θα μπορούσαν να υποκλαπούν από τη Ρωσία, την Κίνα ή και από τρομοκράτες-, αφετέρου καταπάτησε όλες τις διατάξεις περί διαφάνειας και ευθύνης υπουργών. Τα αρχεία και τα e-mails του προέδρου και των υπουργών στις ΗΠΑ θεωρούνται δημόσια έγγραφα που είναι σημαντικά για τον έλεγχο της συμμόρφωσής τους προς τον νόμο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μαγνητοταινίες επί Νίξον με το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ και τις εντολές του επιτελείου Ρέιγκαν στο σκάνδαλο Ιράν – Κόντρας.


Ενώπιον της γενικής κατακραυγής, η Χίλαρι Κλίντον -αφού παραδέχτηκε ότι είχε ήδη διαγράψει 32.000 «προσωπικά» μηνύματα- υποχρεώθηκε να παραδώσει τον Ιούνιο τον επίμαχο server στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από τότε έχει αρχίσει ο «αποχαρακτηρισμός» διαβάθμισης απορρήτου και η διάθεσή του στις αρμόδιες ερευνητικές επιτροπές του Κογκρέσου.
Αν και τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται πολλές αποκαλύψεις (που ίσως και να εξηγούν τον φόβο του Γιώργου Παπανδρέου να κατεβεί στις εκλογές και την ουσιαστική αποχώρησή του από τον δημόσιο βίο), τα έως τώρα λίγα διαθέσιμα e-mails προσφέρουν μια χρησιμότατη εικόνα για την επικοινωνία του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας με τις ΗΠΑ:

1. Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009, στις 8.58 το πρωί, ο Στρόουμπ Τάλμποτ (επί σειρά ετών στέλεχος του περιοδικού «Time», υφυπουργός Εξωτερικών το 1994-2001 επί Μπιλ Κλίντον και από τον Δεκέμβριο του 2011 πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) γράφει στη Χίλαρι: «Συγχαρητήρια για [τη συμφωνία διπλωματικών σχέσεων] Αρμενίας – Τουρκίας. Δύσκολο πράγμα, ξέρω. Μεγάλο επίτευγμα. Είμαι στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Π. (σ.σ.: εννοεί προφανέστατα τον Γιώργο Παπανδρέου), που έχει κερδίσει τις εκλογές μία εβδομάδα νωρίτερα) θα είναι μεγάλη βοήθεια».


Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο κ. Τάλμποτ, ο οποίος επισκεπτόταν την Αθήνα υπό την ιδιότητα του προέδρου του “Brookings Institution”, είχε ήδη καταλήξει στη χρησιμότητα του Γ. Παπανδρέου για τα αμερικανικά συμφέροντα, αν και ακόμα δεν είχε μιλήσει μαζί του. Η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, και τα διαμειφθέντα περιέχονται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας, που είχαν διαρρεύσει από τα WikiLeaks. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Γ. Παπανδρέου εξηγεί στον Τάλμποτ και τον τότε πρεσβευτή Ντ. Σπέκχαρντ (σ.σ.: ίσως τον πλέον αποτυχημένο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Αθήνα τις τελευταίες δεκαετίες) την πολιτική του για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Ο κ. Τάλμποτ, «παλιά καραβάνα» στην πολιτική, δεν φαίνεται να ασχολείται και τόσο πολύ με όσα λέει ο Ελληνας πρωθυπουργός, καθώς το μόνο αποτέλεσμα της συνομιλίας τους είναι η συμφωνία ανταλλαγής ιδεών σε θέματα ίντερνετ και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

2. Περίπου μία ώρα αργότερα, στις 10.08, η Χίλαρι Κλίντον απαντά στο e-mail του Τάλμποτ για τη χρησιμότητα του Γιώργου Παπανδρέου: «Ευχαριστώ. Μόλις μίλησα με τον Γιώργο από το αεροπλάνο, πριν προσγειωθώ στο Δουβλίνο, και συμφωνώ. Να έχεις ασφαλή ταξίδια».

3. Στις 8 Φεβρουαρίου 2010, το απόγευμα, το επιτελείο της Χίλαρι την ενημερώνει για τις εκκρεμότητές της και για την επιθυμία του Γ. Παπανδρέου και των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας Γκ. Βέστερβελε και της Βρετανίας Ντ. Μίλιμπαντ να μιλήσουν μαζί της στο τηλέφωνο. Η υπουργός Εξωτερικών απαντά: «Αν μπορείς να πιάσεις τον Βέστερβελε, θα ήμουν ευτυχής να μιλήσω, αλλά κράτα [γι’ αργότερα] τους άλλους δύο».
Δεν είναι γνωστό τι ήθελε να πει -και αν τελικά το είπε- ο Γ. Παπανδρέου στη Χ. Κλίντον. Το πιθανότερο είναι ότι το θέμα είχε να κάνει με την επικείμενη χρεοκοπία της χώρας, γιατί τρεις ημέρες αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου τελικά εξεδόθη μια απλή δήλωση στήριξης της Ελλάδας, καθώς έως τότε απαγορευόταν στα κράτη-μέλη να «διασώζουν» άλλα.

4. Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010, από τις 13.00 έως τις 14.00, το πρόγραμμα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προβλέπει τέσσερις τηλεφωνικές επικοινωνίες. «Πιθανόν», όπως αναγράφεται, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ισπανίας, της Δανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Εκείνη την περίοδο -και έως τον Σεπτέμβριο του 2010- ο Γ. Παπανδρέου ήταν και υπουργός Εξωτερικών, με αναπληρωτή τον Δ. Δρούτσα, ο οποίος είχε συναντήσει τη Χ. Κλίντον στην Ουάσινγκτον την 1η Φεβρουαρίου. Δεν είναι σαφές ποιον από τους δύο αφορά ο προγραμματισμός του τηλεφωνήματος.

5. Τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2010 (δηλαδή περίπου 10 ημέρες μετά το περίφημο διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελόριζο και ανήμερα της επίσημης υποβολής του ελληνικού αιτήματος για το πρώτο Μνημόνιο των 80 δισ. ευρώ) η σύμβουλος και προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τσέριλ Μιλς στέλνει στη Χίλαρι την περίληψη των πρωινών υπηρεσιακών συσκέψεων. Σύμφωνα με το e-mail, o βοηθός υπουργός Εξωτερικών Φιλ Γκόρντον (παλαιός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου) παρουσιάζει μια περίπου ειδυλλιακή εικόνα, αναφέροντας: «Η Ελλάδα εμφάνισε βελτιωμένο πακέτο λιτότητας. Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου απηύθυνε μια καλή ομιλία προς τη χώρα. Οι Γερμανοί συνεχίζουν με κονδύλια υποστήριξης. Οι αγορές, ανάμεικτες σήμερα».

6. Το Σάββατο 26 Ιουνίου, στη 1.40 το πρωί, η υποδιευθύντρια του γραφείου της Κλίντον, η Χούμα Αμπεντιν, αναφέρεται σε άλλη μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παπανδρέου, αλλά τα έχει κάνει «μπάχαλο» με τα γεγονότα στην Ελλάδα. Γράφει μεταξύ άλλων: «Μόλις έστειλα τα χαρτιά για τηλεφωνική επικοινωνία με τη [βουλευτή Νέας Υόρκης] Νίτα Λόουεϊ και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Παπανδρέου. Νομίζω πως ο Τζέικ (σ.σ.: ένας άλλος σύμβουλος της Κλίντον) θα σου είπε ότι ο υπασπιστής του Έλληνα υπουργού Προστασίας του Πολίτη σκοτώθηκε κατά τις διαμαρτυρίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα (σ.σ.: αναφέρεται στον αστυνομικό διευθυντή Γ. Βασιλάκη, υπασπιστή του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δεν σκοτώθηκε στις διαδηλώσεις εκείνων των ημερών αλλά από έκρηξη βόμβας στο γραφείο του). 

Η Διεύθυνση Ευρώπης (του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) παρακάλεσε να κάνεις ένα συλλυπητήριο τηλεφώνημα στον υπουργό Εξωτερικών Παπανδρέου αυτό το Σαββατοκύριακο. Η εβδομάδα θα είναι σκληρή, πολιτικά και προσωπικά, για τον υπουργό Εξωτερικών (σ.σ.: εννοεί τον πρωθυπουργό). Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραιτήθηκε ως αποτέλεσμα των διαμαρτυριών και των θανάτων (σ.σ.: δεν υπήρξε παραίτηση Χρυσοχοΐδη). Ενημέρωσέ με, αν θέλεις». Σχόλιο δικό μας: Οι αμερικανοί αξιωματούχοι συνηθισμένοι βλέπετε από τις δικές τους πρακτικές σε ανάλογες περιπτώσεις το θεωρούσαν σίγουρο ότι ο Χρυσοχοΐδης θα έδειχνε τη στοιχειώδη ευθιξία να υπέβαλλε, τότε, την παραίτησή του… Αλλά φευ!!!

7. Την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 και πάλι η Χούμα Αμπεντιν, ενημερώνει την «H» (Hillary): «Πήρε και ο πρωθυπουργός Παπανδρέου. Θέλει να σου δώσει ενημέρωση από το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή» (σ.σ.: ο Γ. Παπανδρέου μόλις είχε επιστρέψει στην Αθήνα από το Ισραήλ).


Ο Γ. Παπανδρέου με το «βλέμμα» της πρεσβείας


10 Μαΐου 2014, ρεπορτάζ της Μαρίας Διαμαντοπούλου στο περιοδικό «Crash» του Γ. Τράγκα (Τεύχος Οκτωβρίου 2014, αριθμός 34) με τίτλο: Wikileaks: «Γιώργο γερά, να φύγει η δεξιά»


Αποσπάσματα – κλειδιά από τις αποκαλύψεις των Wikileaks
Ο «απίστευτος» Γιώργος Παπανδρέου, του Καστελλόριζου και των δηλητηριωδών δηλώσεων εκτίναξης των spreads, ο γόνος των Παπανδρέου που έμελλε να γκρεμίσει με τις επιλογές του εν μία νυκτί την εθνική μας κυριαρχία, έχει μάλλον το πράσινο παπάκι του ως φυλακτό, αφού έχει καταφέρει να παραμείνει στο απυρόβλητο παρά τον ορυμαγδό των κατηγοριών (βλ. Ρουμελιώτης, Τσοχατζόπουλος, Λίστα Λαγκάρντ κ.λ.π.), αποκαλύψεων (Wikileaks και απόρρητα τηλεγραφήματα του ΔΝΤ), αλλά και αντιπαραθέσεών του με βαριά ονόματα του ελληνικού πολιτικού γίγνεσθαι (ακόμη και του Κ. Σημίτη που κάποτε του έδωσε το περίφημο δαχτυλίδι).

Παρά την «καραντίνα» στην οποία τον έχουν βάλει ακόμη και πρώην στενοί του συνεργάτες και ανάμεσα στην «ανεμελιά» των οργανωμένων από αμερικανικό γραφείο, επί πληρωμή, δημοσίων εμφανίσεών του σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, ο ΓΑΠ μοιάζει να «υπερίπταται» της εγχώριας πολιτικής σκηνής, σχεδόν απειλητικά, διατηρώντας εξ όσων δηλώνει, προσδοκίες επανόδου του στους θώκους της εξουσίας –κύριος οίδε πως…
Για πρώτη φορά αποκαλύπτονται αποσπάσματα από τα απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας που αναρτήθηκαν στα Wikileaks, αλλά περιέργως δεν μεταφράστηκαν ολόκληρα ως σήμερα, ενώ περιέχουν σημαντικές και διαφωτιστικές πληροφορίες για τον πρώην πρωθυπουργό που τελευταίως κλήθηκε από πιστούς οπαδούς του «να σπρώξει γερά για να πέσει η Δεξιά».

Στην τελευταία του «εμφάνιση» κατάφερε το ακατόρθωτο, να κάνει κάποιους εκτός ΠΑΣΟΚ να δουν με συμπάθεια τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο. Μετά τις 45ήμερες, σύμφωνα με το γερμανικό FOCUS, πολυτελείς διακοπές του σε διάφορα ελληνικά νησιά, «προσγειώθηκε» στα εγκαίνια έκθεσης του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου, που διοργανώθηκε για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω «επευφημιών» και εκδηλώσεων «λατρείας» που του ήταν μάλλον ευπρόσδεκτες, καθώς δεν έκανε καμία προσπάθεια για να τις παρεμποδίσει.


Τα συνθήματα που ακούστηκαν την ώρα που ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τύχαινε θερμής υποδοχής από μικρή αλλά ηχηρή μερίδα οπαδών του αποτελούν τον ορισμό του υπαρκτού «σουρεαλισμού». Τα «Παπανδρέου – Παπανδρέου», «Σεισμός, σεισμός Σοσιαλισμός», «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Γιώργο αρχηγό» και «Γιώργο γερά, να πέσει η Δεξιά» (αυτό το τελευταίο ίσως είναι η επιτομή του όρου), έγιναν αντικείμενο μιάς μεγάλης συζήτησης στο διαδίκτυο σχετικά με το ψυχολογικό υπόβαθρο του «πασοκισμού» που οδήγησε σε πολλά «χαμόγελα» στην μπλογκόσφαιρα…


Η στάση του Βενιζέλου και η απάντηση Παπανδρέου
Στον αντίποδα, όταν μετέβη στο χώρο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν μέσα σε ατμόσφαιρα ψυχεδέλειας να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και το σύνθημα «Γιώργο γερά, να πέσει η Δεξιά», αποδοκιμάζοντας τον τωρινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρύψει τη δυσφορία του, που χαράχτηκε στον μορφασμό του προσώπου του. Λίγο αργότερα, από το βήμα είπε: «Άκουσα το σύνθημα «γερά να πέσει η δεξιά», θα μιλήσουμε την Τετάρτη για το πότε και πως φτάσαμε στη συνεργασία με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας», παραπέμποντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 3 Σεπτεμβρίου.


Ο Γιώργος Παπανδρέου μέσα σε αυτή την «πολύ ωραία ατμόσφαιρα» δεν το άφησε να πέσει κάτω: «Κανένας μας δεν είναι αλάθητος και πρώτος το ομολογώ. Ο κόσμος εκφράζει την αισιοδοξία του για μία νέα αρχή, θα προσπαθήσω να υπηρετήσω αυτή την απαίτηση όσο πιο απλά και ενωτικά με ευθύνη της ιστορίας» είπε και οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ως σχέδια για επάνοδό του στα πολιτικά πράγματα. Άλλωστε, οι προθέσεις του Γεωργίου διαφάνηκαν και πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, όταν απέστειλε το δικό του μαύρο «μήνυμα» προς τον ελληνικό λαό, στο οποίο εκτόξευε πυρά τόσο κατά του Σαμαρά όσο και του Τσίπρα.

Ο Παπανδρέου στα Wikileaks

Ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν τα ελληνικά μίντια τις αποκαλύψεις των Wikileaks για την εικόνα που είχαν οι ΗΠΑ για τον Παπανδρέου σε σχέση με τα συμφέροντά τους, έτσι όπως αυτά περιγράφονται στα απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Οι αμερικανοί έβλεπαν πολύ θετικά την ανάληψη της εξουσίας από τον Γ. Παπανδρέου και την απομάκρυνση από την λήψη των αποφάσεων του «Βούδα» και «απρόβλεπτου» Κ. Καραμανλή και οι λόγοι της προστασίας και στήριξής του αφορούσαν τα ενεργειακά, τα εθνικά θέματα, τη διάρρηξη, φυσικά, των σχέσεων με τη Μόσχα και δεν αποκλείεται την απόβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.


Ο Παπανδρέου θεωρείται ο άνθρωπος που «άνοιξε την κερκόπορτα», ανεξάρτητα αν υπήρχε και επιθυμία του Βερολίνου να χρησιμοποιηθεί η «τεχνογνωσία» του ΔΝΤ στα μνημόνια. Ο άνθρωπος – πολιτικός που καλείται «να ρίξει τη Δεξιά» περιγράφεται σε όλες τις απόρρητες εκθέσεις της αμερικανικής πρεσβείας ως «ο προθυμότερος των προθύμων» να διακόψει άμεσα τις σχέσεις με τη Μόσχα και να επαναφέρει στη γεωπολιτική «τάξη» τη χώρα.
Αποκαλύπτουμε τα μεταφρασμένα αποσπάσματα των εμπιστευτικών κειμένων – εκθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας (mot a mot), που σκιαγραφούν τις αμερικανικές μεγάλες «προσδοκίες» για την πολιτική και τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο Παπανδρέου στο ενεργειακό αλλά και στα εθνικά θέματα. Περιγράφουν όμως και τι έλεγε ο ίδιος και οι άνθρωποί του στους αμερικανικούς διπλωμάτες.


Στο τηλεγράφημα της 18/9/2009, με τίτλο «ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΜΗΝΥΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ», διακρίνεται μεταξύ άλλων το εξής απόσπασμα:
«Όταν κλήθηκε να συζητήσει κατά πόσον η ελληνική εξωτερική πολιτική θα διαφοροποιηθεί σε περίπτωση που το κόμμα της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ κερδίσει την κυβερνώσα ΝΔ του πρωθυπουργού Καραμανλή, η Λάμψα άσκησε κριτική στον Καραμανλή για τις στενές σχέσεις του με την Ρωσία και την Κίνα και τόνισε ότι η Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ θα προσανατολιστεί προς τα οικονομικά και εθνικά της συμφέροντα».


Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται λόγος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:
«Αν και ο Παπανδρέου αρέσκεται στο να αναφέρεται στην προσέγγιση με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ΥΠΕΞ ως μία ένδειξη των καλών σχέσεων που μπορούν να επέλθουν, η Λάμψα αναγνώρισε ότι, δέκα χρόνια μετά, οι παίκτες στην Τουρκία είναι πλέον διαφορετικοί. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύει ότι ο Παπανδρέου θα έχει περισσότερη αξιοπιστία με την Τουρκία στη δέσμευσή του να υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι καχύποπτη απέναντι στην τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ δεδομένης της στενής της σχέσης με την γαλλική κυβέρνηση».Σε άλλο σημείο του τηλεγραφήματος εντοπίζεται μία πιο άμεση αναφορά στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας αλλά και στην «προστασία» του Παπανδρέου από ενδεχόμενο χαρακτηρισμό του ως «αμερικανό» που θα μπορούσε να τον βλάψει εκλογικά.«Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας θα καλυτερεύσουν… από απόσταση» τιτλοφορείται το κομμάτι αυτό και αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, η Λάμψα προέβλεψε ότι η συνεργασία «θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα καλυτερεύσει» υπό μία κυβέρνηση της οποίας την πλειοψηφία θα έχει το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε τη συνέχιση της στήριξης των κοινών δράσεων σε θέματα όπως η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, το περιβάλλον, το Αφγανιστάν και το εμπόριο, αλλά σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μία καλά προετοιμασμένη στρατηγική επικοινωνίας προκειμένου να απομακρυνθεί ο Παπανδρέου από τους ισχυρισμούς των δεξιών ότι είναι αμερικανός, που θα μπορούσαν να υποθάλψουν πλάνες σχετικές με τον ελληνικό αντιαμερικανισμό και να βλάψουν τον Παπανδρέου στην ψηφοφορία. (σημείωση: ο Παπανδρέου είναι πράγματι γεννημένος στις ΗΠΑ και στο παρελθόν έχει έρθει αντιμέτωπος με κριτική από πολιτικούς και ΜΜΕ ότι παραείναι «αμερικανός»).Μετά την κατάρρευση του Σχεδίου Ανάν, εντύπωση προκαλεί και η προθυμία του Παπανδρέου, έτσι όπως σκιαγραφείται από τα λόγια της συνεργάτιδάς του, για γρήγορη «λύση» στο Κυπριακό.


«Η Λάμψα πιστεύει ότι το Κυπριακό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα στο να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Αν η διαμάχη μεταξύ των Ελληνοκυπρίων επιλυθεί, αυτό θα βοηθούσε να επιλυθούν και τα ζητήματα για τα Αιγαίο και να σφυρηλατηθεί ο δρόμος για μία καλύτερη συνεργασία σε θέματα όπως η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. 

Αναγνωρίζοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει για το Κυπριακό», η Λάμψα τόνισε ότι, «ακόμη και αν δεν μπορεί να σχηματιστεί μία ολοκληρωμένη συμφωνία για την Κύπρο, το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει να επιτευχθεί μία μερική λύση και μερική συμφωνία, προκειμένου να «αφεθεί μία ανοιχτή πόρτα».

Στο τηλεγράφημα με τίτλο «Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΚΑΙ ΤΕΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ TALBOTT» και ημερομηνία 14/10/2009 είναι ο ίδιος ο Παπανδρέου που δίνει το στίγμα του μετά την ανάληψη πλέον της εξουσίας.
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα αφορά τα ελληνοτουρκικά: «ΑΙΓΑΙΟ:


«Αν θέλετε τα νησιά μας, ποτέ δεν θα το λύσουμε», είπε ο Παπανδρέου στον Ερντογάν για το Αιγαίο, αλλά είπε ακόμη ότι αν το ζήτημα για την Τουρκία είναι πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, τον διεθνή χώρο, την υφαλοκρηπίδα και τους οικονομικούς πόρους, ο Παπανδρέου πιστεύει ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τεθούν ενώπιον ενός τρίτου μέρους όπως η Χάγη για να αποφασιστεί μία δίκαιη λύση, στην οποία θα μπορούσαν να μπουν υπό διαπραγμάτευση πάντα εκτός από την εθνική κυριαρχία. 

Αρνήθηκε την ιδέα των «γκρίζων ζωνών» και κατά τη γνώμη του αυτή εισήχθηκε αρκετά πρόσφατα ως πολιτικό τέχνασμα και δεν έχει νομική βάση. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σε αυτό άφησε παράθυρο λέγοντας ότι αν και η Ελλάδα αρνηθεί με σφοδρότητα κάθε ανταπαίτηση για την ελληνική εδαφική κυριαρχία, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει μία χώρα από το να φέρει όποιο θέμα θέλει στη Χάγη».


Το τηλεγράφημα συνεχίζει με ένα διευκρινιστικό σχόλιο του ίδιου του Σπέκχαρντ, του τότε πρέσβη, που είναι και ο συντάκτης του.
Σε άλλο σημείο του τηλεγραφήματος, ο Σπέκχαρντ φτάνει στο σημείο να ειρωνευθεί σχεδόν τον θαυμασμό του Παπανδρέου προς την ομάδα επικοινωνίας του Ομπάμα:


«Ο κ. Talbott προσκάλεσε τον Παπανδρέου στο Brookings για μία διάλεξη και συζητήσεις σε κλειστό κύκλο σε μία μελλοντική ημερομηνία, βολική για τον Παπανδρέου. 

Προσφέρθηκε επίσης να διευκολύνει την επαφή με την ομάδα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της καινούργιας διοίκησης που είναι υπεύθυνη για την καινοτόμο χρήση της τεχνολογίας της επικοινωνίας και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μετά την ορκωμοσία του Προέδρου. 

Ο Παπανδρέου είναι φανερά ερωτευμένος με την τεχνολογική ενημερότητα της διοίκησης Ομπάμα (πολλές αυθεντίες εδώ έχουν σημειώσει τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο εκστρατείες)».

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα με τίτλο «ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ» που είχε σταλεί λίγο νωρίτερα, στις 25/9/2009. Σε αυτό ο Σπέκχαρντ σημειώνει ακριβώς τα σημεία που θεωρεί ότι μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα συγκλίνει προς τα αμερικανικά συμφέροντα:


«Η Κύπρος, οι διαμάχες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο και το ζήτημα της ονομασίας της «Μακεδονίας», όλα πρόκειται να είναι εντός του πλαισίου της πολιτικής της καινούργιας κυβέρνησης και δεν περιμένουμε οποιεσδήποτε κόκκινες γραμμές να ξεπεραστούν. 

Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ο Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει σκληρά στο να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα των σχέσεων της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες. 

Αυτό από μόνο του μπορεί να μας βοηθήσει να φέρουμε τον ελληνικό και τον τουρκικό στρατό πιο κοντά σε μία συμφωνία για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο».
Πιο κάτω αναφέρει για τον Παπανδρέου

«υπάρχει πιθανότητα να κρατήσει το ΥΠΕΞ προσωπικά κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. Έχει ήδη δείξει δείγματα εναντίον του να επιδιώξει την πολιτική Καραμανλή προσέγγισης με τη Ρωσία – πυροδοτώντας έκρηξη όταν είπε ότι θα επανεξετάσει τη συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τις δεσμεύσεις σχετικά με τον αγωγό αερίου South Stream.

 Και είναι βέβαιο ότι θα πλησιάσει τους ομολόγους του σε Τουρκία και Δημοκρατία της Μακεδονίας».Τελικώς ο Γ. Παπανδρέου δεν «απογοήτευσε» τους Αμερικανούς την περίοδο που είχε το τιμόνι της χώρας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις πάμπολλες προσκλήσεις που δέχεται πλέον για να δώσει ομιλίες πέραν του Ατλαντικού.

Τελικώς ο Γ. Παπανδρέου δεν «απογοήτευσε» τους Αμερικανούς την περίοδο που είχε το τιμόνι της χώρας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις πάμπολλες προσκλήσεις που δέχεται πλέον για να δώσει ομιλίες πέραν του Ατλαντικού.

Διαλέξεις με το… αζημίωτο

Οι διαλέξεις του Παπανδρέου ανά την υφήλιο αλλά και η συχνότατη απουσία του από το ελληνικό Κοινοβούλιο ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα και προκάλεσε τα βέλη του γερμανικού περιοδικού FOCUS, που σχολίασε καυστικά και τα δύο. 

«Την περασμένη εβδομάδα» έγραφε τότε το περιοδικό, «κατέθεσε αίτημα παροχής αδείας στο κοινοβούλιο για να ταξιδέψει μαζί με τους πρώην υπουργούς Πάνο Μπεγλίτη και Γιάννη Μανιάτη στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής για τη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας είναι πρόεδρος. 

Με γέλιο και την επισήμανση ότι ο Παπανδρέου έτσι κι αλλιώς κάνει συνεχώς διακοπές, η άδεια εγκρίθηκε. «Θα γυρίσει πίσω, έτσι δεν είναι;» σχολίασε ένας βουλευτής» αναφέρει ο γερμανός συντάκτης.
Το Focus συνεχίζει τα «κολακευτικά» σχόλια, τονίζοντας ότι ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί ήδη μέλος του πρακτορείου ομιλητών Harvey Walker Agency (που εκπροσωπεί ακόμη και τον Μπιλ Κλίντον, τον Μπόνο, τον Σβαρτσενέγκερ κ.α.):


«Το κόμμα του Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, παλεύει εν τω μεταξύ για να μην πέσει στην αφάνεια. Τα ποσοστά δημοφιλίας έπεσαν σε μονοψήφια νούμερα, ενώ τα χρέη έχουν φτάσει στα 11,2 εκατομμύρια ευρώ.

 Ο Παπανδρέου δεν κινδυνεύει. Μπορεί με τις εμφανίσεις του ως επισκέπτης ομιλητής να βελτιώσει τη βουλευτική του αποζημίωση. Γύρω στα 40.000 ευρώ θα λάβει μέσω της Harvey Walker Agency στις αρχές Οκτωβρίου για μία ομιλία σε ένα συνέδριο στην Κύπρο».

Για τον πολιτικό, που τόσο ευπρόσδεκτος είναι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και που σύμφωνα με τους «οπαδούς» του θα «σπρώξει» για «να φύγει η Δεξιά», έχει πει πολλά και ο τέως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, αναφερόμενος στις ευθύνες του στον χειρισμό της υπόθεσης του χρέους.

Απόδοση ευθυνών στον Παπανδρέου από τον Π. Ρουμελιώτη

Το ιστορικό στέλεχος κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εγκαίρως ενημερωθεί ότι η «συνταγή» που επιλέχθηκε την άνοιξη του 2010 ήταν λανθασμένη και το πρόγραμμα δεν «έβγαινε» και ωστόσο αδιαφόρησε! 

Μάλιστα, κατά τον κ. Ρουμελιώτη, ο ίδιος ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, είχε τονίσει στον Παπανδρέου ότι το πρόγραμμα ήταν αδιέξοδο χωρίς ένα γενναίο κούρεμα.


«Από την αρχή έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά η Ελλάδα και η ευρωζώνη απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση. 

Δεν μου δόθηκε ποτέ πειστική απάντηση από τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου γιατί δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση του χρέους».Ο Παπανδρέου στο… Χάρβαρντ


Η σειρά διαλέξεων του Παπανδρέου στο Χάρβαρντ είχε τον «εμπνευσμένο» τίτλο «Επανασχεδιάζοντας την Ευρώπη» και επικεντρωνόταν σε θέματα λειτουργίας της Ευρώπης παγκόσμιας διακυβέρνησης και δημιουργίας παγκόσμιων οργάνων πέρα από τα εθνικά, μία ατζέντα που δείχνει σαφώς τις ιδεολογικές θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα.
Η ομιλία στο Χάρβαρντ, ωστόσο, απέκτησε έξτρα δημοσιότητα, αφού κρυφή κάμερα που την κατέγραψε καταδεικνύει ότι, παρά τις αρχικές αρνήσεις του, ο Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι ο Ρουμελιώτης είχε δίκιο στο ότι ήταν εν γνώσει του ότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε, χωρίς να παραλείψει βέβαια να δικαιολογηθεί για τους χειρισμούς του.


«Ζήτησα αναδιάρθρωση του χρέους κι εκείνος που είπε όχι ήταν η ΕΚΤ. Δεν θα έδιναν ποτέ την συγκατάθεσή τους, σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ ήταν εναντίον», ενώ καταλήγει «ή θα παίρναμε το πακέτο ή θα χρεοκοπούσαμε»…

Η παρουσία του, πάντως, στο Χάρβαρντ φαίνεται ότι του άνοιξε την όρεξη και φαίνεται να ενδιαφέρεται να διδάξει στο ίδρυμα Angelopoulos Public Leaders του Χάρβαρντ που ίδρυσε και χρηματοδοτεί αποκλειστικά το ζεύγος Θεοδώρου και Γιάννης Αγγελοπούλου.

Τα απόρρητα τηλεγραφήματα της “Wall Street Journal”
Δύο απόρρητα τηλεγραφήματα της “WSJ”, ένα ακόμη από τον Π. Ρουμελιώτη και ένα τελευταίο από ανώτατο διπλωματικό στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας, επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του. 

Τα έγγραφα δείχνουν ακριβώς το κλίμα που προηγήθηκε πριν από την υιοθέτηση του ελληνικού προγράμματος και αναφέρουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 40 μη ευρωπαϊκές χώρες, είχαν εγείρει ενστάσεις στο ελληνικό πακέτο.


«Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τοποθετήθηκε στους Έλληνες χωρίς να ζητά τίποτε από τους Ευρωπαίους πιστωτές. 

Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιο τρόπο το υπερβολικό βάρος του χρέους της καταπονημένης χώρας» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει με την παραδοχή του τότε εκτελεστικού διευθυντή του ΔΝΤ από την Αργεντινή, Andres Pereira: «Η εναλλακτική μίας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί επί τάπητος».

Κατά την άποψή του, το ΔΝΤ ρίσκαρε απλώς την «αναβολή και ίσως την επιδείνωση του αναπόφευκτου» μιάς ελληνικής χρεοκοπίας, ενώ άλλος αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση του 2010, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε πει ότι «η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη».

Αλλά και στην εφημερίδα «6 μέρες» έγινε αναφορά σε δύο άλλα τηλεγραφήματα. Το ένα είχε αποσταλεί στις 29 Μαρτίου 2010 από τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, τότε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Σε αυτό προειδοποιούσε ότι υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ ήταν της άποψης ότι,


«μόλις συμφωνούσε η Ελλάδα να μπει σε μνημόνιο, θα έπρεπε ταυτόχρονα να προχωρήσει σε μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της, προκειμένου να καταστεί επιτυχές και βιώσιμο το πρόγραμμα».
Το δεύτερο τηλεγράφημα στάλθηκε την 1η Απριλίου του 2010 από ανώτατο διπλωματικό στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας και ενημέρωνε την κυβέρνηση ότι στελέχη του ΔΝΤ αμφισβητούν έντονα το αν μπορεί το ελληνικό πρόγραμμα να αποδειχθεί βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση.


Οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ έχουν και αυτές πάρει μία περίεργη τροπή, ύστερα από τον έλεγχο των οικονομικών αλλά και την έκδοση του βιβλίου του Κώστα Σημίτη.
Τα «οικονομικά» του Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ

Άνοιγμα που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ δείχνει το πόρισμα του ελέγχου των εταιρειών που ανέλαβαν την ελεγκτική διαδικασία για την οικονομική διαχείριση στο ΠΑΣΟΚ από το 2004, ενώ υπάρχουν μεγάλα κενά σχετικά με τη νομιμοποιητική βάση δαπανών αλλά και τις ελλείψεις παραστατικών. 

Και, βεβαίως, το εν λόγω πόρισμα βρίσκεται στα έρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είναι λογικό να το θεωρεί μία ευκαιρία να κλείσει οριστικά τους λογαριασμούς του με το παπανδρεϊκό μπλοκ.


Ο Σημίτης για τον Παπανδρέου


Ακόμη όμως και ο άνθρωπος που του έδωσε κάποτε το δαχτυλίδι και τον όρισε ως διάδοχό του στο ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, στο βιβλίο του «Ο εκτροχιασμός», όπου ο ίδιος μάλλον απέφυγε κάθε ίχνος αυτοκριτικής, αφού τεκμηριώνει ότι η Ελλάδα μπήκε «επάξια» στην ευρωζώνη, στη συνέχεια αποδίδει σοβαρότατες ευθύνες στους δύο πρωθυπουργούς που ακολούθησαν. Μάλιστα, για τον Γιώργο Παπανδρέου γράφει ότι για καιρό έμοιαζε να αρνείται την πραγματικότητα και ότι χειρίστηκε την κρίση κυρίως ως «επικοινωνιακό τέχνασμα».

Κινήσεις που προκαλούν

Από τις σπορ του εμφανίσεις, τα καγιάκ και τα ποδήλατα, ως τα άρθρα του όπως αυτό στο Foreign Policy, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί τον Ομπάμα να σώσει την Ελλάδα και τον προσκαλεί κιόλας να επισκεφθεί τη χώρα, ο Παπανδρέου προκαλεί την αισθητική με κινήσεις που μοιάζουν «ξένες» άλλοτε στα ελληνικά πολιτικά ήθη, άλλοτε ακόμη και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Αλλά και κάποιες «φιλολαϊκές» δηλώσεις του ότι οι «δημοκρατίες είναι αιχμάλωτες ειδικών συμφερόντων» ή πως «το δημοψήφισμα έπρεπε να γίνει», μάλλον εκνευρίζουν παρά συγκινούν Έλληνες και Ευρωπαίους.


Από την άλλη, όλες αυτές του οι «συνήθειες» φαίνεται να εκτιμώνται στις ΗΠΑ, όπου γυρνάει ως επισκέπτης – συνεργάτης το ένα μεγάλο πανεπιστήμιο μετά το άλλο (Χάρβαρντ, Κολούμπια κ.α.) αλλά και συνέδρια οργανισμών που αρέσκονται στην παγκόσμια διακυβέρνηση της οποίας και ο ίδιος είναι θιασώτης, όπως το World Affairs Council, αλλά και το Rockefeller Bros Fund, σε εργασίες του οποίου στη Θεσσαλονίκη φέρεται, από δημοσιογραφικά site, να απηύθυνε χαιρετισμό. Αντίθετη άποψη έχει οργάνωση του Εδιμβούργου, που με αφορμή την επίσκεψή του για το TED Global, έφτασαν στο σημείο να συλλέξουν υπογραφές κατά της συμμετοχής του στο εν λόγω συνέδριο, δικαιολογώντας μάλιστα τη στάση τους.

Ευθύνες…

Υποθέσεις όπως αυτές της Λίστας Λαγκάρντ αντιμετωπίζονται με εύλογες σιωπές. Πρόσφατα, μία ακόμη υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά τριετή ομόλογα που φθάνουν στα 13,6 δις. ευρώ και πρέπει να αποπληρωθούν τώρα, ομόλογα που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ. Οι ΜΚΟ και οι χρηματοδοτήσεις τους την εποχή που ο ίδιος ήταν ΥΠΕΞ (και αλώνιζαν το υπουργείο Ζέππος και Άλεξ Ρόντος) απασχολούν ήδη τη δικαιοσύνη και ωστόσο τίποτε δεν φαίνεται ικανό να ταράξει τη νηνεμία στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου.

Και χλεύη

Ίσως εκτός από τις ειρωνείες και τον διασυρμό που δεν έχουν τέλος, αφού ο Παπανδρέου έγινε και θεατρικός ήρωας, σε ρόλο κονφερασιέ στην παράσταση «Vive le crise», όπου συμπρωταγωνιστούν Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ και ενέπνευσε ενδεχομένως και τον τίτλο της γαλλικής “Le Monde”, “Γιώργος Παπανδρέου, ο παρίας που μετατράπηκε σε κονφερασιέ”, που δείχνει με σκληρή γλώσσα την «εκτίμηση» που τρέφουν οι Γάλλοι στον τέως πρωθυπουργό. 

Στο δημοσίευμά τους στηλιτεύουν το οξύμωρο να δίνει διαλέξεις ο άνθρωπος που σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνος για την άσχημη κατάσταση της Ελλάδας, ενώ ο συντάκτης σημειώνει ακόμη ότι
«το όνομα Παπανδρέου έγινε σύμβολο του νεποτισμού μίας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση. Η δυναστεία φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα».

Παρά τη σιγουριά για το πολιτικό τέλος των Παπανδρέου του Γαλλικού Τύπου, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να είναι ένας έμμισθος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και να κάνει τις «κινήσεις» του, σε απόσταση ασφαλείας από οποιεσδήποτε ευθύνες για τους χειρισμούς του, και δηλών την επιθυμία του να «παίξει» ξανά στο ετοιμόρροπο γήπεδο του ελληνικού πολιτικού συστήματος. 

Αυτό το περισσό «θάρρος», κάποια αόρατα χέρια, εντός και εκτός χώρας, το θρέφουν, για τους δικούς τους λόγους και σίγουρα χαμογελούν με τις αφέλειες των συνθημάτων που βροντοφωνάζουν κάποιοι ξεχασμένοι στο παρελθόν οπαδοί του.
Νομίζουμε πως πλέον τα σχόλια περιττεύουν… 

Ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν…


Χορός κατασκόπων και εντελοδόχων πολιτικών, εις βάρος της Ελλάδας


Ας έρθουμε όμως να δούμε το τι αποκάλυψαν στη Δικαιοσύνη, για το ίδιο θέμα και γενικότερα για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση στην υπηρεσία τους από το 2004 και εντεύθεν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ που τόλμησαν να αντισταθούν στο τότε σύστημα διακυβέρνησης και δεν έσκυψαν το κεφάλι ή δεν στήθηκαν στα τέσσερα (για να χρησιμοποιήσουμε μια πολύ προσφιλή, τελευταία, έκφραση των πολιτικών μας) προκειμένου να εκτελέσουν παράνομες εντολές της τότε πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΥΠ –Παπανδρέου, Χρυσοχοίδη, Παπουτσή, Μπίκα, Παπαγεωργίου και Τσαντρίζου) η οποία ηγεσία με τη συνεργασία «πρόθυμων» υπαλλήλων που επιβιώνουν καταλαμβάνοντας οφίτσια, ακόμη και μέχρι σήμερα, φέρει ακέραια την ευθύνη ακόμα και για τη σύλληψη και το θάνατο πηγών - συνεργατών της υπηρεσίας στην Τουρκία (παραμονή Χριστουγέννων του 2009)...

Επ΄ αυτού όμως θα επανέλθουμε σύντομα…
Να ξεκινήσουμε με την κατάθεση του Κώστα Αγγελάκη στον τότε 3ο Τακτικό και σήμερα, Ειδικό Ανακριτή Διαφθοράς κ. Δημήτριο Φούκα, που ερεύνησε την μεγάλη υπόθεση «ΠΥΘΙΑ» που αφορούσε την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή και την απόπειρα δολοφονίας του αλλά και την υπόθεση των υποκλοπών της “VODAFONE” από τους αμερικανούς όπως αποδείχθηκε από την έρευνα του κ. Ανακριτή. 

Είχε καταθέσει τότε το στέλεχος της ΕΥΠ:
«… Επίσης δεν μπορώ να λάβω υπόψη μου γεγονότα όπως οι φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουνίου και του Αυγούστου του 2007 που δεν μπορεί να έγιναν χωρίς καλά οργανωμένο σχέδιο και που, όπως φημολογείται, οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να παράσχουν βοήθεια μέσω των δορυφόρων τους με γελοία επιχειρήματα, όπως δολοφονικές – τρομοκρατικές επιθέσεις και χτυπήματα κατά της Αμερικανικής Πρεσβείας με εντυπωσιακό τρόπο, όπως ο σχεδιασμός από την Τουρκία πρόκλησης «θερμού» επεισοδίου τύπου Ιμίων στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου στην προσπάθεια της δημιουργίας «γκρίζων ζωνών», όπως η στάση της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ – ΓΑΠ) με την εμμονή της σε θέματα όπως της «υπόθεσης» Πακιστανών, προμήθειας συστημάτων υψηλής τεχνολογίας από την ΕΥΠ κ.λ.π., αλλά και οι αποκαλύψεις των Wikileaks για το ρόλο του, που δήλωνε ευθαρσώς στους Αμερικανούς: «Νιώθω πολύ κοντά σας, κάντε με μεσολαβητή σας…» (επισυνάπτονται – σ.σ.: όλες οι απόρρητες εκθέσεις της Αμερικανικής Πρεσβείας – Σπέκχαρντ), αλλά και η στάση του ίδιου και στελεχών της κυβέρνησής του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, που έσπευσαν να δώσουν «αναφορά» στον Αμερικανό πρέσβη της Αθήνας (Χρυσοχοΐδης – Μπίκας) για τα συμβαίνοντα στο υπουργείο και την υπηρεσία (επισυνάπτονται), αλλά και η στάση του ίδιου του ΓΑΠ στη συνάντησή του, τον Φεβρουάριο του 2010, με τον Πούτιν στη Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επιστολή του ομογενούς βουλευτή της Ρωσικής Δούμας και επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ιβάν Σαββίδη (επισυνάπτεται), αλλά και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα και αναλύσεις έγκυρων ξένων αναλυτών, όπως του Γερμανού «γκουρού» επί των χρηματιστηριακών Ντιρκ Μιούλερ, γνωστού και ως «Mr Dax», που στο νέο βιβλίο του, με τίτλο «Showdown», αλλά και σε πρόσφατες συνεντεύξεις του αναφέρει ότι «ο Παπανδρέου ήταν η εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ και αποστολή του ήταν με κάθε τρόπο να επιφέρει τη ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας με την Ευρώπη…

Θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα, τι ρόλο έπαιξε ο Παπανδρέου. Για λογαριασμό ποίου έδρασε

Όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι το εγκληματικό σχέδιο σε βάρος των συμφερόντων της πατρίδας μας ήταν πολυεπίπεδο και η προσπάθεια Καραμανλή με τα ανοίγματα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έπρεπε να σταματήσει με κάθε τρόπο. Θεωρώ λοιπόν ότι η δυσαρέσκεια των συμμάχων μας ήταν δεδομένη, όπως δεδομένη ήταν και η παρέμβασή τους στην αποσταθεροποίηση της τότε κυβέρνησης και της χώρας γενικότερα και θεωρώ δεδομένη και τη συμμετοχή στο σχέδιο αυτό «πρόθυμων» ιθαγενών συνεργατών…».

Δεν θα πρέπει δε να διαφύγει της προσοχής μας και η επισήμανση σε τηλεγράφημα του τότε αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ότι «Ο Γιώργος Παπανδρέου ανυπομονεί να υπηρετήσει την νέα Αμερικανική Διακυβέρνηση…». Κι εμείς εδώ μετά έχουμε αυτόν τον άνθρωπο, τον Γ.Α.Π. (τον κατ' επιλογή Έλληνα σύμφωνα με δήλωσή του) και τους τότε συνεργάτες του να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να απολαμβάνουν και προνομίων…
Κάποτε ο σιωνιστής Κισσινγκερ είχε πει ότι η πολίτικη είναι σαν το μέτρο του Παρισιού οπού τα δυο τρίτα του δεν είναι ορατά εκ της επιφάνειας.. Τόσο δηλαδή μας επιτρέπουν να δούμε εκ των ΜΜΕ μονό το ένα τρίτο από όσα συμβαίνουν και μάλιστα το ένα τρίτο που οι εξουσιαστές τους συμφέρει να δούμε...


Στο στούντιο του «Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων» δόθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον δικηγόρο κύριο Παπατσώρη Γεώργιο που έχει αναλάβει την νομική υπεράσπιση του υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΥΠ κυρίου Κωνσταντίνου Αγγελάκη, στους δημοσιογράφους Παπαζήση Ιωάννη και Χρήστου Σοφία,


Όπως θα δείτε στήθηκε ένας απίστευτος χορός κατασκόπων και εντολοδόχων πολίτικων για να ανατραπεί ο πρώην πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και να πάψει να λειτουργεί το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης γης που είχαμε ήδη προμηθευτεί από την Ρωσία και να μείνουν αποστατευτα τα σύνορα μας...


Όλα αυτά που ειπωθήκαν στην συνέντευξη που ακολουθεί και είναι συνταρακτικά και πολλά ακόμη είναι εις γνώση του κ. Καραμανλή ο οποίος όμως κατά πολύ περίεργο τρόπο διάλεξε τον δρόμο της απολυτής σιωπής παρ ότι σχεδίασαν ακόμη και την δολοφονία του...
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, πρ. υψηλόβαθμο στέλεχος της Δ/νσης Κατασκοπείας της ΕΥΠ (φωτο από CRASH)


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
Το 2005 το ελληνικό κράτος παρήγγειλε από την Ρωσία ένα δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης και παρακολούθησης το οποίο θα ασφάλιζε τα σύνορά μας, ουσιαστικά θα μας έδειχνε την κάθε κίνηση οποιουδήποτε πάει να τα περάσει.


Αυτό το σύστημα ήρθε στην Ελλάδα ακριβοπληρώθηκε, το 2009 μπήκε σε λειτουργία όμως μόλις ανέλαβε ο ΓΑΠ, το σύστημα αυτό απενεργοποιήθηκε. Μήπως γιατί ήταν ρώσικο; Εσείς τί λέτε για όλα αυτά;


Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ

«Όχι απλά απενεργοποιήθηκε, αλλά και είκοσι στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επι κυβερνήσεως Παπανδρέου, εκδιώχθηκαν για κακουργηματική απάτη εις βάρος του δημοσίου επειδή το προμηθεύτηκαν. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο πελάτης μου, κ.Αγγελάκης και ο πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας, κ. Κοραντής.


Έγινε η δίωξη και διέταξε το Συμβούλιο των Εφετών να γίνει πραγματονομοσύνη, ώστε να αποδειχθεί πως το σύστημα αυτό δεν ήταν λειτουργικό, διότι η κατηγορία ήταν πως το προμηθεύτηκαν και δεν ήταν λειτουργικό.


Έγινε η πραγματονομοσύνη, αποκαλύφθηκε πως το σύστημα ήταν απολύτως λειτουργικό, και αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, και αυτή την στιγμή το σύστημα αυτό σαπίζει σε κάποιες αποθήκες. Με αυτό το σύστημα θα μπορούσαν να ελεγχθούν τα σύνορα της χώρας όλο το εικοσιτετράωρο.


Εκτός από αυτήν την λειτουργία του, με αυτό το σύστημα η υπηρεσία θα μπορούσε να απεμπλακεί και να σταματήσει να πληρώνει σε άλλους δορυφορικές λήψεις, αυτόνομα χωρίς την συνεργασία με κάποιον άλλο.


Αλλά, όχι μονο αυτό, παράλληλα σχεδιαζόταν και μία ηλεκτρονική πλατφόρμα προς όφελος του πολίτη, λύνοντάς του καθημερινά θέματα καθώς θα μπορούσαν να τον ειδοποιούν άμεσα για ατυχήματα, μποτιλιάρισμα, καιρό κλπ.


Αυτό το σύστημα θα εξυπηρετούσε την καθημερινότητα του πολίτη.


Επιπλέον το Διοικητικό Εφετείο, δικαίωσε την εταιρεία και ανάγκασαν το δημόσιο να της καταβάλει το ποσό, δηλαδή πέρα από το ποινικό σκέλος, τα δικαστήρια αποφάσισαν πως κακώς δεν έχει το δημόσιο, το κράτος πληρώσει την εταιρεία».

Σ. ΧΡΗΣΤΟΥ

Μπορείτε να μας πείτε εν συντομία τι κατηγορίες έχουν αποδοθεί στο κ. Αγγελάκη και ποια η εξέλιξη τους μέχρι σήμερα; Με την κατηγορία της κατασκοπίας τι συμβαίνει; Γιατι ακριβώς κατηγορείται;


Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ


«Με το γεωγραφικό σύστημα, διότι ο κ.Αγγελάκης έχει και άλλες κατηγορίες, ήταν υπεύθυνος του έργου και του έχουν προσάψει την κατηγορία περι απάτης του ελληνικού δημοσίου και των δημόσιων κονδυλίων.


Στο θέμα της κατασκοπείας, συνήθως πιάνουν έναν ας πούμε στην Ελλάδα να κατασκοπεύει υπέρ της χώρας του, το να κατασκοπεύεις στην ίδια σου την χώρα και να σε πιάνουν είναι ένα φαινόμενο ιδιαιτέρως σπάνιο.


Δεν μας έχουν, βέβαια πεί υπερ ποιού προσώπου έκανε κατασκοπεία ο κ.Αγγελάκης.


Στην περίπτωση αυτή αθωωθήκαμε στο Εφετείο, η δίκη έγινε την περασμένη άνοιξη, και ήταν ιδιαίτερα επισοδιακή, κατηγορούσαν τον κ.Αγγελάκη, για τα έγγραφα, τις πηγές που κρατούσε στο γραφείο του στην ΕΥΠ, χωρίς να αποδειχθεί ποτέ οτι τα έγγραφα αυτά διέρευσαν σε κάποιον ή δεν φυλάσσονταν στο σωστό σημείο με αποτέλεσμα να αθωωθεί ο κατηγορούμενος».


Σ. ΧΡΗΣΤΟΥ


Βρέθηκε ποτέ εκτός ΕΥΠ κάποιο από τα έγγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο του κ. Αγγελάκη και που δήθεν παρανόμως κατείχε;


Έχει γίνει ποτέ κάποια αναφορά - καταγγελία από κάποιον υπάλληλο ότι έχει χάσει κάποιο έγγραφό του και αυτό βρέθηκε στο γραφείο του;

Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ


«Δεν υπήρξε κανένα στοιχείο και μάλιστα ο ανακριτής έγραψε πως δεν υπήρξε η παραμικρή ένδειξη προς τούτο, έτσι αναγράφεται στο βούλευμα. Δεν υπήρχε η παραμικρή απόδειξη πως ήθελε να δώσει κάποιο έγγραφο εκτός υπηρεσίας και στο κατηγορητήριο δεν βρέθηκε κανένα έγγραφο εκτός γραφείου του ή υπηρεσίας, κανένα απολύτως.


Πιστεύω πως με τα χίλια ζόρια προσπαθούν να δικάσουν τον κ. Αγγελάκη, ώστε να τον αποδυναμώσουν ως μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση «Πυθία».


Ο στόχος είναι πως μέσω της ποινής που ίσως καταφέρουν να του επιρρήψουν και αποδώσουν κάποια κατηγορία ή έστω τον έχουν συνεχώς υπόδικο, προφανώς τον αποδυναμώνουν από μάρτυρα κατηγορίας.


Ο λόγος είναι ότι ο κ.Αγγελάκης ως υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ γνωρίζει πάρα πολλά και προφανώς τα έχει καταθέσει στον ανακριτή».


Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ


Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, για το περίφημο σχέδιο «Πυθία», στο οποίο βλέπουμε να είναι μάρτυρας κατηγορίας και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός. Πέραν τούτου γνωρίζουμε πως όλη η ιστορία που δημιουργήθηκε για να ανατρέψουν την κυβέρνηση Καραμανλή, ήταν υποκινούμενη από την CIA, από ανθρώπους οι οποίοι κυκλοφορούσαν μόνο στο παρασκήνιο, και μάλιστα κάποιοι, ότι έγγραφο απόρρητο ήταν να πάει στα χέρια του Καραμανλή, πήγαινε στα χέρια του κ. Καρχιμάκη και από εκεί στα χέρια του Παπανδρέου και από εκεί κατευθείαν στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.


Αυτά ειπώθηκαν, με σκοπό να μην ξέρει τί του γίνεται ο Καραμανλής, και να εκκινήσουν την ανατροπή της κυβερνήσεως, επειδή στράφηκε προς την Ρωσία, αυτό ήταν, το μεγάλο του λάθος για αυτούς. Εσείς τί άποψη έχετε για αυτό.


Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ

«Υπάρχουν δημοσιεύματα για αυτό που είπατε, παρ’ όλ αυτά η ανάκριση είναι μυστική και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κάποια πράγματα.


Όμως, δεν πιστεύω πως όλα αυτά ήταν τυχαία, δηλαδή έχουμε κάποια γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και όλοι τα ξέρουμε, δεν νομίζω ούτε οι πυρκαγιές ούτε τα υπόλοιπα, να έγινα ξαφνικά και εντελώς τυχαία.


Θεωρώ πως η Δικαιοσύνη θα βρεί την άκρη του νήματος, μέσω μιας πολύχρονης διαδικασίας και κάποια στιγμή θα αποκαλυφθούν κάποια πράγματα».


Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

Δέστε τί έλεγε ο MR. DAX, ο γνωστός γερμανός συγγραφέας, ο οποίος στο βιβλίο του και επανειλημμένως στις συνελεύσεις του τόνιζε πως«ο Παπανδρέου ήταν η εκτελεστική μαριονέττα των ΗΠΑ και η αποστολή του ήταν με κάθε τρόπο να επιφέρει την ρήξη στις σχέσιες της Ελλάδας με την Ευρώπη».


Θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα τί ρόλο έπαιξε ο Παπανδρέου και για λογαριασμό ποιού έδρασε;
Και μάλιστα εκεί αναφέρει και το τηλεγράφημα του αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα ο οποίος λέει «ο Παπανδρέου ανυπομονεί να υπηρετήσει την νέα Αμερικάνικη διακυβέρνηση».

Κ.ΜΠΙΚΑΣ - Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ


Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ


Υπάρχουν και άλλα δείγματα τα οποία είχαν προσκομίσει σε διάφορες δίκες που έγιναν, όπως αυτό που είχε η πει η αμερικάνικη πρεσβεία πως «ευελπιστούμε στις διαρροές δυσαρεστημένων πασόκων», «αναμένουμε να αλλάξει η ηγεσία στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως- να γίνει πιο φιλική», υπήρχαν κάποια δημοσιεύματα τα οποία είχαν βγει από τα WikiLeaks και τα οποία είχαν αποχαρακτηριστεί δηλαδή, είναι λίγο βαρύ να ακούγονται αυτά σε βάρος της ΕΥΠ, και μάλιστα υπήρχε και άλλο ένα τηλεγράφημα όπου ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως, κ. Χρυσοχοίδης, είπε στον αμερικάνο πρέσβη πως «η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα».


Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

Από την μελέτη που έχει ο κ.Φούκας, έχουμε τα εξής δεδομένα πως, ο Γεώργιος Παπανδρέου κι ο Αντώνης Σαμαράς, παλιά ήταν σύνοικοι σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο και από τότε πολύ στενοί φίλοι, με στενούς δεσμούς και κοινούς προστάτες στο παιχνίδι της εξουσίας.


Δούλευαν μαζί παλιότερα για την οικοδόμηση στενότερων σχέσεων με το Τελ Αβιδ, υπακούοντας σε όλα τα κελεύσματα της Ουάσιγκτον.


Ο Παπανδρέου χρησιμοποιούσε το Αλέξανδρο Ρόντο και ο Σαμαράς τον Άρη Καρατζά.


Όταν ο Παπανδρέου διοικούσε ως πρωθυπουργός , ο Ρόντος είχε στρατό στο Κέρας της Αφρικής όπου «περιποιόταν» τους Σομαλούς, δήθεν για τους πειρατές, και ποτέ αυτός ο άνθρωπος δεν είχε κρύψει πως ήταν πράκτορας της CIA και ο Παπανδρέου τον είχε ως σύμβουλό του,ο οποίος μάλιστα ήταν αδρά αμοιβόμενος και εργαζόταν ως σύμβουλος σε πολιτικούς τύπου Παπανδρέου και Σακιασβίλι και αναλαμβάνει πάντα υποθέσεις σε έφλεκτες περιοχές πάντα για τα συμφέροντα των Αμερικανών.


Ο Καρατζάς μάλιστα κατά σύμπτωση είναι κολλητός του Ρόντου και οι δυό παιδιά του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αμερικής Σιάκωβου, ο οποίος τους προώθησε έχοντας ισχυρούς προστάτες.


Σε μία συνέντευξη, μάλιστα είπε πως «μπορεί ο Καραμανλής να προκάλεσε την υπερδύναμη με το όχι που είπε στο Βουκουρέστι για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ», από όπου ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα η εξουσία για τον κύριο Καραμανλή.


Τα σχόλιά σας παρακαλώ.


Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ


«Όσο αναφορά για τον κ. Ρόντο, όσο κατάφερα να ενημερωθώ, νομίζω -θα το πω απλά- κάνει «κρα» ο λόγος του, κάτι που δεν έχει αρνηθεί ο ίδιος ποτέ.
Είχε αναφερθεί και στο θέμα του γεωγραφικού συστήματος, τοποθετούμενος κατά του συστήματος γεωγραφικής, διασυνοριακής ασφάλειας.
Ο ρόλος του είναι προφανής, είχε στόχο να εμποδίσει το σύστημα αυτό να προμηθευτεί, έχοντας μάλιστα το θράσος να το παραδέχεται και δημόσια».

Σ. ΧΡΗΣΤΟΥ

Με ποια κυβέρνηση έγιναν όσα αναφέρονται και ποιοι ήταν οι αξιωματούχοι στην Κατεχάκη και άλλοι πολιτικοί παράγοντες που άσκησαν πιέσεις γύρω από την συγκεκριμένη υπόθεση;

Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ

«Από όσο γνωρίζουμε έγγραφα τα οποία απευθύνονταν στον κ. Καραμανλή στέλνονταν μέσω του πολιτικού προσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του κυρίου Καρχιμάκη, στον Παπανδρέου ο οποίος τότε φυσικά ήταν πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτό μέχρι στιγμής έχει γνωστοποιηθεί».

ΣΑΜΑΡΑΣ - ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ


Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

Ένας ακόμα άνθρωπος σκιά ο κ. Παπασταύρου, ο οποίος συνεργαζόταν στενά με τον Σαμαρά, κατευθείαν έλεγε τα πάντα στον Καρατζά και από εκεί πήγαιναν στην πρεσβεία του Τελ Αβιβ. Αυτός ήταν και δικηγόρος του εβραίου κρίσου Sabby Mioni.
Από εκεί και πέρα φαίνεται πως από τις συνομιλίες που έχει ο κ. Φούκας στα χέρια του πως οι συνομιλίες μεταφέρονταν και στον Ρόντο, και από εκεί στην Αμερική και το Ισραήλ.
Φαίνεται πως είχαν δύο πληροφοριοδότες, αυτοί ενεπλάκησαν και με πολλές ΜΚΟ, εξάλλου στα χέρια του ο κ.Φούκας έχει στα χέρια του την υπόθεση του πελάτη σας, και απο εκεί και πέρα και από εκεί και πέρα ο κ. Μπίκας, ο πρώην διοικητής την υπηρεσίας, έμπιστος του Παπανδρέου τον παρέπεμψε σε δίκη.
Έτσι δεν είναι;

Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ

«Ναι, ο κύριος Μπίκας παρέπεμψε τον κύριο Αγγελάκη σε δίκη, και αρχικά να αναφέρω πως ο κύριος Αγγελάκης ήταν παρακολουθούμενος στο σκάνδαλο Vodafone εκτός από τον κ.Καραμανλή.

Ο κ. Μπίκας είχε παραπέμψει τον πελάτη μου σε δίκη και για πολλές, άλλες υποθέσεις όπως και την λεγόμενη υπόθεση του Κολλεγίου, στην οποία δύο συνάδελφοί σας, ο ένας στο «ΒΗΜΑ» και ο άλλος στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» δημοσίευσαν ότι δήθεν μαζί με κάποιους συνεργάτες από την υπηρεσία είχαν στήσει ψευδείς επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα και ο επιχειρηματίας -το όνομα του οποίου δεν μπορώ να σας αποκαλύψω- να παραπεμφθούν σε δίκη πάλι για απάτη κατά του δημοσίου.

Εδώ είχαμε το εξής δεδομένο, πως η υπόθεση έμεινε στο στάδιο της ανάκρισης διότι φάνηκε πως η απάτη δεν υπήρχε καμία περίπτωση να είναι πραγματική.
Ο κ. Αγγελάκης κατηγορήθηκε και για πλαστογραφία, και αθωώθηκε με συμφωνία του εισαγγελέα και του πρόεδρου Πρωτοδικών που τον δίκασαν.
Βέβαια, το αποτέλεσμα είναι πως ένα από τα καλύτερα δίκτυα συλλογής πληροφοριών στα Βαλκάνια αποκαλύφθηκε και έκλεισε.

Εμείς έχουμε την ηθική ικανοποίηση και δικαίωση στο δικαστήριο, η χώρα όμως ζημιώθηκε.
Και σε αυτήν την υπόθεση είχαμε κάτι πρωτοφανές: όταν διέρρευσε στον Τύπο το θέμα και πριν καν παραπεμφθούμε στην Δικαιοσύνη, ο επιχειρηματίας αυτός στέλνει επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Παπανδρέου, στον κ. Κοραντή, στον κ. Χρυσοχοίδη, στον κ. Παπαγγελόπουλο και σε άλλα στελέχη της υπηρεσίας και τους δηλώνει πως εκείνος τόσο καιρό υπηρετούσε την χώρα, δεν ζήτησε ποτέ κανένα αντάλλαγμα, και τώρα ξαφνικά αποκαλύπτονται όλα, και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του, η περιουσία του και η οικογένειά του, και πως τον προστάτευαν;

Εδώ φαίνεται το θάρρος του κ. Κοραντή ο οποίος βγήκε δημόσια και ως απαντητική παραδέχεται πως αυτός ο επιχειρηματίας δεν ζήτησε ποτέ τίποτα, και πως καταστρέφεται η περιουσία του αλλά κυρίως η ζωή του και η οικογένειά του.
Το μόνο αποτέλεσμα της όλης υπόθεσης είναι η αθώωση μας αλλά από εκεί και πέρα καταστράφηκε ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών το οποίο δημιουργήθηκε με πολύ μόχθο και κίνδυνο της ζωής κάποιων και πάλι δεν έγινε τίποτα για αυτό».


Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ


Ο κ. Φούκας έχει στο γραφείο του κατασχεθέντα σημειωματάρια του κ. Καρατζά, συνομιλίες όπου βλέπει πως πήραν 5 εκατ ευρώ, για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Από εκεί και μετά έχει στα χέρια του ομολογία του πελάτη σας, πως υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ παραδέχτηκε στον ίδιο πως παίρνει τα στοιχεία και τα παραδίδει στον κ. Καρχιμάκη, από όπου πηγαίνουν κατευθείαν στον Παπανδρέου και από εκεί στο Ισραήλ και την Αμερική.
Αυτό είναι μειωτικό για την Εθνική μας Υπηρεσία Πληροφοριών.


Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ

«Όλα τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί και ελπίζω κάποια στιγμή να συνταχθούν ενώπιον κατηγορίου, να βγούν στην δημοσιότητα και να δει ο κόσμος τι πραγματικά έχει συμβεί.
Κάποια στοιχεία της ανάκρισης είναι γνωστά κάποια άλλα δεν μπορούν να είναι γνωστά, ελπίζω κάποια στιγμή να υπάρξει δικαίωση.
Ο κ. Αγγελάκης κατέθεσε στον ανακριτή όσα γνώριζε, από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο».


Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

Πέραν αυτών των στοιχείων, ο κ. Φούκας έχει ιδιαίτερες κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος και αποδεικνύει πως ο Παπανδρέου και στελέχη της ΕΥΠ και του ΠΑΣΟΚ και κάποιοι αμερικάνοι συνομώτησαν εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους. Έχουν στοιχεία για τον ΓΑΠ που μπορούν να τον καταδικάσουν πεντάκης ισόβια και ακόμα αυτός κυκλοφορεί ελεύθερος.Τα σχόλιά σας.
Μ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ - Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ


Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ

«Η αλήθεια είναι ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι αργή, βέβαια στην υπόθεση του κ. Αγγελάκη ήταν ταχύτατη.
Εγώ είμαι ευτυχής που υπάρχει έστω ένα έντιμο σύστημα ανάκρισης στην υπόθεση αυτή και αναμένουμε τις εξελίξεις.
Έχετε δίκιο, μόνο στην Ελλάδα, καθυστερούμε τόσο πολύ. Πάντως σε αυτό το σημείο επειδή το αναφέρατε υπάρχει ακόμα πόλεμος από την νυν διοίκηση της υπηρεσίας προς τον κ. Αγγελάκη και αυτό είναι ανεξήγητο.
Δηλαδή όταν δικαιωθήκαμε στο Εφετείο, ζητήθηκε στον Άρειο Πάγο να αναιρεθεί η απόφαση.
Θα ήθελα να προσθέσω πως δεν έχει εκδιωχθεί μόνο ο κ. Αγγελάκης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, πάρα πολλά στελέχη έχουν φθάσει να δικάζονται και όλοι αθωώνονται.
Δεν γίνεται όλοι αυτοί να αθωώνονται και μία υπηρεσία να τους δικάζει συνέχεια».

Σ. ΧΡΗΣΤΟΥ

Ποιός πιστεύετε πως είναι ο σκοπός αυτής της μανιωδούς εκδίωξης των προσώπων αυτών, που καταλήγουν να δικάζονται χωρίς όμως να υπάρχει καμία απόδειξη εναντίον τους;

Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ

«Όταν οι νυν κατήγοροι γίνουν κατηγορούμενοι, δεν θα θέλουν τα στελέχη αυτά να πουν όσα γνωρίζουν.


Διότι όταν καταδικάζονται χάνουν την αξιοπιστία τους ως μάρτυρες και πρέπει να δικαιωθούν ώστε να την διατηρήσουν μετά από καιρό.
Κυρίως, δεν επιθυμούν κάποια πράγματα που γνωρίζουν να μην δηλωθούν, ή οι πράξεις τους δεν είναι αρεστές στα κέντρα διοίκησης.
Έχουν αντιδράσει σε πολλά πράγματα τα στελέχη αυτά, ο κ. Αγγελάκης για παράδειγμα, αν γνωρίζετε την απολογία του στο Εφετείο, είχε αντιδράσει σε πάρα πολλά θέματα.
Αρχικά, αντιτάχθηκε σθεναρά στο γνωστό σύστημα C4i, σε εκπαιδεύσεις στελεχών εκτός συνόρων ενώ θα μπορούσαν να γίνουν εντός συνόρων με λιγότερο κόστος, στην εδραίωση θέσεων στην διοίκηση από άτομα που δεν είχαν τα προσόντα, κάποιοι με καθαρά κομματικά κριτήρια, αντιτάχθηκε στο να δηλώσει ψευδώς στην γνωστή δίκη των Πακιστανών, επειδή το ήθελε η κομματική ηγεσία, σε πολλές περιπτώσεις έχει έρθει κόντρα στο κατεστημμένο, οπότε δεν είναι καθόλου περίεργο που διώκεται».

Σ. ΧΡΗΣΤΟΥ

Το θέμα είναι το Ισραήλ προωθεί τη δημιουργία κουρδικού κράτους μόνο στο βόρειο Ιράκ, στο αυτόνομο Κουρδιστάν, καθαρά ως αντίβαρο στο Ιράν, ή βλέπει μια ευρύτερη κουρδική κρατική οντότητα εκτεινόμενη και στην Συρία, η οποία όμως, εξ ορισμού θα αποτελεί απειλή για την Τουρκία;

Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ

«Η αλήθεια είναι πως γνωρίζω ελάχιστα πάνω στο θέμα αυτό, κυρίως ενημερώνομαι από αυτά που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο διότι η ειδικότητά μου ως δικηγόρος δεν μου επιτρέπει να έχω βαθύτερες γνώσεις επί του θέματος, πάντως είναι αλήθεια πως η γεωπολιτική αλλάζει άρδην, το θέμα είναι αν η πολιτική ηγεσία και η ελληνική Πολιτεία μπορεί να καταφέρει να εκμεταλλευτεί σωστά τις καταστάσεις.

Εγώ, ως πολίτης δεν το βλέπω αυτό, αλλά από εκεί και πέρα να τα βλέπουν οι πολιτικοί μας και ας κάνουν τις κατάλληλες συμμαχίες όταν και όπως πρέπει.
Η τωρινή πολιτική ηγεσία κατα την γνώμη μου δεν έχει ούτε το σθένος, ούτε το θάρρος να πεί και να κάνει μάλιστα πράξεις, αλλά δυστυχώς ακούει κάποια πράγματα και δεν αντιδράει».

Ι. ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

Εγώ κατά την γνώμη μου, δεν θα ήθελα να είμαι μέλος της ΕΥΠ ευτή την στιγμή διότι ξερουν ποιοί είναι οι κυβερνώντες, γνωρίζουν τον ρόλο του Παπανδρέου, του Σαμαρά, των σημερινών, και έχουν στα χέρια τους στοιχεία απίστευτα για το εθνικό συμφέρον τα οποία ξέρουν πως μόλις τα μεταφέρουν θα φύγουν κατευθείαν για το Ισραήλ και την Αμερική και αυτόματα χάνουμε το πλεονεκτημα αιφνιδιαστικής κατάστασης ή να φέρουμε τον αντίπαλο εκεί που θέλουμε εμείς.
Δεν ξέρω πόσο δύσκολο είναι να δουλεύεις με τέτοιους πολιτικούς προϊστάμενους, δεν ξέρω τι λέτε εσείς;


Γ. ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ

Το έργο των υπαλλήλων της ΕΥΠ είναι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί όπως καταλαβαίνεται πρέπει να υπάρξει ισορροπία, μια εχεμύθεια και προπάντων να προστατεύεται το εθνικό συμφέρον.
Κάθε υπάλληλος των υπηρεσιών αυτών πρέπει να προσπαθεί για το καλύτερο της χώρας του, και να την προστατεύει , όταν κάποια άλλη την βλάπτει.
Είναι ακόμα πιο δύσκολο για αυτούς γιατί από την μία πρέπει να φυλλάξουν την χώρα και την δικιά τους προσωπική ζωή ενώ από την άλλη να προχωράνε χωρίς την στήριξη των ανωτέρων τους, κάτι που δεν τους επιτρέπει να κάνουν τίποτα.
Είναι ευτύχημα του κ. Αγγελάκη το ότι οι πρώην διοικητές του τον στήριξαν πλήρως.

Όταν οι πολιτικοί προϊστάμενοι δεν επιτρέπουν να μιλήσει, ακόμα και την πολυτιμότερη πληροφορία να έχει ανακαλύψει , είναι δεμένα τα χέρια του.
Δεν είναι εύκολο για κάνενα υπάλληλο να διώκεται, να του κόβουν τον μισθό, να είναι δημόσιος υπάλληλος και να μην μπορεί να δουλέψει πουθενά αλλού και να έχει να αντιμετωπίσει μία μακροχρόνια δικαστική διαμάχη.
Το ψυχολογικό κόστος για τον άνθρωπο αυτό είναι τεράστιο.
Η πίεση που ασκείται είναι τεράστια, όταν έχεις έναν άνθρωπο που τον διαπομπέυεις συνεχώς, τον φέρνεις στην μία δίκη πίσω από την άλλη και έχεις και την στήριξη μεγάλων δημοσιογραφικών κύκλων, και βγαίνει το όνομά του αριστερά και δεξιά φανταστείτε τον Γολγοθά αυτού του ανθρώπου, ο οποίος τόσα χρόνια υπηρετούσε την Πατρίδα τίμια και αθωώνεται σε όλα τα δικαστήριά του και τώρα ξαφνικά κόβεται.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Μπορείτε να παρακολουθείστε και το βίντεο από την συνέντευξη όπως παρουσιάστηκε από τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ εδώ

Ο υπόγειος πόλεμος Σαμαρά κατά Καραμανλή

Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις πρώην στελεχών της ΕΥΠ, και σχετικά με τη διαρροή των άκρως απόρρητων και ειδικού χειρισμού εγγράφων – μηνιαίων αναφορών της ΕΥΠ, που είχαν αποδέκτη τον πρωθυπουργό και αντίγραφα των οποίων φέρονται να παραδίδονται, στο χρονικό διάστημα 2005 – 2006, από συγκεκριμένους υπαλλήλους της ΕΥΠ στον Μιχάλη Καρχιμάκη και στη συνέχεια να καταλήγουν στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου και ενδεχομένως στην αμερικανική πρεσβεία, η έρευνα φέρεται να καταλήγει σε κάποιες ενδείξεις ενοχής των συγκεκριμένων προσώπων και ως εκ τούτου η υπόθεση –διαχωριζόμενη από εκείνες της Vodafone και του «Πυθία Ι»- είναι πιθανόν να οδηγηθεί στο ακροατήριο.

Για τις υποκλοπές στη Vodafone

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, ένας από τους τελευταίους μάρτυρες, στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, κατέθεσε μεταξύ άλλων στον κ. Φούκα τα εξής:

"Αυτό που πρέπει να επισημάνω και να τονίσω ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι η Vodafone δεν εκτέλεσε πλήρως τις σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες για παροχή συγκεκριμένων τηλεφωνικών στοιχείων, στο πλαίσιο της μυστικής έρευνας που διενεργούσε η ΕΥΠ, το έτος 2005, με εντολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Τα στοιχεία που δεν διαβίβασε στην ΕΥΠ ήταν ελάχιστα, αλλά πολύ καθοριστικά για την πορεία – εξέλιξη της όλης έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας θα ήταν, πιθανότατα, ακριβώς όμοια με αυτά που φαίνεται να αποφέρει και να αποκαλύπτει η σημερινή δικαστική έρευνα.

Το εντυπωσιακό στοιχείο –συνεχίζει ο μάρτυρας- στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ουδέποτε ζητήθηκαν εξηγήσεις ή εγκαλέστηκε η Vodafone γι αυτή την καθοριστική της παράλειψη να ανταποκριθεί στις σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες".


Για το «Σχέδιο Πυθία Ι»


Στο σχετικό με το «Πυθία Ι» απόσπασμα της κατάθεσής του, ένας εκ των στελεχών της ΕΥΠ δίνει έναν αναλυτικό απολογισμό της υπόθεσης, συνοδευόμενο από μία ευρύτερη αναλυτική προσέγγιση των γεγονότων εκείνης της περιόδου αλλά και των πολιτικών τους προεκτάσεων.

«Οι πληροφορίες που περιέχονται στα δύο Ειδικά Δελτία Πληροφοριών της ΕΥΠ, με κύριο αποδέκτη τον πρωθυπουργό, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2009, προέρχονται από πηγή της Υπηρεσίας και είχε προέλευση τους κόλπους της ρωσικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας και Εσωτερικής Ασφάλειας FSB, χωρίς ποτέ να αναφερθεί ή να συζητηθεί οτιδήποτε σχετικό μέσω του διαύλου συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπηρεσιών (ΕΥΠ και FSB).

Οι μέχρι τότε πληροφορίες της συγκεκριμένης πηγής αναφέρονταν σε ενεργειακά θέματα, μερικές από τις οποίες αξιολογήθηκαν ως πολύ ενδιαφέρουσες και διαβιβάσθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Το είδος και η ποιοτική αξία αυτών των πληροφοριών προκάλεσαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια των αναλυτών της ΕΥΠ γύρω από την προέλευσή τους. Έτσι η πηγή πείσθηκε και αποκάλυψε στον χειριστή της ότι αυτές προέρχονταν από στελέχη της FSB, με τα οποία διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις πρώην συνάδελφός τους, που ήταν εκείνος από τον οποίο η πηγή αντλούσε τις πληροφορίες».


Ο μάρτυρας συνεχίζει περιγράφοντας τους χειρισμούς που έγιναν στη συνέχεια.

«Μετά από αυτή την αποκάλυψη και τη διαπίστωση των ιδιαιτέρων δυνατοτήτων πληροφόρησης, μέσω της συγκεκριμένης προέλευσης και διαδρομής, δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις στην πηγή για προσπάθειες συλλογής πληροφοριών, που θα είχαν σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες και οργανώσεις, με δεδομένο στοιχείο τις ξεχωριστές πληροφοριακές δυνατότητες της FSB επί του συγκεκριμένου αντικειμένου


Η πηγή ενήργησε προς αυτή την κατεύθυνση και σε σύντομο σχετικά χρόνο μας εγνώρισε τις πληροφορίες που περιέχονταν στα δύο συγκεκριμένα Δελτία Πληροφοριών της ΕΥΠ και αναφέρονταν σε σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού και σε οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας. 

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες διαβιβάσθηκαν στο σύνολό τους στον τότε πρωθυπουργό και κοινοποιήθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών συνοδευόμενες από επισημάνσεις, σχόλια και επιφυλάξεις της Υπηρεσίας.


Όπως ήταν φυσικό, από πλευράς της ΕΥΠ ασκήθηκε στη συνέχεια μία πίεση στην πηγή να συλλέξει περισσότερες σχετικές πληροφορίες. Παρά την προσπάθειά της, όμως, ουδέν πρόσθετο στοιχείο περιήλθε μέχρι την αποχώρησή μου από την ΕΥΠ».


Σχετικά με το ζήτημα αξιοπιστίας της συγκεκριμένης πηγής, ο μάρτυρας καταθέτει τα εξής:


«Από την ίδια πηγή πάντως περιήλθαν πολλές πληροφορίες που αναφέρονταν στην απειλή της τρομοκρατίας και στην εθνική μας ασφάλεια, μερικές από τις οποίες αξιολογήθηκαν ως πολύ σημαντικές, ενώ κάποιες αποδείχθηκαν και εξαιρετικά ακριβείς. Λόγω της δέσμευσής μου στο απόρρητο, δεν μπορώ να επεκταθώ και να αναφέρω συγκεκριμένα στοιχεία και λεπτομέρειες που θα επιβεβαίωναν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Μπορεί όμως να αναφερθώ στα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, όπως στην πληροφορία για αναμενόμενη κινητικότητα των Τούρκων στις περιοχές γύρω από τις νήσους Καστελλόριζο και Ρω, που θα αποσκοπούσε στην πρόκληση επεισοδίου, εξέλιξη που θα εξυπηρετούσε την τακτική τους για αμφισβήτηση της κυριότητας ελληνικών νησίδων. 

Η συγκεκριμένη πληροφορία περιήλθε στην ΕΥΠ αρχές Ιουνίου 2009 και αφού αξιολογήθηκε αναλόγως, διαβιβάστηκε στην τότε υπουργό Εξωτερικών και στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, με αποτέλεσμα να ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα από την ελληνική πλευρά, ενώ οι τουρκικές προκλήσεις στις δύο περιοχές άρχισαν να εκδηλώνονται λίγες ημέρες αργότερα.

Ακόμα –συνεχίζει ο μάρτυρας- μπορώ να παραπέμψω στη δημοσιευθείσα πληροφορία και αναφορά της πηγής στο Χαλάνδρι ως μέρους απόκρυψης τρομοκρατών, περιοχή στην οποία εντοπίστηκε λίγους μήνες αργότερα η πρώτη και η πλέον σημαντική και καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία των ερευνών, γιάφκα της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Η αξιοπιστία της συγκεκριμένης πηγής και οι παρεχόμενες από αυτή πληροφορίες δεν μπορούσαν φυσικά στην αρχή να αξιολογηθούν αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε η ακρίβειά τους, με αποτέλεσμα από κάποιο σημείο και μετά να χαρακτηρίζονται και να θεωρούνται ως σημαντικές και προερχόμενες από λίαν αξιόπιστη πηγή ως αρκετά ενδιαφέρουσα προσωπικά ο ίδιος τον πλήρη φάκελο τον οποίο και παρέδωσα στον αντικαταστάτη μου».


Το στέλεχος της ΕΥΠ στη συνέχεια της κατάθεσής του στον κ. Φούκα, συνδέει τα ειδικά στοιχεία με το γενικότερο πλαίσιο.


«Γενικά, πολλές από τις περιεχόμενες στα δύο δημοσιευθέντα συγκεκριμένα έγγραφα πληροφορίες και εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται μέσα από τις αποκαλύψεις του wikileaks και τις συνεχείς εξελίξεις, καθώς και από τα γεγονότα, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την προβλεφθείσα κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, εκτιμώ ότι το «Σχέδιο Πυθία Ι» σχετίζεται απόλυτα με το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα visa – waiver, τα τηλεγραφήματα του εδώ πρέσβη των ΗΠΑ Σπέκχαρντ για οργανωμένες προσπάθειες των Αμερικανών να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες Ελλάδας – Ρωσίας, η αγωνία του ίδιου πρέσβη για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009 και η έντονη επιθυμία για τη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου, οι ωμές και εκτός προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων παρεμβάσεις του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη σε θέματα μειονοτικής πολιτικής και οι αιφνιδίως εμφανισθείσες αποκαλύψεις για το δήθεν σκάνδαλο του Βατοπεδίου».

Πιο κάτω, σε άλλο απόσπασμα της κατάθεσής του αναφέρει τα εξής, συνδέοντας μία σειρά γεγονότων που έγιναν επίσης στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Καραμανλή.

«Επίσης, είναι πολύ πιθανό να σχετίζονται με την όλη υπόθεση το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Vodafone, η ουσιαστικά αρνητική θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, η πτώση του Σινούκ και ο θάνατος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην πτήση του για το Άγιον Όρος και εφόσον δεν αποδεικνύεται ως ατύχημα, οι αναφορές του αμερικανού πρέσβη Ρις για ανάγκη αντικατάστασης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου από τον Θεόφιλο, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη κρίση στην ελληνική εκκλησία, οι προφανώς σχεδιασμένες, χρονικά επιλεγμένες και ταυτοχρόνως εκδηλωθείσες πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τα εκτεταμένα επεισόδια που ακολούθησαν τη δολοφονία του νεαρού Γρηγορόπουλου, οι μετέπειτα επιθέσεις της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» και η εμφάνιση της δολοφονικής οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών».

Στο επόμενο μέρος της κατάθεσής του, ο μάρτυρας – στέλεχος της ΕΥΠ αναφέρεται στην έκρηξη βόμβας στην ΚΕΔ.

«Σχετικό και πολύ σημαντικό στοιχείο για την όλη υπόθεση θεωρώ την έκρηξη βόμβας κοντά στα γραφεία της ΚΕΔ τις βραδυνές ώρες της 19/3/2009 και στη γωνία των οδών Λ. Αλεξάνδρας και Κόνιαρη, που ενεργοποιήθηκε με τηλεχειριστήριο, δηλαδή σε επιλεγμένο με ακρίβεια χρόνο, χωρίς να προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Η τοποθέτηση της βόμβας στο συγκεκριμένο σημείο έχει ξεχωριστή σημασία επειδή στην οδό Κόνιαρη εξέρχονταν προς την Λ. Αλεξάνδρας ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του όταν επέστρεφε στην κατοικία του κατά τις βραδινές κυρίως ώρες. 

Εκείνο το βράδυ, όμως, ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του είναι λογικό να μη διήλθαν από το σημείο τοποθέτησης και έκρηξης της βόμβας, αφού θα είχαν αλλάξει πλέον όλα τα δρομολόγιά τους, τα οποία ασφαλώς και θα ήταν πάντοτε διαφορετικά μετά τις σχετικές πληροφορίες και τις συστάσεις της Υπηρεσίας για την ασφάλεια του πρωθυπουργού, που περιέχονται στο Ειδικό Δελτίο Πληροφοριών του Φεβρουαρίου 2009.

Μία λογική εκδοχή θα μπορούσε να θεωρηθεί η πιθανότητα να προκλήθηκε η έκρηξη όταν οι δράστες αντιλήφθηκαν ότι δεν θα διέρχονταν εκείνο το βράδυ από εκεί η πομπή του πρωθυπουργού και η όποια παραμονή τους εκεί θα εγκυμονούσε κινδύνους για τους ίδιους, ενώ αποκλείεται η περίπτωση να ματαίωναν την ενέργειά τους, προσεγγίζοντας τον χώρο και παίρνοντας από εκεί τη βόμβα χωρίς να τη πυροδοτήσουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ευθύνη τοποθέτησης της βόμβας εκεί ανέλαβε η καθ’ όλα περίεργη και νεφελώδης οργάνωση «Λαϊκή Θέληση», η οποία με καθυστέρηση πέντε(!) ετών ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στα δικαστήρια της Λάρισας τον Μάιο του 2004 –παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων- προκαλώντας αναστάτωση στην όλη προετοιμασία για την ασφαλή τέλεση των Αγώνων. 

Η ίδια οργάνωση ανέλαβε και τις βομβιστικές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Siemens και της Bayer τον Ιούνιο του 2008, στα γραφεία της ΟΚΕ τον Αύγουστο του 2008, στα γραφεία του Γ. Τρεπεκλή τον Μάιου του 2009 και στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, τον Φεβρουάριο του 2010. Η ταυτότητα της συγκεκριμένης οργάνωσης και των μελών της δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί».

Μέρος της κατάθεσής του αναφέρεται και στη διαρροή εγγράφων.


«Τέλος, θα αναφέρω ως πολύ σοβαρά και αποκαλυπτικά στοιχεία, που βεβαίως μπορούν να συσχετισθούν με το «Σχέδιο Πυθία Ι», τα καταγγελθέντα από την υπάλληλο και στέλεχος της ΕΥΠ Ευγενία Λεβογιάννη για διαρροή – παράδοση αντιγράφων των ειδικής διαβάθμισης και εξαιρετικής ευαισθησίας ημερησίων και μηνιαίων αναφορών της ΕΥΠ προς τον πρωθυπουργό, από υπαλλήλους της Υπηρεσίας στον Μιχάλη Καρχιμάκη, με τελικό αποδέκτη τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου και ενδεχομένως την αμερικανική πρεσβεία».

Ο μάρτυρας κλείνει την κατάθεσή του, αξιολογώντας τις ίδιες τις δύο υποθέσεις.

«Γενικά αξιολογώ και χαρακτηρίζω τις δύο υποθέσεις εξαιρετικής σπουδαιότητας, ευαισθησίας και μείζονος εθνικής σημασίας θέματα, με πολλαπλές σκοτεινές πτυχές, μεθοδεύσεις και προεκτάσεις. Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξέταση και τη διερεύνησή τους».

Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία είναι πλέον ανάμεσα στην ογκωδέστατη δικογραφία της μεγάλης προσπάθειας του ανακριτή Δ. Φούκα, που ομολογουμένως καταπιάστηκε με μία από τις δυσκολότερες υποθέσεις των τελευταίων χρόνων.


Αναζητώντας απαντήσεις, ο ανακριτής έφτασε να κοιτάξει πάνω από μία «όζουσα» πραγματικότητα και τη θάλασσα παρανομιών διαφόρων, που για τα δικά τους συμφέροντα έπληξαν το εθνικό ή το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας.


Στη γενναία προσπάθειά του να αποδώσει συγκεκριμένες ευθύνες και να καταλήξει σε εμπεριστατωμένα κατηγορητήρια, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες υποθέσεις, η «Πυθία Ι», σε μοιραία αναλογία με το όνομά της, κρατάει προς το παρόν τις δισημίες και τα μυστικά της και ίσως να μην μας αφήσει να μπούμε στο «ιερό» ούτε των πραγματικών γεγονότων της δέουσας τιμωρίας των ενόχων.
Ήδη βέβαια από το καλοκαίρι του 2014 ο Γ. Τράγκας πάλι από το “Crash” προειδοποιούσε για τις «τρικλοποδιές» και τα «εμπόδια» που προσπαθούσε να βάλει το «σύστημα» των συμφοιτητών της Βοστώνης, Γ. Παπανδρέου – Αντ. Σαμαρά, που είχαν στήσει στην ΕΥΠ και όχι μόνο, στην έρευνα της Δικαιοσύνης…Ιδού το άκρως αποκαλυπτικό άρθρο – ρεπορτάζ του Γ. Τράγκα που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου 2014.
Το Μαξίμου μπλοκάρει την έρευνα του ανακριτή για το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού και τις υποκλοπές στη Vodafone!

Με εντολή Σαμαρά η ΕΥΠ μπλοκάρει τη δικαστική έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας του Καραμανλή και τις υποκλοπές της Vodafone


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου