Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΘΟΛΟΥΡΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ



ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ #ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ


Γράφει ο Σωτήρης Μητραλέξης


Προσυγκέντρωση ή αντι-συγκέντρωση; Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός παραμένει: στις 15 Ιουνίου το βράδυ, ημέρα και ώρα της σύναξης ‪#‎παραιτηθείτε, είναι ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Μνημονίου (ο άγιος Μνημόνιος γιορτάζει στις 16 του μηνός, οπότε την προηγουμένη το βράδυ τελείται ο εσπερινός του. Ανήμερα, φυσικά, γιορτάζει τα γενέθλιά του ο Γιώργος Α. Παπανδρέου).


Και ποιοι ακριβώς είναι οι #παραιτηθείτε; Ένας προς έναν, είτε επισήμως και δημοσίως στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είτε wannabe στελέχη, είτε ευεργετηθέντες των κομμάτων κατά τα «χρυσά χρόνια», οι οποίοι υψώνουν το σύνθημα «ούτε χρώματα, ούτε κόμματα, ούτε συνδικάτα». Βρες το λάθος. (Στην περιγραφή του event γράφουν «Ήρθε η ώρα ΟΛΟΙ οι Έλληνες να ενωθούμε κατά του ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ»…)

Και τι επιδιώκουν ακριβώς οι #παραιτηθείτε; Εκ του αποτελέσματος, την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του–δια της γελοιοποιήσεως της όποιας εναλλακτικής, ή του ενδεχομένου να υπάρξει κάποια εναλλακτική.

Ναι, αλλά ποια συγκεκριμένα αιτούμενα προτάσσουν οι #παραιτηθείτε, για την πραγματοποίηση των οποίων πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση;

Σταχυολογώ:

«Ζητάμε επιτέλους ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ χωρίς ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απέναντι στην υπόλοιπη ΕΥΡΩΠΗ». 

Δηλαδή τι ακριβώς συμβαίνει τώρα, που η προς παραίτηση κυβέρνηση λαμβάνει εύσημα από τον κ. Ντάησελμπλουμ και από τον κ. Σόιμπλε; Τι είδους περαιτέρω συνεννόηση χωρίς εχθρική συμπεριφορά θα μπορούσε να υπάρξει; Θα ήταν κατάλληλη δι’ ανηλίκους;

«Ζητάμε την γρήγορη ΕΞΟΔΟ της Ελλάδας από τα Μνημόνια στα ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.» 

Κεφαλαία στα «πρότυπα της Κύπρου». Δηλαδή, έξοδο από τα μνημόνια δια της εφαρμογής τους. Μα τώρα δεν εφαρμόζεται κανονικότατα μνημόνιο, και δη ολοκαίνουργιο;

«Ζητάμε ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και όχι “βόλεμα” του Κομματικού Στρατού της Αριστερο-δεξιάς Συγκυβέρνησης.» Βλέπε βιογραφικά των στελεχών του «κινήματος», άνευ ετέρου σχολίου.

«Ζητάμε ΑΛΛΑΓΗ πολιτικής ΤΩΡΑ». Μα ευλογημένε, όλο αυτό που περιγράφεις είναι η διατήρηση και ενίσχυσητης εδώ και εξαετία τρέχουσας πολιτικής! Πάνε οι εποχές που τα κομματικά στελέχη ΝΔ/ΠΑΣΟΚ είχαν μυαλό.

«Λέμε ΌΧΙ στον άκρατο ΛΑΪΚΙΣΜΟ»–δηλαδή, όλο αυτό των #παραιτηθείτε, με τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ και τα συνθήματα «Ζητάμε ΑΛΛΑΓΗ πολιτικής ΤΩΡΑ», «δεν θα αφήσουν έτσι εύκολα τις ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ τις οποίες άλλωστε τόσο πολύ αγαπούν» και την δήθεν εκπροσώπηση όλου του λαού («ας μάθουν επιτέλους ότι Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ»), τι ακριβώς είναι; Ἐνα από τα διδάγματα της κρίσης είναι πως όσο πιο λαϊκιστής είσαι, τόσο περισσότερο φωνάζεις εναντίον του λαϊκισμού.


Οπότε, εκτός από την κατ΄ ουσίαν σθεναρή υποστήριξη της κυβέρνησης δια της ριζοσπαστικής ιλαροτραγικότητας των εναλλακτικών, τι άλλο μας διδάσκει το #παραιτηθείτε;

Πρώτον, την εκπληκτική σύγχυση που υφίσταται στον χώρο των «Μένουμε Ευρώπη». Οι οποίοι, από κεκτημένη ταχύτητα, αδυνατούν να κατανοήσουν ότι είναι ακριβώς η δική τους πολιτική που εφαρμόζεται πλέον από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ–ή μάλλον το κατανοούν, αλλά θα προτιμούσαν να γίνεται με τους δικούς τους ανθρώπους.

Και αυτό ακριβώς, το τελευταίο, είναι το δεύτερο και μεγάλο δίδαγμα των #παραιτηθείτε. Ότι στην Ελλάδα της σχεδόν απόλυτης κοινοβουλευτικής μνημονιακής συναίνεσης, το μόνο σημείο διαφοράς και διχογνωμίας ανάμεσα στις παρατάξεις αφορά το ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι για να πραγματοποιήσει mutatis mutandis την ίδια ευρύτερη πολιτική–άρα, το ποιος θα μοιράζει ό,τι έχει μείνει τέλος πάντων από τα λάφυρα.



*Ο δρ Σωτήρης Μητραλέξης είναι επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Πόλεως, Κωνσταντινούπολη, και ερευνητικός εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Winchester.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου