Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ-ΜΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΟΓΕΝΗ;




EΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΤΣΙΦΑ



Προς

Tα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

–Tην Ήπατο Αρμοστή της Ένωσης για τα Διεθνή Θέματα και την Πολιτική Ασφάλειας, κα FedericaMogherini

–Tα μέλη του ΟSCE

–Tα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης

–Tα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Θέμα: Δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας

Την Κυριακή, 28η Οκτωβρίου, ένα μέλος τη Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Ε.Ε.Μ) της Αλβανίας ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, πυροβολήθηκε θανάσιμα από τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, γνωστές με το ακρωνύμιο RENEA. 

Οι καταστάσεις και τα ακριβή γεγονότα που οδήγησαν στην δολοφονία του παραμένουν ένα μυστήριο, μια και οι αλβανικές αρχές δεν έχουν αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία του γεγονότος. 

Σοβαρές αμφιβολίες και υποψίες έχουν διατυπωθεί αναφορικά με τη ύπαρξη του κράτους του νόμου στην Αλβανία και το κατά πόσο τέτοιες πρακτικές συνάδουν με την υποψηφιότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή απλώς εάν αυτές αντιπροσωπεύουν την παράδοση του καταπιεστικού καθεστώτος του Χότζα.

Για τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ο Κατσίφας, ένας σιδεράς με ελληνική και αλβανική υπηκοότητα, ήταν ένας σημαντικός συντελεστής και οργανωτής στην κοινότητά του για τον εορτασμό της ημέρας του ΟΧΙ, της ημέρας που η Ελλάδα αρνήθηκε το τελεσίγραφο του Μουσολίνι και αποφάσισε να αποκρούσει την φασιστική επιδρομή. 

Η ημέρα του ΟΧΙ συμβολικά τιμά την τεράστια απώλεια Ελλήνων και τις θυσίες τής Ελλάδος κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς επίσης και την αντίσταση τής Ελλάδος ενάντια στην τετραπλή Γερμανική, Ιταλική, Βουλγαρική και Αλβανική κατοχή. 

Κατά τον Β’ ΠΠ, οι Βουλιαράτες (Bularat), το χωριό στο οποίο ο Κατσίφας έζησε και πέθανε και το οποίο βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, μετατράπηκε σε ένα νοσοκομείο για τους τραυματίες και πολλοί Έλληνες πολεμιστές που απεβίωσαν τάφηκαν στο τοπικό νεκροταφείο, το οποίο είναι τώρα αφιερωμένο στην μνήμη τους. 

Ο Κατσίφας φοβόταν ότι η Αλβανία δεν θα ανταποκρινόταν πλήρως στις παλαιότερες ή πρόσφατες συμφωνίες που έγιναν μεταξύ των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδος και της Αλβανίας, οι οποίες αφορούσαν δύο θέματα: 

Πρώτον, την εκταφή των σχεδόν 8.000 Ελλήνων που πέθαναν (πολεμώντας) στην υπό αλβανική διοίκηση περιοχή της Βορείου Ηπείρου, και δεύτερον, την παροχή σε αυτούς της αρμόζουσας ταφής. 

Η Αλβανία είχε καθυστερήσει για εννιά χρόνια να υλοποιήσει την διμερή συμφωνία που υπογράφτηκε το 2009. Ο Κατσίφας είχε ενεργά εμπλακεί επιδιώκοντας την συμμόρφωση της Αλβανίας στις εκκρεμείς επί δεκαετίες υποσχέσεις προς την Ελλάδα και την Κοινωνία των Εθνών (Στοιχείο παραρτήματος αρ. 1),αλλά και στις νεώτερες υποσχέσεις προς τα Ηνωμένα ‘Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχει πρόσβαση στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στο ελληνόγλωσσο εκπαιδευτικό σύστημα. 

Η Αλβανία όχι μόνο δεν έχει πραγματοποιήσει αυτή την υποχρέωσή της, αλλά -το αντίθετο- έχει μαζικά και με εμμονή παραβιάσει αυτές τις συμφωνίες με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων ήταν η επινόηση νομικών περιορισμών που αφορούσαν την ελεύθερη έκφραση και τα δικαιώματα των μελών της Ε.Ε.Μ.

 Ο κατάλογος όλων αυτών των παραβιάσεων είναι μακρύς και δεν συνάδει με την φιλοσοφία ενος μοντέρου “κράτους του νόμου” που τιμά την υπογραφή του, ούτε συμμορφώνεται με τους διεθνείς νόμους που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ενδεικτικά (1) από την εποχή της δημιουργίας της Αλβανίας το 1913 μέχρι τον Β’ ΠΠ συνέβησαν τα ακόλουθα: 

(α) απαγόρευση της διδασκαλίας των Ελληνικών εκτός των ορίων μιας συγκεκριμένης μειονοτικής περιοχής, η οποία επακριβώς σχεδιάστηκε για να εξαιρέσει σημαντικά τμήματα του ελληνικού πληθυσμού, 

(β) βίαιη μετατροπή όλων των ελληνικών σχολείων σε αλβανικά στις περιοχές που εξαιρέθηκαν, 

(γ) απόλυση των μη ομιλούντων την αλβανική δασκάλων, 

(δ) μείωση των ωρών διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας με ταυτόχρονη αύξηση των ωρών διδασκαλίας της αλβανικής, 

(ε) κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η οποία επηρέασε τα ελληνικά σχολεία, καθώς αυτά αντιπροσώπευαν την μεγίστη πλειοψηφία αν όχι το σύνολο των ιδιωτικών σχολείων στην Αλβανία εκείνη την περίοδο. 

Όλα αυτά τα καταπιεστικά μέτρα είχαν σαν αποτέλεσμα την μαζική μείωση των ελληνικών σχολείων από τα 100, το 1924, σε ελάχιστα το 1933. 

Όλα αυτά τα γεγονότα, αδιαμφισβήτητα απεδείκνυαν την τάση να επιτευχθεί ένας συστηματικός “αφελληνισμός” της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας γενικότερα, και οδήγησαν στην απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης το 1935 (παράρτημα 2) που ανάγκασε την Αλβανία να επιτρέψει να λειτουργήσουν ξανά τα ελληνικά σχολεία. 

Μετά τον Β’ ΠΠ και μέχρι σήμερα, η παρουσία της Ε.Ε.Μ. και επομένως το δικαίωμα να έχουν σχολεία ελληνικής γλώσσας, αναγνωρίζεται μόνο στις αυτοαποκαλούμενες και ανασχεδιασμένες “μειονοτικές ζώνες” που υφίστανται από την εποχή τους καθεστώτος Χότζα.

 Οι ζώνες έχουν σχεδιαστεί είτε εκδικητικά είτε αυθαίρετα για να αποκλείουν σημαντικούς ελληνικούς οικισμούς, όπως αυτοί στην περιοχή της Χιμάρας. 

Τα θρησκευτικά δικαιώματα της μειονότητας, η οποία στην πλειοψηφία της είναι χριστιανή ορθόδοξη, έχουν επίσης δοκιμαστεί σημαντικά, ειδικά κατά την διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου, και είχαν σαν αποτέλεσμα την φυλάκιση, την εξορία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης εξαναγκαστικής εργασίας και στον θάνατο χιλιάδων θυμάτων. 

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, ο οποίος ήταν μέλος μιας κοινότητας που είχε χαραχτεί στη μνήμη της ο αγώνας για την ελεύθερη έκφραση της ταυτότητά της, πολλές φορές σε ένα εχθρικό περιβάλλον, δεν μπορούσε παρά να νιώσει απογοήτευση και προδοσία από το πολιτικό και νομικό σύστημα της Αλβανίας, που δεν σέβονταν τις υποχρεώσεις του προς αυτόν. 

Ο Κατσίφας είχε εμπλακεί στην διατήρηση της ελληνικής παράδοσης και πολιτισμού, δαπανώντας τις περιορισμένες οικονομικές του δυνατότητες για να υποστηρίξει έναν τοπικό Έλληνα δάσκαλο. 

Κάθε χρόνο με τα γλισχρά του μέσα θα αναλάμβανε επίσης την διακόσμηση του χωριού και του στρατιωτικού νεκροταφείου με ελληνικές σημαίες, μερικές εκ των οποίων τις έραβε με προσωπική εργασία, για να τιμήσει την μέρα του “ΟΧΙ”. 

Αυτοί οι σημαιοστολισμοί είναι συνήθεις για όλους τους ανθρώπους με ελληνική καταγωγή σε όλο τον πλανήτη, εις μνήμην των αγώνων των προγόνων τους. 

Συμπεριφερόμενος έτσι, εξέπεμπε το μήνυμα της αγάπης για την ελευθερία και μιας ζωής με αξιοπρέπεια,ασκώντας τα ανθρώπινα και συνταγματικά του δικαιώματα σαν μέλος της διεθνώς αναγνωρισμένης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μέχρι σήμερα και σε ένα μεγάλο ποσοστό, τα γεγονότα παραμένουν ασαφή όσον αφορά το πώς και γιατί ο Κατσίφας πυροβολήθηκε θανάσιμα από τις αλβανικές αστυνομικές δυνάμεις. 

Σοβαρές κατηγορίες από αυτόπτες μάρτυρες, μέλη της οικογένειας, συγγενείς και φίλους τού θανόντος οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αστυνομία προκάλεσε την αντίδρασή του και μετά τον δολοφόνησε, ενώ η περίπτωση θα μπορούσε να τύχει άλλης διαχείρισης (στοιχεία παρατήματος αρ. 3-19).

 Δυστυχώς η πληροφόρηση είναι περιορισμένη, και για την ώρα οι αλβανικές αρχές περιορίζουν την πρόσβαση σε κάθε στοιχείο των πραγματικών γεγονότων, ενώ επιδεικνύουν μια προκλητική έλλειψη σεβασμού προς τον τεθνεώτα και έλλειψη συνεργασίας με την οικογένεια του θύματος. 

Σε μια πρωτοφανή εκδήλωση απανθρωπιάς και έλλειψης σεβασμού, η σορός του Κατσίφα επιστράφηκε στην οικογένειά του 10 μέρες μετά τον φόνο.

 Στο μεσοδιάστημα, στην οικογένειά του δεν επετράπη να έχει πρόσβαση στη σωρό του και να την εξετάσει (στοιχεία παραρτήματος 10-19).

Σας παρακαλούμε να ερευνήσετε, μέσα στα πλαίσια των καταστατικών σας αρχών και τις δυνατότητες που θα παρέχει η επίσημη δικαιοδοσία σας στο να καθιστάτε υπόλογα τα κράτη-μέλη στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις συνθήκες και τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του Κατσίφα. 

Συγκεκριμένα, επιθυμούμε απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις: 

1. Χρησιμοποίησαν οι αλβανικές δυνάμεις υπερβολική και αναιτιολόγητη βία σκοτώνοντας τον Κατσίφα; Θα μπoρούσε αυτός ο φόνος να είχε αποφευχθεί;

2. Μεταχειρίστηκαν δίκαια οι αλβανικές αρχές τον Κατσίφα πριν και μετά τον θάνατό του;

3. Γιατί χρειάστηκαν δέκα ημέρες για να δοθεί η σωρός του Κατσίφα στην οικογένειά του για την πρέπουσα ταφή;

4. Είχαν οι αλβανικές αρχές σε κάποια φάση έρευνας καταστρέψει στοιχεία, με στόχο νακαλύψουν απρεπή συμπεριφορά και μη-πρότυπες τακτικές και μεθόδους;

5. Είχαν οι αλβανικές αρχές τρομοκρατήσει, ενοχλήσει, απειλήσει ή προκαλέσει το θύμα πρίν από την θανάτωσή του;

6. Κατά την διάρκεια της διεξαγωγής έρευνας, οι αλβανικές αρχές επέδειξαν σε οποιαδήποτε φάση προκατάληψη, ρατσισμό και /ή μίσος απέναντι στον θανόντα;

7. Τα ανθρώπινα δικαιώματα τού θανόντα παραβιάστηκαν από τις αλβανικές κρατικές αρχές;

8. Τι μπορεί η διεθνής και η ευρωπαϊκή κοινότητα να κάνει για να εξασφαλίσει ότι τα δικαιώματα της Ε.Ε.Μ. στην Αλβανία δεν εμποδίζονται, ότι η κατάσταση παρακαλουθείται συνεχώς και αντικειμενικά, και ότι οι μη μέχρι τώρα εκπληρωθείσες δεσμεύσεις εφαρμόζονται δεόντως(Παράρτημα/στοιχείο No 21, σελίς 25);

‘Οσον αφορά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, οι πρακτικές του Αλβανικού κράτους δεν λειτουργούν προς την κατεύθυνση τού να φέρουν την αλήθεια στο φως. 

Το αντίθετο, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του παραρτήματος που υποστηρίζουν αυτό το έγγραφο, οι αλβανικές αρχές έχουν συστηματικά κακομεταχειρισθεί τον αποθανόντα, την οικογένειά του και την κοινότητά του με πλημμελείς και άδικες πράξεις, και είναι ως εκ τούτου αναξιόπιστες στην αναζήτηση απαντήσεων στις παραπάνω ερωτήσεις. 

Εμείς ειλικρινά αμφισβητούμε την ικανότητα της αστυνομίας και του μηχανισμού απονομής δικαιοσύνης της Αλβανίας να δημοσιοποιήσει στοιχεία για την έρευνα με δίκαιο τρόπο προς το θύμα. 

Επιπλέον αμφισβητούμε τον διαχωρισμό των εξουσιών στην κυβέρνηση της Αλβανίας και φοβούμαστε ότι η απονομή δικαιοσύνης εμποδίζεται, μια και ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αναφέρθηκε στο θύμα, αποκαλώντας τον “τρελό” και “εξτρεμιστή” λίγες μόνο ώρες μετά τα γεγονότα της θανάτωσής του (στοιχείο παραρτήματος αρ. 20), ενώ ακόμη η έρευνα ήταν υποθετικά σε εξέλιξη. 

Αυτό το γεγονός, συνδιαζόμενο με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (στοιχείο παραρτήματος αρ. 21) συνολικά για την έκθεση προόδου της Αλβανίας αναφορικά με τον εκδημοκρατισμό της το έτος 2018, το κράτος του νόμου και τα δημοκρατικά δικαιώματα, δεν δημιουργούν εμπιστοσύνη.

Συμπερασματικά, ζητούμε την παρέμβασή σας για να εξασφαλίσετε ότι η δικαιοσύνη υπηρετείται. Ειδικά, αιτούμαστε τα παρακάτω:

1. Η οικογένεια του θανόντος να μην ενοχλείται πλέον από τις τοπικές κρατικές δομές και τα δικαιώματά της να γίνονται σεβαστά.

2. Η αλβανική κυβέρνηση να κάνει δημόσια προσβάσιμο όλο το υλικό παρακολούθησης που είναι υπό την κατοχή της σχετικά με τα γεγονότα, πριν, κατα την διάρκεια και μετά τον φόνο, και η διεθνής κοινότητα να ελέγξει το ακατέργαστο αρχείο ήχου και εικονοληψίας. 

3. Πρέπει να διεξαχθεί μια πλήρης έρευνα των γεγονότων που οδήγησαν στο φόνο. Γι’αυτό μια επιτροπή από διεθνείς εμπειρογνώμονες με την συμμετοχή Ελλήνων αξιωματούχων πρέπει να διοριστεί για να εποπτεύσει, διενεργήσει και καθοδηγήσει την έρευνα.

4. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ενοχοποιητικό για μέλη των αλβανικών αστυνομικών δυνάμεων, η άλλους κρατικούς αξιωματούχους, μια σωστή ακρόαση και μια δυνητική δίκη πρέπει να διενεργηθεί, όπου αυτοί που είναι υπεύθυνοι θα τύχουν απαγγελίας κατηγοριών, όπως ορίζεται από τον τοπικό και διεθνή νόμο.

5. Σε περίπτωση κατά την οποία, μέλη του Αλβανικού κράτους αποδειχθεί μέσω της έρευνας και της δίκης ότι έχουν εμπλακεί κατά παράβαση του νόμου στην δολοφονία ενός αθώου ανθρώπου, πρέπει να δοθούν η αρμόζουσα απολογία και αποζημιώσεις στην οικογένεια του θανόντος και τους συμπατριώτες του από τους κρατικούς αξιωματούχους.

Αυτή η περίπτωση αντιπροσωπεύει την πιο πρόσφατη από μια μακρά σειρά κακομεταχειρίσεων ενάντια στα μέλη της Ε.Ε.Μ. που έχουν απειληθεί, ενοχληθεί και έχουν τύχει διακρίσεων εξαιτίας της καταγωγής τους, και από το αλβανικό κράτος και από Αλβανούς πολίτες. 

Ο κατάλογος των αναφερομένων παραβιάσεων που το αλβανικό κράτος είτε απέτυχε να αποτρέψει, ανέχθηκε ή ενεργά διαιώνισε  είναι μακρύς. Σημαντικές ανάμεσα σε αυτές είναι οι πρόσφατες υποχρεωτικές απαλλοτριώσεις στις περιοχές της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, που άμεσα στόχευαν τις περιουσίες της. 

Ο Κατσίφας δεν ήταν το πρώτο άτομο ελληνικής καταγωγής που έχασε τη ζωή του στην Αλβανία εξαιτίας της διατήρησης των δικαιωμάτων τής μειονότητας. 

Το 2010 στην περιοχή της Χιμάρας, ο Αριστοτέλης Γκούμας χτυπήθηκε από τρεις Αλβανούς και σκοτώθηκε ενώ οδηγούσε την μοτοσυκλέτα του, εξαιτίας μιας πρότερης αντιπαράθεσης στο κατάστημά του, κατά την οποίαν δεν ήθελε να σταματήσει – όπως οι Αλβανοι απαιτούσαν– να μιλά της εθνική του γλώσσα, δηλαδή Ελληνικά.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για να παράσχουμε επιπλέον βοήθεια σε αυτό το έργο υψίστης σημασίας για την εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την ειρήνη και σταθερότητα σε μια ευαίσθητη περιοχή με λεπτές ισορροπίες και με ζωτικά συμφέροντα για την ασφάλεια της Ευρώπης. 

 Μόνο παραδίδοντας στη δικαιοσύνη αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ανεξάρτητα πόσο ψηλά είναι στην ιεραρχία, η Αλβανία θα αποδείξει ότι είναι ένα κράτος όπου η δικαιοσύνη είναι σεβαστή. 

 Μόνον έτσι θα υπάρξει αίσθημα ενότητας και φιλίας στη ευρύτερη περιοχή, και θα αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας στην Ε.Ε.Μ.. 

 Τέλος, η στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία, που έχει επανειλημμένα ενισχυθεί μέσω σειράς ευεργετικών μέτρων εκ των οποίων ενδεικτικά είναι η πολυμέτωπη υποστήριξη για είσοδο στο ΝΑΤΟ το 2009 και για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ πρόσφατα από την Ελληνική Πολιτεία, θα μπορέσει να προοδεύσει. Ελπίζουμε ότι οι δράσεις σας και οι αποφάσεις σας θα υπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό.

Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του International Hellenic Association

O Διεθνής Σύνδεσμος Ελληνισμού (Internation Hellenic Association – IHA www.professors-PhDs.com) είναι ένας μη κερδοσκοπικός μη ελεγχόμενος οργανισμός, ο οποίος είναι δηλωμένος στην πολιτεία του Delaware στις ΗΠΑ. Τα μέλη του προέρχονται κύρια από τον ακαδημαϊκό τομέα, από κάθε σημείο του πλανήτη.

 Εκτός από τους ακαδημαϊκούς, στα μέλη του ΙΗΑ συμπεριλαμβάνονται πρώην διπλωμάτες, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, κρατικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλα διαπρεπή πρόσωπα της ελληνικής κοινωνίας.

 Ο σκοπός του ΙΗΑ είναι να ενώσει τον ελληνισμό και να βοηθήσει την Ελλάδα μέσω των επιτροπών του σε θέματα εθνικής και πολιτισμικής φύσεως.

Παράρτημα

Πληροφορίες που υποστηρίζουν το κυρίως έγγραφο.

1. Αλβανική Διακήρυξη της 02 Οκτωβρίου, του 1921, προς την Κοινωνία των Εθνών, επικυρωμένη από το αλβανικό κοινοβούλιο στις 17 Φεβρουαρίου του 1922

2. Συλλογή αποφάσεων, εντολών και συμβουλευτικών γνωμοδοτήσεωντου ΔΔΔ σειρά Α/Β νούμερο 64, Συμβουλευτική γνώμη 314 της 6ηςΑπριλίου του 1935, περί μειονοτικών σχολείων στην Αλβανία.

3. Σύμφωνα με την αδελφή του θύματος, η αλβανική αστυνομία είχε προσαγάγει τον Κατσίφα για ανεπίσημες ανακρίσεις χωρίς να του έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες, σε μία προσπάθεια να τον αποθαρρύνουν από το να εκφράζει τις πατριωτικές του πεποιθήσεις και ειδικότερα τις τελευταίες μέρες πριν τον θάνατό του.

 Η αδελφή του επιπλέον καταθέτει ότι ο Κατσίφας ήταν υπό συνεχή παρακολούθησηκαι επαναλαμβανόμενες απειλές, άμεσες ή έμμεσες. Αυτόπτες μάρτυρες επίσης, έχουν δηλώσει δημόσια ότι την ημέρα των πυροβολισμών, πρωτύτερα η αλβανική αστυνομία για ακόμα μία φορά είχε απειλήσει, τρομοκρατήσει και προκαλέσει τον Κατσίφα, ως αντίδραση στον σημαιοστολισμό που πραγματοποίησε για την επέτειο του «ΟΧΙ». 

Αυτή η συνεχής παρενόχληση και καταπίεση τον οδήγησε στο να αποκτήσει ένα κυνηγητικό όπλο (και όχι ένα αυτόματο στρατιωτικού τύπου όπλο όπως αρχικά διέρρευσε), με σκοπό να υπερασπιστεί την/τις σημαία/ες απόβίαιο «κατέβασμα» και φυσικά την ίδια του την ζωή.

4. Ένα βίντεο 11-δευτερολέπτων μέσα από το καφενείο στους Βουλιαράτες δείχνει τον Κατσίφα με μία αραβίδα, χωρίς όμως να σημαδεύει ή να πυροβολεί εναντίον ανθρώπου. Πυροβολούσε στον αέρα και σίγουρα χωρίς καμία πρόθεση να σκοτώσει. Μάλιστα, ένας εκ των παρισταμένων στο βίντεο ακούγεται να λέει: « το παιδί είναι νεκρό».

5. Ο Κατσίφας έκανε την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα ως Έλληνας πολίτης, στις ειδικές δυνάμεις. Συνεπώς, ήταν εξοικειωμένος με τα όπλα και αν επιθυμούσε να αφαιρέσει την ζωή κάποιου Αλβανού αστυνομικού θα το είχε πράξει. Το γεγονός ότι δεν το έκανε, είναι ακόμα μία ένδειξη ότι δεν είχε, σε καμία χρονική στιγμή, τηνπρόθεση να σκοτώσει.

6. Ο Κατσίφας έχει κατηγορηθεί από την αλβανική αστυνομία ότι πυροβόλησε προς αυτούς με πρόθεση να σκοτώσει, με ένα αυτόματο όπλο ΑΚ-47. 

Προς απόδειξη τούτου, παρέδωσαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες ενός περιπολικού, το οποίο είχε πυροβοληθεί και από τις δύο πλευρές, δεξιά και αριστερά. Παρ’ όλα αυτά, καταθέσεις από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν συνάδουν με αυτούς τους ισχυρισμούς. 

Το αντίθετο μάλιστα, υποδεικνύουν ότι πυροβολούσε με άσφαιρα στον αέρα με ένα κυνηγητικό τυφέκιο, που ονομάζεται «Molot Vepr-12», το οποίο ομοιάζει με το «AK-47» αλλά δεν είναι το ίδιο.

7. Δεκάδες αστυνομικοί ειδικών δυνάμεων με την βοήθεια ελικοπτέρου και ενός «drone» κατεδίωξαν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα.

 Τελικά, ξέφυγε από την περιοχή, κινήθηκε προς το υδραγωγείο του χωριού στο κοντινό βουνό και αργότερα πυροβολήθηκε στην καρδιά, αφού περικυκλώθηκε.

Πριν τον θάνατό του, η αλβανική αστυνομία έστειλε εικόνες στα ΜΜΕ υποδηλώνοντας ότι είχε συλληφθεί – αυτή ήταν η αρχική πληροφόρηση. Ηταν πολύ αργότερα που προέκυψε από τα δελτία ειδήσεων ότι πυροβολήθηκε για αντίσταση κατά της αρχής, όντας ένοπλος.

8. Το αίτημα της οικογένειας για την παρουσία Έλληνα ιατροδικαστή / ανακριτή κατά την διάρκεια ιατροδικαστικής εξέτασης της σορού δεν έγινε δεκτό εξ αρχής.

9. Δεν πραγματοποιήθηκε εγκληματολογικός έλεγχος στην περιοχή θανάτωσης ούτε στην περιοχή που ξεκίνησε το συμβάν, καθώς επίσης δεν παρουσιάστηκαν σχετικές επίσημες πληροφορίες ή έγγραφα είτε στην δημοσιότητα είτε στην οικογένεια. 

Παρά όλα αυτά, η αλβανική αστυνομία διέρρευσε πληροφορίες ότι δήθεν υπάρχει υλικό από βίντεο, το οποίο δικαιώνει τις ενέργειές τους, δείχνοντας τον Κατσίφα να πυροβολεί εναντίον τους και να αρνείται να παραδοθεί. Τέτοιο βίντεο που υποτίθεται πως υπάρχει, δεν δόθηκε ποτέ στην δημοσιότητα.

10. Η σορός του Κατσίφα, η οποία αρχικά ήταν να εξεταστεί από ιατροδικαστή στο Αργυρόκαστρο (Gjirokastër) από αλβανικές αρχές, μεταφέρθηκε ξαφνικά στα Τίρανα όταν ο δικηγόρος της οικογένειας και ένας Έλληνας ιατροδικαστής, οι οποίοι ταξίδεψαν στο Αργυρόκαστρο, απαίτησαν να δουν και να εξετάσουν την σορό. Από εκείνη τη στιγμή, η σορός κρατούνταν στα Τίρανα μέχρι την παράδοσή της στην οικογένεια, 10 ολόκληρες μέρες αφότου σκοτώθηκε.

11. Σε κανένα μέλος της οικογένειας, της νομικής αντιπροσώπευσης, τρίτο μέλος ή σε Έλληνα ανακριτή δεν επετράπη να εξετάσει την σορό. Κάτω από φοβερή πίεση και εντάσεις, δόθηκε άδεια στον δικηγόρο της οικογένειας και τον Έλληνα ανακριτή ιατροδικαστή να παρατηρήσουν την σορό για 5 λεπτά πριν μεταφερθεί η σορός στα Τίρανα. Δεν τους επετράπη σε καμία περίπτωση ούτε για μία στιγμή να εξετάσουν ή να ακουμπήσουν την σορό.

12. Κατά την διάρκεια αυτής της 5-λεπτης άδειας παρατήρησης, ήταν φανερό ότι το θύμα είχε υποστεί δύο θωρακικά διαμπερή τραύματα τα οποία είχαν συρραφεί ενώ παράλληλα η σορός είχε πλυθεί πλήρως, αφαιρώντας με αυτόν τον τρόπο κάθε αποδεικτικό στοιχείο και ίχνη που θα μπορούσαν ίσως να επιτρέψουν να βγουν κάποια συμπεράσματα αργότερα, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που ένας ανεξάρτητος ιατροδικαστής θα εξέταζε την σορό στο μέλλον.

13. Κηλίδες αίματος και άλλα αποδεικτικά ίχνη στην κρυψώνα του Κατσίφα στο κοντινό βουνό σε μία ακτίνα 70 μέτρων, υποδηλώνουν ότι πρώτα πυροβολήθηκε και ύστερα συνελήφθηκε και/ή μετακινήθηκε.

14. Στην οικογένεια του αποθανόντος Κατσίφα, της αφαιρέθηκε το δικαίωμά της να ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της αστυνομίας για φόνο εξ αμελείας και/ή φόνο εκ προθέσεως.
15. Όταν η οικογένεια σύμφωνα με το νόμιμο δικαίωμά της απαίτησε την επιστροφή της σορού του Κατσίφα, ο Αλβανός εισαγγελέας κάλεσε τον πατέρα του αποθανόντος στα Τίρανα για ανάκριση.

16. Σύμφωνα με την δημόσια κατάθεση της οικογένειας, οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις μετά την δολοφονία συμπεριφέρθηκαν σε υπερβολικό βαθμό με επιθετικό τρόπο στην μητέρα του θύματος μέσα στο σπίτι της, καθώς επίσης και λεηλάτησαν το σπίτι κατά τη διάρκεια της επιδρομής τους.

17. Την Τετάρτη στις 31 Οκτωβρίου του 2018, η αλβανική αστυνομία πρακτικά εκβίασε τους γονείς του Κατσίφα να υπογράψουν ένα έγγραφο όπου δήλωναν ότι δεν έχουν κάποια αξίωση από το αλβανικό κράτος με αντάλλαγμα την επιστροφή της σορού για ταφή.

18. Ο βαλλιστικός έλεγχος και η ανάλυση στα αυτοκίνητα της αστυνομίας που υποτιθέμενα πυροβόλησε εναντίον, καθώς και η αντίστοιχη στη σορό του θύματος ακόμα δεν έχουν παρουσιαστεί.

19. Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας και κοντινών ανθρώπων του Κατσίφα κάνουν λόγο για στημένη πρόκληση και εκτέλεση.

20. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, μόλις λίγες ώρες μετά τον περιστατικό «τουίταρε» την ακόλουθη δήλωση: « Αγαπητοί γείτονες! 

Αντί να χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτη την απώλεια ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία απλώς έκανε τον καθήκον της, θα ήταν καλύτερο να ευχαριστούμε όλοι μαζί το Θεό που σήμερα δεν χάθηκε καμία αθώα ζωή από την τρέλα και τον εξτρεμισμό.» 

Είναι φανερό ότι στην Αλβανία οι πολιτικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο έχουν φανερά και ρητώς παρενέβη σε μία εν εξελίξει έρευνα, καταστρατηγώντας τοιουτοτρόπως την συνταγματική διάκριση εξουσιών. 

Συνεπώς, είναι επόμενο να δημιουργηθεί προκατάληψη από το Κράτος εναντίον του θύματος, και η εμπιστοσύνη στις ενέργειες, τις μεθόδους, τις αναφορές και τα συμπεράσματα των κρατικών αξιωματούχων τίθενται σε αμφισβήτηση. 

Κατά συνέπεια, η παρέμβαση από διεθνή επιτροπή κρίνεται απολύτως απαραίτητη για να ριχθεί φως στην υπόθεση. Το ερώτημα το κατά πόσον,με την δήλωσή του, ο πρωθυπουργός προάγει εγκλήματα μίσους καιδιαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο αλβανικό λαό, επίσης αποκτάει κρίσιμη νομιμότητα και θα έπρεπε κι αυτό να είναι αντικείμενο ενδιαφέροντος.

21. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αλβανία 2018, Αναφορά.



1 σχόλιο:

  1. Θέλω να καταθέσω για τον ισχυρό DR WALE που έσωσε τη σχέση μου. Πρέπει να είμαι ένας από τους λίγους που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δείξω και να πω σε κάποιον πόσο ευγνώμων είμαι που κάνω τη Σχέση μου μια μελωδική και ομαλή Σχέση. Προσπάθησα να είμαι πιο θετική για τη σχέση μου με τον φίλο μου, φαίνεται ότι μου πήρε για πάντα. Μια άλλη κυρία πήρε τον αρραβωνιαστικό μου από κοντά μου και μετακόμισαν και οι δύο. Έκλαψα και τον έψαξα να επιστρέψει αλλά αρνήθηκε να δεχτεί τις κλήσεις μου ούτε να επιστρέψει τα μηνύματά μου. Ο φίλος μου μου σύστησε έναν ισχυρό ξόρκι που ονομάζεται DR WALE, ο οποίος με βοήθησε να κάνω ένα πολύ δυνατό ξόρκι αγάπης που έφερε πίσω τον αρραβωνιαστικό μου μέσα σε λίγες εβδομάδες. Έμεινα έκπληκτος και έκπληκτος όταν ο αρραβωνιαστικός μου τηλεφώνησε να με παρακαλέσει για συγχώρεση και όλα αυτά εξαιτίας του ισχυρού ξόρκι αγάπης του DR WALE. Μην παραλείψετε να επικοινωνήσετε με τον DR WALE με τους ακόλουθους τρόπους εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα γάμου ή σχέσης. Τα στοιχεία επικοινωνίας του, μπορείτε επίσης να τον καλέσετε ή να του γράψετε μέσω WhatsApp/Viber: +2347054019402 Ή Email: drwalespellhome@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή