Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΜΗΠΩΣ ΚΟΝΤΕ ΚΑΙ ΝΤΙ ΜΑΪΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΔΩΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ;

 ΣΑΛΒΙΝΙ:«ΕΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΘΑ ΡΙΞΩ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»



Ο Salvini, που ενισχύεται από τα υψηλά ποσοστά της Lega, η οποία καταγράφει ιστορικό ρεκόρ με 36,2%, τηρεί άκαμπτη στάση και ξεκαθαρίζει, πως θα ρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας με τον Di Maio, εάν αλλάξει ο προϋπολογισμός. 


 Το παράθυρο διαλόγου με την ΕΕ επιχείρησε να διατηρήσει ανοιχτό το βράδυ του Σαββάτου (24/11) με την Κομισιόν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte κατά το δείπνο εργασίας, που είχε με τον Jean - Claude Juncker και τον Pierre Moscovici αλλά την ίδια ώρα ο Ιταλός αντιπρόεδρος και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, δηλώνει ανυποχώρητος όσον αφορά στον προϋπολογισμό της χώρας. 


Ο Conte πρόκειται να ενημερώσει τις επόμενες ώρες τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησής τους, Slavini και Di Maio για τα αποτελέσματα των επαφών του στις Βρυξέλλες.

Ο Salvini δήλωσε το Σάββατο (24/11) στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ότι «θα ρίξει την κυβέρνηση αν αλλάξει ο στόχος για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χώρας μετά τη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν προκειμένου να τον πείσει ότι ο προϋπολογισμός της χώρας είναι υγιής».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα ο Salvini σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Conte φέρεται να του είπε ότι «δεν πρέπει να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες για το 2,4% γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ρίξει την κυβέρνηση».

Εμφανίστηκε ωστόσο πρόθυμος να προβεί σε μικρές μόνο παραχωρήσεις στο σχέδιο δαπανών του επόμενου έτους.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 και η διαφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κλυδωνίσει την αγορά ομολόγων και τα χρηματιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο Salvini εμφανίζεται ως ο βασικός διαπραγματευτής στη σκληρή αντιπαράθεση με την ΕΕ

Ο ελιγμός Conte στις Βρυξέλλες - Ζήτησε πίστωση χρόνου από τον Juncker

«Δεν είμαστε σε διαμάχη με την ΕΕ, είμαστε φίλοι» είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte κατά τη χειραψία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker, πριν από τη συνάντηση το βράδυ του Σαββάτου (24/11/2018) μετά την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού.

Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria. Από πλευράς Κομισιόν συμμετέχουν ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dobrovskis.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, Conte και και Tria επιχείρησαν να πείσουν τους ηγέτες της Κομισιόν να δώσουν στην ιταλική κυβέρνηση χρόνο - τουλάχιστον έξι μήνες- πριν εφαρμοστεί η διαδικασία παράβασης για υπερβολικό έλλειμμα. 
«Δεν εγκαταλείπουμε τις μεταρρυθμίσεις, θα διαπραγματευτούμε με τον Juncker» δήλωσε εξάλλου ο Conte, ο οποίος ευελπιστεί ότι, στο εν λόγω χρονικό διάστημα και μέχρι τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 η Ιταλία θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης με την έλευση επενδύσεων. 

«Χρόνος και εμπιστοσύνη», είναι τα δύο αιτήματα που φέρεται να κατέθεσε στο τραπέζι του δείπνου εργασίας ο Ιταλός πρωθυπουργός. 

Επισήμως η ιταλική κυβέρνηση, που εκπροσωπήθηκε από τα δύο λεγόμενα «περιστέρια» της στο αποψινό δείπνο ζήτησε τη συνέχιση ενός εποικοδομητικού διαλόγου, προκειμένου να καθυστερήσει την απόφαση επιβολής κυρώσεων, λόγω υπερβολικού ελλείμματος. 

«Επαναλάβαμε ότι είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, μετά το δείπνο που είχε το Σάββατο 24/11 στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων προς τη χώρα. 

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση που όμως «δεν ήταν συνάντηση που οδήγησε σε λύση, αλλά το βήμα προόδου έγκειται στο ότι υπογραμμίσθηκε και πάλι η διάθεση για διάλογο».
Ξεκαθάρισε ότι δεν μίλησαν για τα συνολικά μεγέθη του προϋπολογισμού, προσθέτοντας «φυσικά δεν υπαναχώρησα σε ότι αφορά τις καθοριστικές μεταρρυθμίσεις μας».

Ο Giuseppe Conte σημείωσε ακόμη ότι δεν κινδυνεύει η Ιταλία να βιώσει την κρίση της Ελλάδας, διότι η χώρα του «διαθέτει οικονομικούς δείκτες τόσο σταθερούς, που δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Πάντως, όπως έκαναν γνωστό πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, για να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις των δυο πλευρών».



Ιστορικό ρεκόρ για τη Lega

Στο μεταξύ η σκληρή αντιπαράθεση Ιταλίας - ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ρώμης έχει ευνοήσει σημαντικά τον Salvini ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητα του να αυξάνεται σταθερά όπως και η δημοσκοπική δύναμη του ξενοφωβικού αντιευρωπαικού κόμματός του της Λέγκας του Βορά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για την Corriere della Sera η Λέγκα του Βορά αυξησε τη δύναμή της η οποία έφτασε στο 36,2% στις προθέσεις ψηφοφόρων το Νοέμβριο.

Το κίνημα των 5 Αστέρων (Five Star) του Di Maio, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις γενικές εκλογές του Μαρτίου, υποχώρησε στο 27,7% αυτό το μήνα, από 28,7% τον Οκτώβριο.

Η διαρκώς ανοδική πορεία της Lega καταγράφεται και δημοσκόπηση της EMG, στην οποία συγκεντρώνει το 31%.
Ακολουθεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 26%, οι Σοσιαλδημοκράτες με 19% και το Forza Italia με 8%.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΟΙΜΟΥ- ΑΘΗΝΑΣ

Έχουμε από καιρό επισημάνει ότι είναι ατελείωτο το 


Δεν γίνεται να πάς κόντρα στις Βρυξέλλες και να παραμένεις στον ζουρλομανδύα του Ευρώ. Ούτε καν στην Ε.Ε.

Ο Di Maio λοιπόν ήδη  δήλωσε «ανοικτός σε μείωση του ελλείμματος της χώρας» και τόνισε με νόημα: «Δε θέλουμε πόλεμο με την Ευρώπη»... 

Τώρα για τον Σαλβίνι μένει να αποδειχθεί εάν εννοεί αυτά που λέει...

Θυμίζουμε ότι ο Καμμένος θα έριχνε την κυβέρνηση για το Μακεδονικό και για τον χωρισμό κράτους-Εκκλησίας και ακόμα μάταια περιμένουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου