Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ; ΤΟ CEDEAO ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΝΙΓΗΡΑ.

ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΝΙΓΗΡΑ ΔΙΑΜΗΝΥΣΑΝ ΠΩΣ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΠΤΩΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ BAZOUM ΑΝ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥ CEDEAO ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ.


Οι κινηματίες του Νίγηρα διαμήνυσαν ότι θα εκτελέσουν το πιόνι της Δυτικής αποικιοκρατίας έκπτωτο πρόεδρο Bazoum αν χώρες του αφρικανικού ΝΑΤΟ του CEDEAO τους επιτεθούν. Το CEDEAO αποφάσισε άμεση ενεργοποίηση των δυνάμεων του! 

Το CEDEAO διέταξε την ανάπτυξη των εφεδρικών του δυνάμεων κατά των κινηματιών στο Νίγηρα για να «αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη» αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής στην Αμπούτζα.

Μπορεί όμως η CEDEAO να επέμβει στρατιωτικά;
Όμως η άμεση κινητοποίηση δεν ισοδυναμεί με άμεση παρέμβαση. Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να πούμε ότι η Cedeao εγκαταλείπει το διπλωματικό κανάλι. 

Απομένει επίσης να διευκρινιστεί το νομικό πλαίσιο μιας ένοπλης επέμβασης της Cedeao. Ο οργανισμός πρέπει πρώτα να λάβει την έγκριση της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) για να αναπτυχθεί, δήλωσε πηγή εντός του. Μπορεί επίσης να χρειαστεί το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι στρατιωτικοί κινηματίες του Νίγηρα απείλησαν να εκτελέσουν τον αχυράνθρωπο πιόνι της αποικιοκρατικής Δύσης έκπτωτο πρόεδρο της χώρας τον Bazoum αν οι γειτονικές χώρες πραγματοποιήσουν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους αναφέρει το (Al-Jazeera). 

Το μήνυμα το πέρασαν σε υψηλόβαθμο Αμερικανό διπλωμάτη.Ο σιδερένιος βραχίονας της αποικικοκρατίας στην Αφρικής το CEDEAO διέταξε την άμεση ανάπτυξη της εφεδρικής της δύναμης για να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη…

Η Σύνοδος κορυφής CEDEAO στην Αμπούτζα αποφάσισε:Άμεση ενεργοποίηση της δύναμης αναμονής CEDEAO.

Η CEDEAO καλεί την Αφρικανική Ένωση να εγκρίνει όλες τις αποφάσεις που προκύπτουν από τη Σύνοδο Κορυφής.
διατήρηση των κυρώσεων, κλείσιμο των συνόρων και δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων όσων εμποδίζουν την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στο Νίγηρα.

Προς σύγκρουση.. η ρήξη είναι ολική. Οι πάσης φύσεως διαπραγματεύσεις ναυάγησαν. Ως και με Αμερικανούς είχαν συζητήσεις οι κινηματίες.. Αδιέξοδο προς άμεση αιματοχυσία και λουτρό αίματος στην Αφρική…

Σε συνεδρίαση στις 10 Αυγούστου στην Αμπούτζα, η διάσκεψη των αρχηγών κρατών του CEDEAO αποφάσισε να επικυρώσει το σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα. Στόχος του είναι η επιστροφή στη συνταγματική τάξη και η απελευθέρωση του τ. προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Η κοινότητα της Δυτικής Αφρικής ανοίγει έτσι το δρόμο για την κινητοποίηση μιας δύναμης που θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από Νιγηριανά στρατεύματα, αλλά και Σενεγαλέζους.

Μπορεί όμως η CEDEAO να επέμβει στρατιωτικά;
Όμως η άμεση κινητοποίηση δεν ισοδυναμεί με άμεση παρέμβαση. Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να πούμε ότι η Cedeao εγκαταλείπει το διπλωματικό κανάλι. Απομένει επίσης να διευκρινιστεί το νομικό πλαίσιο μιας ένοπλης επέμβασης της Cedeao. 

Ο οργανισμός πρέπει πρώτα να λάβει την έγκριση της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) για να αναπτυχθεί, δήλωσε πηγή εντός του. Μπορεί επίσης να χρειαστεί το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Άλλες πληροφορίες:

Το ΝΑΤΟ ζήτησε από τους αντάρτες της CMA να καταλάβουν το Μάλι με επιθέσεις και ενώ το Μάλι πολεμά στο Βορρά, θα φτάσουν στον Νίγηρα για να επανεγκαταστήσουν τοn Bazoum.

Και στη Μπουρκίνα Φάσο, ισλαμιστές τρομοκράτες που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει τις επιθέσεις.

Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο έχουν επίσημα προσχωρήσει στο ρώσικο στρατόπεδο ενώ και το κίνημα του Νίγηρα είναι στην ίδια κατεύθυνση. Η ρωσοδυτική κόντρα βαθαίνει και παγκοσμιοποείται.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου