Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΕΝΩ ΕΞΩ ΤΡΕΜΟΥΝ ΜΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 
BERTELSMANN:
"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑΣ
7,9  TΡΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΝ ΧΑΘΕΙ Η  ΕΛΛΑΔΑ"!
 
 
 
 
 
 
 
 
Ένας οικονομικος Αρμαγεδώνας θα έπληττε τον πλανήτη σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου Bertelsmann. Έτσι λοιπόν, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε αλυσιδωτή αντίδραση στις παγκίσμιες αγορές και μια νέα οικονομική κρίση που αυτή του 2008 θα έμοιαζε με "άσκηση σε οικονομικό Πανεπιστημίου"!

Σε έκθεσή του το έγκυρο γερμανικό Ινστιτούτο προβλέπει ότι η φωτιά της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, δεν θα έμενε στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ούτε σν στην ευρωζώνη, αλλά θα επεκτεινόταν άμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και από εκεί στην Κίνα σε ένα ντόμινο που όμοίο του δεν θα είχε δει ο πλανήτης από το κραχ του 1929!


Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε στην Ελλάδα στάση πληρωμών, μία τεράστια υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος, ανεργία, δραστική μείωση της ζήτησης και της καταναλωτικής δαπάνες και άλλα οικονομικά προβλήματα που θα είχαν άμεση επίπτωση στους ευρωπαίους εταίρους. Και αν η Ελλάδα κάποια στιγμή μετά από 1-2 χρόνια μπορούσε μέσω των διαδοχικων υποτιμήσεων να ξαναγίνει ελκυστική στις νέες επενδύσεις και να βελτίωνε τις επιδόσεις στης στις εξαγωγές, εκτός Ελλάδος θα είχαμε επιπτώσεις πυρηνικού ατυχήματος.

Οι απώλειες μόνο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα έφταναν τα 164 δισ. ευρώ ή 14.300 ευρώ ανά πολίτη έως το 2020, την ώρα που οι 42 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα έπρεπε να απορροφήσουν συνολικές απώλειες 674 δισ. ευρώ. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή: Από εκεί και πέρα οι απώλιες αυτές θα προκαλούσαν δευτερογενή αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2 τρισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και 7,8 τρισ. ευρώ μέχρι το 2020!

Επίσης η έξοδος της Ελλάδας, υποστηρίζει το Bertelsmann, πιθανώς θα «άνοιγε την πόρτα» της Πορτογαλίας, ενώ το σενάριο γίνεται ακόμη πιο δραματικό αν έβγαινε ακολούθως από το ευρώ και η Ισπανία.

Μόνο η Γερμανία θα έχανε από την ανάπτυξη 850 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, ενώ θα διαγράφονταν και χρέος ύψους 266 δισ. ευρώ.

Στις ΗΠΑ, οι απώλειες θα άγγιζαν το 1,2 τρισ. ευρώ, ενώ οι 42 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα έπρεπε να απορροφήσουν συνολικές απώλειες 7,9 τρισ. ευρώ.

Οι κατά κεφαλήν απώλειες θα έφταναν τα 10.500 ευρώ έως το 2020 στη Γερμανία, απώλεια 3.700 ευρώ στις ΗΠΑ και μέχρι και 18.200 ευρώ στη Γαλλία.

Βέβαια, η κατάσταση θα έβγαινε τελείως εκτός ελέγχου, αν η κρίση του ευρώ έφτανε στο σημείο όπου η Ιταλία θα έπρεπε επίσης να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη: Η Γερμανία θα έχανε 1,7 τρισ. ευρώ και θα ήταν αναγκασμένη να διαγράψει χρέη ύψους 455 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη μακρινή Κίνα οι απώλειες θα άγγιζαν το 1,9 τρισ. ευρώ και στις ΗΠΑ τα 2,8 τρισ. ευρώ. Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι προφανές: μια αρχικά απομονωμένη έξοδος της Ελλάδας και της εθνικής χρεοκοπίας της ενδεχομένως να μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αλλά το αποτέλεσμα θα ήταν η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε μια βαθιά ύφεση καθώς οι επιπτώσεις της είναι δύσκολο να υπολογιστούν και η ύφεση δεν θα σταματούσε σε καμία περίπτωση μόνο στην Ευρώπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου