Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ! (Γ. ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ)

Ο ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ


Γράφει και κοινοποιεί ο Γεωκών  

Σημείωση: Η Ορθοδοξία προτρέπει να ερευνήσουμε… η Χριστιανική πίστη είναι πίστη έρευνας και τεκμηρίωσης και όχι ευπιστίας. Οι Χριστιανοί είναι ερευνητές. Πιστεύουν με βάση αποδείξεις. Ο Θεός χαίρει ερευνώμενος. Και μας προτρέπει, να ερευνήσουμε όχι μόνο τα της πίστεως, αλλά και Αυτόν τον Ίδιο.

π. Γεωργ. Μεταλληνού, Δρ. Θεολογίας : ‘’Στην συνάντηση Θεολογίας και Επιστήμης έγιναν τραγικά λάθη και από τις δύο πλευρές, που οδήγησαν στην εκατέρωθεν απολυτότητα και απομόνωση. H Δυτική Εκκλησία επέμεινε στην κατά γράμμα ερμηνεία της Αγίας Γραφής, χωρίς αναφορά στην πατερική ερμηνεία της. Μετά την περίπτωση του Γαλιλαίου, εξ άλλου, και από τις δύο πλευρές, η σύγκρουση εθεωρείτο δεδομένη.’’

Ο Πτολεμαίος Κλαύδιος συστηματοποίησε τις ως τότε αντιλήψεις παρασιωπώντας τις θέσεις των Πυθαγόρειων φιλοσόφων. Γι’ αυτόν, η Γη είναι μια ακίνητη σφαίρα στο κέντρο του κόσμου κι όλα τα άλλα ουράνια σώματα περιστρέφονται γύρω της.

 ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΠΩΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΦΕΣ και πολέμησαν λυσσαλέα κάθε αντίθετη άποψη.

Για περίπου 1500 χρόνια, όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει την ακινησία του πλανήτη Γη, εθεωρείτο αιρετικός κι αντιμετώπιζε το ανάθεμα της Εκκλησίας τα βασανιστήρια και την φωτιά της  Ιεράς Εξέτασης.

Ο Νικόλαος Κοπέρνικος διαπίστωσε πως ο Αρίσταρχος ο Σάμιος είχε δίκιο, που έλεγε πως το πλανητικό μας σύστημα είναι ηλιοκεντρικό. Και πως ήταν λάθος η ακόμα τότε επικρατούσα αντίληψη του Πτολεμαίου ότι η Γη είναι ακίνητη κι ότι ο Ήλιος κι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω της.



Ο Κοπέρνικος υποστήριζε ότι η Γη δεν είναι τίποτε άλλο από ένας πλανήτης, που περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον Ήλιο.

 Η καθολική ‘’Εκκλησία’’ τον έβγαλε ΑΙΡΕΤΙΚΟ, ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ, ο Κοπέρνικος ήταν σύμφωνα με τον Λούθηρο: ‘’Ο ηλίθιος που ήθελε να ανατρέψει την επιστήμη της αστρονομίας.’’

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Γαλιλαίος Γαλιλέι είχε κι αυτός καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν είναι ο Ήλιος που γυρίζει γύρω από τη Γη, αλλά η Γη που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, όπως και όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Η ανακοίνωσή του θεωρήθηκε φοβερή βλαστήμια κατά του Θεού ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΒΛΑΣΦΗΜΟΣ

Ο Γαλιλαίος αναγκάστηκε να απαρνηθεί την θεωρεία του μπροστά στους ιεροεξεταστές.

 Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε… μην ξεχνάτε όμως ότι οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν το ηλιοκεντρικό σύστημα και όχι ο Κοπέρνικος. Πρώτος ο Θαλής ο Μιλήσιος κι έπειτα ο Αναξίμανδρος, ο Πυθαγόρας και ο Παρμενίδης υποστήριξαν ότι η Γη είναι στρογγυλή. 

Ὁ ίδιος ὁ Κοπέρνικος, ομολογεί ότι το ηλιοκεντρικό σύστημα το ανακάλυψαν πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες και στην βιβλιοθήκη του βρέθηκε ανάλογο βιβλίο.

Ο Γαλιλαίος ανακρίθηκε από την Ιερή Εξέταση και καταδικάστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό γιατί το ηλιοκεντρικό σύστημα που υποστήριζε ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την Παλαιά Διαθήκη, σύμφωνα με την οποία ο Ιησούς του Ναυή διέταζε τον Ήλιο να σταματήσει… και όχι τη Γη. 

Όταν ο Iησούς του Nαυή προστάζει τον Ήλιο να σταθεί, στη μάχη που έδωσαν οι Iσραηλίτες στην πόλη Γαβαών, εναντίον των Xαναναίων, αυτό ως γεγονός σημαίνει ότι οι σύγχρονοι προς αυτόν σοφοί πίστευαν στην ακινησία της Γης και στην περί αυτήν κίνηση του Ήλιου. Δηλαδή σε ένα γνήσιο γεωκεντρικό σύστημα.

 Iησούς του Nαυή I΄, 12-13 : O Ήλιος βρισκόταν πάνω από την πόλη Γαβαών και η Σελήνη πάνω από το φαράγγι Aιλών. Kαι σταμάτησαν την κίνησή τους ο Ήλιος και η Σελήνη, μέχρις ότου ο Θεός να συντρίψει τους εχθρούς τους. Kαι σταμάτησε ο Ήλιος καταμεσής του ουρανού και δεν προχώρησε προς τη δύση του.

Η ακινησία της Γης και η αντίστοιχη κίνηση του Ήλιου γίνεται φανερή και από ορισμένα άλλα χωρία της Παλαιάς Διαθήκης, όπως στους Ψαλμούς και στον Εκκλησιαστή: Kαι γαρ εστερέωσεν την οικουμένην, ήτις ου σαλευθήσεται (Ψαλμός 92:1). Που σημαίνει: Kαθώς αποδεικνύεται από το ότι εστερέωσε την οικουμένην, η οποία θα παραμείνη ασάλευτος (Tρεμπέλα, Π. N., 1976).

Eποίησε σελήνη εις καιρούς, ο ήλιος έγνω την δύσιν αυτού (Ψαλμός 103:19). Που αποδίδεται ως εξής: Eποίησεν ο Kύριος την σελήνην προς προσδιορισμόν των εποχών και των καιρών του έτους και των εορτών, ο ήλιος δε, ως να ήτο δια νου προικισμένος, γνωρίζει και την ώραν και το σημείον της δύσεώς του (Tρεμπέλα, Π. N., 1976).

Kαι ανατέλλει ο ήλιος και δύει ο ήλιος και εις τον τόπον αυτού έλκει (Eκκλησιαστής, κεφ. A΄, στίχ. 5). Που μεταγράφεται ως εξής: Kαι ο ήλιος ανατέλλει και βασιλεύει ο ήλιος και κατευθύνεται εις τον τόπον από τον οποίον ανέτειλε (Tρεμπέλα, Π. N., 1976).

Επειδή δεν ήταν αρεστή στην στη Δυτική Εκκλησία, τον Καθολικισμό και τον Προτεσταντισμό, η ηλιοκεντρική θεωρία, η ρήξη ήταν οριστική…Κηρύχτηκε λοιπόν ένας άγριος πόλεμος εναντίον των ηλιοκεντριστών, διότι το σύστημα το οποίο υποστήριζαν ερχόταν σε ουσιαστική σύγκρουση με τις Γραφές

Μετά από όλα όσα αναφέραμε, η ηλιοκεντρική θεωρία, του Αρίσταρχου του Σάμιου και του αναβιωτή της, Νικόλαου Κοπέρνικου, ήταν –σύμφωνα με την Δυτική Εκκλησία– βλασφημία γιατί έσπερνε νέες ιδέες για μια επιστήμη απαλλαγμένη από τον χαλινό του Καθολικισμού και της Ιερής Εξέτασης.

 Γι’ αυτόν τον λόγο το 1616, για να επανέλθουμε στο χρονικό μας πλαίσιο, η ηλιοκεντρική θεωρία του Αρίσταρχου και του Κοπέρνικου καταδικάστηκε από την Καθολική Εκκλησία ως παράλογη, ασεβής και «ψευδό-επιστημονική»

Η Ορθοδοξία, όπως αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Θεολογική Σχολή Γ. Ν. Φίλιας, δεν έχει εμπλακεί σ’ αυτή την αντιπαλότητα…. ΠΗΓΗ Πεμπτουσία

Ο Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας προσπαθώντας να ερμηνεύσει την Π.Δ αναφέρει: «Εάν όμως συμβεί κάπου να κάνουμε λάθος ως προς το πραγματικό νόημά τους, εξαιτίας της λεπτότητας των εννοιών και της μεγάλης ασάφειάς τους, πρέπει να μας συγχωρήσουν αυτοί που θα τα διαβάσουν…’’



8 σχόλια:

  1. Σωστά είναι αυτά. Η έκφραση όμως ο ήλιος έγνω την δύσιν αυτού δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι αυτό πίστευαν οι άνθρωποι ότι ο ήλιος κινείται αλλά γράφεται ποιητική αδεία και είναι μπούρδα να πεις ότι η γη περιστράφηκε και γι αυτό ο ήλιος κινήθηκε από την ανατολή και τώρα μεσουρανεί. Η γη έχει δύο βασικές κινήσεις την ημερήσια περιστροφική και γι αυτό έχουμε την ημερήσια κίνηση του ηλίου, και την ετήσια περιφερική γύρω απο τον ήλιο. Ακόμα και οι αστρονόμοι που γνωρίζουν αυτές τις κινήσεις σήμερα λένε συμβατικά ότι ο ήλιος κινείται πάνω στην Εκλειπτική τροχιά του για ευκολία συνενόησης, κάτι που επιστημονικά είναι μπούρδα διότι στην Εκλειπτική (τον ζωδιακό κύκλο) δεν κινείται ο ήλιος αλλά προβάλλεται από τον παρατηρητή της γης εξ αιτίας της κίνησης της γης γύρω από τον ήλιο. Οι θεολόγοι καμιά φορά γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οκ μόνο μια παρέμβαση.Ο πάτερ Βολουδάκης όταν έκανε εκπομπή στην Πειραϊκή σιχαμα εκκλησία και εννοώ Σεραφείμ και τους υποτακτικούς -δαιμονισμενους στο ραδιόφωνο, προσπαθούσε να μας πείσει ότι ο άνθρωπος είναι 8.000 ετών όπως αναφέρει η ΠΔ. Γεωκων στειλτου τα άρθρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xaxaxaxaa....στον ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ να τα στειλει....ποιον Βολουδακη!!!! Βαλε μυαλο ΑΓΙΕ ΚΟΣΜΑ να του πει...χαχαχαχα...ειστε για τα πανηγυρια

      Διαγραφή
  3. Δεν γνωρίζω τι είπε ο π. Βολουδάκης, αλλά αν είπε το 7500 περίπου που λέει και η ΠΔ συμφωνώ μαζί του. Δεν ζεί ο π. Γ. Μεταλληνός για να τον ρωτήσουμε αν διαφωνεί με την άποψη αυτή της ΠΔ. γιατί το να ταυτίζει την Ορθοδοξία με τις απόψεις της Δυτικής δεν το ότι καλύτερο. Ήρθε ο καιρός (και βοήθησε και σ' αυτό ο κορονωϊός) για να ταπεινωθούν κάποιοι γκουρού κάποιοι κονάνοι κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαφωνω με την ''χρονολογηση'' διοτι ειναι αυθαιρετη εντελως. Στηριζεται σε αυτα που γραφει ο συνατακτης της Γεννεσεως, δλδ ο Μωησης.
    -Κατ'αρχην, δεν υπαρχει περιπτωση ανθρωπος να ζησει τοσα πολλα χρονια οσα υποτιθεται πως εζησε ο Αδαμ ή ο Μαθουσάλας ή ο Νωε. Χωρις τιποτα απο αυτα που θεωρουνται βασικα σημερα -συνθηκες υγιεινης, τρεχουμενο νερο, αποχετευσεις, περιθαλψη (αληθεια ποσες γέννες εκανε η Ευα και πως ανταπεξηλθε;) και βεβαια βαρια χειρονακτικη εργασια επι 12ωρου. Πόσο να αντέξει ένας ανθρωπος σε τετοιες συνθηκες όσο σκληροτραχηλος κι αν ειναι; Σημειωνω πως ο μ.ο. ζωης στην υποσαχαρια Αφρικη με καλυτερες επικρατούσες συνθηκες ειναι ΒΑΡΙΑ τα 50 έτη.
    -Κατα δευτερον, ετσι οπως ειναι γραμμενη/μεταφρασμενη η Γεννεση δεν φαινεται να υπαρχει συνεχης ροη αλλα συρραφες ιστοριων διαφορων περιοδων, χώρια που φαίνεται σαν ο κήπος της Εδέμ να δημιουργηθηκε δις.
    -Τριτον, πως ειναι δυνατον να λεμε οτι ο ανθρωπος ειναι 8000 ετων όταν εχουν ανακαλυφθει οικισμοι, προσοχη ΟΙΚΙΣΜΟΙ δλδ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ κοινοτητες οπως η Ιεριχω και η Χαμουκαρ που χρονολογούνται το 10000 π.Χ. και 8000 π.Χ.
    ΥΓ: Η Νινευή τελικα καταστράφηκε, αλλα σε μεταγενεστερο χρόνο 100 χρόνια περίπου μετά τον Ιωνά. Απορω γιατι δεν δόθηκε ευκαιρία στους κατοίκους της να μετανοησουν εκ νεου και να σωθουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΠΡΑΒΟ ΜΕΓΑΛΕ ΣΤΟΧΑΣΤΗ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ.
    ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΨΟΦΑΝΕ ΓΙΑ ΔΙΦΡΑΓΚΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΥΤΣΟΥΝΕΣΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΜΠΙΜΑΤΑ ΤΟΥ ,ΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΕΔΩ,
    ΑΛΗΘΕΣΤΑΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ, ΥΠΗΚΟΕ ΤΟΥ ΑΥΝΑΝΣΤΑΣΙΑΔΗ ΕΚΕΙ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με κατηγοράς ΕΣΥ που είσαι ΑΠΟΓΟΝΟΣ του ΑΥΝΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε αθλιε τολμάς να κατηγορείς την ιερή γραφή που περιγράφει το πάθος αυτό; εσύ δεν είσαι απόγονος του; δεν υπήρξες αυνανιστης ως παιδί;οι Έλληνες εν ήταν είναι και θα είναι το ίδιο; τι σημαίνει αυτό αθλιε και βλάσφημε των γραφών αιρετικέ; τι άλλο θα σκαρφιστείς για να κατηγορήσεις τον λόγο του Θεού;

      Διαγραφή