Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ...

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ. 30 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 700 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ!!

5 ΒΙΝΤΕΟ



Εξέγερση στο Ιράκ σκηνές εμφυλίου γενικευμένο χάος.Βίαιες συγκρούσεις ανά τη χώρα και κυρίως στη Βαγδάτη και στην πράσινη ζώνη. 30 νεκροί 700 τραυματίες σύμφωνα με το Al Jazeera. 

Οι σιίτικες πολιτοφυλακές «Sadarist» άρχισαν να πραγματοποιούν επιθέσεις σε πολλές περιοχές του Ιράκ, με επίκεντρο τη Βαγδάτη και την Πράσινη Ζώνη (την περιοχή της πόλης όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες, όπως η αμερικανική)...



Όλα άρχισαν μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ από την πολιτική σκηνή της χώρας, που διέρχεται μια πολύ οξεία κρίση το τελευταίο διάστημα.

Ο ίδιος ο αλ Σαντρ φέρεται να έχει ξεκινήσει απεργία πείνας (για να σταματήσει η βία), καθώς διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Βαγδάτη και στη Βασόρα, ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους οπαδούς του αλ Σαντρ.


Οι «Sadarists» (παλαιότερα ονομαζόμενοι Στρατός Al-Mahdi), είναι μια ομάδα υπό την ηγεσία του σιίτη κληρικού Muqtada al-Sadr, αυτή η ομάδα ήταν μια από αυτές που έδωσαν τις περισσότερες απώλειες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ (2003-2011). μια πολιτοφυλακή που αισθάνεται 100% Ιρακινή και πατριωτική, γι’ αυτό σήμερα (2022) είναι εναντίον τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ιράν, και σήμερα άρχισαν να επιτίθενται στη (φιλοδυτική) κυβέρνηση και στις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από ακόμη και επίθεση και απαγωγή διαφόρων σιιτών πολιτικών (είναι και σιίτες), με άλλα λόγια είναι ένας αγώνας εξουσίας.


Αυτή τη στιγμή οι Sadarists πολεμούν εναντίον ΟΛΩΝ μέσα στο Ιράκ και το εντυπωσιακό είναι ότι φαίνεται να κερδίζουν, εισέβαλαν στην Πράσινη Ζώνη και ήδη επιτίθενται σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια, από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ακούγεται η μάχη, η πρεσβεία από τις ΗΠΑ εκκενώθηκε επειγόντως με ελικόπτερο. 

Προφανώς αυτό έχει προεκτάσεις πραξικοπήματος ή απόπειρας κατάληψης της εξουσίας. Τις επόμενες ώρες θα δούμε εάν οι ΗΠΑ απαντήσουν σε αυτό ή ακόμα και το ίδιο το Ιράν, που έχει πολλά συμφέροντα στο Ιράκ, αυτό θα μπορούσε να ξεσπάσει σε πόλεμο μεταξύ φιλοϊρανών και φιλοϊρακινών εντός του ίδιου του Ιράκ.




Οι Sadarists επιτέθηκαν με ελαφρά όπλα, RPG και μάλιστα πυρπόλησαν αρκετούς φιλοϊρανικούς στρατώνες σε όλο το Ιράκ, κάνουν επίσης επιδρομές σε διυλιστήρια πετρελαίου και κυρίως στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης (κυβερνητική ζώνη). 

Με άλλα λόγια, είναι μια φαινομενικά συντονισμένη επίθεση κατά της στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής ισχύος του Ιράκ, πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι υπάρχουν ήδη πολλοί νεκροί Ιρακινοί στρατιώτες δηλαδή, είναι ένας πόλεμος ενάντια σε όλα όσα τους διασχίζουν οι Sadarists, θα δούμε τι θα συμβεί απόψε, αλλά η κατάσταση είναι πολύ έντονη, ακόμη και φιλοϊρανικά drones βομβάρδισαν μια στήλη Sadarist μέσα στην Πράσινη Ζώνη, αυτό σημαίνει ότι ο ιρακινός στρατός δεν έχει κανέναν έλεγχο.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι Sadrist πολιτοφυλακές αποσύρθηκαν από την Πράσινη Ζώνη ο στρατός έχει βγει στη Βαγδάτη αφού ο Muqtada al Sadr έκανε έκκληση για ηρεμία και ο στρατός ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας. 

Ο ηγέτης του κινήματος των Σαδριστών στο Ιράκ, Muqtada Al-Sadr, είχε δώσει 1 ώρα προθεσμία στους οπαδούς του ν΄αποσυρθούν από μάχες. Ζήτησε συγγνώμη από τον ιρακινό λαό, στην πρώτη του ομιλία μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την πολιτική ζωή και την έναρξη των ένοπλων συγκρούσεων στη χώρα

Το Ιράν αποφασίζει να απομακρύνει πολίτες από τη Νατζάφ του Ιράκ

Το Ιράν κλείνει όλα τα χερσαία σύνορα με το Ιράκ, οι πτήσεις προς τη Βαγδάτη αναστέλλονται



1 σχόλιο:

  1. Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος: Τὰ τρία τέσσερα ἀπαραίτητα αὐτὴν τὴν περίοδο (29.08.2022).

    https://www.youtube.com/watch?v=mxEkEh55O-c

    ΑπάντησηΔιαγραφή