Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

5,2 ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ!! TOΥΡΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΗΤΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 7,5 ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΕΝΤΑΣΗΣ 11 ΒΑΘΜΩΝ!

ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΣΤΥΛΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΣΚΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΒΕΡΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ; ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΟΥΝ ΣΤΥΛΙΤΕΣ ;Μήπως οι Στυλίτες ήταν το πνευματικό ασκητικό αντίδοτο στους φοβερούς σεισμούς της Αντιόχειας; 5,2 πριν λίγο στην Αντιόχεια!! Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναβγούν Στυλίτες ;!!

O στυλιτισμός επινοήθηκε στη Συρία. Μήπως ήταν το πνευματικό ασκητικό αντίδοτο στους φοβερούς σεισμούς που εκείνους τους αιώνες ταλάνιζαν την περιοχή όπως τη συριακή τότε Αντιόχεια και την περιφέρειά της; 

Oι κολώνες κίονες το ασκητικό τους μέσο ήταν το κύριο περίοπτο δομικό υλικό της εποχής και υπό ανάλογη μορφή προσαρμοσμένο ως σήμερα. 

O στυλιτισμός εφευρέθηκε και εφαρμόστηκε αρχικά από τον Άγιο Συμεών Στυλίτη στις αρχές του πέμπτου αιώνα χρονολογία που συμπίπτει με μεγάλους σεισμούς. 

Γεννήθηκε περί το 388 στο χωριό Σισάν της επαρχίας Αντιοχείας (στα σημερινά σύνορα Τουρκίας και Συρίας) Πάνω στο στύλο έζησε 45 ολόκληρα χρόνια. Από το στύλο κατέβηκε νεκρός αφού η φήμη του είχε εξαπλωθεί παντού. 

Μετά την κοίμηση του οσίου Συμεών, ο επίσκοπος Αντιοχείας Μαρτύριος (459-468), συνοδευόμενος από πολλούς κληρικούς, τοποθέτησε το πάνσεπτο και πολύαθλο σώμα του αγίου σε άμαξα και το μετέφερε στην Αντιόχεια, συνοδευόμενο από αναρίθμητα πλήθη πιστών με λαμπάδες και θυμιάματα.

Ο Άγ.Δανιήλ, ο Στυλίτης έστησε τον δικό του στύλο στις όχθες του Βοσπόρου.

Ο Όσιος Συμεών ο Θαυμαστορείτης ένας άλλος περίφημος στυλίτης καταγόταν από την Έδεσσα σημερινή Şanlıurfa (Edessa) τότε Ἔδεσσα τῆς Συρίας, αλλά γεννήθηκε στην Αντιόχεια της τότε Συρίας.

Όταν ευρίσκετο στην ηλικία των πέντε ετών ένας τρομερός σεισμός κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Αντιόχειας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο πατέρας του Ιωάννης

«Ἐάν μή Κύριος οἰκοδομήσῃ οἶκον, εἰς μάτην ἐκοπίασαν οἱ οἰκοδομοῦντες· ἐάν μή Κύριος φυλάξῃ πόλιν, εἰς μάτην ἠγρύπνησεν ὁ φυλάσσων».

Oι στυλίτες ήταν οι κολώνες του έθνους…κατά την έκφραση ” είσαι η κολώνα του σπιτιού΄’. Συνειδητά ή ασύνειδα είχαν κι αυτή την πνευματική αποστολή. 

Είναι κάτι σαν τη γυναίκα του Πρωτομάστορα που ……χτίστηκε για να στεριώσει το γεφύρι. Στο μεταίχμιο όπου ο λαϊκός θρύλος κάπου διασταυρώνεται με την αγιότητα…


5,2 πριν λίγο στην Αντιόχεια!! 29χλμ Δυτικά της Αντιόχειας (τοπική ώρα 22:47:49). Σείστηκε και όλη η Συρία ως την Ταρτούς.. Ο κάτοικοι Χαλεπίου και Χάμα βγήκαν στους δρόμους…Έπεσαν κτίρια στο Χαλέπι.. Έγινε αισθητός στο Λίβανο…Ακούγεται ότι μπορεί να ήταν και 5,4.

Οι σεισμοί στην Τουρκία ήταν Αποκαλυπτικοί. Ο Τούρκος καθηγητής Δρ. Hasan Sözbilir δήλωσε :”Οι σεισμοί του Kahramanmaraş ήταν πάνω από 7,5 Ρίχτερ. Ωστόσο, αυτοί οι σεισμοί προκάλεσαν ζημιές στο επίπεδο της έντασης των 11.”


 

1 σχόλιο:

  1. - Γέροντα (Άγιε Παΐσιε), είπατε ότι θα πάρουμε την Πόλη. Τι θα γίνουν οι μιναρέδες της; Θα τους γκρεμίσουμε; Θα γίνουν καμπαναριά;
    - Γέροντας (χαμογελώντας): Όχι! θα γίνουν στύλοι για τους Στυλίτες και θα κρέμονται τα κομποσχοίνια μέχρι κάτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή