Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΙ ΜΙΑ «ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ»;

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ: ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΤΟ «ΑΙΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ»





Το νεανικό αίμα έχει αναζωογονητικό αποτέλεσμα όταν εγχέεται σε μεγαλύτερα σώματα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα: οι γερασμένες καρδιές χτυπούν πιο δυνατά, οι μύες γίνονται πιο δυνατοί και η σκέψη γίνεται πιο έντονη.

Η Emmanuelle Passegué, Ph.D., διευθύντρια του Columbia Stem Cell Initiative, και άλλοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia έχουν αναπτύξει ένα φάρμακο κατά της γήρανσης με τη μορφή χαπιού που μπορεί να παρασκευαστεί από το αίμα των νέων ανθρώπων… μια θεωρία που θυμίζει πολύ αυτή του ανδρενοχρώματος.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες εύπορες ελίτ προτιμούν τις μεταγγίσεις πλάσμα αίματος απο νέους για σκοπούς αντιγήρανσης. Υπάρχουν οι φήμες ότι τα όργανα του σώματος αναζωογονούνται από νεαρό αίμα. 

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης έρχεται να επιβεβαιώσει αυτές τις φήμες! Αυτή δείχνει ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να αναζωογονήσουν το σώμα και πιθανώς να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου κατά δεκαετίες, αναιρώντας την ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος για να γυρίσουν πίσω το ρολόι του σώματος.

Η αναζωογόνηση του αίματος ενός ηλικιωμένου μπορεί τώρα να είναι εφικτή, με βάση τα πρόσφατα ευρήματα από το εργαστήριο της Passegué που δημοσιεύθηκαν στο Nature Cell Biology.

Σύμφωνα με την Emmanuelle Passegué, Ph.D., διευθύντρια της Columbia Stem Cell Initiative, η οποία έχει ερευνήσει πώς αλλάζει το αίμα με την ηλικία, «ένα γερασμένο σύστημα αίματος, επειδή είναι φορέας για πολλές πρωτεΐνες, κυτοκίνες και κύτταρα, έχει πολλές κακές συνέπειες για τον οργανισμό»,

«Ενας 70χρονος με αίμα 40χρονου θα μπορούσε να έχει καλύτερη υγεία, αν όχι μεγαλύτερη διάρκεια ζωής», είπε η Passegué.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το αίμα νεαρών παιδιών μπορεί να παρασκευαστεί σε χάπια αντί για ένα λίτρο πλάσματος από δότες, κάτι που θα μπορούσε να κοστίσει χιλιάδες δολάρια.

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Medicine(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός και ανοίγει σε νέο παράθυρο), η Passegué και η ομάδα της προσπάθησαν αρχικά να αναζωογονήσουν τα παλιά αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα, σε ποντίκια, με άσκηση ή δίαιτα περιορισμού θερμίδων, τα οποία γενικά πιστεύεται ότι επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Κανένα από τα δύο δεν λειτούργησε.

 Η μεταμόσχευση παλαιών βλαστοκυττάρων σε νεαρό μυελό των οστών απέτυχε επίσης. Ακόμη και το νεαρό αίμα δεν είχε καμία επίδραση στην αναζωογόνηση των παλαιών βλαστοκυττάρων του αίματος.

Στη συνέχεια, οι Mitchell και Passegué εξέτασαν πιο προσεκτικά το περιβάλλον των βλαστοκυττάρων, τον μυελό των οστών. «Τα βλαστοκύτταρα του αίματος ζουν σε μια θέση. αυτό που συμβαίνει σε αυτό το εξειδικευμένο τοπικό περιβάλλον θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος», είπε η Mitchell.


Αναζωογόνηση της θέσης των βλαστοκυττάρων του αίματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα φλεγμονώδες σήμα που απελευθερώνεται από τον παλιό μυελό των οστών, το IL-1B, ήταν κρίσιμο για την προώθηση της γήρανσης στα βλαστοκύτταρα του αίματος. Και το φάρμακο, anakinra, επέστρεψε τα βλαστοκύτταρα του αίματος σε μια νεότερη, υγιέστερη κατάσταση.

Το Anakinra, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, έχει προηγουμένως λάβει άδεια χρήσης για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Έχει όμως αποδειχθεί ότι αναστρέφει ορισμένες από τις συνέπειες της γήρανσης στο αιμοποιητικό σύστημα του ποντικιού, σύμφωνα με την Passegué και τον συνεργάτη της Carl Mitchell.



Αυτό που απέτυχε, όπως περιγράφεται από την Passegué και την ομάδα της σε μια έρευνα του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Medicine, ήταν:

“Για την αναζωογόνηση παλαιών αιμοποιητικών κυττάρων, σε ποντίκια, με άσκηση ή δίαιτα περιορισμού θερμίδων, τα οποία γενικά πιστεύεται ότι επιβραδύνουν την διαδικασία γήρανσης κανένα απο τα δύο δεν λειτούργησε. 

Η μεταμόσχευση παλαιών βλαστοκυττάρων σε νεαρό μυελό των οστών απέτυχε επίσης. Ακόμη και το νεαρό αίμα δεν είχε καμιά επίδραση στην αναζωογόνηση των παλαιών βλαστοκυττάρων του αίματος.“

Η ομάδα της στη συνέχεια είδε αυτά τα οφέλη του anakinra σε ποντίκια:

Στη συνέχεια, οι Mitchell και Passehue εξέτασαν πιο προσεκτικά το περιβάλλον των βλαστοκυττάρων και τον μυελλό των οστών. «Τα βλαστοκύτταρα του αίματος ζουν σε μια θέση. Πιστεύαμε ότι αυτό που συμβαίνει στο εξειδικεύμενο τοπικό περιβάλλον, θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος», είπε η Mitchell.

Με τεχνικές που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο και επιτρέπουν τη λεπτομερή διερεύνηση του περιβάλλοντος του μυελού των οστών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θέση γήρανσης επιδεινώνεται και κατακλύζεται από φλεγμονή, οδηγώντας σε δυσλειτουργία στα βλαστοκύτταρα του αίματος.

Ένα φλεγμονώδες σήμα που απελευθερώθηκε από την κατεστραμμένη θέση του μυελού των οστών, η IL-1B, ήταν κρίσιμης σημασίας για την ώθηση αυτών των χαρακτηριστικών γήρανσης και ο αποκλεισμός της με το φάρμακο, anakinra, επέστρεψε εντυπωσιακά τα βλαστοκύτταρα του αίματος σε νεότερη, υγιέστερη κατάσταση.

Ακόμη πιο νεανικές επιδράσεις τόσο στην θέση όσο και στο σύστημα αίματος εμφανίστηκαν όταν η IL-1B εμποδίστηκε να ασκήσει τις φλεγμονώδεις επιδράσεις της σε όλη τη ζωή του ζώου.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να μάθουν εάν οι ίδιες διαδικασίες είναι ενεργές στους ανθρώπους και εάν η ανανέωση της θέσης των βλαστοκυττάρων νωρίτερα στη ζωή, στη μέση ηλικία, θα ήταν μια πιο αποτελεσματική στρατηγική.

Εν τω μεταξύ, «η θεραπεία ηλικιωμένων ασθενών με αντιφλεγμονώδη φάρμακα που εμποδίζουν τη λειτουργία της IL-1B θα πρέπει να βοηθήσει στη διατήρηση της υγιέστερης παραγωγής αίματος», λέει η Passegué και ελπίζει ότι το εύρημα θα οδηγήσει σε κλινικές δοκιμές.

«Γνωρίζουμε ότι ο οστικός ιστός αρχίζει να υποβαθμίζεται όταν οι άνθρωποι είναι στα 50 τους. Τι συμβαίνει στη μέση ηλικία; Γιατί η θέση αποτυγχάνει πρώτα;» λέει ο Passegué. «Μόνο έχοντας μια βαθιά μοριακή κατανόηση θα είναι δυνατό να εντοπιστούν προσεγγίσεις που μπορούν πραγματικά να καθυστερήσουν τη γήρανση».

Πολλές κοινωνίες έχουν προσθέσει περισσότερα από 30 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής τον περασμένο αιώνα. «Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να διεξάγουμε την επιστήμη για να καθορίσουμε πώς να δημιουργήσουμε υγεία και ευημερία σε όλη τη διάρκεια αυτών των ζωών», λέει η Linda Fried, MD, MPH, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και διευθύντρια του το Κέντρο Γήρανσης Μπάτλερ Κολούμπια.

«Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών της φυσιολογικής γήρανσης και πώς να αναπτύξουμε πλήρως τις τεράστιες ευκαιρίες για τη δημιουργία υγιούς μακροζωίας για όλους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου