Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΝΑΤΟΪΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ...

HERSCH: «ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ» Η ΔΥΣΗ ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΝΙΚΗΟι Δυτικοί εξακολουθούν να αναζητούν δύο τάγματα αρμάτων μάχης Leopard 2 για την Ουκρανία - Διγλωσσία και στρατηγικά λάθη οδήγησαν σε φιάσκο ως ώρας

Την ώρα που η Ευρώπη και η ΗΠΑ είναι σε έναν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν όπλα, κυρίως τανκς προκειμένου να ενισχύουν την Ουκρανία επί του πεδίου καθώς η Ρωσία ανοίγει το μέτωπο και καταγράφει εδαφικά κέρδη, ο Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh υποστηρίζει πως οι ελπίδες της αμερικανικής κυβέρνησης στη νίκη της Ουκρανίας είναι «αυτοκτονικές» και πως το ΝΑΤΟ ποτέ δεν ήθελε την Ουκρανία στους κόλπους του λόγω «διαφθοράς», στην πύλη Consortium News.

“Είναι αυτοκτονικό να πιστεύεις ότι μπορείς να κερδίσεις αυτόν τον πόλεμο, ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Απλώς υπάρχει πάρα πολλή διαφθορά. Αυτή ήταν μια πολύ, πολύ κακή απόφαση. 

Θα έπρεπε να είχαμε πιέσει για ειρήνη, θα έπρεπε να είχαμε κάνει μια συμφωνία” είπε ο Hersh , ο οποίος νωρίτερα είχε αποκαλύψει τους υπαίτιους πίσω από τις εκρήξεις που στόχευαν τους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2 της Ρωσίας.

“Είναι απλώς ανόητο να μην διαβεβαιώσουμε αμέσως τη ρωσική κυβέρνηση ότι δεν μας ενδιέφερε να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν ήθελε την Ουκρανία ούτως ή άλλως λόγω της διαφθοράς. Έγιναν τόσα πολλά άσχημα λάθη. Είναι αδύνατο να το πιστέψουμε πόσο ανόητη ήταν αυτή η ηγεσία. <…> Και μετά μένουν στον πόλεμο», είπε.

Το φιάσκο με τη προμήθεια των τανκς

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin συνολικά μόνο οκτώ χώρες εντάχθηκαν στον συνασπισμό για την αποστολή τανκς τύπου Leopard στην Ουκρανία. Πρόκειται για τη Δανία, τον Καναδά, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba ισχυρίστηκε πως το Κίεβο αναμένει να παραλάβει έως και 140 άρματα μάχης δυτικών μοντέλων μόνο κατά τις πρώτες παραδόσεις από αυτόν τον συνασπισμό.

Όλα στραβά για τον Zelensky

Το Κίεβο ήλπιζε να αρχίσει να χρησιμοποιεί νέο εξοπλισμό στο πεδίο της μάχης την άνοιξη 2023. Ωστόσο, όλα πήγαν στραβά για το καθεστώς Zelensky. 

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Boris Pistorius, οι δυτικοί εταίροι του Κιέβου εξακολουθούν να αναζητούν δύο τάγματα αρμάτων μάχης Leopard 2 για την Ουκρανία. 

Το Κίεβο θα λάβει πολύ λιγότερα τελικά από εκείνα που του υποσχέθηκαν. Αρχικά, η Γερμανία επρόκειτο να δημιουργήσει έναν συνασπισμό για να στείλει δύο τάγματα αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, που είναι περισσότερα από 60 οχήματα μάχης.

Σε κακή κατάσταση τα τανκς και θα φτάσουν και πολύ αργά

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Πολωνίας μετέφερε την ελπίδα των χωρών του ΝΑΤΟ να στείλουν ταξιαρχίες αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Μία τυπική ταξιαρχία αρμάτων μάχης της Ουκρανίας απαρτίζεται τυπικά από 93 τανκς. Μέχρι σήμερα, η Γερμανία και η Πορτογαλία έχουν ήδη ετοιμάσει 17 άρματα μάχης σε μια νέα εκδοχή για αποστολή.

Η Πολωνία είναι έτοιμη να μεταφέρει άλλα 30 άρματα μάχης, παλαιότερης όμως έκδοσης και τα οποία είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζονται επισκευή. Αυτά τα «Leopards» θα φτάσουν στην Ουκρανία πολύ αργά … στα τέλη Απριλίου.

Οι αρνήσεις

Ο δυτικός συνασπισμός αντιμετωπίζει και άλλο ένα εμπόδιο. Οι κυβερνήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών αρνήθηκαν να στείλουν άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Die Welt. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί νωρίτερα ότι θα παραδώσει 18 Leopard 2 στην Ουκρανία, αλλά τώρα η Χάγη ισχυρίζεται πως η μεταφορά τανκς στο Κίεβο δεν εξετάζεται πλέον.

Η απόφαση για ακύρωση της προμήθειας ελήφθη σε στενές διαβουλεύσεις μεταξύ της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Η Δανία επίσης δεν θα μεταφέρει άρματα μάχης στην Ουκρανία, αν και η χώρα διαθέτει 44 Leopard της πιο σύγχρονης έκδοσης – 2A7.

 Η Σουηδία δεν θέλει να στείλει οχήματα μάχης στο καθεστώς του Κιέβου, καθώς και η Φινλανδία μπορεί επίσης να αρνηθεί τις προμήθειες μέχρι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η εκπαίδευση των ουκρανικών στρατιωτικών έχει ήδη ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου στην Κάτω Σαξονία, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου τη στιγμή της προγραμματισμένης μεταφοράς τους. Αν μέχρι τότε ο δυτικός συνασπισμός βρει τα τανκς για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.

Scholz: Αποτύχαμε πλήρως

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz εξέφρασε την απογοήτευσή του για το θέμα της προμήθειας αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία. Ο Scholz ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου εάν είναι τώρα σε θέση να πείσει άλλα κράτη να παράσχουν τη «βαριά πανοπλία» που είχαν υποσχεθεί.

«Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να κάνω στους άλλους, ειδικά σε αυτούς που με παρότρυναν τόσο πολύ να δράσω», αφήνοντας αιχμές τόσο για τους Αμερικανούς, όσο και για Ευρωπαίους συμμάχους.

Συχνά το αποκαλούμενο Νταβός της Άμυνας, η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια συγκεντρώνει υπουργούς, στρατηγούς στρατού και ανώτερους διπλωμάτες για τρεις ημέρες συζητήσεων που φέτος αναμένεται να επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια τάξη ασφαλείας.

Οι ρωσικές προειδοποιήσεις

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι, η αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θεωρείται άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση ενώ παράλληλα έχει διαβεβαιώσει, πως θα τα μετατρέψει σε… παλιοσίδερα.

«Υπήρξαν επανειλημμένες δηλώσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον ότι η αποστολή διαφόρων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης, στην Ουκρανία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτές οι χώρες ή η συμμαχία (ΝΑΤΟ) εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Διαφωνούμε απολύτως με αυτό», έχει διαμηνύσει το Κρεμλίνο.

 Θεωρούμε όλα όσα κάνουν η Συμμαχία (ΝΑΤΟ) και οι εν λόγω χώρες ως άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση. Το βλέπουμε επίσης να αυξάνεται», έχει αναφέρει η Ρωσία, χωρίς να σχολιάσει την ποιότητα των αρμάτων μάχης που θα λάβει τελικά το ουκρανικό καθεστώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24/2/2022 η Ουκρανία έχει χάσει κοντά στα 8.000 άρματα μάχης.1 σχόλιο:

  1. Πως βλέπουν οι "παντοδύναμοι αμερικανοι" τους υπόλοιπους:
    https://www.youtube.com/watch?v=egscW6IAMIQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή