Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Η ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΧΡΟΝΗΣ "ΙΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ" ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΑΚΟΥ ΜΠΙΝΤΕ...

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ (ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ) ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ


Ο "πρόεδρος" των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου 2021. Φωτογραφία: AFP / Brendan Smialowski

Σύμφωνα με τον "Πρόεδρο" των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η δέσμευση της Αμερικής στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης είναι «ιερή».

Για να είμαστε δίκαιοι, το ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί μια από τις πιο διαρκείς πολυμερείς στρατιωτικές συμμαχίες στην ιστορία. Ωστόσο, η αποστολή για την οποία σχεδιάστηκε, για να υπερασπιστεί τη Δυτική Ευρώπη από μια σοβιετική εισβολή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έχει τελειώσει εδώ και δεκαετίες.

Όπως και οι περισσότερες γραφειοκρατίες, ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν αποχώρησε όταν βοήθησε να επιτευχθεί μια εκπληκτικά αναίμακτη νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο. Αντίθετα, όπως οι περισσότερες γραφειοκρατίες, μεταλλάχθηκε και επεκτάθηκε.

Η σοβιετική απειλή εξαφανίστηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ωστόσο η αβεβαιότητα για μια νέα Ρωσία παρέμενε. Αλλά ποια ήταν η έκταση και η φύση αυτής της απειλής;

Λοιπόν, αν το ΝΑΤΟ ήθελε να συνεχίσει να αναπτύσσεται, η Ρωσία πιθανότατα θα ήταν αντίθετη. Έτσι, η γραφειοκρατία του ΝΑΤΟ έπρεπε να άρει όλα τα εμπόδια για τη συνέχιση της ύπαρξής της. 

Η μικρότερη, λιγότερο ικανή Ρωσική Ομοσπονδία που αντικατέστησε τη Σοβιετική Ένωση θα γινόταν ο νέος (παλιός) εχθρός της Ευρώπης που θα δικαιολογούσε την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Και το ΝΑΤΟ, όντας αυτή η ιερή, οιονεί θρησκευτική στρατιωτική συμμαχία, θα προκαλούσε ακόμη και έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο για την αποδοχή νέων κρατών όπως η Ουκρανία στη συμμαχία του για τις σκληρές αντιρρήσεις της Μόσχας.

ΝΑΤΟ: το χωνάκι παγωτού που γλύφει μόνο του

«Κώνο παγωτού που γλείφει μόνος του» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην αμερικανική πολιτική για να περιγράψει «μια διαδικασία, τμήμα, ίδρυμα ή άλλο πράγμα που προσφέρει λίγα οφέλη και υπάρχει κυρίως για να δικαιολογήσει ή να διαιωνίσει την ύπαρξή του».

Αυτό είναι το ΝΑΤΟ σήμερα. Μόνο οι δυτικές ελίτ επωφελούνται από την ύπαρξή του. Οι υπόλοιποι από εμάς, ξεκάθαρα, είμαστε τώρα στόχοι ενός πιθανού πυρηνικού παγκόσμιου πολέμου λόγω της ύπαρξής του.

Αν το σκεφτείτε, η αποστολή του ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο μοιάζει πολύ με τον ορισμό του Θεού που βρίσκει κανείς στο The Book of the Twenty Four Philosophers : το κέντρο του ΝΑΤΟ ήταν παντού και η περιφέρειά του δεν ήταν πουθενά, αλλά ασκούσε μια μάζα που προσέλκυε όλα τα μη ρωσικά έθνη της Ευρώπης και απώθησαν τη Ρωσία (ακόμα και όταν οι Ρώσοι ηγέτες ρώτησαν για την ένταξη στη μυθική στρατιωτική συμμαχία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο).

Ίσως αυτό εννοούσε ο Μπάιντεν όταν το ΝΑΤΟ είναι μια ιερή συμμαχία.

Δεν είμαι ειδικός στην ιερότητα των στρατιωτικών συμμαχιών και ξέρω ακόμη λιγότερο πώς ένας σύγχρονος Αμερικανός πρόεδρος που εκπροσωπεί τα πιο κοσμικά στοιχεία της αμερικανικής κοινωνίας μπορεί να κάνει τη σύνδεση ότι το ΝΑΤΟ είναι «ιερό».

Αλλά η διατήρηση –ή, μάλλον, η επέκταση– του ΝΑΤΟ έχει γίνει η πρωταρχική του εντολή, ο θεϊκός του σκοπός, από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.



Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια «ιερή» αποστολή στην Ουκρανία. Εικόνα: Facebook

Αυτός είναι ο λόγος που όλοι μας κάνουν να προσποιούμαστε ότι η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ (και επομένως επιλέξιμη για το στοιχείο αμοιβαίας άμυνας του άρθρου V του καταστατικού του ΝΑΤΟ) όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν στη χώρα τους.

Για να είμαστε σαφείς: η Ουκρανία δεν ήταν και δεν υπήρξε ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ. Αν και έχει αδικηθεί από τη Ρωσία, δεν ήταν αμερικανική ευθύνη να διακινδυνεύσει ευρύτερο πόλεμο με τη Ρωσία για την Ουκρανία, ειδικά μετά την επιτυχή απόκρουση της αρχικής ρωσικής εισβολής από την Ουκρανία πέρυσι (και, σε εκείνο το σημείο, πραγματικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου θα έπρεπε να έχει συμβεί).

Επιπλέον, επειδή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αμφισβητείται σήμερα, τεχνικά δεν θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένταξη ακόμη κι αν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ ήταν ανοιχτά στην προοπτική (που δεν είναι).

Ο Μιρσχάιμερ τρελαίνει την Ουάσιγκτον

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο John J Mearsheimer είναι ίσως ο πιο γνωστός Αμερικανός θεωρητικός στις διεθνείς σχέσεις σήμερα. Και έχει μπει σε πολύ ζεστό νερό επειδή αμφισβητεί ανοιχτά ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΦΗΓΗΣΗ γύρω από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Για τον Mearsheimer, ο λόγος που συμβαίνει η σύγκρουση είναι ακριβώς η φαινομενικά ατελείωτη επέκταση του ΝΑΤΟ που θέτει τη Μόσχα με ένα σοβαρό δίλημμα ασφάλειας: Όπου η ηγεσία της Μόσχας κοιτούσε έβλεπε τη σημαία του ΝΑΤΟ να μετακινείται πιο κοντά στα σύνορά της.

Στη Δύση, είναι συνηθισμένο να τολμάς να αναγνωρίσεις τις ανησυχίες για το τι μπορεί να έχει η άλλη πλευρά σε μια σύγκρουση. Το παλιό αξίωμα του Σουν Τζου της γνώσης του εχθρού του ξεφεύγει από τους μεγάλους Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατηγικούς στοχαστές που είναι κρυμμένοι στα πυρηνικά τους καταφύγια, κλαίνε τον πυρηνικό όλεθρο και αφήνουν τα σκυλιά του παγκόσμιου πολέμου να γλιστρήσουν.

Είμαι βέβαιος ότι κάπου στην εκπαίδευση που λαμβάνουν οι περισσότεροι Αμερικανοί διπλωμάτες στη Σχολή Εξωτερικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν διδάσκονται ότι είναι πάντα προτιμότερο να υβρίζουν και να κακολογούν έναν αντίπαλο με πυρηνικά όπλα, όπως η Ρωσία, που έχει φτάσει στο κατώφλι της ειρηνικής συνύπαρξης με εμάς τους Αμερικανούς, αντί να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων (ειδικά όταν αυτός ο πιθανός πόλεμος διεξάγεται για ένα ζήτημα, όπως η Ουκρανία, που δεν έχει πραγματική στρατηγική αξία για τις Ηνωμένες Πολιτείες).

Αλίμονο, το γενικό συμπέρασμα του Mearsheimer είναι εύστοχο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η νεοσυντηρητική φυλή που ασκεί αυτή τη στιγμή την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει εξαπολύσει μια πλήρη επίθεση κατά του χαρακτήρα και της διανόησης του Mearsheimer, κάτι που ξεπερνά κατά πολύ τη συνδυασμένη ευφυΐα του σημερινού πληρώματος Foggy Bottom-White House-Langley.

Ναι, φταίει (εν μέρει) η επέκταση του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία ήταν συνεπής στον ισχυρισμό της ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη. Στην πραγματικότητα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν οργίστηκε ότι το ΝΑΤΟ «μας υποσχέθηκε στη δεκαετία του 1990 ότι [δεν] θα μετακινηθεί ούτε μια ίντσα προς την Ανατολή. Μας εξαπάτησες ξεδιάντροπα» την παραμονή της παράνομης εισβολής του στην Ουκρανία.

Δεν έχει σημασία που η ηγεσία της Αμερικής δεν βλέπει την κατάσταση με τον ίδιο τρόπο. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς αντιλαμβάνονται το θέμα ο Πούτιν και τα σιλοβίκια του , αφού σαφώς ενεργούν με βάση αυτές τις αντιλήψεις.

Από την προεδρία του Τζορτζ Μπους, ωστόσο, οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει την ενσωμάτωση πρώην σοβιετικών κρατών όσο πιο μακριά από τον αρχικό πυρήνα του ΝΑΤΟ όπως η Γεωργία στον Νότιο Καύκασο και η Ουκρανία. Κάθε φορά που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ μιλούσαν για την ενσωμάτωση αυτών των κρατών στη διαρκώς αναπτυσσόμενη συμμαχία, οι Ρώσοι ηγέτες τους επέπληξαν τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά.

Οι ρωσικές ανησυχίες δεν εξετάστηκαν ποτέ σοβαρά από κανέναν στη Δύση. Ναι, η Ρωσία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και την τάξη με την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι. Έχει διαπράξει φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν μπορούν –και δεν πρέπει– να ξεχαστούν.

Ο Πούτιν είναι κακός σε μια καλή μέρα, πόσο μάλλον στις σκοτεινές και τρομερές μέρες του είδους που όλοι έχουμε αναγκαστεί να ζήσουμε πρόσφατα. Αλλά ο ανταγωνισμός αυτού του κακού δεν έχει ωφελήσει μέχρι στιγμής.

Για χρόνια, οι Ρώσοι αποδέχονταν την Ουκρανία ως ανεξάρτητο και ουδέτερο κράτος. Αυτό άρχισε να αλλάζει με την Πορτοκαλί Επανάσταση το 2004. 

Μόλις συνέβη αυτό, ο Πούτιν δεν πίστεψε ότι η Δύση μπορούσε να εμπιστευτεί. ότι ο φαινομενικά ατελείωτος αμερικανικός πόλεμος ενάντια στην τυραννία και τον τρόμο θα σταματούσε με τον Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ ή τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.



Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολουθεί τη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία στο κέντρο της Μόσχας, 9 Μαΐου 2022. Φωτογραφία: Sputnik / Mikhail Metzel

Ο Πούτιν, είτε έχει δίκιο είτε όχι, άρχισε να βλέπει το κακόβουλο χέρι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να κρύβεται πίσω από κάθε γωνία. Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ήταν το όχημα, πίστευε ο Πούτιν, που θα χρησιμοποιούσε η Ουάσιγκτον για να τον καθαιρέσει και να διώξει τη Ρωσία σε ένα εκατομμύριο κομμάτια.

Και τώρα που η Ρωσία έχει κινητοποιηθεί πλήρως και η ελίτ της έχει συγκεντρωθεί γύρω από την ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση του Πούτιν, η Δύση ζητά και πάλι την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Κάθε φορά που οι δυτικές δυνάμεις το κάνουν αυτό, απλώς πολεμούν τη Ρωσία περισσότερο εναντίον της Ουκρανίας, διασφαλίζοντας έτσι ότι η επιβίωση της Ουκρανίας, για να μην πω τίποτα για την παγκόσμια ειρήνη, είναι αδύνατη.

Ένας βίαιος δρόμος προς την ειρήνη: το σχέδιο ντροπής και ευθύνης του ΝΑΤΟ

Από την έναρξη του πολέμου πέρυσι, η Δύση έχει δώσει κάθε είδους προϋποθέσεις για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί η ειρήνη. Έχουν κυμανθεί από το αδύνατο μέχρι το φαρσικό. Διάφοροι δυτικοί ηγέτες έχουν δηλώσει ότι ο πόλεμος θα τελείωνε μόνο εάν ο ρωσικός λαός ανέτρεπε τον Πούτιν ή εάν η Ρωσική Ομοσπονδία κατέρρεε σε μικρότερα κράτη.

Σίγουρα, όπως ο Πούτιν θα πάει ήσυχα σε εκείνη την καληνύχτα!

Αλλά διαπραγματεύσεις για να αγοράσουμε τουλάχιστον χρόνο στην Ουκρανία και στη Δύση για να αποκαταστήσουν τους στραγγισμένους και καταπονημένους πόρους της; Θεός φυλάξει!

Τώρα γίνεται λόγος από την ηγεσία του ΝΑΤΟ ότι θα εξετάσουν ένα ειρηνικό τέλος του πολέμου μόνο εάν η Ουκρανία ενσωματωθεί στο ΝΑΤΟ. Πηγαίνετε για αυτό το επόμενο γλείψιμο του παγωτού… και ελπίζετε να μην σας παγώσει, ΝΑΤΟ! Μιλήστε για να μην το πάρετε. Η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να ζητήσει η Δύση και θα διασφάλιζε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει ποτέ.

Για να τερματιστεί ο σημερινός πόλεμος, λοιπόν, η ίδια η ιδέα της Ουκρανίας είτε να ενταχθεί απευθείας στο ΝΑΤΟ είτε να λάβει κάποιο είδος ειδικής προστασίας από το ΝΑΤΟ για να αποτρέψει τη μελλοντική ρωσική επιθετικότητα δεν θα λειτουργήσει. Θα προκαλέσει μόνο μεγαλύτερη σύγκρουση.

Αυτό που θα έπρεπε να λένε οι δυτικοί ηγέτες είναι ότι θα συνάψουν μια ειρηνευτική συμφωνία που θα προβλέπει ότι το Κίεβο θα λαμβάνει το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας και η Μόσχα απομακρύνεται με την Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία. Τότε και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν να αποκαταστήσουν την ουδετερότητα της Ουκρανίας και να τελειώσουν με το θέμα.

Φυσικά, αυτό δεν θα συμβεί τώρα, όχι με την ομάδα των αλαζονικών και αδαών ηγετών που διοικούν τη δυτική συμμαχία ή με τους απελπισμένους και τρελούς ηγέτες στη Μόσχα.

Μπάιντεν, ο μεταμοντέρνος "αυτοκράτορας" της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Εάν ο "Πρόεδρος" Μπάιντεν πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ έχει κάποια «ιερή» αποστολή, τότε ο ολοκληρωτικός πόλεμος –συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων– είναι ο μόνος δρόμος για αυτόν. Άλλωστε, η Ρωσία είναι αποστάτης σε αυτή τη νέα μεταμοντέρνα θρησκεία.

Εάν οι λογικοί πολιτικοί καθόντουσαν σε ένα μεγάλο, όμορφο τραπέζι και διαπραγματευτούν όπως υποτίθεται ότι κάνουν οι μεγάλοι ηγέτες, η θεία αποστολή του μεταψυχροπολεμικού ΝΑΤΟ θα έχει μολυνθεί από την απιστία των δυτικών ηγετών.

Ο Μπάιντεν, που φανταζόταν τον εαυτό του ως κάποιον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Εποχής της Νέας Εποχής, δεν μπορεί να τολμήσει να υποστηρίξει πώς ή γιατί κάποιος θα αμφισβητούσε τη λογική της ατέρμονης επέκτασης του ΝΑΤΟ περισσότερο από όσο θα αμφισβητούσε τους νόμους της βαρύτητας ή το ότι ο ουρανός είναι μπλε.


Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται ως ο 46ος "πρόεδρος" των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς η Τζιλ Μπάιντεν κρατά τη Βίβλο κατά την 59η Προεδρική Ορκωμοσία στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, DC, 20 Ιανουαρίου 2021. Εικόνα: Facebook / Pool

Για τον Μπάιντεν και τους αρχιερείς του στο κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής, η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι ένας αμετάβλητος νόμος της φυσικής. η υποστήριξή του είναι σημάδι πίστης. Αυτός είναι ο λόγος που ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της λήθης. Είναι μια εκούσια επιλογή, όχι ατύχημα ή παρεξήγηση.

Όπως έγραψα σε προηγούμενο άρθρο , η Μόσχα δεν θα διαπραγματευτεί σε καμία περίπτωση τώρα που έχει κινητοποιηθεί πλήρως. Φαίνεται τώρα ότι οι ηγέτες της Αμερικής δεν θα συμβιβαστούν, ακόμη και όταν οι απώλειες της Ουκρανίας αυξάνονται και ο κόσμος συσπειρώνεται για να σταματήσει τον πόλεμο, γιατί κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το ιερό γράμμα που ο Μπάιντεν και η ομάδα του πιστεύουν ότι λειτουργούν.

Δεν θα υπάρχει πια ειρήνη στην εποχή μας. Ο θεός των δυτικών νεοφιλελεύθερων και νεοσυντηρητικών το διατάζει να είναι έτσι.


Ο Brandon J Weichert είναι ο συγγραφέας των Winning Space: How America Remains a Superpower, The Shadow War: Iran's Quest for Supremacy (και οι δύο Republic Book Publishers) και Biohacked: China's Race to Control Life (Encounter Books).


Η παρένθεση στον τίτλο και τα εισαγωγικά στο "πρόεδρος" και "αυτοκράτορας" είναι δικά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου